Sous-vide? Brzmi zbyt skomplikowanie i wymyślnie? Pozbądź się uprzedzeń! Każdy może potwierdzić, że jest to wyjątkowa i – w przypadku posiadania odpowiednich narzędzi – łatwa technika gotowania, która pozwala doświadczać niezwykłych smaków mięsa, ryb czy warzyw. Sous-vide pochodzi z języka francuskiego i oznacza „w próżni” – składniki zapakowane próżniowo są gotowane w najniższej możliwej temperaturze w kąpieli wodnej. Metoda ta, wywodząca się ze zdobywającej wiele nagród kuchni, podbija coraz więcej domów – i serc. Teraz przyszła kolej na Ciebie, a Bosch chętnie wspomoże Cię w tym procesie.
Pożegnaj się z czasami, gdy gotowanie sous-vide w domu było trudne i kosztowne. Bosch oferuje obecnie proste i przystępne cenowo narzędzie, dzięki któremu staniesz się mistrzem sous-vide: zwykły blender, blender ręczny i mikser ręczny pomogą Ci uzyskać warunki próżni. Naprawdę blender lub mikser? Zgadza się! Po prostu umieść produkty w specjalnych torebkach próżniowych i usuń z nich powietrze za pomocą pompy próżniowej. Następnie gotuj żywność w stałej temperaturze i to wszystko – jest gotowa do podania. Czy to sobotni obiad ze znajomymi, kolacja przy świecach z partnerem lub zwykły rodzinny lunch w tygodniu – w sous-vide nie chodzi o to, by być snobistycznym, ale o wydobywanie jak najwięcej z Twojej cennej żywności.
Dlaczego gotowanie sous-vide to najnowszy trend?
Gotowanie sous-vide jest tak niezwykłe, gdyż uniemożliwia przegotowanie żywności. Niska temperatura podczas gotowania sous-vide zachowuje naturalne składniki odżywcze, podczas gdy torebka próżniowa dodatkowo utrzymuje aromaty i wilgotność żywności, a tym samym jej cenny smak. Steki pozostają soczyste, filety z ryby jeszcze delikatniejsze, chrupiące warzywa i owoce zachowują swoją konsystencję i kolor – czego można chcieć więcej? Zaskocz swoich bliskich pysznym posiłkiem sous-vide i odkryj wraz z nimi nowe poziomy smaku.
Zanurz się krok po kroku w świat gotowania sous-vide i stwórz nowe smaki z pomocą marki Bosch.
Krok 1: uzyskaj próżnię za pomocą systemu próżniowego marki Bosch
Próżnia ma kluczowe znaczenie dla gotowania sous-vide. Musisz jedynie napełnić torebki próżniowe wybranymi składnikami i usunąć z nich powietrze, aby zamknąć je próżniowo. Oprócz systemu próżniowego marki Bosch oferuje różnorodne urządzenia kuchenne do tego celu. Ich funkcjonalność 2 w 1 umożliwia nie tylko pakowanie próżniowe, ale także zwykłe blendowanie, miksowanie i mieszanie. Za jednym kliknięciem możesz dodać pompę próżniową do blendera ręcznego lub miksera ręcznego lub skorzystać z funkcji pakowania próżniowego w blenderze, aby przekształcić je w mocne urządzenia do pakowania próżniowego. Na koniec przymocuj urządzenie do zaworu torebki próżniowej, usuń powietrze i przygotuj żywność do gotowania sous-vide .
Specjalna wskazówka: dodaj aromatyczne, odporne na wysoką temperaturę oleje, zioła i przyprawy bezpośrednio do żywności znajdującej się w torebce próżniowej. Jako że żywność i przyprawy są ze sobą w bezpośrednim kontakcie, smaki lepiej się przenikają.
Pakowanie próżniowe zakończone? Przejdźmy do gotowania.
Krok 2: gotowanie sous-vide.
Następnie zapakowaną próżniowo żywność należy gotować w niskiej temperaturze od 40 do 85°C. Zaleca się wybór temperatury na podstawie konsystencji żywności:
56°C – smażona żywność (łopatka, stek wołowy, ryby, miękkie owoce)
65°C – gulasze z niewielką zawartością kolagenu (boczek wieprzowy, duszone mięso, golonka, owoce takie jak ananas)
72°C – potrawy duszone z dużą zawartością kolagenu (policzki, ogon wołowy)
85°C – warzywa, ziemniaki i owoce
Oprócz temperatury od rodzaju żywności zależy także czas gotowania.
Oto kilka przykładów:
- Stek wołowy (grubość 3 cm): 90 min
- Drób (grubość 3 cm): 75 min
- Ryby: 30 min
- Miękkie warzywa (np. szparagi, grzyby) i owoce: 25 min
- Twardsze warzywa (np. marchewki, buraki, ziemniaki): 50 min
Przyjrzyjmy się urządzeniom, które można wykorzystać do gotowania sous-vide. Które wybierasz?
W Cookit marki Bosch:
Aby uniknąć ręcznego zwiększania lub obniżania temperatury i jej kontrolowania za pomocą termometru, wypróbuj gotowanie sous-vide z robotem kuchennym marki Bosch takim jak Cookit . Dzięki automatycznemu programowi sous-vide temperatura jest utrzymywana na danym poziomie do osiągnięcia idealnego czasu gotowania.
W piekarnikach parowych i parowarach posiadających specjalny program sous-vide:
Bosch oferuje szereg piekarników parowych i parowarów posiadających specjalny program sous-vide do delikatnego i zdrowego przyrządzania żywności.
Na płycie grzewczej ze specjalnym cyrkulatorem sous-vide:
Po prostu włóż torebki próżniowe do zwykłego garnka z wodą i gotuj je na płycie grzewczej . Specjalny cyrkulator sous-vide pozwoli utrzymać dokładną temperaturę.
3. Dopracuj potrawę po gotowaniu sous-vide.
Po gotowaniu sous-vide możesz dopracować swoją potrawę. Mięso należy szybko obsmażyć w maksymalnej temperaturze, aby uzyskać prawdziwe aromaty pieczeni. Warzywa także należy obsmażyć i doprawić. Ryba wymaga jedynie doprawienia do smaku.
I gotowe! Twoje pięciogwiazdkowe danie jest gotowe do podania. Twoja rodzina i znajomi będą podejrzewać oszustwo, gdyż stek będzie idealnie delikatny i różowy – a to wszystko dzięki prostej technice i pomocy oferowanej przez Bosch.
Bez ograniczeń z sous-vide!
Twoja kreatywność nie ma granic. Przygotuj mięso, ryby, drób, owoce i warzywa metodą gotowania próżniowego. Jeśli masz trochę więcej czasu, możesz zaplanować danie i przygotować je do metody sous-vide dzień wcześniej. Wystarczy włożyć wybrane składniki do torebki, zamknąć ją próżniowo i umieścić w chłodziarce. Składniki będą czekać na Ciebie następnego dnia, tak samo świeże, i przygotowane do gotowania sous-vide.
Czy burczy Ci już w brzuchu i cieknie Ci ślinka? Wypróbuj metodę sous-vide – z pomocą Bosch wszystko na pewno pójdzie zgodnie z planem. Jeśli spróbujesz gotowania sous-vide, nie ma już odwrotu!
Gotowanie sous-vide nie jest jedyną możliwością oferowaną przez system próżniowy, aby wspierać Twoją dietę. Dowiedz się więcej o technologii pakowania próżniowego i powiązanych produktach Strona główna systemów próżniowych .