Chleb spotyka kawę: Chrupiąca polenta z masłem espresso

To brzmi niewiarygodnie, ale ma niewiarygodnie rewelacyjny smak. Rozpieść swoich gości, rodzinę albo po prostu siebie, smaczną polentą i masłem espresso. Przy czym, masło espresso nie jest jedynym sekretem . Aby uzyskać jeszcze bardziej chrupiący rezultat, piecz chleb z dodatkową wilgocią. Ale ile jej dodać i kiedy? To nieistotne, z naszym specjalnym składnikiem: Funkcja dodatkowej pary w piekarnikach Serie | 8 marki Bosch dodaje precyzyjnie właściwą ilość pary w odpowiednim momencie, a rezultaty są jeszcze lepsze.

Odkryj piekarniki marki Bosch

Składniki do przepisu na polentę pieczoną w piekarnikach Serie | 6 i Serie | 8 marki Bosch.

Składniki | Na 1 bochenek, około 20 kromek

Blacha do pieczenia
Mieszanka:
310 g mąki pszennej, typ 550
70 g mąki żytniej, typ 1150
70 g mąki kukurydzianej
21⁄2 łyżeczki suszonego ekstraktu zakwasu chlebowego, około 10 g 1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
Około 270 ml wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
Około 11⁄2 łyżeczki soli

Masło espresso:
100 g miękkiego masła
3 łyżki zimnego, mocnego espresso
Kilka kropli sosu Worcester
Kilka kropli Tabasco
1 szczypta mielonego kardamonu
1 szczypta gałki muszkatołowej, świeżo zmielonej
1 szczypta cynamonu
Świeżo zmielony pieprz; sół ziołowa

Do tego:
Papier do pieczenia

Przygotowanie

1.
Na ciasto, włóż wszystkie składniki do miski i wyrabiaj na gładkie, miękkie ciasto. Uformuj w prostokąt 20x30 cm, ułóż na blaszce natłuszczonej oliwą i przykryj folią spożywczą. Pozostaw ciasto w chłodziarce na 12 godzin. Następnie pozwól mu wyrastać w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.

2.
Rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej mąką i wałkuj ciasto trzykrotnie z obu stron wokół jego osi wzdłużnej. Ułóż ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz zgodnie ze wskazaniami. Odstaw chlebek do ostygnięcia.

3.
Na masło espresso, utrzyj masło do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami i dopraw pieprzem i solą ziołową.

Procedura ustawiania

Termoobieg 4D
220 °C
Funkcja dodatkowej pary, ustawienie 03
Czas pieczenia: 20-25 minut

Doskonałe rezultaty wykorzystania przepisu na polentę pieczoną w piekarnikach Serie | 6 i Serie | 8 marki Bosch z wyrastaniem ciasta.

Wskazówka

Możesz także pozostawić ciasto do wyrośnięcia w piekarniku. W tym celu, nastaw typ grzania "Wyrastanie ciasta" i temperaturę 40 °C.

Jeśli lekko je skręcisz, skórka cudownie pęknie podczas pieczenia.

Piekarniki Serie | 6 i Serie | 8 marki Bosch dla doskonałych rezultatów pieczenia i gotowania.

Jeszcze lepsze rezultaty dla każdego przepisu.

W przypadku gotowania, inteligentna funkcja prowadzi do jeszcze lepszych rezultatów dla każdego przepisu. Odkryj już teraz szeroką gamę funkcji naszych piekarników do zabudowy i doprowadź swoje gotowanie do perfekcji.

Odkryj piekarniki marki Bosch

Białe logo serwisu Bosch urządzeń domowych na szarym tle.
Centrum Kontaktu

Chętnie odpowiemy na Twoje pytania.
Centrum Kontaktu pracuje od poniedziałku do piątku, w godzinach 8:00-20:00, w weekendy 8:00-17:00.

42 271 5555

Białe logo na tarczy z okrągłymz napisem "Experience Bosch".
Poznaj markę Bosch

Odkryj jakość, doskonałość i niezawodność.

Biały symbol użytkownika z plusem, oznaczający dodanie nowego użytkownika lub kontaktu.
MyBosch

Zarejestruj się bezpłatnie i zyskaj niezliczone korzyści!