Najdelikatniejsza delikatność w twardej skorupce: Omułki jadalne w bulionie z białego wina

Skorupiaki cieszą się rosnącą popularnością i to nie tylko w trakcie nadmorskich wakacji. Podczas gdy przegrzebki lub ostrygi najczęściej jada się same, omułki jadalne najlepiej smakują w sosie własnym. Aby uzyskać doskonały rezultat, zalecamy gotowanie ich na parze, aby omułki pozostały soczyste i miękkie. Piekarniki z Serie 8 marki Bosch wyposażone są w pewien specjalny składnik: funkcję gotowania na parze. A teraz: Smacznego.

Odkryj piekarniki marki Bosch

Składniki do przepisu na omułki jadalne przyrządzane w piekarnikach Serie | 6 i Serie | 8 marki Bosch.

Składniki | Na 4 porcje

Uniwersalna blacha do pieczenia
Omułki:
1,5 kg omułków jadalnych

Mieszanka winno-warzywna:
2 cebule
1-2 ząbki czosnku
120 g marchewki
60 g korzenia pietruszki
100 g selera
1 organiczna cytryna
3 łyżki oliwy z oliwek
200 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki ziół (natka pietruszki, liście selera)
gruboziarnista sól
Czarny, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

1.
Umyj dokładnie omułki jadalne pod zimną, bieżącą wodą. Czyść je szczoteczką tak długo jak to jest potrzebne, aby usunąć piasek i osady wapienne. Oderwij "brody" palcami. Wyrzuć wszystkie otwarte omułki, które nie zamykają się kiedy zastukasz w jedną z muszelek. Mogą być zepsute. Otrząśnij omułki na sitku, ponownie starannie opłucz i dokładnie odsącz.

2.
Obierz i drobno posiekaj cebule i czosnek. Poodcinaj końcówki i obierz marchewki, pietruszkę i seler i pokrój w kawałki wielkości około 1 cm. Umyj cytrynę w gorącej wodzie, osusz, zetrzyj skórkę na drobnej tarce i wyciśnij sok.

3.
Rozgrzej oliwę z oliwek w rondlu. Zeszklij cebule i czosnek. Dodaj kawałki warzyw i duś około 4-5 minut, ciągle mieszając. Wlej białe wino i sok z cytryny, posyp ziołami po wierzchu i dopraw wszystkie składniki solą i pieprzem.

4.
Ułóż omułki na uniwersalne blasze do pieczenia. Wlej mieszaninę warzyw i wina razem ze skórką z cytryny na omułki. Gotuj zgodnie z zaleceniami.

5.
Po 6 minutach gotowania, zamieszaj raz omułki dużą szpatułką lub wysuń nieco uniwersalną blachę i wstrząśnij nią. Następnie dokończ gotowanie zgodnie ze wskazaniami.

Procedura ustawiania

Gotowanie na parze
100 °C
Czas gotowania: 10-12 minut

Doskonałe rezultaty wykorzystania przepisu na kebaby z ryby robione w piekarnikach Serie | 6 i Serie | 8 marki Bosch z błyskawicznie zrobionym sosem.

Wskazówka

Jeśli chcesz podać omułki jako danie główne, polecamy połączyć ten wyjątkowy posiłek z klasyczną przystawką: domowym chlebem do maczania w wywarze z omułków.

Piekarniki Serie | 6 i Serie | 8 marki Bosch dla doskonałych rezultatów pieczenia i gotowania.

Jeszcze lepsze rezultaty dla każdego przepisu.

W przypadku gotowania, inteligentna funkcja prowadzi do jeszcze lepszych rezultatów dla każdego przepisu. Odkryj już teraz szeroką gamę funkcji naszych piekarników do zabudowy i doprowadź swoje gotowanie do perfekcji.

Odkryj piekarniki marki Bosch

Centrum Kontaktu

Chętnie odpowiemy na Twoje pytania.
Centrum Kontaktu pracuje od poniedziałku do piątku, w godzinach 8:00-20:00, w weekendy 8:00-17:00.

42 271 5555

Poznaj markę Bosch

Odkryj jakość, doskonałość i niezawodność.

MyBosch

Zarejestruj się bezpłatnie i zyskaj niezliczone korzyści!