Praktyczne porady dla posiadaczy zmywarek
Codzienne korzystamy ze zmywarki. Ale czy na pewno wiemy, jak optymalnie układać w niej naczynia, żeby uzyskać jak najlepszy efekt mycia? Czy wiemy, jakich rzeczy nie myć w zmywarce, czym czyścić urządzenie i jak używać chemii do mycia? Poniżej podajemy garść praktycznych porad dla posiadaczy zmywarek.
Czego nie należy zmywać w zmywarce?
Zmywarka oszczędza nam dużo czasu. Dlatego często mamy pokusę, żeby całkowicie zrezygnować z ręcznego mycia i wszystkie brudne naczynia wkładać właśnie do zmywarki. Jednak część naszej kuchennej zastawy i kuchennych sprzętów w zmywarce może ulec uszkodzeniu, a nawet zniszczeniu. Czego nie można myć w zmywarce? Do urządzenia nie wkładamy drewnianych desek do krojenia, szpatułek i łyżek. Silne środki myjące sprawiają, że z drewnianych przyborów kuchennych wypłukują się naturalne olejki. A to dzięki tym olejkom drewno nie pęka.
Czy patelnie można myć w zmywarce? Choć liczni producenci patelni z nieprzywierającą powłoką deklarują, że ich naczynia nadają się do mycia w zmywarce, lepiej przemywać je ręcznie. Detergenty sprawiają, że nieprzywierająca powłoka traci swoje właściwości. Jeśli już decydujemy się na mycie patelni w zmywarce, wyjmijmy ją, zanim rozpocznie się cykl osuszania i pozwólmy wyschnąć jej na zewnątrz. Do zmywarki nie wkładamy patelni ceramicznych oraz żeliwnych (środek myjący usunie z żeliwnej patelni olej, którym ją zabezpieczyliśmy i naczynie szybko zacznie rdzewieć).
A jakie garnki nadają się do zmywarki? Możemy myć w niej naczynia wykonane z nierdzewnej stali odpornej na detergenty zastosowane do mycia. Ze względu na delikatne pokrycie, do mycia w zmywarce nie nadają się garnki miedziane, aluminiowe i żeliwne.
Czy kryształy można myć w zmywarce? Lśniące kryształy tracą swój blask, kiedy myjemy je pod zbyt ciepłą wodą, używając do tego silnych detergentów. Dlatego też kryształów (szczególnie tych o grubych ściankach) nie powinniśmy wstawiać do zmywarki. Z automatycznego mycia zrezygnujmy też w przypadku pozłacanych sztućców oraz zastawy ze zdobieniami (szczególnie, jeśli są to zdobienia wykonane ręcznie).
Jak układać naczynia w zmywarce?
Zacznijmy od tego, jak wkładać sztućce do zmywarki. Jeśli w zmywarce znajduje się kosz na sztućce, noże wkładamy do niego ostrą końcówką do dołu. W ten sposób zapobiegamy zranieniu się podczas rozładowywania zmywarki. Niestety ostre końcówki mogą uszkadzać kosz. Dlatego też noże warto myć ręcznie. Sztućce układane na wysuwanej półeczce, grupujemy rodzajami. Dzięki temu ułatwiamy sobie ich wyjmowanie, ale także zapewniamy ich lepsze umycie.
A jak załadować zmywarkę, by uzyskać najlepszy efekt mycia i zadbać o właściwą pracę urządzenia? Dbamy przede wszystkim o to, żeby nie przeładowywać urządzenia. W niektórych modelach zmywarek znajdują się czujniki informujące o tym, czy nie włożyliśmy zbyt dużej ilości brudnych naczyń. Zawsze sprawdzamy też, czy obracające się śmigła zmywarki nie napotykają na żadne przeszkody. W wielu modelach możemy regulować wysokość górnej półki zmywarki. Ustawmy ją tak, żeby mieścić na niej najczęściej zmywane kubki, szklanki i miseczki, pozostawiając miejsce na swobodny przepływ wody. Unikajmy warstwowego układania naczyń jedno na drugim. Skutkuje to niedomyciem części zastawy lub przekręcaniem się niektórych naczyń podczas mycia i gromadzeniem w nich brudnej wody.
Kolejną ważną kwestią jest to, jak wkładać naczynia do zmywarki. Na górnej półce po jednej stronie ustawiamy kubki i szklanki, a po drugiej np. filiżanki, co przyspieszy później ustawianie zastawy w szafkach. Środkową część górnej półki zarezerwujmy dla małych talerzyków deserowych, spodków i małych misek. W dolnym koszu umieszczamy talerze, pokrywki od garnków i deski do krojenia. W wybranych modelach zmywarek możemy złożyć uchwyty na talerze po jednej stronie kosza i stworzyć miejsce do ustawiania garnków oraz większych misek.
Czy należy płukać naczynia przed włożeniem ich do zmywarki?
Wstawianie naczyń do zmywarki to nasza codzienna rutyna. Okazuje się jednak, że przy tej monotonnej czynności często zapominamy o jednej bardzo ważnej rzeczy. Chodzi o to, czy powinniśmy płukać naczynia przed włożeniem do zmywarki. Odpowiedź brzmi: Zawsze. Nie musimy jednak spłukiwać ich bardzo dokładnie. Wystarczy, że z talerzy usuniemy resztki pokarmowe. Pozostałości jedzenia znajdujące się na naczyniach mogą wydłużyć czas i intensywność mycia. W nowoczesnych modelach zmywarek znajdują się czujniki, które rozpoznają, jak wydłużać poszczególne cykle, żeby domyć talerze, garnki czy sztućce. Jedzeniowe resztki gromadzą się też na filtrze, co sprawia, że częściej musimy go czyścić.
Dlaczego zmywarka nie domywa naczyń? W trakcie wstępnego mycia zmywarka usuwa wszelkie luźne zabrudzenia w taki sam sposób, w jaki robilibyśmy to pod kranem. W zależności od tego, ile resztek jedzeniowych znajduje się wewnątrz zmywarki po wstępnym płukaniu, urządzenie dobiera intensywność programu. Jeśli wstawimy do zmywarki bardzo brudny garnek, np. z poprzedniego dnia, a pozostałe naczynia będą tylko delikatnie zabrudzone, zmywarka dobierze krótszy cykl mycia z mniejszą intensywnością (po myciu wstępnym nie będzie w niej zbyt wielu resztek). To właśnie z tego powodu niektóre naczynia mogą się nie domywać
Jak i czym należy czyścić zmywarkę?
Zmywarka tak jak i każdy inny sprzęt domowy wymaga regularnego czyszczenia. W urządzeniu gromadzą się resztki jedzenia i pozostałości środków myjących, co sprawia, że zmywarka może słabiej domywać naczynia. Oprócz tego takie środowisko sprzyja rozwojowi drobnoustrojów.
Jak dbać o zmywarkę? Przede wszystkim należy regularnie oczyszczać filtr, na którym odkładają się resztki jedzenia. Filtr przepłukujemy pod gorącą wodą, żeby usunąć z niego również tłusty osad. Raz w miesiącu zmywarce przyda się też dokładniejsze płukanie. A jak wyczyścić zmywarkę domowym sposobem? Wystarczy ocet i soda oczyszczona. Na górnej półce zmywarki umieszczamy naczynie wypełnione octem i uruchamiamy pustą zmywarkę na program mycia z wysoką temperaturą. Takie czyszczenie wypłucze tłuszcz i usunie wszelkie nieprzyjemne zapachy.
Jak szybko i w prosty sposób umyć zmywarkę? Sodę oczyszczoną rozsypujemy na spodzie zmywarki i uruchamiamy krótki program myjący. Po takim cyklu urządzenie ładnie pachnie, a jej wnętrze się błyszczy.
Twarda woda powoduje gromadzenie się w zmywarce osadu. Dlatego kilka razy w ciągu roku powinniśmy usunąć z niej kamień. Jak odkamienić zmywarkę? Uruchamiamy pustą zmywarkę na najdłuższym cyklu z wysoką temperaturą. Po około 30 minutach wysypujemy na dno zmywarki dedykowany do modelu odkamieniacz i dokańczamy program. Po zakończeniu jednego programu uruchamiamy kolejny. Podczas tej czynności usuwamy ze zmywarki zalegający kamień. Jeśli chcemy dodatkowo odtłuścić urządzenie i pozbyć się nieprzyjemnych zapachów, możemy użyć domowych środków lub specjalnych preparatów do mycia zmywarek.
Chemia do zmywarki
Do mycia naczyń w zmywarce potrzebne są tabletki, nabłyszczacz i sól do zmywarki. Wszystkie te składniki znajdują się w tabletkach „all in one”, jednak i tak warto dodatkowo dosypywać sól. W detergentach zawierających połączone składniki może znajdować się niewystarczająca jej ilość. Po co wsypuje się sól do zmywarki? Żeby zmiękczyć wodę i tym samym nadać większego blasku naczyniom.
Jaka sól do zmywarki jest najlepsza? Do pojemnika zmiękczającego najlepiej wsypywać sól dedykowaną do danego urządzenia, np. sól marki Bosch do urządzeń producenta. Nie ma jednak przeszkód, żeby używać również i innych marek. Najważniejsze jest to, żeby do zbiornika trafiała zawsze sól gruboziarnista, nigdy miałka sól kuchenna. Drobny proszek natychmiast zostanie wypłukany, dlatego w żaden sposób nie przyczyni się do zmiękczenia wody.
Ile soli do zmywarki powinniśmy dosypywać? Przynajmniej raz w miesiącu musimy wsypać ok. 1-1,5 kg soli, a wszystko zależne jest od pojemności pojemnika zmiękczającego. Wsypując sól, zauważymy, że ze zbiornika wylewa się woda. Tak właśnie powinno się dziać.
Nasza zmywarka posłuży nam przez lata, jeśli zadbamy o jej regularne oczyszczanie i odkamienianie. Naczynia zawsze się domyją, kiedy zgarniemy z nich większe resztki pokarmowe i ustawimy je tak, żeby zapewnić swobodny przepływ wody.