„Wiesz, na moim grillu akceptuję tylko mięso i ryby marynowane w domu!” – to coś, co możesz powiedzieć swoim sąsiadom. Nie jesteś tak pretensjonalną osobą? Żaden problem – ale i tak pokochasz nasze wskazówki dotyczące marynowania. Oto wszystko, co musisz wiedzieć na temat tej popularnej techniki, aby przygotować doskonałe mięso i ryby na grilla w tym sezonie! Wszystko, czego potrzebujesz, aby wyglądać i czuć się jak profesjonalista, to odpowiedni sprzęt – i nieco wiedzy. Marynowanie mięsa czy ryb przed umieszczeniem ich w piekarniku lub na grillu pozwala uwolnić różne niuanse smaków składników i najlepiej przeprowadzić je z wyprzedzeniem. Jak wiele innych technik kulinarnych, marynowanie wywodzi się z kuchni francuskiej – słowo pochodzi od francuskiego „mariner”, co dosłownie oznacza „peklować w soli”. Obecnie sól to nie jedyny składnik, który może sprawić, że dania z mięsa i ryb będą jeszcze smaczniejsze. Marynaty zwykle mają podstawę kwasową (np. sok z cytryny lub ocet) bądź enzymatyczną (np. ananas lub imbir), uzupełnioną olejami, ziołami i innymi przyprawami w celu dodania smaku.
Nie trać kontroli.
Z biegiem czasu zmieniły się nie tylko składniki, ale także dostępne urządzenia. Na przykład czy słyszałeś o marynowaniu w warunkach próżni? Jest to o wiele prostsze, niż mogłoby się wydawać, i przyspiesza proces marynowania: przywitaj się z marynowaniem w ciągu jednego dnia! System prózniowy marki Bosch oferuje proste narzędzie do usuwania powietrza z pojemnika z marynatą. Umożliwia to łatwa w użyciu pompa próżniowa, w którą wyposażony jest blender ręczny marki Bosch, łatwo przekształcający się z niezawodnego pomocnika kuchennego w urządzenie do pakowania próżniowego. Po wymieszaniu marynaty po prostu wymień końcówkę mieszającą na pompę próżniową, aby przekształcić blender w urządzenie do pakowania próżniowego – to takie proste! Urządzenie kuchenne 2 w 1 sprawia, że proces ten jest bardzo szybki i prosty – a po skończeniu pracy nie ma tak wielu części do mycia. Nie musisz już przygotowywać marynaty dzień przed urządzaniem grilla. Po prostu zamknij próżniowo pojemnik z marynowaną żywnością, włóż ją do chłodziarki, a po kilku godzinach umieść na grillu. Tylko kilka godzin? Tak jest! Dzięki ciśnieniu niższemu od atmosferycznego ryby i mięsa od razu zaczynają wchłaniać przyprawy i aromaty zawarte w marynacie, dzięki czemu mięsa i ryby w warunkach próżniowych znacznie szybciej przesiąkną aromatem marynaty.
Po pierwsze marynata!
Po pierwsze: zanim przejdziemy do pakowania próżniowego i przechowywania, musimy wiedzieć, jak przygotować pyszną marynatę, która doskonale uzupełnia ulubione mięso lub rybę. Próżniowe blendery ręczne i blendery marki Bosch umożliwiają tworzenie wszystkich rodzajów aksamitnych sosów, smoothie i marynat – wśród wielu innych opcji. Za pomocą blendera ręcznego możesz kroić, miksować i mieszać wszystkie ulubione składniki – świeże zioła, całe ziarenka pieprzu czy nasiona, różne sosy i soki – aby stworzyć doskonałą marynatę do Twojego dania dnia.
W każdym wypadku: dzięki pakowaniu próżniowemu możesz wykazać się większą spontanicznością, gdyż marynowanie może przebiegać znacznie szybciej niż zwykle – więc nie musisz myśleć o tym na dzień przed urządzaniem grilla. Po prostu włóż mięso lub rybę do pojemnika próżniowego z marynatą i usuń z niego powietrze za pomocą dowolnego produktu z systemu prózniowego marki Bosch. Mięso będzie zamarynowane i gotowe tego samego dnia. Pamiętaj, że pakowanie próżniowe intensywniej wydobywa aromaty i przyprawy, możesz więc ograniczyć ilość czosnku i papryczki chili – może być zbyt ostro!
Pojemniki: najlepsze właściwości.
Na koniec kluczem do udanego procesu marynowania jest odpowiednie przechowywanie. Na szczęście system próżniowy marki Bosch zapewnia idealne pojemniki do przechowywania marynowanej żywności. Ponadto pojemniki próżniowe wykonane z tworzywa Tritan (wolnego BPA) są odporne na zapachy i smaki oraz nadają się do mycia w zmywarce.
Jeśli lubisz dobry stek, możesz polubić marynatę do steku z antrykotu – a jeśli nie przepadasz za mięsem, spróbuj zamarynować warzywa – bakłażany smakują doskonale z tą marynatą (4 porcje):
60 ml wody
25 ml ciemnego sosu sojowego
75 ml bourbonu
2 łyżki sosu Worcester
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka brązowego cukru
Dodatkowo sól, czarny pieprz i gałka muszkatołowa do przyprawienia podczas serwowania.
600 g bakłażanów
4 liście laurowe
300 ml octu winnego białego
150 g soli
1 papryczka chili lub pieprz cayenne
¼ łyżeczki oregano
200 ml oliwy z oliwek
750 ml wody
5 ziarenek pieprzu
1. Umyć bakłażan, obrać i pokroić go na plastry o grubości 2-3 cm. Posypać plastry dużą ilością soli, aby pozbyć się gorzkiego smaku. Następnie przykryć i pozostawić na 2 godziny.
2. Następnie dokładnie umyć bakłażan, aby usunąć sól. Następnie osuszyć i pokroić na pałeczki.
3. Aby przyrządzić marynatę, gotować wodę, liście laurowe, ocet i chili w garnku z ustawieniem 5 przez ok. 7 minut. Dodać bakłażan, zmniejszyć ustawienie na 4 lub mniejsze i gotować przez 3½ minuty.
4. Przykryć i pozostawić bakłażan w marynacie na 12 godzin – lub 6 godzin w warunkach próżni. Następnie osuszyć i umieścić w naczyniu.
5. Aby przyrządzić smakową oliwę, obrać ząbki czosnku, drobno je posiekać i wymieszać w miseczce z oregano, oliwą i świeżo zmielonymi ziarenkami pieprzu.
6. Polać bakłażana smakową oliwą.
Wskazówka: podawać marynowany bakłażan z tostami.
Teraz potrzebujesz tylko dobrego towarzystwa i dobrej pogody na grilla – smacznego! Potrzebujesz inspiracji, aby wspierać swoją dietę za pomocą systemu próżniowego marki Bosch? Sprawdź naszą stronę internetową i odkryj nowe sposoby przechowywania żywności .