Dzięki tej kompozycji wszystko współgra: Kebaby rybne w trawie cytrynowej z kaszą bulgur
Filet z łososia, krewetki, filet ze strzępiela – oczywiście, to od Ciebie zależy, jakie owoce morza wybierzesz, ale jedno jest pewne: powinieneś korzystać z gotowania na parze ponieważ jest dostępne w piekarnikach Serie | 6 marki Bosch, jako specjalny składnik. Gotowanie na parze, to najzdrowsza rzecz, jaką możesz zrobić ze swoim jedzeniem. I dla siebie! Zachowuje ono naturalne witaminy i naruralny smak Twoich składników.

Składniki | Na 4 porcje
Mały pojemnik ceramiczny i
perforowana blaszka do gotowania na parze
Kasza bulgur:
250 g kaszy bulgur
3 pomidory
1 cebula
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka mięty
500 ml bulionu warzywnego sól
Świeżo zmielony pieprz
Kebaby z ryby:
2 laski trawy cynamonowej
300 g filetu z łososia
300 g filetu ze strzępiela
8 małych krewetek
Trochę oliwy z oliwek
Sól
Świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
1.
Napełnij mały, nieperforowany garnek do gotowania na parze kaszą bulgur. Pokrój pomidory w kosteczkę. Drobno posiekaj cebulę, natkę pietruszki i miętę i dodaj do kaszy bulgur razem z pomidorami pokrojonymi w kosteczkę. Następnie, wlej bulion warzywny do mieszaniny z kaszą bulgur i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku i gotuj kaszę bulgur na parze zgodnie ze wskazaniami.
2.
Umyj trawę cytrynową, podziel na pół wzdłuż i w poprzek i odłóż na bok. Lekko opłucz ryby i krewetki pod zimną wodą i osusz. Odkrój zbędne fragmenty ryb i obierz krewetki. Pokrój rybę na kawałki około 4x4 cm i uformuj kebab używając trawy cytrynowej jako rożna, nadziewając naprzemiennie kawałki ryb i krewetek.
3.
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i obsmaż kebaby z obu stron w wysokiej temperaturze. Włóż je do małego perforowanego garnka do gotowania na parze i gotuj na parze zgodnie ze wskazaniami.
Procedura ustawiania
Gotowanie na parze
100 °C
Kasza bulgur:
Czas gotowania: 20 minut
Ryby:
Ceramiczny pojemnik i mały perforowany garnek do gotowania na parze na szklanej podstawce poziom 4
Czas gotowania: około 7 minut

Wskazówka
Po prostu pyszne, łatwe w wykonaniu: W celu zrobienia błyskawicznego sosu, wystarczy zmiksować masło i mąkę na lekki sos, dodać trochę soli, dwie krople soku z cytryny i drobno posiekaną natkę pietruszki.

Jeszcze lepsze rezultaty dla każdego przepisu.
W przypadku gotowania, inteligentna funkcja prowadzi do jeszcze lepszych rezultatów dla każdego przepisu. Odkryj już teraz szeroką gamę funkcji naszych piekarników do zabudowy i doprowadź swoje gotowanie do perfekcji.