
Na Północy się przelewa.
Idealna kawa do parzenia przelewowego to palona na jasno, grubo zmielona arabica. Taka kawa długo uwalnia swój aromat i nie ma w sobie gorzkiej, gęstej smolistości tak uwielbianej przez miłośników włoskiego espresso. Dlatego najczęściej piją ją Skandynawowie i Brytyjczycy, którzy, nota bene, wyprzedzają południowców w ilości spożywanej kawy. W końcu piją ją litrami, stale robiąc sobie dolewki.
W ekspresach przelewowych istotne jest zachowanie czystości samego urządzenia oraz dbałość o odpowiednie składowanie kawy i filtrów. Musimy zapobiegać wietrzeniu kawy lub jej pleśnieniu. Ten ostatni proces można zatrzymać lub wyeliminować przechowując zmieloną kawę szczelnie zapakowaną w lodówce.Niska temperatura wiąże wilgoć i powoduje wolniejsze uwalnianie zapachów – dzięki temu nasza kawa będzie smaczniejsza oraz nie straci swoich atutów po otwarciu próżniowego opakowania.

Kawa z mlekiem po wiedeńsku:
Składniki:
- 250 ml ulubionej kawy Latte lub Macchiato
- 2 łyżeczki syropu malinowego
- słodki puder kakaowy
Przygotowanie:
Zaparzyć aromatyczne espresso w ekspresie marki Bosch i zostawić w filiżance. Mleko spienić na ciepło w ekspresie marki Bosch w wysokiej szklance do Latte. Na dno wysokiej szklanki do Latte wlać syrop malinowy – powoli i delikatnie. Kawę przelać powoli po ściance, tak by utworzyły się trzy warstwy. Wierzch posypać słodkim kakao.

Pod aromatycznym ciśnieniem Południa.
Mocna, krótka, aromatyczna i smolista – tak mogłaby brzmieć charakterystyka włoskiej kawy z ekspresu ciśnieniowego.
Prawdziwe espresso jest jak konkretny, mocny shot. Pije się ją często na stojąco lub w biegu. Pochodzi ona z drobno zmielonego, mocno palonego ziarna, które w przeciwieństwie do techniki przelewowej parzone jest krótko i intensywnie. Powstały w ten sposób napój jest aromatyczny, mocny i gęsty. Kawa z południa uchodzi za wzorzec smaku i jest podstawą do licznych wariacji z dodatkiem mleka i śmietanki takich jak macchiato, latte czy cappuccino.
Twoja mocna kawa z mlekiem z ekspresu ciśnieniowego nie smakuje już tak jak dawniej? Zastanów się, kiedy ostatnio dokładnie czyściłeś układ spieniania mleka! To bardzo ważne, by przynajmniej raz na kilka dni umyć dyszę i rurki tego układu. Mleko, jak każda naturalna substancja zawierająca białko, pozostawia osad, który nieczyszczony łatwo staje się pożywką dla bakterii i negatywnie wpływa na smak oraz aromat kawy z mlekiem. Dlatego oprócz standardowej, samoczynnej procedury czyszczenia warto dokładnie przemyć ciepłą wodą z detergentem i przepłukać pod ciśnieniem wszystkie gumowe i plastikowe rurki, którymi krąży gorące mleko.

Kawa z mlekiem Milano:
Składniki:
- 200 ml mocnej kawy
- 50 ml mleka
- 2-3 gałki lodów śmietankowych lub waniliowych
- gorzka czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Zaparzyć mocną kawę espresso w ekspresie ciśnieniowym marki Bosch. Dolać mleko i wstawić do lodówki. Osobno ubić mleko korzystając z ekspresu marki Bosch. Na grubej tarce zetrzeć kilka kostek gorzkiej czekolady. Do wysokiej szklanki włożyć 2-3 gałki lodów i całość zalać zimną kawą. Na koniec dodać ubitą piankę i posypać wiórkami czekolady.

Podłączenie ekspresu do kawy w zabudowie.
Kupno ekspresu do zabudowy to świetny wybór dla twojej kuchni. W przypadku ekspresów marki Bosch tym łatwiejszy, że połączony z bezpłatną usługą montażu i podłączenia urządzenia w przygotowanej wnęce meblowej. Nasi specjaliści nie tylko zamontują i dokonają pierwszego próbnego uruchomienia, lecz również dokładnie poinstruują Cię, w jaki sposób optymalnie użytkować nowy ekspres. Po tej lekcji twój ekspres nie będzie miał przed tobą żadnych tajemnic.
Aby zamówić usługę skontaktuj się z Centrum Kontaktu: 42 271 5555

Espresso con panna:
Składniki:
- porcja świeżo zaparzonego podwójnego espresso
- bita śmietana
- gorzka czekolada
- filiżanka do espresso
Przygotowanie:
Gorzką czekoladę (2-3 kostki) trzemy na drobno na tarce. Chłodną 30% śmietanę kremówkę ubijamy mikserem ręcznym. Zaparzamy podwójne espresso w ekspresie marki Bosch. Do filiżanki z gorącym espresso dodajemy bitą śmietanę, a całość dekorujemy wiórkami czekoladowymi.

Ekspres nie tylko do kawy.
W ekspresie kapsułkowym kawa nie jest ostatnim słowem. Możesz dzięki temu urządzeniu korzystać z całego wachlarza rozmaitych napojów i aromatów. Dlaczego np. nie zrobić sobie w tym ekspresie kapsułkowej herbaty? Albo dla odmiany napoju o smaku ciasteczek Oreo lub czekolady Milka?
Każdą kapsułkę przed umieszczeniem w ekspresie Tassimo watro oczyścić z wody, pary, czy przypadkowych zabrudzeń – jeśli takie pojawią się na jej powierzchni. Jest ona bowiem skanowana przed zaparzeniem, a gdy taki "odczyt" nie powiedzie się, ekspres może wstrzymać zaparzanie, nie rozpoznając kapsułki.
Rekomendujemy środki do czyszczenia i pielęgnacji ekspresów:
Skorzystaj z naszych usług:

Odkamienianie i pielęgnacja ekspresu
Usługa obejmuje czyszczenie i odkamienianie ekspresu do kawy marki Bosch oraz instrukaż z obsługi urządzenia. W zakres usługi wchodzi: środek do odkamieniania i czyszczenia urządzenia w zestawie 00311196, szkolenie z zakresu pielęgnacji urządzenia, odkamieniania, stosowania środków chemicznych.

Instruktaż z obsługi urządzeń
W zakres usługi wchodzi: szkolenie z obsługi urządzenia, szkolenie z usuwania drobnych usterek urządzenia, szkolenie z zakresu pielęgnacji urządzenia, odkamieniania, stosowania środków chemicznych.
Usługa podlega płatności wyłącznie po 6 miesiącach od daty zakupu urządzenia marki Bosch.

Podłączenie ekspresu do kawy w zabudowie
Usługa obejmuje: montaż urządzenia w przygotowanej niszy meblowej, instruktaż z obsługi urządzenia przy pierwszym uruchomieniu.