Dziękujemy za wybór blendera marki Bosch. Oto wszystko, co musisz wiedzieć, aby zacząć go używać.

Pokażemy Ci, jak łatwo jest zmontować i obsługiwać blender VitaPower Serie 6, aby uzyskać jak najlepsze rezultaty.

Jak zacząć korzystać z blendera.

Kobieta napełniająca blender VitaPower Serie 6 marki Bosch stojący na blacie kuchennym zielonymi warzywami takimi jak jarmuż, zielone jabłka, awokado i seler. 
Zbliżenie na rękę wskazującą na cyfrowy wyświetlacz blendera VitaPower Serie 6 stojącego na blacie kuchennym obok zielonych składników takich jak limonka i warzywa liściaste.
Ręka wskazująca na cyfrowy wyświetlacz blendera VitaPower Serie 6 wypełnionego zielonymi warzywami stojącego na blacie kuchennym obok zielonych składników takich jak limonka, trawa cytrynowa i liście kolendry.
Osoba przelewająca zupę z kielicha blendera VitaPower Serie 6 marki Bosch do miski.

Rozpakuj blender VitaPower Serie 6 i zacznij delektować się świeżo przygotowanymi sokami, smoothie i innymi napojami. Pokażemy Ci, jak łatwe jest jego używanie i czyszczenie. Dodaliśmy także pewne smakowite przepisy, aby ułatwić Ci rozpoczęcie korzystania z urządzenia.

Odpowiednia kolejność dla najlepszych rezultatów.

Blender z różnorodnymi składnikami i nałożonymi cyframi 1 - 5 wskazującymi prawidłową kolejność napełniania pojemnika różnymi składnikami.

Nie zapominaj o dodawaniu składników w odpowiedniej kolejności – z płynami na dole, aby uzyskać najlepsze rezultaty. A jeśli używasz pojemnika na wynos, po prostu odwróć kolejność.

1. Płyny takie jak sok owocowy, mleko, alternatywy mleka lub woda (kokosowa)
2. Suche składniki takie jak matcha, wanilia lub kardamon
3. Świeże owoce i warzywa
4. Warzywa liściaste
5. Mrożone owoce, lód, orzechy lub inne twarde składniki

Wyczyść w mgnieniu oka.

Blender podczas programu czyszczenia napełniony wodą z płynem do mycia naczyń; pojemnik blendera w zmywarce.
Blender wypełniony wodą i płynem do mycia naczyń podczas programu czyszczenia, ostrza blendera płukane wodą z kranu.

Czyszczenie blendera zajmuje zaledwie około 30 sekund. Po prostu nalej trochę wody z kranu i dodaj kroplę płynu do mycia naczyń, a następnie wybierz program „Czyszczenie”. Kolejna korzyść: pojemnik nadaje się do mycia w zmywarce.

Wypróbuj nasze przepisy na smaczne smoothie.

Śniadaniowe smoothie gruszkowe
Cztery butelki z zielonym smoothie, każda ze słomką, umieszczone na białej tacy z dwiema gruszkami i zielonymi liśćmi.

Śniadaniowe smoothie gruszkowe

Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml

Składniki

1 pomarańcza (ok. 150 g)
1 banan (ok. 100 g)
1 gruszka (ok. 150 g)
1 jabłko (ok. 150 g)
70 g roszponki
20 g siemienia lnianego
360 ml wody, zimnej
20 ml soku z cytryny, zimnego

Kroki

1. Obierz pomarańczę i banana, a następnie pokrój je na kawałki. Wydrąż gruszkę i jabłko, a następnie pokrój je na kawałki.

2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.

3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.

4. Zmiksuj wszystkie składniki, używając programu Smoothie .

5. Delektuj się śniadaniowym smoothie gruszkowym.

Wskazówka: siemię lniane to regionalna superżywność podobna do nasion chia. Aby uzyskać zimne smoothie, użyj schłodzonych składników i kostek lodu. Możesz przygotować smoothie także w pojemniku na wynos, doskonałym na 2 porcje.

Smoothie z żółtego buraka
Trzy butelki żółtego smoothie ze słomkami i zielonymi liśćmi na drewnianej powierzchni, z pomarańczami i burakami w tle.

Smoothie z żółtego buraka

Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml

Składniki

2 żółte buraki (ok. 240 g każdy)
2 g imbiru
2 g kurkumy
2 jabłka (ok. 180 g każde)
1 łyżka syropu z agawy
2 łyżki soku z cytryny, zimnego
360 ml soku pomarańczowego, zimnego

Kroki

1. Obierz żółte buraki, imbir i kurkumę, a następnie pokrój je na małe kawałki. Wydrąż jabłka i pokrój je na kawałki.

2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.

3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.

4. Zmiksuj wszystkie składniki, używając programu Smoothie .

5. Delektuj się smoothie z żółtego buraka.

Wskazówka: możesz użyć innych odmian buraka, jednak kolor może być wtedy inny. Aby uzyskać zimne smoothie, użyj schłodzonych składników i kostek lodu. Jeśli chcesz zabrać je ze sobą, przyrządź je w pojemniku na wynos idealnym na maksymalnie 2 porcje.

Miska zielonego smoothie z jarmużem
Miski zielonego smoothie przybrane borówkami, malinami, orzechami i nasionami, wraz z plasterkami kiwi i słoikiem nasion chia na chropowatej, szarej powierzchni.

Miska zielonego smoothie z jarmużem

Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml

Składniki

3 banany (ok. 120 g każdy)
2 kiwi (ok. 70 g każde)
230 ml napoju migdałowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego
250 g jarmużu

Przybranie

4 łyżki siekanych migdałów
4 łyżki borówek
4 łyżki malin
4 łyżeczki nasion chia
4 łyżeczki siemienia lnianego

Kroki

1. Obierz banany i kiwi, a następnie pokrój je na kawałki. Usuń łodygi jarmużu.

2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.

3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.

4. Zmiksuj wszystkie składniki, używając programu Smoothie .

5. Umieść smoothie w miskach i przybierz je posiekanymi migdałami, borówkami, malinami, nasionami chia i siemieniem lnianym.

6. Delektuj się miską zielonego smoothie z jarmużem.

Wskazówka: poza sezonem na jarmuż możesz także użyć mrożonego jarmużu lub zamiennie szpinaku lub roszponki.

Smoothie z kiwi i szpinaku
Dwie szklanki zielonego smoothie z plasterkami kiwi na brzegu szklanki, metalowymi słomkami i świeżymi owocami na drewnianym blacie.

Smoothie z kiwi i szpinaku

Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml

Składniki

3 kiwi (ok. 70 g każde)
1 pomarańcza (ok. 170 g)
1 jabłko (ok. 180 g)
0,5 awokado (ok. 80 g)
100 g białych winogron bezpestkowych
150 ml wody, zimnej
1 łyżka soku z limonki, zimnego
100 g młodych liści szpinaku

Kroki

1. Obierz kiwi i pomarańczę, a następnie pokrój je na kawałki. Wydrąż jabłko i pokrój je na kawałki. Obierz awokado, usuń pestkę i pokrój je na kawałki.

2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.

3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.

4. Zmiksuj wszystkie składniki, używając programu Smoothie .

5. Delektuj się smoothie z kiwi i szpinaku.

Wskazówka: jeśli lubisz zimne smoothie, użyj schłodzonych składników i dodaj kilka kostek lodu.Jeśli chcesz zabrać smoothie ze sobą, po prostu przyrządź je w pojemniku na wynos idealnym na maksymalnie 1 porcję. Zalecane składniki w przypadku pojemnika na wynos: 1 kiwi, 0,5 jabłka, 30 g młodych liści szpinaku, 80 g winogron bezpestkowych, 150 ml wybranego soku.

Smoothie z mango i limonką oraz imbirem
Dwie szklanki smoothie z mango i limonką oraz imbirem, dzbanek ze smoothie i świeży imbir na blacie.

Smoothie z mango i limonką oraz imbirem

Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml

Składniki

1 mango (ok. 440 g)
1 limonka (ok. 50 g)
3 g imbiru
1 łyżka syropu z agawy
100 g kostek lodu
300 ml soku pomarańczowego
100 ml wody

Przybranie
2 łodygi świeżej mięty
4 plasterki limonki

Kroki

1. Obierz mango, limonkę i imbir, a następnie pokrój je na kawałki.

2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.

3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.

4. Zmiksuj wszystkie składniki, używając programu Smoothie .

5. Przelej smoothie do wysokich szklanek i udekoruj każdą szklankę świeżą miętą i plasterkiem limonki.

6. Delektuj się smoothie z mango i limonką oraz imbirem.

Wskazówka: możesz także użyć mrożonego mango, ale musisz rozmrozić je przez co najmniej 30 minut przed zmiksowaniem, aby uzyskać kremowy rezultat.

Wypróbuj nasze przepisy na smaczne koktajle.

Kremowy czekoladowy koktajl z awokado
Dwie szklanki czekoladowego koktajlu z awokado z wiórkami kakaowymi na ciemnej tacy, z łyżką wiórków leżącą obok.

Kremowy czekoladowy koktajl z awokado

Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1200 ml

Składniki

1 awokado (ok. 100 g)
1,5 banana (ok. 150 g)
1000 ml napoju migdałowego
30 g syropu z agawy
40 g kakao w proszku
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przybranie

4 łyżeczki wiórków kakaowych

Kroki

1. Obierz awokado i banany, usuń pestkę z awokado i pokrój owoce na kawałki.

2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.

3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.

4. Zmiksuj składniki, używając programu Koktajl .

5. Przelej koktajl do szklanek, udekoruj je wiórkami kakaowymi i delektuj się kremowym koktajlem czekoladowym z awokado.

Wskazówka: możesz dostosować ilość napoju migdałowego, aby uzyskać bardziej płynną lub gęstszą konsystencję. Serwuj ten pyszny koktajl w wysokich szklankach.

Koktajl z czerwonych jagód z cynamonem
Pełne koloru różowe smoothie jagodowe w słoiku ze słomką w różowe paski, otoczone borówkami i czerpakiem do miodu na rustykalnym, drewnianym tle.

Koktajl z czerwonych jagód z cynamonem

Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml

Składniki

120 g truskawek
120 g jeżyn
120 g malin
100 g czerwonych porzeczek
280 g jogurtu na bazie mleka sojowego
240 ml napoju owsianego
2 łyżeczki syropu klonowego
2 łyżeczki mielonego cynamonu

Kroki

1. Włóż wszystkie składniki do kielicha.

2. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.

3. Zmiksuj wszystkie składniki, używając programu Koktajl .

4. Delektuj się koktajlem z czerwonych jagód z cynamonem.

Wskazówka: zamiast świeżych jagód możesz użyć mrożonych. Rozmrażaj je przez co najmniej 30 minut przed miksowaniem. Mieszanka owoców leśnych jest idealna, gdyż zawiera wszystkie zalecane jagody dla Twojego koktajlu z czerwonych jagód.

Koktajl cytrynowy z nasionami maku
Kremowe smoothie cytrynowe z nasionami maku z żółtymi słomkami, obok cytryny na drewnianej tacy.

Koktajl cytrynowy z nasionami maku

Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml

Składniki

300 g skyru
40 g miodu
40 g nasion maku
4 łyżeczki skórki z cytryny
500 ml mleka
100 ml soku z cytryny

Kroki

1. Włóż wszystkie składniki do kielicha.

2. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.

3. Zmiksuj wszystkie składniki, używając programu Koktajl .

4 Delektuj się koktajlem cytrynowym z nasionami maku.

Wskazówka: przepis ten można wykorzystać także do przygotowania deseru. Po prostu pomiń mleko, aby był bardziej kremowy, i udekoruj świeżymi owocami.

Śniadaniowy napój owsiany z jabłkiem
Kremowe smoothie owsiane z jabłkiem udekorowane płatkami owsianymi, serwowane w szklance, z czerpakiem do miodu i świeżymi jabłkami na szarej, chropowatej powierzchni.

Śniadaniowy napój owsiany z jabłkiem

Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml

Składniki

2 jabłka (ok. 180 g każde)
60 g drylowanych daktyli
60 g jogurtu na bazie mleka sojowego
40 g drobnych płatków owsianych
20 g syropu z agawy
20 g masła migdałowego
400 ml napoju owsianego
200 ml soku pomarańczowego

Kroki

1. Wydrąż jabłka i pokrój je na kawałki.

2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.

3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.

4. Zmiksuj składniki dwa razy, używając programu Koktajl .

5. Delektuj się śniadaniowym napojem owsianym z jabłkiem.

Wskazówka: możesz także zastąpić daktyle syropem daktylowym. Jeśli chcesz zabrać smoothie ze sobą, po prostu przyrządź je w pojemniku na wynos idealnym na maksymalnie 2 porcje.

Jabłkowy koktajl białkowy
Orzeźwiający jabłkowy koktajl białkowy w turkusowej żłobionej szklance ze słomką, obok plasterki jabłka i migdały na drewnianym stole w wiejskim stylu.

Jabłkowy koktajl białkowy

Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml

Składniki

1 jabłko (ok. 180 g)
1,5 banana (ok. 180 g)
300 g chudego twarogu
20 g masła migdałowego
320 ml napoju migdałowego
4 szczypty mielonej wanilii

Kroki

1. Wydrąż jabłko i pokrój je na kawałki. Obierz banany i pokrój je na kawałki.

2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.

3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.

4. Zmiksuj składniki dwa razy, używając programu Koktajl .

5. Delektuj się jabłkowym koktajlem białkowym.

Wskazówka: maksymalnie 2 porcje tego koktajlu możesz przyrządzić w pojemniku na wynos i zabrać ze sobą, aby wypić zaraz po treningu.

Wypróbuj nasze przepisy na smaczne zupy.

Zupa ze słodkich ziemniaków z pestkami granatu
Miseczki z zupą ze słodkich ziemniaków przybrane ciecierzycą, pestkami granatu i odrobiną sera, ustawione na stole z fioletową serwetką i małym talerzykiem z serem i pestkami granatu.

Zupa ze słodkich ziemniaków z pestkami granatu

Średnia trudność ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml

Składniki

2 słodkie ziemniaki (każdy ok. 160 g)
1 marchewka (ok. 80 g)
50 g selera
1 szalotka (ok. 20 g)
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
420 ml bulionu warzywnego
100 ml śmietany (35% tłuszczu)
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka soli
4 szczypty mielonego czarnego pieprzu

Przybranie

8 łyżek ciecierzycy w puszce
4 łyżki miękkiego sera koziego
4 łyżki pestek granatu
0,5 łyżeczki płatków chilli

Kroki

1. Obierz słodkie ziemniaki, marchewkę, selera, szalotkę i czosnek, a następnie pokrój je na kawałki.

2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.

3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i użyj popychacza, aby przepchnąć wszystkie składniki.

4. Zmiksuj składniki, używając programu Gorąca zupa .

5. Odcedź ciecierzycę w puszce.

6. Przelej zupę do miseczek i udekoruj każdą porcję ciecierzycą, serem kozim, pestkami granatu i płatkami chilli.

7. Delektuj się zupą ze słodkich ziemniaków z pestkami granatu.

Wskazówka: jeśli chcesz nadać swojemu daniu specjalny charakter, możesz uprażyć ciecierzycę na osobnej patelni lub w piekarniku z odrobiną oliwy z oliwek i papryki w proszku przed przybraniem zupy.

Wegańska zupa z soczewicy i dyni
Dwie miseczki z kremową zupą dyniową przybrane jogurtem i natką pietruszki, umieszczone na drewnianym stole w wiejskim stylu.

Wegańska zupa z soczewicy i dyni

Średnia trudność ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml

Składniki

100 g czerwonej soczewicy
200 ml bulionu warzywnego
0,5 cebuli (ok. 30 g)
200 g dyni hokkaido
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kurkumy
0,5 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
2 szczypty mielonego czarnego pieprzu
400 ml mleczka kokosowego
40 ml soku pomarańczowego
20 ml soku z limonki

Przybranie

4 łyżki jogurtu na bazie mleczka kokosowego
4 łyżki siekanej natki pietruszki
1 łyżka nasion sezamu

Akcesoria

Mały garnek

Kroki

1. Umyj i osusz czerwoną soczewicę.

2. Umieść czerwoną soczewicę z bulionem warzywnym w małym garnku.

3. Na płycie grzewczej gotuj czerwoną soczewicę z niskim ustawieniem temperatury przez ok. 10 minut, aż stanie się miękka.

4. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją na kawałki. Pokrój dynię hokkaido na kawałki.

5. Umieść wszystkie składniki, w tym ugotowaną soczewicę z bulionem warzywnym, w kielichu.

6. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i użyj popychacza, aby przepchnąć wszystkie składniki.

7. Zmiksuj składniki, używając programu Gorąca zupa .

8. Przelej zupę do miseczek i przybierz każdą z nich jogurtem na bazie mleczka kokosowego, posiekaną natką pietruszki i nasionami sezamu.

9. Delektuj się wegańską zupą z soczewicy i dyni.

Wskazówka: jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz dodać do zupy trochę posiekanego imbiru lub chilli.

Zielona zupa z prażonymi orzeszkami piniowymi
Zielona zupa przybrana orzeszkami piniowymi, ziołami i śmietaną w miseczce na drewnianym stole.

Zielona zupa z prażonymi orzeszkami piniowymi

Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml

Składniki

200 g brokułów
50 g pora
1 seler (ok. 30 g)
0,5 pęczka świeżej natki pietruszki
0,5 pęczka świeżej bazylii
50 g młodych liści szpinaku
150 g mrożonego groszku
500 ml wywaru warzywnego
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

Przybranie

4 łyżki orzeszków piniowych
4 łyżki crème fraîche
2 łyżki świeżej bazylii
2 łyżki świeżej natki pietruszki

Akcesoria

Patelnia

Kroki

1. Wyjmij groszek z zamrażarki i pozostaw do rozmrożenia.

2. W międzyczasie pokrój brokuły, pora i selera na kawałki. Usuń liście z gałązki świeżej pietruszki i bazylii.

3. Włóż wszystkie składniki do kielicha.

4. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i użyj popychacza, aby przepchnąć wszystkie składniki.

5. Zmiksuj składniki, używając programu Gorąca zupa .

6. W międzyczasie upraż orzeszki piniowe na patelni bez oleju na średnim ogniu, aż się zarumienią.

7. Przelej zupę do miseczek i przybierz każdą z nich odrobiną crème fraîche i prażonymi orzeszkami piniowymi, a także świeżą bazylią i natką pietruszki.

8. Delektuj się zieloną zupą z prażonymi orzeszkami piniowymi.

Wskazówka: jeśli lubisz smak pieczonych dań, możesz podsmażyć pora w małej ilości oliwy z oliwek przed włożeniem do kielicha.

Zupa marchewkowo-imbirowa
Kolorowa zupa marchewkowo-imbirowa w niebieskiej miseczce na drewnianym stole, przybrana ziołami i płatkami chilli, obok chleba i napoju orzeźwiającego.

Zupa marchewkowo-imbirowa

Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml

Składniki

6 marchewek (każda ok. 75 g)
0,5 cebuli (ok. 30 g)
3 g imbiru
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka curry w proszku
0,5 łyżeczki soli
2 szczypty mielonego czarnego pieprzu
300 ml wywaru warzywnego
100 ml soku pomarańczowego
100 ml mleczka kokosowego

Przybranie

4 łyżki mleczka kokosowego
4 łyżki natki marchewki
0,5 łyżeczki płatków chilli

Kroki

1. Obierz marchewkę, cebulę i imbir, a następnie pokrój je na kawałki.

2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.

3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i użyj popychacza, aby przepchnąć wszystkie składniki.

4. Zmiksuj składniki, używając programu Gorąca zupa .

5. Przelej zupę do miseczek i udekoruj każdą porcję odrobiną mleczka kokosowego, natką marchewki i płatkami chilli.

6. Delektuj się zupą marchewkowo-imbirową.

Wskazówka: jeśli lubisz bardzo pikantne zupy, po prostu dodaj do kielicha nieco więcej imbiru.

Pikantna zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa z ciecierzycą i ziołami w miseczkach na drewnianej desce, z chlebem i świeżą bazylią.

Pikantna zupa pomidorowa

Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml

Składniki

650 g pomidorów
30 g ciecierzycy w puszce
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka pasty harissa
250 ml wywaru warzywnego
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
2 szczypty mielonego czarnego pieprzu
1 szczypta mielonego cynamonu

Przybranie

8 łyżek ciecierzycy w puszce
4 łyżki świeżej natki pietruszki
4 łyżki świeżej bazylii

Kroki

1. Pokrój pomidory w kostkę, odcedź ciecierzycę w puszce i obierz ząbek czosnku.

2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.

3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i użyj popychacza, aby przepchnąć wszystkie składniki.

4. Zmiksuj składniki, używając programu Gorąca zupa .

5. Przelej zupę do miseczek i przybierz każdą z nich ciecierzycą z puszki, świeżą natką pietruszki i świeżą bazylią.

6. Delektuj się pikantną zupą pomidorową.

Wskazówka: do dania najbardziej pasuje świeży chleb.

Wypróbuj nasze przepisy na smaczne lody.

Slushy brzoskwiniowo-grejpfrutowe
Dwie szklanki z kremowym slushy grejpfrutowym na ciemnym drewnianym stole, każda przybrana plasterkiem świeżego grejpfruta.

Slushy brzoskwiniowo-grejpfrutowe

Łatwe ∣ 750 ml

Składniki

450 g mrożonych brzoskwiń
100 g kostek lodu
200 g soku grejpfrutowego

Kroki

1. Pokrój mrożone brzoskwinie na kawałki (2 cm x 2 cm).

2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.

3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i użyj popychacza, aby przepchnąć wszystkie składniki.

4. Zmiksuj składniki, używając programu Lody .

5. Delektuj się slushy brzoskwiniowo-grejpfrutowym.

Wskazówka: jeśli nie masz mrożonych brzoskwiń, możesz użyć brzoskwiń w puszce. Pokrój je na kawałki i włóż do zamrażarki na co najmniej 6 godzin przed rozpoczęciem przygotowania napoju.

Jagodowe lody na maślance
Dwie miseczki jagodowych lodów na maślance przybranych liśćmi mięty, serwowane z ciastkami i łyżkami na ciemnej, chropowatej powierzchni.

Jagodowe lody na maślance

Łatwe | 4 porcje | 750 ml

Składniki

4 łodygi świeżej mięty
540 g mrożonych borówek
30 g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki soku z cytryny
150 ml maślanki

Kroki

1. Usuń liście z gałązki świeżej mięty.

2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.

3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i użyj popychacza, aby przepchnąć wszystkie składniki.

4. Zmiksuj składniki, używając programu Lody .

5. Delektuj się jagodowymi lodami na maślance.

Wskazówka: podaj lody zaraz po przygotowaniu, aby zachować najbardziej kremową konsystencję. Ewentualnie umieść je w płytkim pojemniku i zamroź na 30 minut, aby stwardniały.

Naturalne lody truskawkowe
Dwie miseczki naturalnych lodów truskawkowych przybranych plasterkami świeżych truskawek, podawane na jasnej, chropowatej powierzchni, z małą miseczką całych truskawek w pobliżu.

Naturalne lody truskawkowe

Łatwe | 750 ml

Składniki

300 g mrożonych truskawek
450 g mrożonych bananów
150 ml wybranego soku

Kroki

1. Włóż wszystkie składniki do kielicha.

2. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i użyj popychacza, aby przepchnąć wszystkie składniki.

3. Zmiksuj składniki, używając programu Lody .

4. Delektuj się naturalnymi lodami truskawkowymi.

Wskazówka: przechowuj nadmiernie dojrzałe banany w zamrażarce, aby mieć je pod ręką, gdy najdzie Cię ochota na lody. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, pokrój obrane banany na kawałki, umieść je obok siebie i użyj folii aluminiowej lub papieru do pieczenia między każdą warstwą.

Szybkie lody malinowe
Trzy miseczki z lodami malinowymi przybrane wafelkami i malinami na szarej tacy.

Szybkie lody malinowe

Łatwe | 750 ml

Składniki

150 g serka mascarpone
90 g cukru pudru
510 g mrożonych malin

Kroki

1. Włóż wszystkie składniki do kielicha.

2. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i użyj popychacza, aby przepchnąć wszystkie składniki.

3. Zmiksuj składniki, używając programu Lody .

4. Delektuj się szybkimi lodami malinowymi.

Wskazówka: możesz również łatwo przyrządzić te lody z wykorzystaniem mrożonych jagód czy truskawek. Po przygotowaniu umieść lody w płytkim pojemniku i zamroź je na dodatkowe 30 minut, aby stwardniały.

Tropikalny sorbet owocowy
Dwa sorbety mango w wafelku na metalowym stojaku, z ananasem, pokrojonym mango i całym mango w tle, na marmurowej powierzchni.

Tropikalny sorbet owocowy

Łatwe | 750 ml

Składniki

560 g mieszanki mrożonych owoców tropikalnych
40 g cukru pudru
150 ml soku pomarańczowego

Kroki

1. Włóż wszystkie składniki do kielicha.

2. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i użyj popychacza, aby przepchnąć wszystkie składniki.

3. Zmiksuj składniki, używając programu Lody .

4. Delektuj się tropikalnym sorbetem owocowym.

Wskazówka: podaj zaraz po przygotowaniu, aby zachować kremową konsystencję. Aby uzyskać twardszą konsystencję, po przygotowaniu umieść lody w płytkim pojemniku i zamroź je na dodatkowe 30 minut. W wersji niskokalorycznej nie dodawaj cukru pudru.

Wypróbuj nasze smaczne przepisy specjalne.

Napój owsiany
Dwie szklane butelki z mlekiem owsianym na tacy z miską płatków owsianych w tle, umieszczonej na jasnej, chropowatej powierzchni.

Napój owsiany

Łatwe | 1000 ml

Składniki

80 g drobnych płatków owsianych
2 szczypty soli
200 g kostek lodu
720 ml wody

Akcesoria

Woreczek do mleka roślinnego

Kroki

1. Włóż wszystkie składniki do kielicha.

2. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.

3. Miksuj składniki przez 2 minuty przy maksymalnej prędkości .

4. Przecedź napój owsiany przez woreczek do mleka roślinnego.

5. Delektuj się napojem owsianym.

Wskazówka: jeśli nie masz woreczka do mleka roślinnego lub wolisz gęstszą konsystencję, pomiń ten krok, ale pamiętaj, by wstrząsnąć mleko przed wypiciem.

Naleśniki migdałowe
Talerz z naleśnikami migdałowymi przybranymi borówkami na chropowatej, szarej powierzchni, z widelcem obok talerza.

Naleśniki migdałowe

Średnia trudność ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml

Składniki

8 jajek
200 g chudego twarogu
100 g mąki migdałowej
40 g erytrytolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
200 ml mleka

Dodatkowo

Olej kokosowy (do smażenia)

Kroki

1. Włóż wszystkie składniki do kielicha.

2. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.

3. Miksuj składniki przez 1 minutę przy maksymalnej prędkości .

4. Na płycie grzewczej rozgrzej nieco oleju kokosowego na patelni na średnim ogniu. Umieść 5 łyżek ciasta na naleśniki na patelni i smaż z obydwu stron przez ok. 3 minuty do zarumienienia. Powtarzaj ten krok, aż zużyjesz całe ciasto na naleśniki. 

5. Delektuj się naleśnikami migdałowymi.

Wskazówka: lubisz wyjątkowo owocowe naleśniki? Po przelaniu ciasta na patelnię udekoruj naleśniki borówkami lub kawałkami jabłka, zanim obrócisz je na drugą stronę.

Masło orzechowe
Tost posmarowany kremowym masłem orzechowym, umieszczony na drewnianej desce z nożem i orzeszkami ziemnymi.

Masło orzechowe

Łatwe | 700 g

Składniki

700 g niesolonych orzeszków ziemnych
1 szczypta soli

Kroki

1. Nagrzej piekarnik zgodnie z instrukcjami producenta: grzanie górne i dolne: 180°C

2. Połóż orzeszki ziemne na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.

3. Piecz orzeszki ziemne zgodnie z instrukcją:
Poziom 3 (środkowy)
Grzanie górne i dolne: 180°C
Czas pieczenia: ok. 10 minut

4. Wyjmij orzeszki ziemne z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.

5. Włóż wszystkie składniki do kielicha.

6. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i użyj popychacza, aby przepchnąć wszystkie składniki.

7. Miksuj składniki przez 2 minuty przy maksymalnej prędkości .

8. Delektuj się masłem orzechowym.

Wskazówka: jeśli wolisz chrupiące masło orzechowe, po prostu dodaj trochę posiekanych orzeszków ziemnych po zmiksowaniu. 

Mocktail z grejpfruta i granatu
Mocktaile z grejpfruta i granatu przybrane rozmarynem i cukrem na brzegach szklanek na marmurowej powierzchni.

Mocktail z grejpfruta i granatu

Łatwe ∣ 4 porcje | 1000 ml

Składniki

400 g kostek lodu
250 g soku grejpfrutowego
150 ml soku z granatów
20 ml soku z limonki
90 ml wody gazowanej
90 ml lemoniady

Przybranie

4 łyżki cukru
2 łodygi świeżego rozmarynu
4 łyżki pestek granatu

Kroki

1. Zwilż brzegi 4 szklanek i zanurz je w cukrze.

2. Dodaj kostki lodu, sok grejpfrutowy, sok z granatów i sok z limonki do kielicha.

3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.

4. Zmiksuj składniki, używając programu Kruszenie lodu .

5. Dodaj wodę gazowaną i lemoniadę do kielicha.

6. Przelej mocktail do 4 szklanek i udekoruj każdy napój świeżym rozmarynem i pestkami granatu.

7. Delektuj się mocktailem z grejpfruta i granatu.

Wskazówka: do przybrania brzegów szklanki możesz użyć zamienników cukru takich jak ksylitol lub erytrytol.

Prosty hummus z tahini
Miseczka z kremowym hummusem przybrana ciecierzycą, oliwą z oliwek i ziołami, podawana z kromką chleba na drewnianej desce z lnianą ściereczką.

Prosty hummus z tahini

Łatwe ∣ 900 g

Składniki

530 g ciecierzycy w puszce
100 ml wody z ciecierzycy
4 ząbki czosnku
160 g tahini
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
2 szczypty mielonego czarnego pieprzu
100 ml soku z cytryny

Przybranie

4 łyżki siekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki ciecierzycy w puszce

Kroki

1. Odcedź ciecierzycę w puszce i pozostaw nieco wody z ciecierzycy. Obierz ząbki czosnku.

2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.

3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.

4. Miksuj składniki przez 60 sekund przy maksymalnej prędkości .

5. Przełóż hummus do miseczki i udekoruj go posiekaną natką pietruszki, oliwą z oliwek i ciecierzycą.

6. Delektuj się prostym hummusem z tahini.

Wskazówka:  hummus smakuje najlepiej ze świeżym chlebkiem pita, ale możesz go także podawać z warzywami lub nawet jako kremowy sos do makaronu.

Zapoznaj się z przydatnymi akcesoriami i gwarancją.

Akcesoria do blendera.

Dowiedz się więcej o akcesoriach dostępnych do blendera.

Ciesz się 10-letnią gwarancją na silnik.

Twój blender kielichowy wysokoobrotowy VitaPower Serie 6 posiada 10-letnią gwarancję na silnik. Zarejestruj ją tutaj, aby cieszyć się ze wszystkich korzyści.

Biały symbol użytkownika z plusem, oznaczający dodanie nowego użytkownika lub kontaktu.
MyBosch

Zarejestruj się bezpłatnie i zyskaj niezliczone korzyści!

Białe logo serwisu Bosch urządzeń domowych na szarym tle.
Serwis producenta marki Bosch

Centrum Kontaktu pracuje od poniedziałku do piątku, w godzinach 8:00-20:00, w weekendy 8:00-17:00.

42 271 5555

Białe logo na tarczy z okrągłymz napisem "Experience Bosch".
Poznaj markę Bosch

Odkryj jakość, doskonałość i niezawodność.

Logo "Find a Dealer" w białym kolorze na szarym tle.
Stacjonarne Sklepy Serwisowe

Zapraszamy na zakupy oraz szybką diagnostykę!