Chleb spotyka kawę: Chrupiąca polenta z masłem espresso
To brzmi niewiarygodnie, ale ma niewiarygodnie rewelacyjny smak. Rozpieść swoich gości, rodzinę albo po prostu siebie, smaczną polentą i masłem espresso. Przy czym, masło espresso nie jest jedynym sekretem . Aby uzyskać jeszcze bardziej chrupiący rezultat, piecz chleb z dodatkową wilgocią. Ale ile jej dodać i kiedy? To nieistotne, z naszym specjalnym składnikiem: Funkcja dodatkowej pary w piekarnikach Serie | 8 marki Bosch dodaje precyzyjnie właściwą ilość pary w odpowiednim momencie, a rezultaty są jeszcze lepsze.

Składniki | Na 1 bochenek, około 20 kromek
Blacha do pieczenia
Mieszanka:
310 g mąki pszennej, typ 550
70 g mąki żytniej, typ 1150
70 g mąki kukurydzianej
21⁄2 łyżeczki suszonego ekstraktu zakwasu chlebowego, około 10 g 1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
Około 270 ml wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
Około 11⁄2 łyżeczki soli
Masło espresso:
100 g miękkiego masła
3 łyżki zimnego, mocnego espresso
Kilka kropli sosu Worcester
Kilka kropli Tabasco
1 szczypta mielonego kardamonu
1 szczypta gałki muszkatołowej, świeżo zmielonej
1 szczypta cynamonu
Świeżo zmielony pieprz; sół ziołowa
Do tego:
Papier do pieczenia
Przygotowanie
1.
Na ciasto, włóż wszystkie składniki do miski i wyrabiaj na gładkie, miękkie ciasto. Uformuj w prostokąt 20x30 cm, ułóż na blaszce natłuszczonej oliwą i przykryj folią spożywczą. Pozostaw ciasto w chłodziarce na 12 godzin. Następnie pozwól mu wyrastać w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
2.
Rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej mąką i wałkuj ciasto trzykrotnie z obu stron wokół jego osi wzdłużnej. Ułóż ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz zgodnie ze wskazaniami. Odstaw chlebek do ostygnięcia.
3.
Na masło espresso, utrzyj masło do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami i dopraw pieprzem i solą ziołową.
Procedura ustawiania
Termoobieg 4D
220 °C
Funkcja dodatkowej pary, ustawienie 03
Czas pieczenia: 20-25 minut

Wskazówka
Możesz także pozostawić ciasto do wyrośnięcia w piekarniku. W tym celu, nastaw typ grzania "Wyrastanie ciasta" i temperaturę 40 °C.
Jeśli lekko je skręcisz, skórka cudownie pęknie podczas pieczenia.

Jeszcze lepsze rezultaty dla każdego przepisu.
W przypadku gotowania, inteligentna funkcja prowadzi do jeszcze lepszych rezultatów dla każdego przepisu. Odkryj już teraz szeroką gamę funkcji naszych piekarników do zabudowy i doprowadź swoje gotowanie do perfekcji.