Co przychodzi Ci na myśl, kiedy słyszysz słowo “awokado"? Prawdopodobnie guacamole, zgadza się? Cóż, przygotuj się na niespodziankę, bo dowiesz się znacznie więcej o tym wyjątkowym owocu. No tak, zasadniczo, jest to owoc.
Egzotyczny arystokrata
Wiedziałeś, że istnieje ponad 400 odmian awokado? To prawda. A wszystkie różnią się kształtem, kolorem i smakiem. Awokado nazywane były “gruszkami aligatora” ze względu na ich kształt i chropowatą zieloną skórkę niektórych odmian. Pomimo że traktujemy je jako warzywa, zasadniczo są owocami—na dodatek, jagodami.
Najczęściej spotykanymi odmianami są Fuerte i Hass; obydwie bardzo aromatyczne, z orzechowym posmakiem. Północna i Południowa Ameryka przodują w uprawie awokado, a supermarkety w Europie Środkowej najczęściej sprzedają awokado pochodzące z południa Hiszpanii, Izraela, Meksyku i Południowej Afryki. Oto zalecenie: podobnie jak w przypadku wszystkich produktów, staraj się kupować te, które mają możliwie lokalne pochodzenie.
Jedno awokado dziennie
Bez wątpienia, awokado jest jednym z najbardziej bogatych w składniki odżywcze produktów spożywczych. Zapewniające dobroczynny wpływ na zdrowie i pełne ważnych składników odżywczych, jest prawdziwym super-produktem spożywczym. Nawet Księga Światowych Rekordów Guinnessa wymienia awokado, jako “najzdrowszy owoc świata”. Ale które składniki nadają mu taką moc? Co jest tak niesamowitego w awokado?
Cóż, jest po brzegi wypełnione najważniejszymi składnikami odżywczymi, takimi jak witamina A, E i awokatyna B, alfa i beta karoten oraz biotyna, kwasy nienasycone i roślinne.
Jedzenie awokado może mieć dobroczynny wpływ na Twoje zdrowie, a nawet wygląd, ponieważ są one pełne przeciwutleniaczy. Według wielu badań, ten super owoc został powiązany z np. obniżaniem poziomu cholesterolu i uważa się, że stymuluje trawienie oraz porost włosów. Jest niesamowicie zdrowy i stanowi jeden z małych spożywczych cudów natury.
Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3664913/
Wskazówki dotyczące postępowania z awokado
Pomóż im dojrzeć do perfekcji: awokado dojrzewają dopiero po zerwaniu z drzewa. Jeśli włożysz awokado do papierowej torebki z innymi owocami, naturalny gaz etylenowy pochodzący np. z jabłek, sprawi, że dojrzeją szybciej.
Krój je ostrożnie: twarda skóra awokado i duża pestka mogą utrudniać krojenie owocu. Należy naciąć go dookoła wzdłuż, a następnie ręcznie rozdzielić na połowy. Aby usunąć pestkę, połóż połówkę z pestką na desce do krojenia tak, by pestka była skierowana w górę. Wbij w nią ostrze noża, a następnie obracając nożem wyciągnij pestkę przytwierdzoną do ostrza i wyrzuć ją do kosza na śmieci.
Tylko awokado, przez cały czas
Awokado wyjątkowo dobrze dopasowują się do sytuacji. Możesz wykorzystać je w niemal każdej potrawie. W Amsterdamie jest nawet restauracja, która właśnie to robi. Wszystko w menu zawiera awokado. Odważysz się zrobić to samo w domu?
Oto kilka inspiracji, specjalnie dla Ciebie:
- 1sze danie – Na zimno lub na ciepło: zupa z awokado – Smaczna, schłodzona zupa, zrównoważona ostrym zastrzykiem limonki i pikantnego sosu
- 2gie danie – Specjał z Apulii: orecchiette z pesto z awokado
- 3cie danie – Zdrowy grzeszek: niebiańsko luksusowy pudding awokado - czekoladowy
Składnik-niespodzianka Twoich przystawek
Pożywne i kremowe awokado zdobi mnóstwo przystawek, sprawiając, że są jeszcze smaczniejsze.
Ryż awokado– dodanie awokado do brązowego lub białego ryżu, uczyni z niego wyjątkowo kremowe i niewiarygodnie smakowite danie.
Bardziej kremowe puree ziemniaczane – nadaj lekkość swojemu puree z ziemniaków dodając awokado, aby uzyskać najwyższą błogość podczas jedzenia.
Zaskakujące dipy
Możesz mieć znacznie więcej, niż guacamole. Na przykład, krem z awokado i limonki jest gładki, a sok z limonki nadaje mu wyrazistość. Ale jest znacznie lżejszy, bo nie zawiera tłustej śmietany.
Próbowałeś kiedyś pesto z awokado? Jest pełne aromatu i pieści zmysły, ale nie jest przesadnie sycące. Wykorzystaj w tym celu niezupełnie dojrzałe awokado, ponieważ dzięki temu uzyskasz bardziej mięsistą konsystencję. Posyp swój makaron odrobiną parmezanu i zjedz ze smakiem.
Koktajle i smoothie z awokado
Awokado pojawia się także w wielu koktajlach i smoothie, ponieważ nadaje im unikalną, jedwabistą konsystencję.
Oto trzy inspiracje dla Ciebie:
- Klasyczny: znakomity koktajl mleczny z awokado – prosty flirt z zaledwie kilkoma składnikami.
- Owocowy: smoothie awokado-mango – znakomity, zdrowy sposób na orzeźwienie.
- Wybitnie zdrowy: smoothie awokado-kokosowo-kapuściany – smoothie dla preferujących zdrowy styl życia.