Po prostu najlepszy: antrykot
Przygotowanie mięsa z taką dokładnością, nigdy jeszcze nie było tak łatwe: Nieważne czy lubisz krwisty, średnio lub dobrze wysmażony; teraz masz gwarancję precyzyjnego przyrządzenia steku. A skoro chodzi głównie o temperaturę we wnętrzu mięsa, czujnik – bezpośrednio podłączony do piekarnika – emituje sygnał dźwiękowy i wyłącza piekarnik natychmiast po osiągnięciu pożądanej temperatury. Dlatego usiądź wygodnie i ciesz się tym specjalnym składnikiem: zintegrowaną sondą do mięs w piekarnikach z Serie | 6.

Składniki | Na 4 porcje
Uniwersalna blacha do pieczenia
Marynata:
60 ml wody
25 ml ciemnego sosu sojowego
1 łyżka wody
75ml whiskey bourbon
2 łyżki sosu Worecester
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka brązowego cukru
Mięso:
2 steki z antrykotu, każdy 500g
2 łyżki klarowanego masła
Do przyprawienia:
Sól
Czarny, świeżo zmielony pieprz
Gałka muszkatołowa, świeżo zmielona
Przygotowanie
1.
Dzień wcześniej, zmieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty.
2.
Szybko opłucz steki pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pozostaw w marynacie na co najmniej 24 godziny. Kilkakrotnie obróć na drugą stronę.
3.
Następnego dnia wyjmij mięso i odłóż marynatę na bok.
4.
Rozgrzej klarowane masło na patelni i obsmaż mięso w gorącym tłuszczu przez około 3 minuty z każdej strony.
5.
Ułóż mięso na uniwersalnej blasze i piecz zgodnie z zaleceniami.
6.
Aby przygotować sos, weź pozostałą marynatę i i gotuj na wolnym ogniu w małym rondelku, do uzyskania konsystencji syropu. Gdy mięso będzie gotowe, dodaj sok z mięsa do sosu, raz jeszcze dopraw do smaku i podawaj z mięsem.
Procedura ustawiania
Grzanie górne/dolne
140°C
sonda do mięs, temperatura wnętrza mięsa 57°C.

Wskazówka
Dzięki sondzie do mięs, możesz przyrządzić swoje mięso do ulubionego stopnia wysmażenia, np. dla rostbefu 45°-54°C to krwisty, 54°C-60°C średnio wysmażony, a 60°C – 65°C dobrze wysmażone mięso.

Jeszcze lepsze rezultaty dla każdego przepisu.
W przypadku gotowania, inteligentna funkcja prowadzi do jeszcze lepszych rezultatów dla każdego przepisu. Odkryj już teraz szeroką gamę funkcji naszych piekarników do zabudowy i doprowadź swoje gotowanie do perfekcji.