Zacznij szybko korzystać ze swojej płyty grzewczej
Po zainstalowaniu swojej lśniącej, nowej płyty grzewczej prawdopodobnie nie możesz doczekać się, aż podkręcisz ogień. Aby zapewnić Ci udany start, zebraliśmy szereg wskazówek i porad, dzięki którym każde danie będzie prawdziwym przysmakiem.
Doskonała kontrola gotowania
Twoja elektryczna płyta grzewcza marki Bosch to bezpieczny wybór. Dzięki łatwej i intuicyjnej kontroli dotykowej szybko opanujesz jej obsługę i nauczysz się ufać jej zdolnościom, aby unikać małych wpadek. Jeśli na przykład zapomnisz umieścić naczynie do gotowania w aktywnej strefie, użyjesz garnka lub patelni o nieodpowiedniej wielkości lub ze złego materiału, płyta grzewcza automatycznie wyłączy się, aby zapobiegać wypadkom.

Łatwa kontrola dotykowa
Wybór i konfiguracja ustawień strefy grzejnej są niezmiernie łatwe. Po prostu pamiętaj, że osiągnięcie wybranej temperatury przez strefę wymaga nieco czasu. Zawsze włączaj płytę grzewczą najpierw włącznikiem głównym. Możesz to zrobić, dotykając pola (|), aż zapali się znajdująca się nad nim kontrolka.
Aby ustawić strefę grzejną, najpierw musisz ją wybrać. W ciągu 10 sekund naciśnij pole + lub - w celu uzyskania ustawienia podstawowego 9 lub 4. Aby wyregulować ustawienie, wybierz ponownie strefę grzejną i stopień mocy od 1 do 9. Każde ustawienie posiada poziom pośredni oznaczony kropką.
Jeśli chcesz wyłączyć strefę grzejną, dotknij dwa razy przycisku wyboru lub zmniejsz poziom do 0. Pojawi się wskaźnik ciepła resztkowego. Podczas gdy płyta grzewcza wyłącza się automatycznie, gdy wszystkie strefy grzejne są wyłączone, wskaźnik ciepła resztkowego pozostaje włączony do czasu wystarczającego schłodzenia się płyty grzewczej.

Doskonałe garnki, ciepłe po brzegi
Chcesz, żeby Twoje garnki jak najlepiej wykorzystywały moc Twojej płyty grzewczej? Na Twojej płycie grzewczej dobrze pracować będzie wiele rodzajów naczyń do gotowania, jednak warto mieć na uwadze kilka wskazówek. Jako że kluczowe znaczenie dla szybkiego i wydajnego gotowania na elektrycznej płycie grzewczej ma transfer ciepła ze strefy grzejnej do podstawy garnka, potrzebujesz naczyń o płaskim dnie, które dobrze przewodzą ciepło. Kamień, szkło i ceramika nie są dobrymi przewodnikami ciepła, zatem zrezygnuj z nich i wybierz naczynia ze stali emaliowanej, żeliwa, stali chromowanej lub z powłoką nieprzywierającą. Dla wydajności energetycznej również ważne jest dopasowanie wielkości naczyń do ich zawartości i strefy grzejnej. Małe garnki na dużej strefie grzejnej i duże garnki z niewielką zawartością oznaczają zmarnowaną energię elektryczną.
Podczas gdy wielkość, kształt i materiał mają znaczenie podczas wyboru naczyń do gotowania, ich waga nie powinna rodzić obaw. Może wyglądać jak szkło, ale Twoja ceramiczna płyta grzewcza jest niezmiernie wytrzymała i nie pęknie ani nie roztrzaska się tak łatwo. Większą obawę rodzi to, czy możesz bezpiecznie podnieść ogromny garnek z gulaszem. Mając to na uwadze, pamiętaj, że lepiej jest umieścić naczynie bezpośrednio na strefie grzejnej, gdyż przesuwanie go może zarysować powierzchnię.