Abecadło mrożenia
Nic tak nie smakuje jak zapach lata zimową porą. Mrożenie produktów to bezpieczny sposób na zachowanie wartości odżywczych, barwy i smaku na długi czas.
Musimy jednak pamiętać, że to, co raz rozmrozimy, już nigdy nie może zostać zamrożone po raz drugi. Oprócz tej podstawowej reguły warto pamiętać o tym, jak długo dany produkt możemy mrozić, a czego w żadnym wypadku wkładać do zamrażalnika nie wolno.
Co można mrozić?
Zioła, owoce, warzywa, mięso, wędliny, ryby, pieczywo, nabiał
i dania przetworzone.
Czego nie można mrozić?
Śmietany, majonezu, miękkiego sera (np. serek wiejski, śmietankowy), sałaty, selera naciowego, ogórków, ugotowanych ziemniaków, ryżu, makaronu, jajek w skorupkach.
Przed mrożeniem
Zanim zamkniemy drzwiczki od zamrażarki, musimy przygotować nasze produkty do procesu mrożenia. Owoce należy przebrać, oderwać szypułki i wybrać nieuszkodzone okazy, z mięsa zaleca się usunięcie zbędnego tłuszczu, z ryb pozbywamy się łusek i ości. Przed zamrożeniem przetworzonego dania (np. zupy, gulaszu) czekamy, aż danie wystygnie.
Zamrażanie bezszronowe – technologia NoFrost
Dzięki nowoczesnej technologii NoFrost możesz raz na zawsze zapomnieć o uciążliwym rozmrażaniu. Chłodziarko-zamrażarki wyposażone w zaawansowany system skutecznego odprowadzania wilgoci zapewniają idealne warunki do przechowywania i mrożenia produktów.
W urządzeniach typu NoFrost lód nie osadza się na produktach, dzięki czemu przechowywana żywność nie przywiera do siebie,
w zamrażarce jest więcej miejsca, a urządzenie jest wydajniejsze
i pobiera mniej energii elektrycznej.
Jak dbać o chłodziarko-zamrażarkę?
Jeśli posiadamy tradycyjną chłodziarko-zamrażarkę, która nie jest wyposażona w technologię automatycznego odszraniania, powinniśmy przynajmniej raz lub dwa razy do roku odmrażać komorę.
Podczas rozmrażania należy wyjąć wszystkie produkty znajdujące się w komorze, usunąć lód i umyć wnętrze zamrażarki za pomocą ciepłej wody i środka czyszczącego.
Warto także pamiętać o regularnym sprawdzaniu uszczelek zamrażarki. Niedomknięte drzwiczki generują pobór dodatkowej energii.
Warto także pamiętać o regularnym czyszczeniu rynny na skropliny i otworu odpływowego np. za pomocą wacika na patyczku, aby skroplona woda mogła swobodnie odpływać.
Dbanie o higienę urządzenia ma także istotny wpływ na funkcjonowanie chłodziarki.
Skorzystaj z naszych usług
Chcesz zamówić nasze usługi?
Skontaktuj się z Centrum Kontaktu pod numerem 42 271 5555.
Przełożenie drzwi w chłodziarce, zamrażarce lub w chłodziarko-zamrażarce
W zakres usługi wchodzi: demontaż i montaż zawiasów, demontaż
i montaż panela na drzwiach w przypadku urządzeń do zabudowy, demontaż i montaż drzwi.
Wymiana zawiasów w chłodziarce, zamrażarce lub w chłodziarko-zamrażarce
W zakres usługi wchodzi: demontaż oraz montaż zawiasów, demontaż i montaż panela na drzwiach w przypadku urządzeń do zabudowy.
Montaż frontu w chłodziarko-zamrażarkach dwudrzwiowych w zabudowie
Usługa dotyczy montażu frontu w chłodziarko zamrażarkach dwudrzwiowych w zabudowie. Po zakończeniu instalacji Serwisant przeprowadzi szkolenie z obsługi urządzenia.