Dwa w jednym: Faszerowane pomidory i pieczone warzywa jednocześnie
Szczególnie dla entuzjastów wielozadaniowości: Nowe wąskie blachy uniwersalne są idealne w przypadku przyrządzania dwóch wariantów tej samej potrawy. Dzięki oddzielnym blaszkom, masz gwarancję, że wywary nie wymieszają się i dzięki temu potrawy zachowają swoje smaki. Na przykład, faszerowane pomidory w jednej blaszce, a pieczone warzywa w drugiej. Ciesz się podwójnie doskonałymi rezultatami dzięki swojemu specjalnemu składnikowi: wąskim uniwersalnym blaszkom do pieczenia.

Pomidory faszerowane soczewicą, kaszą bulgur i kozim serem
Składniki | Na 2 porcje
Średnie naczynie żaroodporne
Nadzienie:
38 g zielonej soczewicy
38 g kaszy bulgur
1/2 szalotki
10 g masła
150 ml bulionu warzywnego
50 g sera koziego lub serka kremowego
1 1/2 łyżki siekanej natki pietruszki
Sól morska
Świeżo zmielony pieprz
Cukier
Pomidory:
4 pomidory
Sól morska
Świeżo zmielony pieprz
Do tego:
1 łyżka oliwy z oliwek do naczynia
Przygotowanie
1.
Pozostaw soczewicę w zimnej wodzie by zmiękła, na około 60 minut. Następnie odlej wodę. Wsyp kaszę bulgur na sitko i lekko przepłucz.
2.
Obierz szalotkę i pokrój w drobną kostkę. Włóż masło i pokrojoną w kosteczkę szalotkę do rondla i podduś.
3.
Dodaj soczewicę i kaszę bulgur, przykryj pokrywką i podduś. Wlej bulion warzywny i gotuj. Mieszaj gotując.
4.
Pozwól częściowo odparować soczewicy i kaszy bulgur, dodaj do mieszaniny kozi ser i wymieszaj. Dodaj zieloną pietruszkę i dopraw nadzienie obficie solą, pieprzem i cukrem.
5.
Umyj pomidory. Odetnij wierzchnie części pomidorów i pokrój je w kosteczkę. Delikatnie wydrąż pomidory używając do tego łyżeczki. Przypraw wnętrze pomidorów i napełnij je mieszanką soczewicy, kaszy bulgur i sera.
6.
Wlej oliwę z oliwek do naczynia żaroodpornego. Dodaj pokrojone w kostkę i faszerowane pomidory do naczynia i gotuj zgodnie z zaleceniami.
Procedura ustawiania
Grzanie górne/dolne
210 °C
Czas gotowania: 25-30 minut
Pieczone warzywa z sosem balsamicznym
Składniki | Na 2 porcje
Średnie naczynie żaroodporne
Warzywa:
100 g słodkich ziemniaków
1/2 ziemniaka
1 marchewka
1/2 rzepy
200 g dyni, np. odmiany Hokkaido
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól
Sos:
1/2 cebuli
1/2 ząbka czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
2 1/2 łyżki białego octu balsamicznego
1 1/2 łyżeczki miodu
50 ml śmietany
3 liście szałwi, drobno posiekane
Sól
Świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
1.
Umyj i obierz warzywa i pokrój na bardzo cienkie plasterki. Rozłóż w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą z oliwek, dodaj sól i piecz zgodnie ze wskazaniami.
2.
W celu przygotowania sosu, posiekaj bardzo drobno cebulę i czosnek. Zeszklij cebulę w 2 łyżkach oliwy z oliwek. Przypraw do smaku octem balsamicznym, miodem, śmietaną, szałwią i przyprawami. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez dwie minuty. Na końcu dodaj czosnek.
3.
Wylej sos na pieczone warzywa i natychmiast podawaj.
Procedura ustawiania
Grzanie górne/dolne,
210 °C
Czas gotowania: 25-30 minut

Wskazówka
Dzięki kompaktowemu rozmiarowi blaszek, mogą one być łatwo myte w mniejszych zlewach lub zmywarkach do naczyń – a przed i po przygotowaniach, można je przechowywać w chłodziarce.

Jeszcze lepsze rezultaty dla każdego przepisu.
W przypadku gotowania, inteligentna funkcja prowadzi do jeszcze lepszych rezultatów dla każdego przepisu. Odkryj już teraz szeroką gamę funkcji naszych piekarników do zabudowy i doprowadź swoje gotowanie do perfekcji.