Po prostu najlepszy: antrykot

Przygotowanie mięsa z taką dokładnością, nigdy jeszcze nie było tak łatwe: Nieważne czy lubisz krwisty, średnio lub dobrze wysmażony; teraz masz gwarancję precyzyjnego przyrządzenia steku. A skoro chodzi głównie o temperaturę we wnętrzu mięsa, czujnik – bezpośrednio podłączony do piekarnika – emituje sygnał dźwiękowy i wyłącza piekarnik natychmiast po osiągnięciu pożądanej temperatury. Dlatego usiądź wygodnie i ciesz się tym specjalnym składnikiem: zintegrowaną sondą do mięs w piekarnikach z Serie | 6.

Odkryj piekarniki marki Bosch

Składniki do przepisu na antrykot przyrządzany w piekarnikach Serie | 6 i Serie | 8 marki Bosch.

Składniki | Na 4 porcje

Uniwersalna blacha do pieczenia
Marynata:
60 ml wody
25 ml ciemnego sosu sojowego
1 łyżka wody
75ml whiskey bourbon
2 łyżki sosu Worecester
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka brązowego cukru

Mięso:
2 steki z antrykotu, każdy 500g
2 łyżki klarowanego masła

Do przyprawienia:
Sól
Czarny, świeżo zmielony pieprz
Gałka muszkatołowa, świeżo zmielona

Przygotowanie

1.
Dzień wcześniej, zmieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty.

2.
Szybko opłucz steki pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pozostaw w marynacie na co najmniej 24 godziny. Kilkakrotnie obróć na drugą stronę.

3.
Następnego dnia wyjmij mięso i odłóż marynatę na bok.

4.
Rozgrzej klarowane masło na patelni i obsmaż mięso w gorącym tłuszczu przez około 3 minuty z każdej strony.

5.
Ułóż mięso na uniwersalnej blasze i piecz zgodnie z zaleceniami.

6.
Aby przygotować sos, weź pozostałą marynatę i i gotuj na wolnym ogniu w małym rondelku, do uzyskania konsystencji syropu. Gdy mięso będzie gotowe, dodaj sok z mięsa do sosu, raz jeszcze dopraw do smaku i podawaj z mięsem.

Procedura ustawiania

Grzanie górne/dolne
140°C
sonda do mięs, temperatura wnętrza mięsa 57°C.

Doskonałe rezultaty wykorzystania przepisu na antrykot przyrządzany w piekarnikach Serie | 6 i Serie | 8 marki Bosch z sondą do mięs.

Wskazówka

Dzięki sondzie do mięs, możesz przyrządzić swoje mięso do ulubionego stopnia wysmażenia, np. dla rostbefu 45°-54°C to krwisty, 54°C-60°C średnio wysmażony, a 60°C – 65°C dobrze wysmażone mięso.

Piekarniki Serie | 6 i Serie | 8 marki Bosch dla doskonałych rezultatów pieczenia i gotowania.

Jeszcze lepsze rezultaty dla każdego przepisu.

W przypadku gotowania, inteligentna funkcja prowadzi do jeszcze lepszych rezultatów dla każdego przepisu. Odkryj już teraz szeroką gamę funkcji naszych piekarników do zabudowy i doprowadź swoje gotowanie do perfekcji.

Odkryj piekarniki marki Bosch

Centrum Kontaktu

Chętnie odpowiemy na Twoje pytania.
Centrum Kontaktu pracuje od poniedziałku do piątku, w godzinach 8:00-20:00, w weekendy 8:00-17:00.

42 271 5555

Poznaj markę Bosch

Odkryj jakość, doskonałość i niezawodność.

MyBosch

Zarejestruj się bezpłatnie i zyskaj niezliczone korzyści!