Jeśli zależy Ci na tym, aby zdrowo i smacznie się odżywiać, musisz zadbać nie tylko o dobór odpowiednich produktów, ale również o ich właściwe przechowywanie. Znacznie ułatwi Ci to system VitaFresh, w który wyposażono nowoczesne chłodziarki Bosch. Poznaj jego zalety i możliwości.
Jakie są zasady przechowywania żywności, jeśli chodzi o lodówki?
Nowoczesna lodówka, na przykład oferowana przez markę Bosch, została wyposażona w wiele przydatnych rozwiązań, które ułatwiają przechowywanie żywności. Aby produkty spożywcze się nie zepsuły, nie wystarczą jednak inteligentne technologie, gdyż musisz pamiętać o pewnych zasadach. Dotyczą one na przykład tego, że nie można przekraczać zalecanego terminu przydatności produktów do spożycia. Na każdym artykule znajdują się oznaczenia typu:
• „najlepiej spożyć przed” – taka informacja wskazuje na datę minimalnej trwałości, co oznacza, że nawet po jej przekroczeniu można spożyć dany wyrób; po tym terminie jedzenie się nie zepsuje, ale może zmienić się jego smak, konsystencja czy zapach,
• „należy spożyć do” – jest to termin przydatności do spożycia, oznaczający, że sięgnięcie po żywność po jego przekroczeniu może skutkować groźnymi konsekwencjami zdrowotnymi.
Aby zapobiec zepsuciu się jedzenia, warto je wkładać do lodówki w taki sposób, aby produkty o krótszym terminie przydatności do spożycia znajdowały się bliżej drzwi. Dzięki temu będziesz mieć do nich lepszy dostęp i sięgniesz po nie szybciej, niż gdyby znajdowały się w głębi komory.
Pamiętaj o ulokowaniu odpowiednich artykułów w poszczególnych częściach komory. Nowoczesne chłodziarki zaprojektowano tak, aby zapewnić optymalne warunki wszystkim artykułom spożywczym, dlatego w wyższych partiach urządzeń temperatura wynosi około 8ºC, na średnich poziomach jest to od 4 do 5ºC, a na dole maksymalnie 2ºC. Powoduje to, że na każdym szczeblu należy układać określone rodzaje żywności:
• na półce górnej powinny znaleźć się produkty mleczne typu jogurty, mleko czy nabiał, konfitury oraz dżemy, a także żywność pakowana i gotowe jedzenie,
• na środkowej najlepiej przechowywać artykuły o krótkim terminie przydatności do spożycia, czyli sery, wędlinę, jajka, masło albo twarożek,
• na dolnej układamy surowe mięso i ryby.
Jeśli chodzi o szuflady chłodziarki, służą one głównie do składowania owoców i warzyw. Można w nich ulokować również sery dojrzewające. Z kolei na drzwiach trzyma się zwykle soki, oleje roślinne czy słoiki z przetworami.
Ponadto warto pamiętać o:
• pakowaniu jedzenia do odpowiednich pojemników czy folii aluminiowej, aby nie doszło do jego wysuszenia – surowa żywność oraz garnki i naczynia z gotowymi potrawami powinny być szczelnie przykryte,
• zapewnieniu wolnego miejsca między produktami w celu usprawnienia przepływu powietrza, dzięki czemu żywność nie będzie się psuła wzajemnie od siebie.
Bez względu na to, czy w Twoim domu znajduje się klasyczny sprzęt, czy lodówka dwudrzwiowa, nie wkładaj do komory ciepłego jedzenia – zawsze należy je schłodzić, dzięki czemu unikniesz strat energii. Gotową żywność przechowuj w chłodziarce nie dłużej niż 2–3 dni.
Czym jest system świeżości Bosch VitaFresh?
Nowoczesne chłodziarki Bosch wyposażono w system VitaFresh.Działa on w oparciu o dwie odrębne szuflady znajdujące się w dolnej części chłodziarki, w których:
• zapewniono zintegrowaną kontrolę klimatu,
• stale utrzymywana jest temperatura bliska 0ºC.
Przechowywanie żywności w takich warunkach zatrzymuje procesy biologiczno-chemiczne, jakie mogą zachodzić w żywności. System VitaFresh dzieli się na dwie strefy:
• suchą, w której wilgotność powietrza wynosi około 50% – jest ona przeznaczona do przechowywania nabiału, wędlin oraz mięsa,
• wilgotną (poziom wilgotności dochodzi do 90%) – służy ona do składowania owoców oraz warzyw.
Bosch zadbał o to, aby szuflady VitaFresh nie tylko zapewniały optymalne warunki podczas przechowywania żywności, ale również były funkcjonalne. Dlatego są one przestronne, co pozwala umieścić w nich sporo produktów. Wystarczy to do zaspokojenia potrzeb każdej, nawet licznej rodziny.
Dlaczego dobrym wyborem jest chłodziarko-zamrażarka Bosch z systemem VitaFresh?
lodówka z szufladami VitaFresh to korzystny zakup z wielu powodów. Dzięki takiemu systemowi możesz przechowywać żywność w idealnych warunkach, co sprawia, że zachowa ona świeżość przez dłuższy czas. Prowadzi to do ograniczenia, a nawet całkowitej eliminacji:
• problemu marnowania się jedzenia – efektem jest zmniejszenie wydatków na produkty spożywcze, jak również życie w zgodzie z zasadami zrównoważonego rozwoju,
• rozwoju drobnoustrojów, które mogą pojawiać się wówczas, gdy w chłodziarce znajduje się nieświeże, gnijące jedzenie.
Chłodziarka z systemem Bosch VitaFresh powoduje, że możesz dłużej cieszyć się smakiem i aromatem produktów spożywczych. Mięso i ryby, a także owoce i warzywa nie tracą nic ze swoich wartości odżywczych, co sprzyja zdrowszemu odżywianiu.
Nie bez znaczenia pozostaje też to, że przestronne szuflady ułatwiają zachowanie porządku we wnętrzu chłodziarki – nie musisz się zastanawiać, na której półce umieścić mięso czy warzywa, gdyż specjalna komora jest odpowiednio oznaczona. Dzięki niej zawsze masz pewność, że jedzenie przechowujesz w optymalnych warunkach.
VitaFresh to wiele korzyści – zarówno użytkowych, jak i zdrowotnych. Nie można pominąć również kwestii związanych z ekologią. Pamiętaj, że:
• każdego roku marnują się ogromne ilości jedzenia – w 2020 r. na całym świecie było to około 930 mln ton,
• największym producentem odpadów żywnościowych są gospodarstwa domowe, odpowiadające za wytwarzanie około 60% odrzutów,
• na każdego konsumenta przypada około 70 kg zepsutej żywności.
Wybierając chłodziarkę marki Bosch z systemem VitaFresh, możesz przyczynić się do eliminacji tego groźnego zjawiska. Wybierz zdrowy oraz ekologiczny styl życia, w którym będzie więcej smaku i mniej odpadów.
Lodówka Bosch to urządzenie ułatwiające prawidłowe przechowywanie żywności
Chłodziarki Bosch zostały zaprojektowane w taki sposób, aby ułatwić użytkownikom obsługę – w tym pod kątem dostępu do poszczególnych artykułów spożywczych – a także sprawić, że jedzenie będzie przechowywane w odpowiednich warunkach. Służą temu różnorodne systemy i rozwiązania, w tym Eco Airflow. Taka technologia:
• zapewnia właściwą cyrkulację powietrza w komorze, gdyż jest ono równomierne rozprowadzane,
• pozwala utrzymać stałe warunki: temperaturę oraz poziom wilgotności we wnętrzu urządzenia.
Eco Airflow, obok Bosch VitaFresh, to kluczowy system, który zapewnia, że jedzenie znajdujące się w lodówce dłużej zachowuje świeżość i smak.
Aby prawidłowo przechowywać żywność, przydaje się również chłodziarka NoFrost, w której dzięki jednolitej cyrkulacji suchego powietrza na ścianach zamrażalnika nie osadza się lód. W związku z tym nie musisz wykonywać regularnego rozmrażania lodówki, które powoduje konieczność:
• całkowitego wyłączenia chłodziarki – jej ponowne uruchomienie i uzyskanie optymalnej temperatury wiąże się z utratą sporej ilości energii,
• wyjęcia żywności z komory – jedzenie może się zepsuć albo utracić walory odżywcze czy smakowe, szczególnie wtedy, gdy rozmrożenie wykonujesz w upalny dzień.
Chłodziarka Bosch ma jeszcze wiele innych systemów, które ułatwiają przechowywanie żywności. Chodzi o:
• superchłodzenie i supermrożenie, które zapobiegają szybkiemu wzrostowi temperatury podczas wkładania wielu nowych produktów do komory – funkcje takie pozwalają na okresową intensyfikację pracy wszystkich elementów chłodzących, natomiast po osiągnięciu optymalnej temperatury powodują przejście urządzenia w standardowy tryb,
• podtrzymywanie pracy urządzenia podczas awarii, dzięki czemu nie ma ryzyka, że żywność się zepsuje.
Przydatna jest również inteligentna technologia inwerterowa, w której czujniki stale monitorują warunki panujące w komorze, co pozwala regulować pracę układu elektronicznego zgodnie z bieżącymi potrzebami. Taki system wydłuża trwałość produktów spożywczych, a także ogranicza zużycie energii i zapewnia cichą pracę.
Warto wspomnieć jeszcze o oświetleniu Freezer Light. Wydajne i energooszczędne diody LED sprawiają, że masz świetny podgląd na to, co znajduje się w chłodziarce. Możesz więc sprawdzić, które produkty wymagają szybszego spożycia, i od razu sięgnąć po nie, aby nie doszło do przekroczenia terminu trwałości.
Źródła:
https://www.aldi.pl/inspiracje/jak-ukladac-produkty-w-lodowce.html
https://www.gastrro.pl/blog/nalezy-spozyc-do-a-najlepiej-spozyc-przed/
https://www.euro.com.pl/slownik.bhtml?definitionId=1479112562
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Kazdego-roku-marnujemy-ok-74-kg-zywnosci-na-osobe-8366741.html