Dziękujemy za wybór blendera marki Bosch. Oto wszystko, co musisz wiedzieć, aby zacząć go używać.
Pokażemy Ci, jak łatwo jest zmontować i obsługiwać blender VitaPower Serie 6, aby uzyskać jak najlepsze rezultaty.
Jak zacząć korzystać z blendera.
Rozpakuj blender VitaPower Serie 6 i zacznij delektować się świeżo przygotowanymi sokami, smoothie i innymi napojami. Pokażemy Ci, jak łatwe jest jego używanie i czyszczenie. Dodaliśmy także pewne smakowite przepisy, aby ułatwić Ci rozpoczęcie korzystania z urządzenia.
Odpowiednia kolejność dla najlepszych rezultatów.

Nie zapominaj o dodawaniu składników w odpowiedniej kolejności – z płynami na dole, aby uzyskać najlepsze rezultaty. A jeśli używasz pojemnika na wynos, po prostu odwróć kolejność.
1. Płyny takie jak sok owocowy, mleko, alternatywy mleka lub woda (kokosowa)
2. Suche składniki takie jak matcha, wanilia lub kardamon
3. Świeże owoce i warzywa
4. Warzywa liściaste
5. Mrożone owoce, lód, orzechy lub inne twarde składniki
Wyczyść w mgnieniu oka.
Czyszczenie blendera zajmuje zaledwie około 30 sekund. Po prostu nalej trochę wody z kranu i dodaj kroplę płynu do mycia naczyń, a następnie wybierz program „Czyszczenie”. Kolejna korzyść: pojemnik nadaje się do mycia w zmywarce.
Wypróbuj nasze przepisy na smaczne smoothie.

Śniadaniowe smoothie gruszkowe
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
1 pomarańcza (ok. 150 g)
1 banan (ok. 100 g)
1 gruszka (ok. 150 g)
1 jabłko (ok. 150 g)
70 g roszponki
20 g siemienia lnianego
360 ml wody, zimnej
20 ml soku z cytryny, zimnego
Kroki
1. Obierz pomarańczę i banana, a następnie pokrój je na kawałki. Wydrąż gruszkę i jabłko, a następnie pokrój je na kawałki.
2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.
4. Zmiksuj wszystkie składniki, używając programu Smoothie .
5. Delektuj się śniadaniowym smoothie gruszkowym.
Wskazówka: siemię lniane to regionalna superżywność podobna do nasion chia. Aby uzyskać zimne smoothie, użyj schłodzonych składników i kostek lodu. Możesz przygotować smoothie także w pojemniku na wynos, doskonałym na 2 porcje.

Smoothie z żółtego buraka
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
2 żółte buraki (ok. 240 g każdy)
2 g imbiru
2 g kurkumy
2 jabłka (ok. 180 g każde)
1 łyżka syropu z agawy
2 łyżki soku z cytryny, zimnego
360 ml soku pomarańczowego, zimnego
Kroki
1. Obierz żółte buraki, imbir i kurkumę, a następnie pokrój je na małe kawałki. Wydrąż jabłka i pokrój je na kawałki.
2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.
4. Zmiksuj wszystkie składniki, używając programu Smoothie .
5. Delektuj się smoothie z żółtego buraka.
Wskazówka: możesz użyć innych odmian buraka, jednak kolor może być wtedy inny. Aby uzyskać zimne smoothie, użyj schłodzonych składników i kostek lodu. Jeśli chcesz zabrać je ze sobą, przyrządź je w pojemniku na wynos idealnym na maksymalnie 2 porcje.

Miska zielonego smoothie z jarmużem
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
3 banany (ok. 120 g każdy)
2 kiwi (ok. 70 g każde)
230 ml napoju migdałowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego
250 g jarmużu
Przybranie
4 łyżki siekanych migdałów
4 łyżki borówek
4 łyżki malin
4 łyżeczki nasion chia
4 łyżeczki siemienia lnianego
Kroki
1. Obierz banany i kiwi, a następnie pokrój je na kawałki. Usuń łodygi jarmużu.
2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.
4. Zmiksuj wszystkie składniki, używając programu Smoothie .
5. Umieść smoothie w miskach i przybierz je posiekanymi migdałami, borówkami, malinami, nasionami chia i siemieniem lnianym.
6. Delektuj się miską zielonego smoothie z jarmużem.
Wskazówka: poza sezonem na jarmuż możesz także użyć mrożonego jarmużu lub zamiennie szpinaku lub roszponki.

Smoothie z kiwi i szpinaku
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
3 kiwi (ok. 70 g każde)
1 pomarańcza (ok. 170 g)
1 jabłko (ok. 180 g)
0,5 awokado (ok. 80 g)
100 g białych winogron bezpestkowych
150 ml wody, zimnej
1 łyżka soku z limonki, zimnego
100 g młodych liści szpinaku
Kroki
1. Obierz kiwi i pomarańczę, a następnie pokrój je na kawałki. Wydrąż jabłko i pokrój je na kawałki. Obierz awokado, usuń pestkę i pokrój je na kawałki.
2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.
4. Zmiksuj wszystkie składniki, używając programu Smoothie .
5. Delektuj się smoothie z kiwi i szpinaku.
Wskazówka: jeśli lubisz zimne smoothie, użyj schłodzonych składników i dodaj kilka kostek lodu.Jeśli chcesz zabrać smoothie ze sobą, po prostu przyrządź je w pojemniku na wynos idealnym na maksymalnie 1 porcję. Zalecane składniki w przypadku pojemnika na wynos: 1 kiwi, 0,5 jabłka, 30 g młodych liści szpinaku, 80 g winogron bezpestkowych, 150 ml wybranego soku.

Smoothie z mango i limonką oraz imbirem
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
1 mango (ok. 440 g)
1 limonka (ok. 50 g)
3 g imbiru
1 łyżka syropu z agawy
100 g kostek lodu
300 ml soku pomarańczowego
100 ml wody
Przybranie
2 łodygi świeżej mięty
4 plasterki limonki
Kroki
1. Obierz mango, limonkę i imbir, a następnie pokrój je na kawałki.
2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.
4. Zmiksuj wszystkie składniki, używając programu Smoothie .
5. Przelej smoothie do wysokich szklanek i udekoruj każdą szklankę świeżą miętą i plasterkiem limonki.
6. Delektuj się smoothie z mango i limonką oraz imbirem.
Wskazówka: możesz także użyć mrożonego mango, ale musisz rozmrozić je przez co najmniej 30 minut przed zmiksowaniem, aby uzyskać kremowy rezultat.
Wypróbuj nasze przepisy na smaczne koktajle.

Kremowy czekoladowy koktajl z awokado
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1200 ml
Składniki
1 awokado (ok. 100 g)
1,5 banana (ok. 150 g)
1000 ml napoju migdałowego
30 g syropu z agawy
40 g kakao w proszku
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przybranie
4 łyżeczki wiórków kakaowych
Kroki
1. Obierz awokado i banany, usuń pestkę z awokado i pokrój owoce na kawałki.
2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.
4. Zmiksuj składniki, używając programu Koktajl .
5. Przelej koktajl do szklanek, udekoruj je wiórkami kakaowymi i delektuj się kremowym koktajlem czekoladowym z awokado.
Wskazówka: możesz dostosować ilość napoju migdałowego, aby uzyskać bardziej płynną lub gęstszą konsystencję. Serwuj ten pyszny koktajl w wysokich szklankach.

Koktajl z czerwonych jagód z cynamonem
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
120 g truskawek
120 g jeżyn
120 g malin
100 g czerwonych porzeczek
280 g jogurtu na bazie mleka sojowego
240 ml napoju owsianego
2 łyżeczki syropu klonowego
2 łyżeczki mielonego cynamonu
Kroki
1. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
2. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.
3. Zmiksuj wszystkie składniki, używając programu Koktajl .
4. Delektuj się koktajlem z czerwonych jagód z cynamonem.
Wskazówka: zamiast świeżych jagód możesz użyć mrożonych. Rozmrażaj je przez co najmniej 30 minut przed miksowaniem. Mieszanka owoców leśnych jest idealna, gdyż zawiera wszystkie zalecane jagody dla Twojego koktajlu z czerwonych jagód.

Koktajl cytrynowy z nasionami maku
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
300 g skyru
40 g miodu
40 g nasion maku
4 łyżeczki skórki z cytryny
500 ml mleka
100 ml soku z cytryny
Kroki
1. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
2. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.
3. Zmiksuj wszystkie składniki, używając programu Koktajl .
4 Delektuj się koktajlem cytrynowym z nasionami maku.
Wskazówka: przepis ten można wykorzystać także do przygotowania deseru. Po prostu pomiń mleko, aby był bardziej kremowy, i udekoruj świeżymi owocami.

Śniadaniowy napój owsiany z jabłkiem
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
2 jabłka (ok. 180 g każde)
60 g drylowanych daktyli
60 g jogurtu na bazie mleka sojowego
40 g drobnych płatków owsianych
20 g syropu z agawy
20 g masła migdałowego
400 ml napoju owsianego
200 ml soku pomarańczowego
Kroki
1. Wydrąż jabłka i pokrój je na kawałki.
2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.
4. Zmiksuj składniki dwa razy, używając programu Koktajl .
5. Delektuj się śniadaniowym napojem owsianym z jabłkiem.
Wskazówka: możesz także zastąpić daktyle syropem daktylowym. Jeśli chcesz zabrać smoothie ze sobą, po prostu przyrządź je w pojemniku na wynos idealnym na maksymalnie 2 porcje.

Jabłkowy koktajl białkowy
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
1 jabłko (ok. 180 g)
1,5 banana (ok. 180 g)
300 g chudego twarogu
20 g masła migdałowego
320 ml napoju migdałowego
4 szczypty mielonej wanilii
Kroki
1. Wydrąż jabłko i pokrój je na kawałki. Obierz banany i pokrój je na kawałki.
2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.
4. Zmiksuj składniki dwa razy, używając programu Koktajl .
5. Delektuj się jabłkowym koktajlem białkowym.
Wskazówka: maksymalnie 2 porcje tego koktajlu możesz przyrządzić w pojemniku na wynos i zabrać ze sobą, aby wypić zaraz po treningu.
Wypróbuj nasze przepisy na smaczne zupy.

Zupa ze słodkich ziemniaków z pestkami granatu
Średnia trudność ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
2 słodkie ziemniaki (każdy ok. 160 g)
1 marchewka (ok. 80 g)
50 g selera
1 szalotka (ok. 20 g)
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
420 ml bulionu warzywnego
100 ml śmietany (35% tłuszczu)
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka soli
4 szczypty mielonego czarnego pieprzu
Przybranie
8 łyżek ciecierzycy w puszce
4 łyżki miękkiego sera koziego
4 łyżki pestek granatu
0,5 łyżeczki płatków chilli
Kroki
1. Obierz słodkie ziemniaki, marchewkę, selera, szalotkę i czosnek, a następnie pokrój je na kawałki.
2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i użyj popychacza, aby przepchnąć wszystkie składniki.
4. Zmiksuj składniki, używając programu Gorąca zupa .
5. Odcedź ciecierzycę w puszce.
6. Przelej zupę do miseczek i udekoruj każdą porcję ciecierzycą, serem kozim, pestkami granatu i płatkami chilli.
7. Delektuj się zupą ze słodkich ziemniaków z pestkami granatu.
Wskazówka: jeśli chcesz nadać swojemu daniu specjalny charakter, możesz uprażyć ciecierzycę na osobnej patelni lub w piekarniku z odrobiną oliwy z oliwek i papryki w proszku przed przybraniem zupy.

Wegańska zupa z soczewicy i dyni
Średnia trudność ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
100 g czerwonej soczewicy
200 ml bulionu warzywnego
0,5 cebuli (ok. 30 g)
200 g dyni hokkaido
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kurkumy
0,5 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
2 szczypty mielonego czarnego pieprzu
400 ml mleczka kokosowego
40 ml soku pomarańczowego
20 ml soku z limonki
Przybranie
4 łyżki jogurtu na bazie mleczka kokosowego
4 łyżki siekanej natki pietruszki
1 łyżka nasion sezamu
Akcesoria
Mały garnek
Kroki
1. Umyj i osusz czerwoną soczewicę.
2. Umieść czerwoną soczewicę z bulionem warzywnym w małym garnku.
3. Na płycie grzewczej gotuj czerwoną soczewicę z niskim ustawieniem temperatury przez ok. 10 minut, aż stanie się miękka.
4. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją na kawałki. Pokrój dynię hokkaido na kawałki.
5. Umieść wszystkie składniki, w tym ugotowaną soczewicę z bulionem warzywnym, w kielichu.
6. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i użyj popychacza, aby przepchnąć wszystkie składniki.
7. Zmiksuj składniki, używając programu Gorąca zupa .
8. Przelej zupę do miseczek i przybierz każdą z nich jogurtem na bazie mleczka kokosowego, posiekaną natką pietruszki i nasionami sezamu.
9. Delektuj się wegańską zupą z soczewicy i dyni.
Wskazówka: jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz dodać do zupy trochę posiekanego imbiru lub chilli.

Zielona zupa z prażonymi orzeszkami piniowymi
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
200 g brokułów
50 g pora
1 seler (ok. 30 g)
0,5 pęczka świeżej natki pietruszki
0,5 pęczka świeżej bazylii
50 g młodych liści szpinaku
150 g mrożonego groszku
500 ml wywaru warzywnego
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
Przybranie
4 łyżki orzeszków piniowych
4 łyżki crème fraîche
2 łyżki świeżej bazylii
2 łyżki świeżej natki pietruszki
Akcesoria
Patelnia
Kroki
1. Wyjmij groszek z zamrażarki i pozostaw do rozmrożenia.
2. W międzyczasie pokrój brokuły, pora i selera na kawałki. Usuń liście z gałązki świeżej pietruszki i bazylii.
3. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
4. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i użyj popychacza, aby przepchnąć wszystkie składniki.
5. Zmiksuj składniki, używając programu Gorąca zupa .
6. W międzyczasie upraż orzeszki piniowe na patelni bez oleju na średnim ogniu, aż się zarumienią.
7. Przelej zupę do miseczek i przybierz każdą z nich odrobiną crème fraîche i prażonymi orzeszkami piniowymi, a także świeżą bazylią i natką pietruszki.
8. Delektuj się zieloną zupą z prażonymi orzeszkami piniowymi.
Wskazówka: jeśli lubisz smak pieczonych dań, możesz podsmażyć pora w małej ilości oliwy z oliwek przed włożeniem do kielicha.

Zupa marchewkowo-imbirowa
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
6 marchewek (każda ok. 75 g)
0,5 cebuli (ok. 30 g)
3 g imbiru
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka curry w proszku
0,5 łyżeczki soli
2 szczypty mielonego czarnego pieprzu
300 ml wywaru warzywnego
100 ml soku pomarańczowego
100 ml mleczka kokosowego
Przybranie
4 łyżki mleczka kokosowego
4 łyżki natki marchewki
0,5 łyżeczki płatków chilli
Kroki
1. Obierz marchewkę, cebulę i imbir, a następnie pokrój je na kawałki.
2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i użyj popychacza, aby przepchnąć wszystkie składniki.
4. Zmiksuj składniki, używając programu Gorąca zupa .
5. Przelej zupę do miseczek i udekoruj każdą porcję odrobiną mleczka kokosowego, natką marchewki i płatkami chilli.
6. Delektuj się zupą marchewkowo-imbirową.
Wskazówka: jeśli lubisz bardzo pikantne zupy, po prostu dodaj do kielicha nieco więcej imbiru.

Pikantna zupa pomidorowa
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
650 g pomidorów
30 g ciecierzycy w puszce
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka pasty harissa
250 ml wywaru warzywnego
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
2 szczypty mielonego czarnego pieprzu
1 szczypta mielonego cynamonu
Przybranie
8 łyżek ciecierzycy w puszce
4 łyżki świeżej natki pietruszki
4 łyżki świeżej bazylii
Kroki
1. Pokrój pomidory w kostkę, odcedź ciecierzycę w puszce i obierz ząbek czosnku.
2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i użyj popychacza, aby przepchnąć wszystkie składniki.
4. Zmiksuj składniki, używając programu Gorąca zupa .
5. Przelej zupę do miseczek i przybierz każdą z nich ciecierzycą z puszki, świeżą natką pietruszki i świeżą bazylią.
6. Delektuj się pikantną zupą pomidorową.
Wskazówka: do dania najbardziej pasuje świeży chleb.
Wypróbuj nasze przepisy na smaczne lody.

Slushy brzoskwiniowo-grejpfrutowe
Łatwe ∣ 750 ml
Składniki
450 g mrożonych brzoskwiń
100 g kostek lodu
200 g soku grejpfrutowego
Kroki
1. Pokrój mrożone brzoskwinie na kawałki (2 cm x 2 cm).
2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i użyj popychacza, aby przepchnąć wszystkie składniki.
4. Zmiksuj składniki, używając programu Lody .
5. Delektuj się slushy brzoskwiniowo-grejpfrutowym.
Wskazówka: jeśli nie masz mrożonych brzoskwiń, możesz użyć brzoskwiń w puszce. Pokrój je na kawałki i włóż do zamrażarki na co najmniej 6 godzin przed rozpoczęciem przygotowania napoju.

Jagodowe lody na maślance
Łatwe | 4 porcje | 750 ml
Składniki
4 łodygi świeżej mięty
540 g mrożonych borówek
30 g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki soku z cytryny
150 ml maślanki
Kroki
1. Usuń liście z gałązki świeżej mięty.
2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i użyj popychacza, aby przepchnąć wszystkie składniki.
4. Zmiksuj składniki, używając programu Lody .
5. Delektuj się jagodowymi lodami na maślance.
Wskazówka: podaj lody zaraz po przygotowaniu, aby zachować najbardziej kremową konsystencję. Ewentualnie umieść je w płytkim pojemniku i zamroź na 30 minut, aby stwardniały.

Naturalne lody truskawkowe
Łatwe | 750 ml
Składniki
300 g mrożonych truskawek
450 g mrożonych bananów
150 ml wybranego soku
Kroki
1. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
2. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i użyj popychacza, aby przepchnąć wszystkie składniki.
3. Zmiksuj składniki, używając programu Lody .
4. Delektuj się naturalnymi lodami truskawkowymi.
Wskazówka: przechowuj nadmiernie dojrzałe banany w zamrażarce, aby mieć je pod ręką, gdy najdzie Cię ochota na lody. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, pokrój obrane banany na kawałki, umieść je obok siebie i użyj folii aluminiowej lub papieru do pieczenia między każdą warstwą.

Szybkie lody malinowe
Łatwe | 750 ml
Składniki
150 g serka mascarpone
90 g cukru pudru
510 g mrożonych malin
Kroki
1. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
2. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i użyj popychacza, aby przepchnąć wszystkie składniki.
3. Zmiksuj składniki, używając programu Lody .
4. Delektuj się szybkimi lodami malinowymi.
Wskazówka: możesz również łatwo przyrządzić te lody z wykorzystaniem mrożonych jagód czy truskawek. Po przygotowaniu umieść lody w płytkim pojemniku i zamroź je na dodatkowe 30 minut, aby stwardniały.

Tropikalny sorbet owocowy
Łatwe | 750 ml
Składniki
560 g mieszanki mrożonych owoców tropikalnych
40 g cukru pudru
150 ml soku pomarańczowego
Kroki
1. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
2. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i użyj popychacza, aby przepchnąć wszystkie składniki.
3. Zmiksuj składniki, używając programu Lody .
4. Delektuj się tropikalnym sorbetem owocowym.
Wskazówka: podaj zaraz po przygotowaniu, aby zachować kremową konsystencję. Aby uzyskać twardszą konsystencję, po przygotowaniu umieść lody w płytkim pojemniku i zamroź je na dodatkowe 30 minut. W wersji niskokalorycznej nie dodawaj cukru pudru.
Wypróbuj nasze smaczne przepisy specjalne.

Napój owsiany
Łatwe | 1000 ml
Składniki
80 g drobnych płatków owsianych
2 szczypty soli
200 g kostek lodu
720 ml wody
Akcesoria
Woreczek do mleka roślinnego
Kroki
1. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
2. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.
3. Miksuj składniki przez 2 minuty przy maksymalnej prędkości .
4. Przecedź napój owsiany przez woreczek do mleka roślinnego.
5. Delektuj się napojem owsianym.
Wskazówka: jeśli nie masz woreczka do mleka roślinnego lub wolisz gęstszą konsystencję, pomiń ten krok, ale pamiętaj, by wstrząsnąć mleko przed wypiciem.

Naleśniki migdałowe
Średnia trudność ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
8 jajek
200 g chudego twarogu
100 g mąki migdałowej
40 g erytrytolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
200 ml mleka
Dodatkowo
Olej kokosowy (do smażenia)
Kroki
1. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
2. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.
3. Miksuj składniki przez 1 minutę przy maksymalnej prędkości .
4. Na płycie grzewczej rozgrzej nieco oleju kokosowego na patelni na średnim ogniu. Umieść 5 łyżek ciasta na naleśniki na patelni i smaż z obydwu stron przez ok. 3 minuty do zarumienienia. Powtarzaj ten krok, aż zużyjesz całe ciasto na naleśniki.
5. Delektuj się naleśnikami migdałowymi.
Wskazówka: lubisz wyjątkowo owocowe naleśniki? Po przelaniu ciasta na patelnię udekoruj naleśniki borówkami lub kawałkami jabłka, zanim obrócisz je na drugą stronę.

Masło orzechowe
Łatwe | 700 g
Składniki
700 g niesolonych orzeszków ziemnych
1 szczypta soli
Kroki
1. Nagrzej piekarnik zgodnie z instrukcjami producenta: grzanie górne i dolne: 180°C
2. Połóż orzeszki ziemne na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
3. Piecz orzeszki ziemne zgodnie z instrukcją:
Poziom 3 (środkowy)
Grzanie górne i dolne: 180°C
Czas pieczenia: ok. 10 minut
4. Wyjmij orzeszki ziemne z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
5. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
6. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i użyj popychacza, aby przepchnąć wszystkie składniki.
7. Miksuj składniki przez 2 minuty przy maksymalnej prędkości .
8. Delektuj się masłem orzechowym.
Wskazówka: jeśli wolisz chrupiące masło orzechowe, po prostu dodaj trochę posiekanych orzeszków ziemnych po zmiksowaniu.

Mocktail z grejpfruta i granatu
Łatwe ∣ 4 porcje | 1000 ml
Składniki
400 g kostek lodu
250 g soku grejpfrutowego
150 ml soku z granatów
20 ml soku z limonki
90 ml wody gazowanej
90 ml lemoniady
Przybranie
4 łyżki cukru
2 łodygi świeżego rozmarynu
4 łyżki pestek granatu
Kroki
1. Zwilż brzegi 4 szklanek i zanurz je w cukrze.
2. Dodaj kostki lodu, sok grejpfrutowy, sok z granatów i sok z limonki do kielicha.
3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.
4. Zmiksuj składniki, używając programu Kruszenie lodu .
5. Dodaj wodę gazowaną i lemoniadę do kielicha.
6. Przelej mocktail do 4 szklanek i udekoruj każdy napój świeżym rozmarynem i pestkami granatu.
7. Delektuj się mocktailem z grejpfruta i granatu.
Wskazówka: do przybrania brzegów szklanki możesz użyć zamienników cukru takich jak ksylitol lub erytrytol.

Prosty hummus z tahini
Łatwe ∣ 900 g
Składniki
530 g ciecierzycy w puszce
100 ml wody z ciecierzycy
4 ząbki czosnku
160 g tahini
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
2 szczypty mielonego czarnego pieprzu
100 ml soku z cytryny
Przybranie
4 łyżki siekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki ciecierzycy w puszce
Kroki
1. Odcedź ciecierzycę w puszce i pozostaw nieco wody z ciecierzycy. Obierz ząbki czosnku.
2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.
4. Miksuj składniki przez 60 sekund przy maksymalnej prędkości .
5. Przełóż hummus do miseczki i udekoruj go posiekaną natką pietruszki, oliwą z oliwek i ciecierzycą.
6. Delektuj się prostym hummusem z tahini.
Wskazówka: hummus smakuje najlepiej ze świeżym chlebkiem pita, ale możesz go także podawać z warzywami lub nawet jako kremowy sos do makaronu.