Zdrowe jedzenie zaczyna się od zdrowych zakupów.
Jeśli chcesz stworzyć zdrowszy styl życia dla siebie i swojej rodziny, punktem wyjścia powinien być dział lub sklep spożywczy. To brzmi banalnie, ale kupowanie zdrowych produktów spożywczych może sprawiać kłopoty, ponieważ należy dokonywać wielu wyborów i uwzględnić mnóstwo czynników. Dlatego właśnie zebraliśmy kilka wskazówek, by pomóc Ci w wybieraniu zdrowej żywności i uzyskaniu wiedzy, co jest ważne, podczas zakupów.
Planuj z wyprzedzeniem.
Zacznij proces, zanim wybierzesz się na zakupy. Zaplanuj posiłki na cały tydzień i stwórz listę zakupów. To zajmie chwilę, ale pomoże Ci uniknąć kupowania żywności, której nie potrzebujesz. Nie rób zakupów z pustym żołądkiem: Głodni ludzie mają tendencję do kupowania, pod wpływem impulsu, niezbyt zdrowych rzeczy.
Uważnie czytaj etykiety na produktach.
Czytanie etykiet produktów spożywczych ma ogromne znaczenie, szczególnie w przypadku kupowania paczkowanej żywności. Sprawdź liczbę porcji i kalorii, spójrz na wielkość porcji i pomyśl, ile porcji faktycznie zjadasz. Nie licz kalorii, ale spraw by się liczyły: porównaj je z substancjami odżywczymi, jakie oferują. Im więcej substancji odżywczych i mniej kalorii, tym lepiej. Próbuj unikać cukrów, szukając żywności i napojów o ich niewielkim dodatku. Podobnie rzecz ma się z tłuszczami: szukaj żywności ubogiej w tłuszcze nasycone i trans oraz cholesterol. Zdrowe tłuszcze znajdziesz w rybach, orzechach i olejach roślinnych.
Co brać pod uwagę, szukając źródeł białka
Jeśli nie jesteś wegetarianinem lub weganinem, szukaj białka ze źródeł zwierzęcych – wszystkie najpotrzebniejsze aminokwasy niezbędne organizmowi znaleźć można w jednym produkcie spożywczym np. wołowinie, jagnięcinie lub rybie. Zawsze staraj się kupować świeże mięso lub ryby. Omijaj stoiska rybne roztaczające nieprzyjemne zapachy. Świeża ryba ma jasne, przejrzyste oczy bez zmętnienia i powinna mieć czysty wygląd, bez żadnych miejscowych odbarwień. Jeśli kolor ryby blaknie, jest stara.
Co brać pod uwagę, kupując chleb.
Głównym składnikiem Twojego chleba powinna być mąka z pełnego ziarna. Bez słowa “pełne”, chleb zrobiony jest z rafinowanego ziarna, co oznacza utratę cennych substancji odżywczych. Nie daj się oszukać kolorom – to, że jest brązowy, nie znaczy że jest pełnoziarnisty; czasami producenci dodają melasę lub inne barwniki, by przyciemnić chleb.
Powinieneś także dążyć do znalezienia co najmniej 1 grama błonnika na każde 10 gramów węglowodanów: jeśli kromka zawiera 20 gramów węglowodanów, powinna zawierać co najmniej 2 gramy błonnika.
Pomimo, że lista składników chleba kupowanego w sklepach jest zazwyczaj dłuższa niż przepis, z którego skorzystałbyś w domu, nie wszystkie składniki są złe. Na przykład, kwas askorbinowy i glicerol nie są szkodliwe i po prostu pomagają wydłużyć czas przydatności chleba do spożycia.
Wybieraj owoce sezonowe.
Kupując owoce i warzywa, zawsze kupuj świeże warzywa i owoce, na które właśnie jest sezon. Są łatwo dostępne, ich smak jest bardziej intensywny i zazwyczaj są tańsze. Odwiedzaj także swój lokalny targ, szukając sezonowych i hodowanych lokalnie produktów. Kupuj często niewielkie ilości, ponieważ niektóre świeże warzywa i owoce są nietrwałe. Kupując większe ilości, zachowuj ich świeżość nawet 3 razy dłużej dzięki systemom zachowania świeżości VitaFresh marki Bosch lub podziel je na porcje i zamroź, by uniknąć niepotrzebnego marnowania żywności.