Najdelikatniejsza delikatność w twardej skorupce: Omułki jadalne w bulionie z białego wina
Skorupiaki cieszą się rosnącą popularnością i to nie tylko w trakcie nadmorskich wakacji. Podczas gdy przegrzebki lub ostrygi najczęściej jada się same, omułki jadalne najlepiej smakują w sosie własnym. Aby uzyskać doskonały rezultat, zalecamy gotowanie ich na parze, aby omułki pozostały soczyste i miękkie. Piekarniki z Serie 8 marki Bosch wyposażone są w pewien specjalny składnik: funkcję gotowania na parze. A teraz: Smacznego.

Składniki | Na 4 porcje
Uniwersalna blacha do pieczenia
Omułki:
1,5 kg omułków jadalnych
Mieszanka winno-warzywna:
2 cebule
1-2 ząbki czosnku
120 g marchewki
60 g korzenia pietruszki
100 g selera
1 organiczna cytryna
3 łyżki oliwy z oliwek
200 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki ziół (natka pietruszki, liście selera)
gruboziarnista sól
Czarny, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
1.
Umyj dokładnie omułki jadalne pod zimną, bieżącą wodą. Czyść je szczoteczką tak długo jak to jest potrzebne, aby usunąć piasek i osady wapienne. Oderwij "brody" palcami. Wyrzuć wszystkie otwarte omułki, które nie zamykają się kiedy zastukasz w jedną z muszelek. Mogą być zepsute. Otrząśnij omułki na sitku, ponownie starannie opłucz i dokładnie odsącz.
2.
Obierz i drobno posiekaj cebule i czosnek. Poodcinaj końcówki i obierz marchewki, pietruszkę i seler i pokrój w kawałki wielkości około 1 cm. Umyj cytrynę w gorącej wodzie, osusz, zetrzyj skórkę na drobnej tarce i wyciśnij sok.
3.
Rozgrzej oliwę z oliwek w rondlu. Zeszklij cebule i czosnek. Dodaj kawałki warzyw i duś około 4-5 minut, ciągle mieszając. Wlej białe wino i sok z cytryny, posyp ziołami po wierzchu i dopraw wszystkie składniki solą i pieprzem.
4.
Ułóż omułki na uniwersalne blasze do pieczenia. Wlej mieszaninę warzyw i wina razem ze skórką z cytryny na omułki. Gotuj zgodnie z zaleceniami.
5.
Po 6 minutach gotowania, zamieszaj raz omułki dużą szpatułką lub wysuń nieco uniwersalną blachę i wstrząśnij nią. Następnie dokończ gotowanie zgodnie ze wskazaniami.
Procedura ustawiania
Gotowanie na parze
100 °C
Czas gotowania: 10-12 minut

Wskazówka
Jeśli chcesz podać omułki jako danie główne, polecamy połączyć ten wyjątkowy posiłek z klasyczną przystawką: domowym chlebem do maczania w wywarze z omułków.

Jeszcze lepsze rezultaty dla każdego przepisu.
W przypadku gotowania, inteligentna funkcja prowadzi do jeszcze lepszych rezultatów dla każdego przepisu. Odkryj już teraz szeroką gamę funkcji naszych piekarników do zabudowy i doprowadź swoje gotowanie do perfekcji.