Grill elektryczny pozwala na przygotowywanie ulubionych potraw bez względu na pogodę. Dzięki takiemu urządzeniu kiełbaski, szaszłyki czy żeberka przyrządzisz nawet podczas jesiennej słoty czy zimowych, mroźnych wieczorów. Aby dania były smaczne, a sam proces ich pieczenia przebiegł bezpiecznie, warto stosować się do pewnych zasad. Omówimy je w artykule.
Dlaczego warto posiadać w domu grill elektryczny?
Grill elektryczny to nie tylko interesujące uzupełnienie dla tradycyjnego sprzętu, który jest używany w miesiącach letnich, ale również atrakcyjna propozycja dla każdego, kto ceni wyjątkowo smaczne i aromatyczne potrawy. Takie urządzenie ma wiele zalet, wśród których wymieńmy najważniejsze:
• możliwość przyrządzania dań przez cały rok, bez względu na warunki pogodowe czy porę dnia – grill elektryczny jest przeznaczony do stosowania zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz budynków, dlatego użyjesz go dokładnie wtedy, gdy tego potrzebujesz,
• łatwość obsługi – nie ma potrzeby używania rozpałki, co nierzadko może być utrudnione, w tym podczas deszczu,
• niewielkie wymiary – sprzęt jest poręczny i lekki, dlatego w każdej chwili możesz go przenieść, na przykład z ogrodu do domu,
• brak ognia i dymu, dzięki czemu urządzenie wykorzystasz nawet w budynku wielorodzinnym.
Co jeszcze decyduje o tym, że grill elektryczny to świetny wybór? Na pewno to, że nie trzeba składować opału, co pozwala zachować więcej miejsca w domu czy mieszkaniu. Dużą zaletą jest również wysoka jakość przygotowywanych potraw – są one smaczne i zdrowe, gdyż przyrządza się je bez udziału tłuszczu. Za pomocą takiego sprzętu zrobisz różnorodne dania i przekąski, które umilą nie tylko wieczorną imprezę w gronie znajomych (w tym wypadku sprawdzą się tradycyjne kiełbaski czy steki wołowe), ale również rodzinne śniadanie i kolację (szczególnie polecamy tosty, naleśniki oraz warzywa).
Jak przygotowywać potrawy z grilla elektrycznego? Garść przydatnych porad
Aby grill elektryczny był prawidłowo użytkowany, warto kierować się kilkoma wskazówkami. Pamiętaj o:
• wyborze właściwego miejsca – powinno ono znajdować się jak najbliżej domowników i gości, aby nie trzeba było nosić potraw na dużą odległość; grill elektryczny bardzo w tym pomaga, gdyż można go położyć na stole, dzięki czemu biesiadnicy mogą samodzielnie nakładać potrawy na swoje talerze,
• posiadaniu pod ręką niezbędnych akcesoriów – chodzi o ostry nóż, szczypce oraz szpikulec, które umożliwiają krojenie i umieszczanie na grillu produktów spożywczych, przewracanie ich (co jest ważne na przykład w przypadku warzyw) oraz zabieranie gotowych potraw,
• braku pośpiechu w trakcie przyrządzania dań – należy unikać umieszczania na grillu zamrożonych potraw, a także częstego otwierania pokrywy urządzenia, gdyż może to spowodować, że smażenie potrwa znacznie dłużej.
Pamiętaj również o tym, aby zadbać o sprzęt po każdym jego użyciu. Warto pozbyć się resztek jedzenia, a także wytrzeć obudowę wilgotną ściereczką – nie można używać szorstkich bądź ściernych środków. Mycie ułatwiają wyjmowane płyty grzejne, które są dostępne w grillach elektrycznych marki Bosch. Można je umieścić w zmywarce, przy czym jeśli są jeszcze ciepłe, nie ma problemu, by wyczyścić je ręcznie. Czynności konserwacyjne należy wykonywać tylko wtedy, gdy wtyczka zostanie wyjęta z gniazdka elektrycznego.
Co zrobić, aby dania z grilla elektrycznego zawsze były aromatyczne i smaczne?
Jak sprawić, aby kubki smakowe Twoje i Twoich gości oszalały z zachwytu? To proste – zastosuj nasze porady. Sprawdzone sposoby to:
• przygotowywanie marynaty, dzięki której mięso będzie delikatne i kruche – warto ją zrobić dzień wcześniej przed planowanym grillowaniem, a jeśli nie jest to możliwe, około 30 minut przed położeniem mięsa na ruszcie,
• wykorzystywanie aluminiowych brytfann – sprawią one, że łatwo przyrządzisz warzywa czy owoce morza,
• pozostawienie mięsa po grillowaniu przez chwilę w cieple, aby soki rozeszły się wewnątrz i nie wypłynęły podczas krojenia,
• stosowanie termometru w celu sprawdzenia, czy dania osiągnęły optymalną temperaturę.
Zadbaj o to, aby produkty spożywcze były wysokiej jakości. Na przykład dobrą wołowinę poznasz po tym, że jest miękka w dotyku i ma widoczne żyłki tłuszczu na powierzchni. Unikaj gotowych dań dostępnych w sklepach, takich jak zamarynowane mięso.
O czym jeszcze warto pamiętać, jeśli korzystasz z grilla elektrycznego? Duże znaczenie ma to, jakie urządzenie użytkujesz. Powinno ono być wyposażone w rozwiązania ułatwiające obsługę oraz zapewniające potrawom lepszy smak. Na przykład grille elektryczne Bosch oferują 3 pozycje grillowania, czyli:
• zamkniętą – za jej pośrednictwem można opiekać jedzenie z obu stron, co umożliwia przyrządzanie rumsztyków,
• otwartą, dzięki której przygotujesz sporą ilość jedzenia, w tym filety z kurczaka,
• półotwartą, z dolnym i górnym grzaniem – jest przydatna podczas szykowania kanapek.
Jeśli wybierzesz grill elektryczny firmy Bosch, do dyspozycji masz ponadto takie funkcjonalne rozwiązania, jak:
• płynną regulację temperatury, pozwalającą na zapewnienie idealnych warunków dla wszystkich dań,
• płyty grzejne z powłoką nieprzywierającą oraz rowkiem, który umożliwia spływanie tłuszczu do specjalnych pojemników – ułatwia to utrzymanie urządzenia w czystości,
• możliwość ustawienia wysokości górnej płyty, co przydaje się między innymi w trakcie robienia steków.
Dużą zaletą sprzętu jest wysoka moc, która gwarantuje szybkie nagrzewanie. Grille elektryczne Bosch świetnie sprawdzą się zawsze wtedy, gdy masz ochotę na apetyczne i zdrowe dania przyrządzone w domowym zaciszu.
Źródła:
https://allegro.pl/artykul/5-rad-jak-zadbac-o-grill-elektryczny-by-potrawy-zawsze-smakowaly-wysmienicie-33383
https://www.mediaexpert.pl/poradniki/male-agd/jak-grillowac-na-grillu-elektrycznym
https://www.expondo.pl/inspiracje/jak-grillowac-na-grillu-elektrycznym/
https://decofire.pl/blog/zostan-mistrzem-grillowania-10-porad-grillowych-dla-poczatkujacych