Pełna smaku ryba: Zasmakuj w pstrągu z ziołami przyrządzonym na blasze do pieczenia.
Aby doświadczyć symfonii smakowitych aromatów, spróbuj tej ryby z rozmaitymi, pysznymi ziołami. Ciesz się nią dzięki specjalnemu składnikowi: zintegrowaną sondą do mięs PerfectRoast. W ten sposób mięso, ryby i drób zawsze wychodzą miękkie, soczyste i przyrządzone tak jak lubisz, ponieważ trzy czujniki bezustannie kontrolują temperaturę we wnętrzu potrawy. Smacznego!

Składniki | Na 4 porcje
Uniwersalna blacha do pieczenia
Ryby:
50 g świeżego rozmarynu
50 g świeżego tymianku cytrynowego
50 g świeżego estragonu
50 g świeżego oregano
5 łyżek oliwy z oliwek
Sól chilli
1 łyżka pieprzu cytrynowego
3-4 łyżki mieszanego pieprzu ziarnistego
4 świeże pstrągi, około 300 g każdy, gotowe do pieczenia
1 organiczna cytryna
Sól morska
4 gałązki natki pietruszki kędzierzawej
1 łyżeczka kakao w proszku
30 g masła
Przygotowanie
1.
Przygotuj zioła, opłucz i otrząśnij z wody. Posiekaj drobno połowę ziół i odłóż na bok.
2.
Wlej oliwę z oliwek na uniwersalną blachę do pieczenia tak, by zakryła dno. Posyp solą chilli, pieprzem cytrynowym i mieszanym pieprzem. Wszystko równomiernie posyp wszystkimi ziołami.
3.
Opłucz lekko pstrągi w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem. Umyj cytrynę w gorącej wodzie, osusz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Spryskaj pstrąga sokiem z cytryny i przypraw solą morską z zewnątrz i w środku. Do środka każdego pstrąga włóż gałązkę zielonej pietruszki i trochę skórki z cytryny.
4.
Połóż pstrągi na uniwersalnej blasze do pieczenia. Rozsyp posiekane zioła na wierzchu, posyp lekko kakao w proszku i dodaj bryłki masła. Gotuj zgodnie z zaleceniami.
Procedura ustawiania
Z termometrem do mięs
Termoobieg 4D
190 °C
Temperatura we wnętrzu ryby 70 °C

Wskazówka
Skórka cytrynowa nada rybie świeży posmak, pozbawiony kwaskowości.

Jeszcze lepsze rezultaty dla każdego przepisu.
W przypadku gotowania, inteligentna funkcja prowadzi do jeszcze lepszych rezultatów dla każdego przepisu. Odkryj już teraz szeroką gamę funkcji naszych piekarników do zabudowy i doprowadź swoje gotowanie do perfekcji.