Chcesz kupić okap kuchenny? Jaki wybrać okap to pytanie, które Cię nurtuje? Dzięki naszemu artykułowi znajdziesz na nie odpowiedź i dowiesz się, co trzeba wziąć pod uwagę przed nabyciem takiego sprzętu.

Okap kuchenny to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni, zwłaszcza takiej, w której dużo się gotuje. Wybierając okap do swojej kuchni, weź pod uwagę jego moc, sposób działania oraz design pasujący do reszty wyposażenia.

Dlaczego należy wiedzieć, jak wybrać okap do kuchni?

Wybór okapu powinna poprzedzać solidna analiza rynku i parametrów oferowanego sprzętu. Okapy różnią się bowiem wydajnością, która wpływa na to, jak głośno, szybko i skutecznie będą filtrować powietrze na danej powierzchni. Inny model będzie więc odpowiedni do małej kuchni z oknem, inny do aneksu kuchennego bez okna, a jeszcze inny do dużej kuchni połączonej z jadalnią czy salonem.

Dobrze dobrany okap kuchenny skutecznie zniweluje opary i zapachy powstające podczas gotowania. To wpłynie na jakość powietrza w kuchni, które będzie pozbawione wilgoci, drażniących aromatów, cząsteczek tłuszczu czy drobnoustrojów. Ponadto okap musi być idealnie dopasowany do istniejącej instalacji wentylacyjnej, powinien też być spójny z aranżacją kuchni.

Wybór tego rodzaju sprzętu może nie być łatwy, gdyż na rynku znajdziesz wiele modeli okapów, między innymi okapy kominowe, wyspowe, do zabudowy czy też płyty grzewcze zintegrowane z wyciągiem. Wobec tego dobrze zapoznaj się z różnymi ofertami, abyś mógł je porównać i wybrać produkt najbardziej odpowiadający Twoim potrzebom.

Podczas gotowania i smażenia z garnka unoszą się zapachy i para, które pochłonie dobry okap kuchenny.

Jaki kupić okap do kuchni?

Przy wyborze okapu do kuchni należy uwzględnić kilka kwestii. Chodzi między innymi o rodzaj okapu. Najpopularniejsze modele to okapy kominowe, podszafkowe, teleskopowe i wyspowe. Różnią się one sposobem działania – mogą działać jak wyciąg lub jak pochłaniacz. Oprócz tego znaczenie ma wydajność (która zależy od wielkości kuchni i częstotliwości gotowania), głośność pracy oraz energooszczędność. Przeglądając oferty, zawsze zwracaj uwagę na te parametry podane przez producenta.

Pochłaniacz vs wyciąg

Istnieje jeszcze jeden istotny aspekt, który musisz wziąć pod uwagę przy wyborze okapu kuchennego: sposób jego działania w trybie pochłaniacza lub wyciągu. Pochłaniacz to rozwiązanie dostępne dla osób, które nie mają możliwości podłączenia okapu do wentylacji. Wtedy okap działa na zasadzie oczyszczacza powietrza. Dodatkowo umieszcza się w nim filtry węglowe, przez które jest przepuszczane powietrze. Filtr węglowy działa neutralizująco i oczyszczająco, dzięki czemu skutecznie usuwa zapachy powstające podczas gotowania.

Okap działający na zasadzie wyciągu montuje się poprzez podłączenie go rurą bezpośrednio do wlotu kanału wentylacyjnego. Podczas działania okapu powietrze jest przez niego zasysane i odprowadzane do komina. W okapach z wyciągiem istnieje możliwość dodatkowego montażu filtra węglowego i używania go w trybie pochłaniacza. Jednak do jego zamontowania konieczny jest dostęp do instalacji wentylacyjnej, zatem nie w każdej kuchni będzie to możliwe.

W przypadku okapów pochłaniaczy montaż sprowadza się do zamocowania ich na ścianie lub pod sufitem i podłączenia do prądu. Daje to więcej możliwości aranżacyjnych, a co za tym idzie, są one dostępne w większej liczbie kształtów i rodzajów. Oryginalne wzornictwo i design sprawiają, że taki okap jest nie tylko sprzętem AGD, ale też elementem dekoracyjnym nowoczesnej kuchni.

Kupujemy okap – jaki wybrać? Kominowy czy wyspowy, a może podszafkowy bądź teleskopowy?

Każdy rodzaj okapu kuchennego różni się wyglądem, metodą montażu i przeznaczeniem. Wybór w dużej mierze zależy od wielkości kuchni i rodzaju jej zabudowy.

Okap kominowy montuje się bezpośrednio na ścianie nad kuchenką, bez konieczności dodatkowej zabudowy. To jeden z najczęściej wybieranych modeli ze względu na prosty montaż i skuteczne działanie.

Okap wyspowy to sprzęt przeznaczony do montażu nad wyspą kuchenną, na której umieszczona jest płyta grzewcza. Świetnie uzupełni nowoczesną otwartą kuchnię z wyspą, a przy tym doskonale poradzi sobie z zapachami i oparami pojawiającymi się podczas gotowania.

Okap podszafkowy to, jak sama nazwa wskazuje, urządzenie do zabudowy, montowane pod wiszącą szafką kuchenną. Ten sposób montażu pozwala zintegrować zabudowę kuchenną ze sprzętem AGD i stworzyć spójną, przyjemną dla oka całość. Jest to też świetne rozwiązanie do niewielkich kuchni, gdyż umożliwia maksymalne wykorzystanie dostępnej przestrzeni.

Okap teleskopowy to rodzaj klasycznego okapu podszafkowego, ale o mniejszych wymiarach. Może pracować jako wyciąg lub jako pochłaniacz. Minimalistyczna forma pasuje do niewielkich, nowoczesnych kuchni, w których najważniejsza jest ergonomia i zaaranżowanie przestrzeni wedle potrzeb domowników.

Osoba wkłada makaron spaghetti do gotującej się wody w garnku.

Jaki okap kupić do kuchni z płytą grzewczą lub z kuchenką gazową? Zwróć szczególną uwagę na wysokość montażu oraz szerokość okapu

Niezależnie od tego, czy masz w kuchni płytę grzewczą, czy kuchenkę gazową, przy wyborze okapu i jego montażu musisz zwrócić uwagę na jego szerokość oraz wysokość montażu, czyli odległość od kuchenki. Oba sprzęty powinny być dopasowane pod względem szerokości, aby okap mógł wydajnie działać.

W przypadku okapów do zabudowy minimalna wysokość montażu od kuchenki wynosi 60 cm, a okapów wyspowych i kominowych 70–75 cm. Okap powinien być nieco szerszy od kuchenki lub płyty grzewczej. Przykładowo: jeżeli płyta ma 60 cm, okap powinien mieć szerokość około 75–80 cm. Aby uniknąć niedopasowania sprzętów pod tym względem, rozważ zakup płyty grzewczej zintegrowanej z wyciągiem.

Podczas gotowania z garnka unosi się para wodna, którą powinien pochłonąć okap kuchenny.

Jakie parametry powinien mieć dobry okap do kuchni?

Przy zakupie okapu kuchennego zwróć uwagę na jego następujące cechy i parametry:

  • Wydajność – to czynnik oznaczający skuteczność w oczyszczaniu powietrza z zabrudzeń, zapachów i oparów. Chodzi tu o parametr przepływu powietrza podawany w metrach sześciennych na godzinę (m3/h). Im wyższa wartość przepływu powietrza, tym większa wydajność sprzętu, a co za tym idzie, lepiej będzie on sobie radził w większych kuchniach. Minimalna wydajność to sześciokrotna wymiana powietrza na dobę. Dla osób często gotujących optymalna będzie dwunastokrotna wymiana powietrza na dobę.
  • Głośność – kolejny ważny parametr to głośność pracy okapu. Wpływa ona bezpośrednio na komfort użytkowania. Jeżeli okap pracuje zbyt głośno, istnieje ryzyko, że będziesz rzadziej z niego korzystać. Dlatego przy zakupie zwróć uwagę na wartość poziomu emitowanego hałasu podaną przez producenta w decybelach. Standardowo okapy generują hałas na poziomie 40–70 dB, przy czym dla większości osób komfortowy jest poziom około 50 dB.
  • Klasa energetyczna – okapy kuchenne dostępne są w różnych klasach energetycznych, co wpływa na pobór prądu podczas ich używania. Klasy energetyczne mają oznaczenia od A do G, gdzie A oznacza najwyższą efektywność energetyczną, a G najniższą. Im wyższa klasa energetyczna urządzenia, tym mniejsze zużycie energii elektrycznej, co jest bardziej ekonomiczne i ekologiczne.

Oprócz wymienionych powyżej kluczowych parametrów przyjrzyj się także dodatkowym funkcjom okapu, takim jak możliwość sterowania dotykowego z płyty grzewczej, oświetlenie LED czy funkcja Boost umożliwiająca automatyczne zwiększenie prędkości pracy okapu w razie potrzeby. Wszystko to znacząco podniesie skuteczność działania okapu i sprawi, że będziesz w stu procentach zadowolony z zakupu!