Blender to urządzenie, które znajdzie zastosowanie w każdej kuchni. Jednak od wyboru konkretnego urządzenia zależy, jakie dania będziemy mogli przygotować za jego pomocą. W sklepach znajdziemy blendery ręczne i kielichowe. Czym się różnią? Do jakich zastosowań są przeznaczone konkretne modele blenderów? Jak wybrać urządzenie dostosowane do swoich potrzeb? Wszystkie najważniejsze informacje znajdują się w tym poradniku!

Blendery kielichowe i ręczne – czym się różnią?

Blender kielichowy jest również inaczej nazywany stacjonarnym. W jego skład wchodzą: element z silnikiem oraz spory dzbanek (czyli kielich), na którego dnie znajdują się ostrza.

Aby zblendować coś w takim urządzeniu, należy włożyć do pojemnika wybrane produkty, szczelnie zamknąć pokrywę i włączyć start. Tego typu sprzęt dobrze sprawdzi się do przygotowywania większej ilości koktajli warzywnych i owocowych, a niektóre blendery kielichowe świetnie sobie radzą z rozdrabnianiem orzechów lub miksowaniem ich na masło albo kruszeniem lodu.

Tego typu urządzenia charakteryzują się dużą mocą, mogą miksować wiele składników naraz, a podczas pracy nic się nie rozpryskuje. Noże w blenderze kielichowym są ukryte w dzbanku, dlatego praca z takim sprzętem jest bardzo bezpieczna, a stabilna konstrukcja zapewnia łatwą pracę. Tego typu maszyny mają też wady – są przede wszystkim głośniejsze, trudniejsze w czyszczeniu i droższe od ich ręcznych odpowiedników. Nie da się też ukryć, że zabierają więcej miejsca w kuchni.

Jeżeli chodzi o blender ręczny, to za jego pomocą możemy miksować produkty w praktycznie każdym garnku czy misce. Do tego urządzenia zwykle jest dołączony pojemnik, ale cechą charakterystyczną blendera ręcznego jest to, że nie musisz się ograniczać, jeśli chodzi o pojemnik. Ten mały i poręczny sprzęt został wyposażony w wygodną rączkę oraz końcówkę pozwalającą na miksowanie właśnie tam, gdzie będziesz tego potrzebować. Do zblendowania jest właśnie ugotowana zupa? Wystarczy zanurzyć końcówkę miksującą i można przygotować zupę krem bezpośrednio w garnku. Tym sposobem brudzi się o wiele mniej naczyń podczas gotowania.

Oprócz zwykłego pojemnika z miarką w zestawie z blenderem ręcznym często można znaleźć inne przydatne akcesoria pomagające podczas gotowania, np. końcówkę mieszającą czy pojemnik do rozdrabniania. Tego typu urządzenie jest bardzo lekkie i poręczne, zajmuje mało miejsca w kuchni, świetnie sprawdzi się do miksowania mniejszej ilości składników, pracuje dość cicho, a co najważniejsze jego czyszczenie jest proste i szybkie.

Blendery ręczne zwykle charakteryzuje mniejsza moc od blenderów kielichowych, przez co mogą pracować przez krótszy czas i szybciej się przegrzewają. Do minusów można zaliczyć również odsłonięte noże, na które trzeba bardzo uważać, konieczność trzymania urządzenia przez cały czas w ręce, co przy dłuższej pracy może być męczące, oraz ryzyko rozchlapywania się blendowanych składników (szczególnie przy dużej prędkości).

Zastosowania blenderów

Wybór blendera zależy przede wszystkim od tego, jakie potrawy będziesz chciał za jego pomocą przygotowywać. Dlatego przed wybraniem się na zakupy warto dobrze się zastanowić, czy zależy nam przede wszystkim na robieniu codziennych koktajli i smoothies z warzyw i owoców, czy będziemy sięgać po blender podczas pieczenia ciast, a może najbardziej zależy nam na obróbce twardych produktów, np. orzechów, czy nawet kruszeniu lodu.

Blender do koktajli i smoothies

Blender przeznaczony do miksowania owoców i warzyw na pyszne koktajle lub smoothies powinien pozwalać na szybką i łatwą obróbkę wybranych produktów, a przy tym najlepiej, jeżeli podczas miksowania nie będzie rozchlapywał i brudził kuchni. Dlatego dobrym wyborem do codziennego robienia zdrowych koktajli jest blender kielichowy.

Dobrze do tego celu sprawdzi się model SilentMixx Pro marki Bosch. Ten sprzęt może się pochwalić silnikiem o mocy 900 W, który pracuje wyjątkowo cicho, co jest szczególną cechą wśród blenderów kielichowych. Dodany do zestawu filtr do smoothie pozwala przygotować koktajl bez jakichkolwiek pestek. Mocna konstrukcja oraz funkcja HighSpeed umożliwiają miksowanie nawet zamrożonych warzyw i owoców, orzechów i innych twardych produktów.

Jaki blender kielichowy wybrać do swojej kuchni? Tu znajdziesz sprawdzony i polecany model: https://www.bosch-home.pl/lista-produktow/drobny-sprzet-kuchenny/blendery-kielichowe/MMB66G7M.

Blender do orzechów i lodu

Często zdarza się, że musimy zmiksować lub rozdrobnić twarde produkty. Kruszenie lodu i mielenie orzechów wymaga bardzo dużej mocy i wytrzymałej konstrukcji, więc musisz rozejrzeć się za blenderem o specyficznych cechach.

Przede wszystkim w zestawie powinien znaleźć się nóż do kruszenia lodu, więc upewnij się, że urządzenie, które masz na oku, wyposażono w takie akcesorium. Jeżeli nadal rozglądasz się za konkretnym blenderem, to warto przyjrzeć się bliżej modelowi MaxoMixx marki Bosch. Dzięki mocy wynoszącej aż 1000 W ten sprzęt bez problemu poradzi sobie z przetwarzaniem nawet najtwardszych produktów. Co więcej, w zestawie znajdziemy mini food processor pozwalający na krojenie i szatkowanie warzyw, a nawet zagniatanie niewielkiej ilości ciasta. Ten zestaw marki Bosch z powodzeniem zastąpi robot kuchenny podczas codziennego gotowania.

Chcesz kupić dobry blender, który z łatwością poradzi sobie z kruszeniem lodu i twardymi orzechami? Znajdziesz go tutaj: https://www.bosch-home.pl/lista-produktow/drobny-sprzet-kuchenny/blendery-reczne/maxomixx/MS8CM6190

Dobry blender do ciast

Jeżeli zależy Ci przede wszystkim na przygotowywaniu różnych ciast, ciasteczek, a nawet tortów, to i do tego celu znajdziesz odpowiedni blender. Dobry sprzęt pomoże Ci podczas ubijania białek na pianę czy bitej śmietany, mieszania lżejszych ciast, kręcenia kremów do przekładania, robienia cukru pudru czy mielenia orzechów na posypkę. Kluczem do sukcesu jest odpowiedni zestaw akcesoriów, a w szczególności końcówka do ubijania. Warto także sprawdzić, czy blender jest wyposażony w system zabezpieczający przed rozchlapywaniem płynów.

Wszystkie te cechy łączy model ErgoMixx marki Bosch. Urządzenie o mocy 750 W sprawdzi się zarówno podczas przygotowywania składników do ciast, jak i do mielenia twardszych produktów, np. kruszenia lodu czy miksowania orzechów na drobne części lub nawet na gładkie masło.

Doskonały blender pomagający podczas pieczenia ciast można znaleźć tu: https://www.bosch-home.pl/lista-produktow/drobny-sprzet-kuchenny/blendery-reczne/ergomixx/MSM67170

Podsumowanie – blender kielichowy czy ręczny?

Blender ręczny będzie idealnym wyborem dla osób, które szukają sprzętu o kompaktowych rozmiarach, łatwego w czyszczeniu i w dobrej cenie. To małe urządzenie świetnie się sprawdzi podczas przygotowywania zup kremów, domowych sosów, koktajli z miękkich owoców i warzyw czy kremów owocowych i warzywnych, a także do mieszania ciast i ubijania piany z białek. Solidniejsze modele wyposażone w dodatkowy rozdrabniacz pozwolą na kruszenie lodu i orzechów. Warto jednak pamiętać, że takie urządzenie jest przeznaczone do obrabiania tylko niewielkiej ilości składników.

Blender kielichowy to dobry wybór dla większej rodziny. Za jego pomocą można przygotować dużą porcję koktajlu owocowego albo smoothie czy rozdrobnić twarde produkty np. orzechy, zboża albo nawet lód. To stabilny i mocny sprzęt, ale warto pamiętać, że zajmuje więcej miejsca niż model ręczny.

Blender kielichowy i ręczny to świetne urządzenia i żadne z nich nie jest gorsze od drugiego. Jeżeli mamy sporą kuchnię, warto posiadać oba te sprzęty. Osoby, które chcą oszczędzać miejsce, mają zamiar korzystać z blendera sporadycznie, a przede wszystkim szukają alternatywy dla miksera do ciast, powinny zainteresować się blenderem ręcznym. Za to do przygotowywania koktajli lub potraw z większej ilości składników lepszy będzie blender kielichowy. Ten mocny i wydajny sprzęt pozwoli na długie miksowanie bez obawy o przegrzanie i nie męcząc dłoni.