Blender ręczny to niezastąpiony pomocnik w kuchni. Jest poręczny, funkcjonalny i wszechstronny. Jego podstawowe zadania to: przecieranie, miksowanie, rozdrabnianie i mieszanie różnych artykułów spożywczych. Dobry blender może być alternatywą dla wielozadaniowego robota kuchennego, który zwykle zajmuje dużo miejsca.

Moc blendera – o czym decyduje?

Jaki blender kupić? O dużej mocy! Co to znaczy? Moc blendera to główny parametr techniczny, na który należy zwrócić uwagę, rozważając zakup. Oznacza pracę, jaką wykona silnik urządzenia w jednostce czasu. Wartość określająca maksymalną wydajność urządzenia wyrażona jest w watach (W).

Im większa moc, tym sprzęt będzie efektywniej i dłużej pracował. Lepiej też poradzi sobie z przetworzeniem większej ilości produktów, nawet tych twardych. Moc, jaką dysponuje silnik sprzętu, determinuje jego zastosowanie i zakres użytkowania. Podstawowe blendery mają około 200 W, a najmocniejsze modele – 1000 W. Standardowo urządzenia dysponują mocą rzędu 600 W. Warto zauważyć, że im większa moc blendera, tym także jego cena jest wyższa.

Sprawdź ofertę blenderów ręcznych Bosch:
https://www.bosch-home.pl/lista-produktow/drobny-sprzet-kuchenny/blendery-reczne

Jaka moc blendera będzie odpowiednia dla Ciebie?

Wybór blendera ręcznego o określonej mocy zależy od tego, do czego ma głównie służyć. Zakres jego pracy jest szeroki i zaczyna się od mieszania, aż po kruszenie lodu. Im większa moc, tym lepiej będzie sobie radził z ciężkimi zadaniami. Będzie można także używać go bez konieczności robienia przerw w pracy. Jaki blender wybrać? To zależy, jak często będzie używany i do jakich produktów.

Blendery ręczne o najniższej mocy 200–400 W przeznaczone są do mieszania i rozdrabniania ugotowanych warzyw i miękkich owoców. Z ich pomocą z łatwością można przygotować smoothie i koktajle. Warto jednak wziąć pod uwagę, że blender o takiej mocy nie poradzi sobie z rozdrobnieniem orzechów czy pestek. Dlatego koktajle lepiej przygotowywać z dość miękkich składników, takich, jak, np. banany, truskawki czy pomidory.

Średnia moc blenderów sprawdzi się do przygotowania większości dań. Sprzęty mające 500–700 W pozwalają na przygotowanie bardziej skomplikowanych potraw. Taki blender będzie idealny dla większych rodzin. Przede wszystkim będzie pomocny dla mam. Małe dzieci wolą posiłki o gładkiej konsystencji, bez grudek. Podawanie im nielubianych warzyw w takiej formie może zachęcić je do ich zjedzenia. Także przygotowanie zupy w formie kremu, puree z gotowanych warzyw czy mięsa oraz musów owocowych nie będzie stanowiło problemu. Blender o dobrej mocy pozwala uzyskać gładką konsystencję i rozdrabnia nawet malutkie pestki malin czy truskawek. Zwykle w komplecie dołączona jest także końcówka do ubijania. Dzięki temu z pomocą blendera można bez problemu ubić śmietanę czy pianę z białek jaj.

Blendery o najwyższej mocy 750–1000 W poradzą sobie z naprawdę twardymi produktami, takimi jak: orzechy, pestki, nasiona, surowe warzywa (buraki, marchew). Z ich pomocą można przygotować koktajl z mrożonego banana, a nawet lody i sorbety owocowe. Sprawdzą się także do robienia past kanapkowych i smarowideł typu hummus. Duża moc blendera to gwarancja aksamitnie gładkiej konsystencji. To także możliwość eksperymentowania w kuchni i szukania oryginalnych połączeń smakowych – koktajle mogą być przyrządzane z przeróżnych składników. Często także posiadają funkcję kruszenia lodu.

Moc… próżni. Blenduj i przechowuj bezpiecznie!

Marka Bosch oferuje blender ręczny z systemem próżniowym. Czym się wyróżnia? Przechowywanie próżniowe pozwala zachować świeżość produktów spożywczych na dłużej. Blender Bosch ErgoMixx MS6CB61V5 wyposażony jest w innowacyjną pompę próżniową (montowaną do korpusu), która pozwala w szybki i łatwy sposób odessać powietrze ze specjalnego pojemnika i worków. Dzięki temu przechowywane jedzenie będzie dłużej świeże i nie straci aromatu. Produkty przechowywane w warunkach próżniowych (wstawione do lodówki) zachowają świeżość do 2 razy dłużej w porównaniu z przechowywaniem tradycyjnym. Zestaw zawiera pojemnik próżniowy wykonany z trwałego tworzywa sztucznego (Tritan) o pojemności 1 l, który idealne nadaje się do przechowywania żywności w lodówce, zamrażarce, spiżarni czy w podróży. Wyposażenie blendera to także 6 worków próżniowych wielokrotnego użytku ze szczelnym zamknięciem strunowym (3 sztuki o pojemności 1,2 l oraz 3 sztuki o pojemności 3,8 l), które można myć w zmywarce. Służą nie tylko do przechowywania próżniowego, ale również łatwo w nich marynować potrawy oraz nadają się do gotowania sous-vide w temperaturze do 85°C.

Placki ziemniaczane z blendera w trzy minuty!

Przygotowanie placków ziemniaczanych w tradycyjny sposób jest bardzo pracochłonne, a nawet bolesne, gdy podczas ścierania ziemniaków natrafimy dłonią na ostrze tarki. Czy istnieje sposób, by zrobić to danie szybko, bez mozolnego tarcia i ryzyka obdartych palców? Rozwiązaniem jest odpowiednio mocny blender, który dokładnie zetrze ziemniaki na placki. Potem wystarczy je tylko połączyć z pozostałymi składnikami i usmażyć.

Do przygotowania placków ziemniaczanych idealnie nadaje się blender ręczny Bosch ErgoMixx Style MSM6S90B. Wysoka moc silnika 750 W bez problemu poradzi sobie z tarciem ziemniaków. Dzięki 12-stopniowej regulacji prędkości obrotów można dostosowywać stopień rozdrobnienia. Blender wyposażony jest w innowacyjny mini food processor zawierający tarczę do ściernia ziemniaków poradzi sobie z tym zadaniem w mgnieniu oka. Czyszczenie akcesoriów także zajmuje niewiele czasu – wystarczy umyć je pod bieżącą wodą lub w zmywarce.

Blender Bosch przyda się nie tylko do przygotowywania placków ziemniaczanych. Dzięki bogatemu zestawowi akcesoriów można przyrządzić wiele różnych potraw. Rozdrabniacz pomoże posiekać zioła, orzechy czy żółty ser. Blender posiada także funkcję kruszenia lodu oraz końcówkę do ubijania piany z białek jaj oraz śmietany.

Jaki blender będzie najlepszy do masła orzechowego?

Niewiele osób wie, że masło orzechowe można zrobić samemu w domu. Jednak nie jest to proste zadanie. Ze zmieleniem orzechów na gładką masę poradzi sobie tylko blender o dużej mocy – najlepiej 1000 W. Zaletą robienia samodzielnie masła orzechowego jest możliwość wyboru odpowiedniej konsystencji oraz modyfikacja smaku według własnego gustu, np. dodanie wybranej ilości soli, słodzidła czy łączenie różnego rodzaju orzechów. Dzięki pomocy blendera możemy zrobić dokładnie takie masło, jakie lubimy najbardziej.

Jaki blender wybrać, aby był wystarczająco mocny do zrobienia masła orzechowego? Godnym polecenia jest blender ręczny Bosch MaxoMixx MS8CM61X1. Dzięki silnikowi o dużej mocy 1000 W bez problemu poradzi sobie ze zblendowaniem orzechów, pestek czy nasion. Płynna regulacja prędkości (12 ustawień) umożliwia wybór odpowiedniej, by uzyskać idealną konsystencję miksowanej potrawy. Aby osiągnąć maksymalny poziom mocy w przypadku wyjątkowo twardych produktów, blender wyposażono w funkcję Turbo. Polega ona na maksymalnym zwiększeniu obrotów silnika na krótki czas, dzięki czemu przygotowanie dania jest szybsze. Blender ma stopę ze stali szlachetnej z innowacyjnym nożem QuattroBlade Pro. Wyróżnia ją technologia zapobiegająca zasysaniu do dna naczynia oraz rozpryskiwaniu przetwarzanej żywności. Dzięki temu blendowanie jest proste i szybkie.

Blender ręczny Bosch wzbogacono także o funkcjonalne wyposażenie, które rozszerza zakres jego zastosowania. Mini food processor z wielofunkcyjnym nożem pokroi warzywa w różny sposób (wiórki, plasterki). Można także z jego pomocą zagnieść niewielkie ilości ciasta. Przystawka Kubixx pokroi warzywa, owoce, wędliny czy sery w równą kostkę o wymiarach 9 x 9 mm. Z kolei rozdrabniacz z wyjmowanym ostrzem ze stali szlachetnej bez problemu poradzi sobie z mięsem, cebulą, ziołami, orzechami, czekoladą, czosnkiem i innymi produktami. Ponadto blender wyposażony jest w końcówkę do ubijania, która ułatwi przygotowanie piany z białek, bitej śmietany, majonezu lub lekkiego ciasta np. naleśnikowego.