Dziękujemy za wybór maszynki do mielenia marki Bosch. Oto wszystko, co musisz wiedzieć, aby zacząć jej używać.
Pokażemy Ci, jak łatwo jest zmontować urządzenie MultiPower Serie 4 i do czego służą poszczególne przystawki.
Rozpocznij.
Rozpakuj maszynkę do mielenia MultiPower Serie 4, aby rozpocząć nową erę przygotowywania posiłków. Pokażemy Ci, jak łatwo jest zamontować różne przystawki, abyś mógł zacząć używać urządzenia w mgnieniu oka.
Maszynka do mielenia została zaprojektowana z myślą o intuicyjnej obsłudze, z przydatnymi rozwiązaniami do przechowywania i częściami łatwymi do mycia.
Gotowy, aby rozpocząć? Dla dodatkowej inspiracji dodaliśmy także pewne przepisy pogrupowane według poszczególnych przystawek.
Montaż przystawki do mielenia i przepisy.
1. Zamontuj komorę mielącą
2. Włóż podajnik śrubowy do komory mielącej
3. Dodaj dwustronne ostrza
4. Zamontuj wybrane sitko
5. Dokręć nakrętkę pierścieniową i wyreguluj blokadę bezpieczeństwa
Dodatkowo duża tacka na żywność i popychacz sprawiają, że podawanie produktów do urządzenia jest bardzo wygodne.
Chrupiące na zewnątrz, delikatne w środku – falafele są pełne aromatycznych przypraw i zdrowych składników.
Poziom trudności: średni
Dodatkowe akcesoria: 1 blacha do pieczenia
Składniki na 20 falafeli:
250 g ciecierzycy (suchej)
1 cebula (ok. 50 g)
2 ząbki czosnku
50 g świeżej natki pietruszki
25 ml soku z cytryny
1½ łyżeczki soli
1 szczypta czarnego pieprzu (świeżo zmielonego)
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
½ łyżeczki zmielonej kolendry
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Informacje o wartości odżywczej: Na porcję około: 47 kcal | 3 g białka | 1 g tłuszczu | 8 g węglowodanów
Czas przygotowania: 30 minut
Łączny czas: 12 godzin 45 minut
Metoda:
1
Aby przyrządzić falafel, namaczaj ciecierzycę przez około 12 godzin. W połowie tego czasu zmień wodę.
2
Wyłóż blachę do pieczenia papierem i nagrzej piekarnik zgodnie z wytycznymi producenta:
Z termoobiegiem: 180°C
3
Przepłucz namoczoną ciecierzycę, obierz cebulę i czosnek oraz pokrój cebulę na osiem kawałków. Oberwij listki z natki pietruszki. Zamocuj przystawkę do mielenia mięsa z drobno perforowanym sitkiem (3 mm). Umieść miskę pod wylotem i stopniowo zmiel wszystkie składniki na gładką masę z użyciem popychacza (poziom maks.).
4
Wmieszaj sól, czarny pieprz, zmielony kmin rzymski, zmieloną kolendrę i proszek do pieczenia w masę. Wilgotnymi dłońmi uformuj 20 małych kulek i umieść je na blasze do pieczenia. Piecz falafele zgodnie z zaleceniami:
Poziom rusztu 2 (dolna jedna trzecia) + 4 (górna jedna trzecia)
Z termoobiegiem: 180°C
Czas pieczenia: ok. 25 minut
Wskazówka: Podawaj pyszne falafele z różnymi warzywami lub dipami: na przykład z awokado lub dipem jogurtowym. Zainspiruj się naszymi przepisami na hummus i surówkę z czerwonej kapusty.
Kremowy, aksamitny i pełny zdrowej ciecierzycy, z pastą tahini z nutą cytryny. Ten ulubiony dip z Bliskiego Wschodu to kulinarny domowy przysmak.
Poziom trudności: łatwy
Specjalne akcesoria: 1 miska
Składniki na 8 porcji:
400 g ciecierzycy w puszce
1 ząbek czosnku
4 łyżki soku z cytryny
40 g tahini
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki płatków chilli
Informacje o wartości odżywczej: Na porcję około: 124 kcal | 4 g białka | 5 g tłuszczu | 14 g węglowodanów
Czas przygotowania 5 minut
Łączny czas: 10 minut
Metoda:
1
Odcedź ciecierzycę i zachowaj wodę. Obierz czosnek. Zamocuj przystawkę do mielenia mięsa z drobno perforowanym sitkiem (3 mm). Umieść miskę pod wylotem i zmiel ciecierzycę z czosnkiem na hummus z użyciem popychacza (poziom maks.).
2
Dodaj 50 ml wody z ciecierzycy (aquafaby), sok z cytryny, tahini, zmielony kmin rzymski, oliwę extra virgin, sól i płatki chilli do miski, mieszaj do uzyskania kremowej konsystencji i odłóż na bok do czasu podania.
Wskazówka: Delektuj się tym pysznym, kremowym hummusem jako dipem serwowanym z chlebem lub złocistobrązowymi falafelami. Sprawdź przepis na chrupiące falafele na tej stronie.
Konkretne i pyszne – te wegetariańskie burgery sporządzone z warzyw i płatków owsianych są tak samo smaczne jak ich mięsne odpowiedniki.
Poziom trudności: łatwy
Dodatkowe akcesoria: miska, patelnia, perforowana szpatułka
Składniki na 4 porcje:
½ pęczka świeżej natki pietruszki
0,25 pora (ok. 50 g)
1 cebula (ok. 50 g)
1 ząbek czosnku
1 marchewka (ok. 100 g)
50 g selera
200 g drobnych płatków owsianych
1 jajko
200 ml wody
1 łyżeczka soli
2 szczypty czarnego pieprzu (świeżo zmielonego)
Olej słonecznikowy do smażenia
Informacje o wartości odżywczej: Na porcję około: 228 kcal | 9 g białka | 5 g tłuszczu | 40 g węglowodanów
Czas przygotowania: 30 minut
Łączny czas: 45 minut
Metoda:
1
Posiekaj świeżą pietruszkę i pokrój pora na drobne krążki.
2
Obierz cebulę, ząbek czosnku, marchewkę i seler. Przekrój cebulę na połowę, a selera na paski o szerokości 3 cm. Zamocuj przystawkę do szatkowania z drobnym bębnem do ścierania. Umieść miskę pod wylotem i poszatkuj warzywa z użyciem popychacza (poziom min.).
3
Wymieszaj płatki owsiane, jajko, wodę, sól i czarny pieprz w misce i odstaw na ok. 15 minut. Zmieszaj wszystko dokładnie z warzywami i pietruszką.
4
Uformuj z masy 4 kotlety i przysmaż z obydwu stron na patelni z olejem słonecznikowym na średnim poziomie przez ok. 7 minut.
5
Użyj kotletów warzywnych, aby przyrządzić burgery, dodając ulubioną bułkę, sałatę, pomidora i sosy.
Wskazówka: Kotlety te są także doskonałe bez bułek do burgerów z dodatkiem sałatki.
Te pikantne klopsiki w smacznym sosie pomidorowym zapewniają autentyczny grecki smak.
Poziom trudności: łatwy
Dodatkowe akcesoria: 2 miski, duża patelnia
Składniki na 4 porcje:
Na klopsiki
200 g mostka wołowego
200 g polędwicy wołowej
1 cebula (ok. 50 g)
2 ząbki czosnku
30 g bułki tartej panko
1 jajko
½ pęczka świeżej natki pietruszki
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej mięty
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
¼ łyżeczki płatków chilli
1 szczypta zmielonych goździków
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki czarnego pieprzu (świeżo zmielonego)
3 łyżki oliwy z oliwek (odpowiedniej do smażenia)
Na sos pomidorowy
1 ząbek czosnku
400 g krojonych pomidorów z puszki
½ łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka miodu
½ łyżeczki suszonego oregano
½ łyżeczki suszonej bazylii
½ łyżeczki soli
2 szczypty czarnego pieprzu (świeżo zmielonego)
4 chlebków pita (ok. 60 g każdy)
Informacje o wartości odżywczej: Na porcję około: 487 kcal | 22 g białka | 28 g tłuszczu | 33 g węglowodanów
Czas przygotowania: 30 minut
Łączny czas: 47 minut
Metoda:
1
Pokrój mostek i polędwicę wołową na kawałki o wielkości 3 cm. Obierz cebulę i czosnek oraz pokrój cebulę na 8 kawałków. Zamocuj przystawkę do mielenia mięsa ze średnio perforowanym sitkiem (4,5 mm). Umieść miskę pod wylotem i zmiel mięso, cebulę i ząbki czosnku na masę z użyciem popychacza (poziom maks.) .
2
Umieść bułkę tartą panko, jajko i 3 łyżki wody w dużej misce, wymieszaj i na chwilę odstaw. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Dodaj zmielone mięso, suszone oregano, suszoną miętę, zmielony kmin rzymski, płatki chilli, zmielony czosnek, sól i czarny pieprz, wszystko dobrze wymieszaj.
3
Uformuj z masy wilgotnymi dłońmi 16 kulek o równej wielkości i smaż każdą z nich ze wszystkich stron w oliwie z oliwek na dużej, głębokiej patelni na średnim ogniu przez 2 minuty. Zdejmij klopsiki z patelni i odstaw.
4
Aby przyrządzić sos, obierz czosnek i drobno go posiekaj. Na patelni podgrzej pokrojone pomidory z puszki, cynamon, miód, suszone oregano, bazylię, sól i czarny pieprz, smaż przez ok. 5 minut. Dodaj klopsiki i smaż przez kolejne 12 minut lub do czasu, gdy sos zgęstnieje, a klopsiki będą gotowe.
5
Połóż klopsiki w sosie pomidorowym na talerzach i podawaj z chlebkiem pita.
Wskazówka: Możesz także użyć zmielonej cielęciny lub jagnięciny jako alternatywy względem mieszanego mięsa mielonego. Lub dodaj ser feta do sosu pomidorowego, aby uzyskać wyjątkowo kremową konsystencję.
Łatwe do przyrządzenia, te pyszne małe kulki mocy zapewnią Ci szybką dawkę energii, gdy jesteś w biegu.
Poziom trudności: łatwy
Dodatkowe akcesoria: 2 miski
Składniki na 20 kulek :
1 marchewka (ok. 100 g)
80 g migdałów
40 g orzechów włoskich
0,5 laski wanilii
180 g drylowanych daktyli
30 g wiórków kokosowych
½ łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Informacje o wartości odżywczej: Na 100 g około: 358 kcal | 7 g białka | 21 g tłuszczu | 39 g węglowodanów
Czas przygotowania: 15 minut
Łączny czas: 15 minut
Metoda:
1
Obierz marchewkę. Zamocuj przystawkę do szatkowania z drobnym bębnem do ścierania. Umieść miskę pod wylotem i poszatkuj marchewkę z użyciem popychacza (poziom min.).
2
Wymieszaj grubo posiekane migdały i orzechy włoskie z ziarenkami wanilii i drylowanymi daktylami, 15 g wiórków kokosowych, mielonym imbirem oraz mielonym cynamonem. Wyjmij przystawkę do szatkowania i zamocuj przystawkę do mielenia mięsa ze średnio perforowanym sitkiem (4,5 mm). Umieść miskę pod wylotem; zmiel mieszankę daktylową i marchewkę na gęstą, gładką masę z użyciem popychacza (poziom maks.).
3
Z masy uformuj 20 równej wielkości kulki obtocz je w pozostałych wiórkach kokosowych. Zjedz je od razu lub przechowuj w chłodziarce w szczelnym pojemniku.
Wskazówka: Bardzo łatwo jest zamienić składniki, aby stworzyć nowe smaki: na przykład wypróbuj suszone owoce, orzechy i przyprawy lub obtocz kulki mocy w kakao lub zmielonych orzechach.
Pyszne danie z północnych Niemiec!
Poziom trudności: łatwy
Dodatkowe akcesoria: miska, patelnia
Składniki na 4 porcje:
400 g filetu z mintaja
1 cebula (ok. 50 g)
1 jajko
80 g bułki tartej
1 łyżka soku z cytryny
¼ pęczka natki pietruszki
½ łyżki soli
¼ łyżki pieprzu
Olej słonecznikowy do smażenia
Informacje o wartości odżywczej: Na porcję około: 504 kcal | 34 g białka | 32 g tłuszczu | 58 g węglowodanów
Czas przygotowania: 27 minut
Łączny czas: 27 minut
Metoda:
1
Aby przyrządzić kotleciki rybne, pokrój filet z mintaja na kawałki o wielkości 3 cm. Obierz cebulę i pokrój ją na 8 kawałków. Zamocuj przystawkę do mielenia mięsa z grubo perforowanym sitkiem (8 mm). Umieść miskę pod wylotem i zmiel filet z mintaja i cebulę na masę z użyciem popychacza (poziom maks.).
2
Wymieszaj jajko, 40 g bułki tartej, sok z cytryny, pietruszkę, sól i pieprz z masą rybną.
3
Uformuj z masy 4 kotleciki rybne i obtocz je w pozostałej bułce tartej. Przysmaż kotleciki rybne z obydwu stron na patelni z olejem słonecznikowym na średnim poziomie przez ok. 3 minuty, aż będą złocistobrązowe.
Wskazówka: Te soczyste kotleciki rybne najlepiej podawać z remuladą, sałatą i cebulą w chrupiącej bułce pełnoziarnistej. Lub wypróbuj ten kulinarny przysmak z północnego regionu Niemiec ze świeżą sałatką ziemniaczaną.
Dzięki tym soczystym kotletom wołowym przyrządzenie pysznych ulubionych burgerów w domu nie mogłoby być prostsze.
Poziom trudności: łatwy
Specjalne akcesoria: miska, patelnia
Składniki na 4 porcje:
500 g mostka wołowego
1 cebula (ok. 50 g)
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka musztardy średnio ostrej
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki czarnego pieprzu (świeżo zmielonego)
2 łyżki oleju słonecznikowego
Informacje o wartości odżywczej: Na porcję około: 331 kcal | 32 g białka | 21 g tłuszczu | 3 g węglowodanów
Czas przygotowania: 22 minuty
Łączny czas: 30 minut
Metoda:
1
Aby przyrządzić burgery, pokrój mostek wołowy na kawałki o wielkości 3 cm. Obierz cebulę i czosnek oraz pokrój cebulę na 8 kawałków. Zamocuj przystawkę do mielenia mięsa ze średnio perforowanym sitkiem (4,5 mm). Umieść miskę pod wylotem i zmiel mięso, cebulę i czosnek na masę z użyciem popychacza (poziom maks.). Dodaj jajko, bułkę tartą, musztardę średnio ostrą, przecier pomidorowy, sól i czarny pieprz; wszystko dokładnie wymieszaj.
2
Uformuj z mielonego mięsa 4 kotlety i przysmaż z obydwu stron na patelni z olejem słonecznikowym na średnim ogniu przez ok. 8 minut.
Wskazówka: Delektuj się tymi pysznymi kotletami wołowymi na przypieczonych bułkach do burgerów z ulubionymi dodatkami i sosem. Aby przyrządzić pyszne cheeseburgery, dodaj plasterek sera cheddar do każdego z kotletów, kiedy są jeszcze gorące. Dzięki temu ser roztopi się i będzie mieć pyszną, kremową konsystencję!
Ta warzywna kiełbasa jest delikatna i pełna smaków.
Poziom trudności: średni
Dodatkowe akcesoria: 2 miski, blacha do pieczenia, patelnia
Składniki na 4 porcje:
300 g seitana (gotowego do użycia)
4 łyżki płatków drożdżowych
3 łyżki mąki groszkowej
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki wędzonej papryki (mielonej)
2 łyżeczki suszonego majeranku
2 łyżeczki skórki z cytryny (startej)
1 łyżeczka pieprzu białego
1 łyżeczka zmielonego kminku
1 łyżeczka czosnku mielonego
½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
250 g białej fasoli z puszki (odcedzonej)
1 cebula (ok. 50 g)
5 łyżek oleju słonecznikowego
200 ml napoju sojowego
150 ml wody
Folia spożywcza
3 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia
Informacje o wartości odżywczej: Na porcję około: 396 kcal | 30 g białka | 21 g tłuszczu | 24 g węglowodanów
Czas przygotowania: 30 minut
Łączny czas: 2 godziny
Metoda:
1
Aby przyrządzić wegańską kiełbasę, wymieszaj seitan, płatki drożdżowe, mąkę groszkową, sól, paprykę wędzoną, suszony majeranek, startą skórkę z cytryny, biały pieprz, zmielony kminek, czosnek mielony i zmieloną gałkę muszkatołową w dużej misce.
2
Odcedź białą fasolę, zachowując wodę. Obierz cebulę i pokrój ją na 8 kawałków. Zamocuj przystawkę do mielenia mięsa ze średnio perforowanym sitkiem (4,5 mm). Umieść miskę pod wylotem i zmiel białą fasolę i cebulę na nieco grubą masę z użyciem popychacza (poziom maks.). Wymieszaj wodę z fasoli z olejem słonecznikowym, napojem sojowym i wodą.
3
Dodaj masę fasolową do masy z seitana i wymieszaj, aby uzyskać gładką konsystencję. Odstaw masę na ok. 15 minut.
4
Podziel masę na 8 porcji, umieść każdą z nich na kawałku folii spożywczej i uformuj kiełbasę o długości ok. 22 cm. Zawiń końcówki folii, aby zapewnić szczelność. Zawiń każdą kiełbasę osobno w folię aluminiową, umieść na blasze do pieczenia i piecz z zastosowaniem funkcji pary zgodnie ze wskazówkami:
Poziom rusztu 3 (środkowy)
Steam Plus (dodatkowa para): 100°C
Czas pieczenia: ok. 30 minut
5
Wyjmij kiełbasy z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na około 1 godzinę.
Wskazówka: Jeśli Twój piekarnik nie posiada funkcji pary, po prostu gotuj zawinięte kiełbasy w kąpieli wodnej w temperaturze ok. 95°C przez około 20 minut. Tę wegańską kiełbasę najlepiej podawać z purée ze słodkich ziemniaków i ulubionym sosem.
Montaż przystawki do szatkowania i przepisy.
1. Zamontuj komorę mielącą
2. Zamontuj wybrany bęben do ścierania
3. Dokręć nakrętkę pierścieniową i wyreguluj blokadę bezpieczeństwa
Dodatkowo duża tacka na żywność i popychacz sprawiają, że podawanie produktów do urządzenia jest bardzo wygodne.
Delektuj się żywym smakiem kuszącej surówki z czerwonej kapusty.
Poziom trudności: łatwy
Specjalne akcesoria: 1 miska
Składniki na 8 porcji:
450 g czerwonej kapusty
1 czerwona cebula (ok. 50 g)
1 marchewka (ok. 80 g)
1 jabłko (ok. 200 g)
2 łyżki octu winnego czerwonego
1 łyżeczka musztardy średnio ostrej
150 g jogurtu (1,5% tłuszczu)
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki czarnego pieprzu (świeżo zmielonego)
Informacje o wartości odżywczej: Na porcję około: 52 kcal | 3 g białka |1 g tłuszczu | 10 g węglowodanów
Czas przygotowania 5 minut
Łączny czas: 10 minut
Metoda:
1
Aby przyrządzić surówkę, pokrój czerwoną kapustę na paski o szerokości ok. 3 cm. Obierz czerwoną cebulę, marchewkę i jabłko. Przekrój cebulę na pół; usuń gniazdo nasienne z jabłka i pokrój na ćwiartki. Zamocuj przystawkę do szatkowania z drobnym bębnem do ścierania. Umieść dużą miskę pod wylotem i poszatkuj wszystkie składniki z użyciem popychacza (poziom min.).
2
Dodaj ocet winny czerwony, musztardę średnio ostrą, 150 g jogurtu (1,5% tłuszczu) i czarny pieprz do miski. Wymieszaj i odstaw do chłodziarki do czasu podania.
Wskazówka: Ta pyszna surówka z czerwonej kapusty doskonale komponuje się ze złocistobrązowymi falafelami. Sprawdź przepis na chrupiące falafele na tej stronie.
Doskonały dodatek idealnie pasujący do zielonego curry.
Poziom trudności: łatwy
Dodatkowe akcesoria: miska, rondel, patelnia
Składniki na 4 porcje:
Na ryż kalafiorowy
800 g różyczek kalafiora
½ łyżeczki soli
2 łyżki oleju słonecznikowego
Informacje o wartości odżywczej:
Na porcję około: 40 kcal | 3 g białka | 0,4 g tłuszczu | 8 g węglowodanów
Czas przygotowania 5 minut
Łączny czas: 15 minut
Metoda:
1
Aby przyrządzić ryż kalafiorowy, pokrój różyczki kalafiora na kawałki o wielkości 3 cm. Zamocuj przystawkę do szatkowania z drobnym bębnem do ścierania. Umieść miskę pod wylotem i drobno poszatkuj różyczki kalafiora z użyciem popychacza (poziom maks.). Przenieś na sito, posyp solą i odstaw do odcedzenia.
2
Lekko przysmaż ryż kalafiorowy na patelni z 2 łyżkami oleju słonecznikowego na średnim poziomie przez ok. 5 minut.
3
Nałóż ryż kalafiorowy na talerze i podawaj z ulubionym daniem głównym lub dodatkiem.
Wskazówka: Aby zapewnić intensywniejszy smak, spróbuj delikatnie przysmażyć kalafiora na oleju sezamowym lub posyp curry pieczonym sezamem.
Ryż kalafiorowy idealnie komponuje się z warzywnym zielonym curry lub może stanowić smażone danie z wybranymi warzywami.
To klasyczne szwajcarskie ciasto marchewkowe jest popularne zarówno wśród młodszych, jak i starszych osób.
Poziom trudności: łatwy
Dodatkowe akcesoria: tortownica (Ø 18 cm), 2 miski, blender, blacha do pieczenia, rondel
Składniki na 8 kawałków:
2 białka jajek
150 g cukru
150 g miękkiego masła pokrojonego w kostkę
4 żółtka jajek
100 g mielonych migdałów
170 g mąki pszennej typu 550
1½ łyżki proszku do pieczenia
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
1 szczypta soli
1 duża szczypta mielonego cynamonu
3 marchewki, każda ok. 80 g
4 łyżeczki płatków migdałowych
80 g dżemu morelowego
120 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
8 marchewek z marcepanu (opcjonalnie)
Masło do natłuszczenia
Informacje o wartości odżywczej: Na kawałek około: 561 kcal | 10 g białka | 30 g tłuszczu | 66 g węglowodanów
Czas przygotowania: 20 minut
Łączny czas: 65 minut
Metoda:
1
Wyłóż tortownicę (Ø 18 cm) papierem do pieczenia i nasmaruj jej krawędzie niewielką ilością masła.
Nagrzej piekarnik zgodnie z wytycznymi producenta: grzanie górne/dolne 180°C.
2
Ubij białka jajek z 50 g cukru w misce. Włóż masę do chłodziarki i pozostaw do schłodzenia.
3
Ubij miękkie masło pokrojone w kostkę, żółtka jajek i pozostały cukier w misce na pianę. Dodaj zmielone migdały, mąkę pszenną typu 550, proszek do pieczenia, startą skórkę z cytryny, sól i mielony cynamon; dokładnie wszystko wymieszaj.
4
Obierz marchewki. Zamocuj przystawkę do szatkowania z drobnym bębnem do ścierania. Umieść miskę z masą pod wylotem i poszatkuj drobno marchewkę z użyciem popychacza (poziom min.). Dodaj ubite białka jajek i wymieszaj wszystko szpatułką na gładką masę.
5
Wlej masę do przygotowanej tortownicy, wygładź i piecz zgodnie ze wskazaniami: tortownica na poziomie rusztu 2 (dolna jedna trzecia)
Grzanie górne/dolne: 180°C
Czas pieczenia: ok. 45 minut
6
Wyjmij ciastko z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
7
Upraż płatki migdałowe na patelni na średnim ogniu i odstaw je. Podgrzej dżem morelowy w rondlu na średnim ogniu. W tym czasie zmieszaj cukier puder z sokiem z cytryny na gładki lukier.
8
Po ostygnięciu wyjmij ciasto z tortownicy i posmaruj gorącym dżemem morelowym. Pokryj ciasto lukrem i udekoruj jego brzegi uprażonymi płatkami migdałowymi. Udekoruj ciasto marchewkowe z Argowii wedle uznania marchewkami z marcepanu i podaj je.
Wskazówka Ciasto marchewkowe z Argowii można też przyrządzić z użyciem zmielonych orzechów laskowych. Po prostu zastąp mielone migdały taką samą ilością mielonych orzechów laskowych.
Orzechy włoskie i kolorowe warzywa sprawiają, że placki te są szczególnie pyszne. Szybki lunch zaserwowany ze świeżym ziołowym dipem jogurtowym.
Poziom trudności: średni
Dodatkowe akcesoria: 2 miski, patelnia
Składniki na 4 porcje:
Na ziołowy dip
1 pęczek świeżych, mieszanych ziół
300 g jogurtu (3,5% tłuszczu)
200 g crème fraîche
½ łyżeczki soli
1 szczypta czarnego pieprzu (świeżo zmielonego)
Na placki warzywne
2 cebule dymki
6 marchewek (każda ok. 80 g)
2 ziemniaki (każdy ok. 75 g)
75 g orzechów włoskich
60 g mąki pszennej typu 405
3 jajka
½ łyżeczki zmielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
70 ml oleju słonecznikowego
2 cebule dymki (do przybrania)
Informacje o wartości odżywczej: Na porcję około: 398 kcal | 13 g białka | 20 g tłuszczu | 42 g węglowodanów
Czas przygotowania: 27 minut
Łączny czas: 27 minutes
Metoda:
1
Aby przyrządzić ziołowy dip, oberwij listki mieszanki świeżych ziół i drobno je posiekaj. Wymieszaj w misce z jogurtem (3,5% tłuszczu), crème fraîche, solą i czarnym pieprzem, następnie schłodź.
2
Aby przygotować placki warzywne, pokrój cebule dymki na drobne krążki i odłóż je na bok. Obierz marchewki i ziemniaki; przekrój ziemniaki na pół lub na ćwiartki, w zależności od wielkości. Zamocuj przystawkę do szatkowania z drobnym bębnem do ścierania. Umieść miskę pod wylotem i poszatkuj marchewkę, ziemniaki i orzechy włoskie z użyciem popychacza (poziom maks.). Dodaj cebule dymki, mąkę typu 405, jajka, słodką paprykę i sól, a następnie wszystko dobrze wymieszaj.
3
Rozgrzej olej słonecznikowy na patelni. Za pomocą łyżki umieść małe porcje masy z warzyw i jajek na patelni, formując z nich małe płaskie placki. Smaż po obu stronach na średnim ogniu, aż będą zarumienione i chrupiące.
4
Pokrój 2 cebule dymki na drobne krążki. Umieść placki warzywne z ziołowym dipem na talerzach i podawaj udekorowane cebulą dymką.
Wskazówka: Aby zapewnić różnorodność smaków, wypróbuj różne składniki, np. cukinię lub dynię do przygotowania masy.
Te konkretne pierogi w azjatyckim stylu wypełnione mielonym mięsem i warzywami zabiorą Twoje kubki smakowe w kulinarną podróż.
Poziom trudności: zaawansowany
Dodatkowe akcesoria: 3 miski, blender, ściereczka, patelnia, wałek do ciasta
Składniki na 4 porcje:
260 g mąki pszennej typu 405
140 ml gorącej wody
¼ czerwonej papryki chilli
1 kawałek imbiru (ok. 2 cm)
1 marchewka (ok. 80 g)
50 g pieczarek
100 g mostka wołowego
3 szalotki (każda ok. 40 g)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
½ łyżeczki sosu Worcester
1 łyżeczka bułki tartej
¼ łyżeczki soli
2 szczypty czarnego pieprzu (świeżo zmielonego)
150 g kapusty pak choi
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka ziaren czarnego sezamu (do przybrania)
2 cebule dymki (do przybrania)
Informacje o wartości odżywczej: Na porcję około: 504 kcal | 24 g białka | 19 g tłuszczu | 55 g węglowodanów
Czas przygotowania: 1 godzina
Łączny czas: 1 godzina 40 minut
Metoda:
1
Zagniataj mąkę pszenną typu 405 z gorącą wodą przez ok. 10 minut na twarde ciasto. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na co najmniej 1 godzinę.
2
Usuń nasiona z czerwonej papryczki chilli, obierz imbir i drobno posiekaj. Obierz marchewkę, oczyść pieczarki i przekrój je na połowę. Zamocuj przystawkę do szatkowania z grubym bębnem do ścierania. Umieść miskę pod wylotem, poszatkuj marchewkę i pieczarki z użyciem popychacza i odstaw na bok (poziom min.).
3
Pokrój mostek wołowy na kawałki o wielkości 3 cm. Obierz szalotki i ząbki czosnku, przekrój szalotki na pół. Wyjmij przystawkę do szatkowania i zamocuj przystawkę do mielenia mięsa ze średnio perforowanym sitkiem (4,5 mm). Umieść miskę pod wylotem; stopniowo miel mięso, szalotki i ząbki czosnku na masę z użyciem popychacza (poziom maks.).
4
Smaż masę z warzyw i mięsa na patelni z 2 łyżkami oleju sezamowego na średnim poziomie przez ok. 7 minut. Wymieszaj z jasnym sosem sojowym, sosem Worcester, bułką tartą, solą i czarnym pieprzem. Dodaj kapustę pak choi pokrojoną w cienkie paski i smaż przez kolejne 3 minuty, aż nieco zmięknie. Odstaw do ostygnięcia.
5
Zagnieć ręcznie ciasto na oprószonej mąką stolnicy i uformuj 2 wałki. Podziel każdy z nich na 8 równych kawałków i rozwałkuj na cienkie placki (Ø 10 cm). Gdy farsz jest schłodzony, nałóż 1-2 łyżeczki farszu na środek każdego placka. Lekko zwilż brzeg jednej połowy i sklej pośrodku z brzegiem po przeciwnej stronie. Uformuj tradycyjny kształt pieroga i mocno sklej brzegi. Umieść pierogi na obsypanym mąką talerzu.
6
Rozgrzej 2 łyżki oleju słonecznikowego na patelni na średnim ogniu. Smaż pierogi na oleju przez 2-3 minuty, aż ich spód będzie zarumieniony. Dodaj ½ szklanki wody i gotuj pierogi na parze pod pokrywką przez ok. 7 minut do czasu wyparowania wody.
7
Pokrój cebule dymki na cienkie krążki. Umieść pierogi na talerzach, udekoruj ziarnami czarnego sezamu i cebulami dymkami oraz podawaj z wybranym sosem.
Wskazówka: Wypróbuj warzywa takie jak papryka lub brokuły jako pyszny farsz.
Montaż przystawki do kiełbas i przepisy.
1. Zamontuj komorę mielącą
2. Włóż podajnik śrubowy do komory mielącej
3. Zamocuj pierścień nośny
4. Zamocuj przystawkę do kiełbas
5. Dokręć przednią nakrętkę i wyreguluj blokadę bezpieczeństwa
Dodatkowo duża tacka na żywność i popychacz sprawiają, że podawanie produktów do urządzenia jest bardzo wygodne.
Odtwórz klasyczne niemieckie kiełbasy na ostro w domu dzięki temu wspaniałemu przepisowi.
Poziom trudności: zaawansowany
Dodatkowe akcesoria: 3 miski, patelnia
Składniki na 4 porcje:
Na kiełbasę
300 g boczku wieprzowego
200 g polędwicy
1,5 m osłonki wieprzowej do kiełbasy (rozmiar 28/30)
100 ml śmietany (35% tłuszczu)
1 jajko
1½ łyżeczki soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu (świeżo zmielonego)
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki suszonego majeranku
½ łyżeczki zmielonego kminku
½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
Na sos curry
300 g keczupu
100 ml wody
1 łyżka miodu
1½ łyżki curry w proszku
½ łyżeczki zmielonej ostrej papryki
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki czarnego pieprzu (świeżo zmielonego)
Informacje o wartości odżywczej: Na porcję około: 681 kcal | 41 g białka | 40 g tłuszczu | 19 g węglowodanów
Czas przygotowania: 30 minut
Łączny czas: 40 minut
Metoda:
1
Aby przyrządzić kiełbasę, usuń skórkę z boczku wieprzowego. Pokrój boczek wieprzowy i polędwicę na kawałki o wielkości ok. 3 cm. Namocz osłonki wieprzowe zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2
Zamocuj przystawkę do mielenia mięsa ze średnio perforowanym sitkiem (4,5 mm). Umieść miskę pod wylotem i stopniowo zmiel mięso na kiełbasę z użyciem popychacza (poziom maks.).
3
Dodaj śmietanę (35% tłuszczu), jajko, sól, czarny pieprz, sok z cytryny, suszony majeranek, zmielony kminek i zmieloną gałkę muszkatołową do mięsa i wymieszaj wszystko ręką.
4
Wyjmij przystawkę do mielenia mięsa i zamocuj nasadkę masarską. Naciągnij namoczoną osłonkę wieprzową na dyszę nasadki masarskiej i zawiąż węzełek na końcu. Stopniowo napełniaj osłonkę mięsem z tacy wsypowej, upewniając się, że przedostaje się do niej jak najmniej powietrza i nie wypełniając jej nadmiernie, aby zapobiegać rozdarciu osłonki (poziom maks.). Zawiąż kolejny węzełek na końcu, a następnie przyrządź 4 kiełbasy o równej wielkości.
5
Smaż domowe kiełbasy równomiernie ze wszystkich stron na patelni z 30 ml oleju słonecznikowego na średnim ogniu.
6
Aby przyrządzić sos curry, dodaj keczup, wodę, miód, curry w proszku, ostrą paprykę, sól i czarny pieprz do miski i wymieszaj. Pokrój kiełbasy na plasterki o grubości 1 cm i wymieszaj z sosem curry.
7
Posyp kiełbasy na ostro curry w proszku i podawaj.
Wskazówka: Z kiełbasami na ostro dobrze komponują się łódeczki z ziemniaków, frytki, czipsy ze słodkich ziemniaków lub biały chleb.
Kiełbasa serowa stanowi innowację klasycznego dania z doskonałą mieszanką przypraw.
Poziom trudności: zaawansowany
Dodatkowe akcesoria: 3 miski, 2 rondle, patelnia
Składniki na 4 porcje:
300 g boczku wieprzowego
200 g polędwicy
125 g sera alpejskiego
2 łyżeczki soli
¾ łyżeczki białego pieprzu (świeżo zmielonego)
¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki startej skórki z cytryny
1 łyżeczka suszonego majeranku
¼ łyżeczki zmielonego kminku
¼ łyżeczki czosnku mielonego
½ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1,5 m osłonki wieprzowej do kiełbasy (rozmiar 28/30)
Olej słonecznikowy do smażenia
Informacje o wartości odżywczej: Na porcję około: 467 kcal | 28 g białka | 39 g tłuszczu | 0,4 g węglowodanów
Czas przygotowania: 30 minut
Łączny czas: 50 minut
Metoda :
1
Aby przyrządzić kiełbasę serową, usuń skórkę z boczku wieprzowego. Pokrój boczek wieprzowy i polędwicę na kawałki o wielkości ok. 3 cm. Namocz osłonki wieprzowe zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2
Pokrój ser alpejski na paski o szerokości 2 cm. Zamocuj przystawkę do szatkowania z grubym bębnem do ścierania. Umieść miskę pod wylotem i poszatkuj grubo ser alpejski z użyciem popychacza (poziom min.).
3
Wyjmij przystawkę do szatkowania i zamocuj przystawkę do mielenia mięsa ze średnio perforowanym sitkiem (4,5 mm). Umieść miskę pod wylotem i stopniowo zmiel mięso na kiełbasę z użyciem popychacza (poziom maks.).
4
Dodaj rozdrobniony ser, sól, biały pieprz, zmieloną gałkę muszkatołową, skórkę z cytryny, suszony majeranek, zmielony kminek, czosnek mielony i zmielone ziele angielskie do mięsa i wymieszaj wszystko dokładnie ręką.
5
Wyjmij przystawkę do mielenia mięsa i zamocuj nasadkę masarską. Naciągnij namoczoną osłonkę wieprzową na dyszę nasadki masarskiej i zawiąż węzełek na końcu. Stopniowo napełniaj osłonkę mięsem i masą serową z tacy wsypowej, upewniając się, że przedostaje się do niej jak najmniej powietrza i nie wypełniając jej nadmiernie, aby zapobiegać rozdarciu osłonki (poziom maks.). Zawiąż kolejny węzełek na końcu, a następnie przyrządź 8 kiełbas o równej wielkości. Przykryj i pozostaw do schłodzenia.
6
Smaż kiełbasy serowe równomiernie ze wszystkich stron na patelni z olejem słonecznikowym na średnim ogniu.
7
Nałóż kiełbasę serową na talerz i podawaj z ulubionym dodatkiem.
Wskazówka: Wypróbuj ementaler lub inny aromatyczny ser zamiast sera alpejskiego.
Montaż przystawki do kebbe i przepisy.
1. Zamontuj komorę mielącą
2. Włóż podajnik śrubowy do komory mielącej
3. Zamocuj przystawkę do kebbe
4. Dokręć przednią nakrętkę i wyreguluj blokadę bezpieczeństwa
Dodatkowo duża tacka na żywność i popychacz sprawiają, że podawanie produktów do urządzenia jest bardzo wygodne.
Kebbe, popularne danie na Bliskim Wschodzie, zawiera wytrwane zmielone mięso owinięte w ciasto z kaszy bulgur. Doskonale pasuje do jogurtu z miętą.
Poziom trudności: średni
Dodatkowe akcesoria: 3 miski, 2 patelnie
Składniki na 4 porcje:
Na ciasto
300 g kaszy bulgur
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu (świeżo zmielonego)
2 szczypty zmielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
1 szczypta chilli w proszku
450 ml wrzącej wody
Na nadzienie
3 łyżki orzeszków piniowych
2x 300 g (łącznie 600 g) chudej wołowiny
1,5 cebuli (ok. 75 g)
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia
3 łyżki świeżej natki pietruszki
2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
1,5 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu (świeżo zmielonego)
Na dip
2 łyżki świeżej mięty
250 g jogurtu (3,5% tłuszczu)
2 łyżki soku z cytryny
0,5 łyżeczki soli
1 szczypta czarnego pieprzu (świeżo zmielonego)
Informacje o wartości odżywczej: Na porcję około: 812 kcal | 45 g białka | 37 g tłuszczu | 68 g węglowodanów
Czas przygotowania: 1 godzina 8 minut
Łączny czas: 1 godzina 35 minut
Metoda:
1
Aby przygotować ciasto, wymieszaj kaszę bulgur, sól, czarny pieprz, zmielony kmin rzymski, ziele angielskie, cynamon, gałkę muszkatołową i chilli w proszku w misce. Dodaj wrzącą wodę i pozostaw do namoczenia na ok. 30 minut.
2
Aby przyrządzić nadzienie, przypiecz orzeszki piniowe na patelni na średnim ogniu, aż się zarumienią, bez dodatku oleju. Przenieś do miski i odstaw.
3
Obierz cebulę i czosnek, pokrój cebulę na 8 kawałków. Pokrój pierwszą porcję 300 g chudej wołowiny na kawałki o wielkości 3 cm. Zamocuj przystawkę do mielenia mięsa ze średnio perforowanym sitkiem (4,5 mm). Umieść miskę pod wylotem i zmiel mięso, cebulę i ząbki czosnku na masę z użyciem popychacza (poziom maks.).
4
Smaż masę z mięsa i cebuli na oleju słonecznikowym na średnim ogniu przez ok. 7 minut, aż zacznie być krucha.
5
Drobno posiekaj natkę pietruszki i dodaj do mięsa. Wymieszaj zmielony kmin rzymski, ziele angielskie, cynamon, sól, czarny pieprz i przypieczone orzeszki piniowe i smaż przez kolejne 2 minuty. Zdejmij mięso z płyty grzewczej i odstaw do zupełnego ostygnięcia.
6
W tym samym czasie pokrój drugą porcję 300 g chudej wołowiny na kawałki o wielkości 3 cm. Zamocuj przystawkę do mielenia mięsa z drobno perforowanym sitkiem (3 mm). Umieść miskę pod wylotem i zmiel mięso z użyciem popychacza (poziom maks.). Powtórz ten etap mielenia (poziom maks.). Następnie zmiel namoczoną kaszę bulgur z dodatkami z etapu 1 na gładką masę z użyciem popychacza (poziom maks.).
7
Zagniataj masę z kaszy bulgur i surowe zmielone mięso przez 10 minut. Odstaw na 10 minut.
8
Wyjmij przystawkę do mielenia mięsa i zamocuj przystawkę do kebbe. Z masy uformuj pasma o grubości 3 cm. Uformuj z nich muszelki za pomocą popychacza (poziom maks.). Przytnij muszelki do pożądanej długości.
9
Zamknij jedną stronę muszelki zwilżonymi palcami, aby uformować stożek, włóż nieco ugotowanego nadzienia do otworu i zamknij go łyżeczką, tworząc klasyczny kształt kebbe.
10
Rozgrzej olej słonecznikowy na patelni, ostrożnie umieść kebbe w gorącym oleju i smaż z każdej strony, aż się zarumienią.
11
Aby przygotować jogurtowy dip miętowy, wymieszaj jogurt, sok z cytryny, sól i czarny pieprz w misce. Dodaj drobno posiekane liście świeżej mięty. Podawaj gorące orientalne klopsiki z kaszy bulgur z jogurtowym dipem miętowym. Smacznego!
Wskazówka: Tradycyjnie danie to jest przyrządzane z mięsa jagnięcego. Aby uzyskać jeszcze intensywniejszy smak, dodaj 2 łyżki rodzynków do nadzienia.