Przepisy, które świetnie wpisują się w zdrowy tryb życia.
Odkryj swój prywatny bar serwujący smoothie. Polecane przez nas przepisy na smoothie i soki pozwolą Ci wykorzystać pełnię możliwości Twojego blendera lub Twojej wyciskarki marki Bosch. Zacznij żyć zdrowo dzięki przepisom, z których możesz korzystać dzięki Twojemu blenderowi lub Twojej wyciskarce marki Bosch. Wybierz urządzenie poniżej, by zostać przekierowanym do pasujących do niego przepisów.
VitaPower Serie 8.
Jeśli chcesz zachowywać witaminy przez dłuższy czas, ten blender o mocy 1000 W z funkcją pakowania próżniowego to rozwiązanie dla Ciebie.
Smoothie i koktajl.
Słodki waniliowy sen
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
1 banan
450 ml herbaty owocowej
450 g mieszanki mrożonych jagód
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Kroki
1. Zaparz herbatę i odstaw ją do ostygnięcia. Pozwól mrożonym jagodom się rozmrozić (około 20 minut). Obierz banana i pokrój go na duże kawałki.
2. Zacznij od wlania herbaty do pojemnika blendera, a następnie dodaj mrożone jagody, banana i ekstrakt waniliowy. Zamknij pokrywę pojemnika blendera, zatrzaśnij zapięcie i mocno dociśnij.
3. Wybierz „Auto”, by rozpocząć proces blendowania próżniowego. Urządzenie automatycznie zatrzyma się, gdy proces zostanie zakończony.
4. Rozlej „słodki waniliowy sen” do szklanek i od razu podaj.
Wskazówka: użyj swojej ulubionej herbaty owocowej, na przykład jeśli została jej szklanka po śniadaniu.
Zielone proteiny
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
150 g młodych liści szpinaku
1 cytryna
1 duże awokado
450 ml mleka orzechowego (lub zwykłego)
1 łyżka słodkiej mąki łubinowej
4 łyżki syropu klonowego
1 szczypta soli
Kroki
1. Umyj cytrynę pod gorącą wodą i wysusz ją. Obierz skórkę i zetrzyj ją na grubo. Umyj szpinak, pozwól mu wyschnąć, a potem posiekaj go kilka razy. Potnij awokado wzdłużnie na pół, usuń pestkę i wybierz miąższ łyżką.
2. Zacznij od wlania mleka orzechowego do pojemnika blendera, a następnie dodaj wodę, cytrynę, słodką mąkę łubinową, szpinak, syrop klonowy, sól i na koniec awokado. Zamknij pokrywę pojemnika blendera, zatrzaśnij zapięcie i mocno dociśnij.
3. Wybierz „Auto”, by rozpocząć proces blendowania próżniowego. Urządzenie automatycznie zatrzyma się, gdy proces zostanie zakończony.
4. Rozlej „zielone proteiny” do szklanek i od razu podaj.
Wskazówka: sześć do ośmiu suszonych daktyli to dobry zamiennik syropu klonowego dzięki ich naturalnej owocowej słodkości.
Czerwona drużyna marzeń
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
300 g truskawek
300 g pomidorów
½ chili (wedle preferencji)
½ pęczka bazylii
350 ml wody
szczypta soli
2 łyżki syropu klonowego
Kroki
1. Umyj truskawki, pomidory i chili. Usuń szypułki z truskawek i pokrój owoce na ćwiartki. Usuń też szypułki z pomidorów i pokrój warzywa w kostkę. Potnij chili w plastry. Odetnij końcówki bazylii, umyj ją, wytrzep do sucha i posiekaj na grubo.
2. Do pojemnika blendera najpierw włóż pomidory, a następnie dodaj truskawki, bazylię, chili, sól, syrop klonowy i na koniec wodę. Zamknij pokrywę pojemnika blendera, zatrzaśnij zapięcie i mocno dociśnij.
3. Wybierz „Auto”, by rozpocząć proces blendowania próżniowego. Urządzenie automatycznie zatrzyma się, gdy proces zostanie zakończony.
4. Rozlej „czerwoną drużynę marzeń” do szklanek i od razu podaj.
Wskazówka: połączenie truskawek i pomidorów brzmi dziwnie, ale smakuje bardzo dobrze. Pasuje bardzo dobrze do świeżych ziół takich jak estragon czy mięta.
Różowa bomba proteinowa
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
400 g malin (świeżych lub mrożonych)
500 ml mleka sojowego
4 łyżki łuskanych nasion konopi (60 g)
4 łyżki syropu klonowego
Kroki
1. Pozwól mrożonym malinom się rozmrozić (około 20 minut). Jeśli używasz świeżych malin, wybierz te, które nie są zepsute.
2. Zacznij od włożenia do pojemnika blendera malin, a następnie dodaj mleko sojowe, syrop klonowy i nasiona konopi. Zamknij pokrywę pojemnika blendera, zatrzaśnij zapięcie i mocno dociśnij.
3. Wybierz „Auto”, by rozpocząć proces blendowania próżniowego. Urządzenie automatycznie zatrzyma się, gdy proces zostanie zakończony.
4. Rozlej „różową bombę proteinową” do szklanek i od razu podaj.
Wskazówka: mleko sojowe jest bogate w białko; możesz jednak użyć także innych zdrowych i pysznych typów mleka orzechowego lub owsianego. Jeśli nie planujesz przyrządzenia wegańskiego smoothie, możesz także użyć mleka krowiego.
Lassi z limonki i mango
Łatwe ∣ 2 porcje ∣ 2 szklanki / 500 ml
Składniki
1 mango (około 450 g, czyli 300 g netto)
1 limonka
30 g korzenia imbiru
300 ml wody
300 g jogurtu
1 szczypta soli
1 szczypta kminku
Kroki
1. Obierz mango, nożem oddziel miąższ od pestki i grubo go pokrój. Umyj limonkę w gorącej wodzie i osusz ją. Wytrzyj skórkę do czysta, obierz ją i grubo pokrój. Obierz korzeń imbiru i pokrój go na duże kawałki.
2. Do pojemnika blendera najpierw wlej wodę, a następnie dodaj jogurt, mango, limonkę, skórkę z limonki, korzeń imbiru i na koniec sól i kminek. Zamknij pokrywę pojemnika blendera, zatrzaśnij zapięcie i mocno dociśnij.
3. Wybierz „Auto”, by rozpocząć proces blendowania próżniowego. Urządzenie automatycznie zatrzyma się, gdy proces zostanie zakończony.
4. Rozlej „lassi z limonki i mango” do szklanek i od razu podaj.
Wskazówka: czasami dostępny jest świeży korzeń kurkumy – spróbuj go użyć w swoim lassi zamiast imbiru (ok. 10 g). Świeża kurkuma zawiera dużo pigmentu, dlatego najlepiej kupować ją z upraw ekologicznych i dodać do blendera nieobraną.
VitaPower Serie 6.
Nasz model o największej mocy z 6 programami automatycznymi: przygotowanie wszystkiego, od smoothie i koktajli, masła orzechowego i gorących zup po lody, dla całej Twojej rodziny, nie mogłoby być prostsze.
Smoothie.
Śniadaniowe smoothie gruszkowe
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
1 pomarańcza (ok. 150 g)
1 banan (ok. 100 g)
1 gruszka (ok. 150 g)
1 jabłko (ok. 150 g)
70 g roszponki
20 g siemienia lnianego
360 ml wody, zimnej
20 ml soku z cytryny, zimnego
Kroki
1. Obierz pomarańczę i banana, a następnie pokrój je na kawałki. Wydrąż gruszkę i jabłko, a następnie pokrój je na kawałki.
2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.
4. Zmiksuj składniki, używając programu Smoothie .
5. Delektuj się śniadaniowym smoothie gruszkowym.
Wskazówka: siemię lniane to regionalna superżywność podobna do nasion chia. Aby uzyskać zimne smoothie, użyj schłodzonych składników i kostek lodu. Możesz przygotować smoothie także w pojemniku na wynos, doskonałym na 2 porcje.
Smoothie z żółtego buraka
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
2 żółte buraki (ok. 240 g każdy)
2 g imbiru
2 g kurkumy
2 jabłka (ok. 180 g każde)
1 łyżka syropu z agawy
2 łyżki soku z cytryny, zimnego
360 ml soku pomarańczowego, zimnego
Kroki
1. Obierz żółte buraki, imbir i kurkumę, a następnie pokrój je na małe kawałki. Wydrąż jabłka i pokrój je na kawałki.
2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.
4. Zmiksuj składniki, używając programu Smoothie .
5. Delektuj się smoothie z żółtego buraka.
Wskazówka: możesz użyć innych odmian buraka, jednak kolor może być wtedy inny. Aby uzyskać zimne smoothie, użyj schłodzonych składników i kostek lodu. Jeśli chcesz zabrać je ze sobą, przyrządź je w pojemniku na wynos idealnym na maksymalnie 2 porcje.
Miska zielonego smoothie z jarmużem
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
3 banany (ok. 120 g każdy)
2 kiwi (ok. 70 g każde)
230 ml napoju migdałowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego
250 g jarmużu
Przybranie
4 łyżki siekanych migdałów
4 łyżki borówek
4 łyżki malin
4 łyżeczki nasion chia
4 łyżeczki siemienia lnianego
Kroki
1. Obierz banany i kiwi, a następnie pokrój je na kawałki. Usuń łodygi jarmużu.
2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.
4. Zmiksuj składniki, używając programu Smoothie .
5. Umieść smoothie w miskach i przybierz je posiekanymi migdałami, borówkami, malinami, nasionami chia i siemieniem lnianym.
6. Delektuj się miską zielonego smoothie z jarmużem.
Wskazówka: poza sezonem na jarmuż możesz także użyć mrożonego jarmużu lub zamiennie szpinaku lub roszponki.
Smoothie z kiwi i szpinaku
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
3 kiwi (ok. 70 g każde)
1 pomarańcza (ok. 170 g)
1 jabłko (ok. 180 g)
0,5 awokado (ok. 80 g)
100 g białych winogron bezpestkowych
150 ml wody, zimnej
1 łyżka soku z limonki, zimnego
100 g młodych liści szpinaku
Kroki
1. Obierz kiwi i pomarańczę, a następnie pokrój je na kawałki. Wydrąż jabłko i pokrój je na kawałki. Obierz awokado, usuń pestkę i pokrój je na kawałki.
2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.
4. Zmiksuj składniki, używając programu Smoothie .
5. Delektuj się smoothie z kiwi i szpinaku.
Wskazówka: jeśli lubisz zimne smoothie, użyj schłodzonych składników i dodaj kilka kostek lodu.Jeśli chcesz zabrać smoothie ze sobą, po prostu przyrządź je w pojemniku na wynos idealnym na maksymalnie 1 porcję. Zalecane składniki w przypadku pojemnika na wynos: 1 kiwi, 0,5 jabłka, 30 g młodych liści szpinaku, 80 g winogron bezpestkowych, 150 ml wybranego soku.
Smoothie z mango i limonką oraz imbirem
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
1 mango (ok. 440 g)
1 limonka (ok. 50 g)
3 g imbiru
1 łyżka syropu z agawy
100 g kostek lodu
300 ml soku pomarańczowego
100 ml wody
Przybranie
2 łodygi świeżej mięty
4 plasterki limonki
Kroki
1. Obierz mango, limonkę i imbir, a następnie pokrój je na kawałki.
2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.
4. Zmiksuj składniki, używając programu Smoothie .
5. Przelej smoothie do wysokich szklanek i udekoruj każdą szklankę świeżą miętą i plasterkiem limonki.
6. Delektuj się smoothie z mango i limonką oraz imbirem.
Wskazówka: możesz także użyć mrożonego mango, ale musisz rozmrozić je przez co najmniej 30 minut przed zmiksowaniem, aby uzyskać kremowy rezultat.
Koktajl.
Kremowy czekoladowy koktajl z awokado
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1200 ml
Składniki
1 awokado (ok. 100 g)
1,5 banana (ok. 150 g)
1000 ml napoju migdałowego
30 g syropu z agawy
40 g kakao w proszku
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przybranie
4 łyżeczki wiórków kakaowych
Kroki
1. Obierz awokado i banany, usuń pestkę z awokado i pokrój owoce na kawałki.
2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.
4. Zmiksuj składniki, używając programu Koktajl .
5. Przelej koktajl do szklanek, udekoruj je wiórkami kakaowymi i delektuj się kremowym koktajlem czekoladowym z awokado.
Wskazówka: możesz dostosować ilość napoju migdałowego, aby uzyskać bardziej płynną lub gęstszą konsystencję. Serwuj ten pyszny koktajl w wysokich szklankach.
Koktajl z czerwonych jagód z cynamonem
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
120 g truskawek
120 g jeżyn
120 g malin
100 g czerwonych porzeczek
280 g jogurtu na bazie mleka sojowego
240 ml napoju owsianego
2 łyżeczki syropu klonowego
2 łyżeczki mielonego cynamonu
Kroki
1. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
2. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.
3. Zmiksuj składniki, używając programu Koktajl .
4. Delektuj się koktajlem z czerwonych jagód z cynamonem.
Wskazówka: zamiast świeżych jagód możesz użyć mrożonych. Rozmrażaj je przez co najmniej 30 minut przed miksowaniem. Mieszanka owoców leśnych jest idealna, gdyż zawiera wszystkie zalecane jagody dla Twojego koktajlu z czerwonych jagód.
Koktajl cytrynowy z nasionami maku
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
300 g skyru
40 g miodu
40 g nasion maku
4 łyżeczki skórki z cytryny
500 ml mleka
100 ml soku z cytryny
Kroki
1. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
2. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.
3. Zmiksuj składniki, używając programu Koktajl .
4 Delektuj się koktajlem cytrynowym z nasionami maku.
Wskazówka: przepis ten można wykorzystać także do przygotowania deseru. Po prostu pomiń mleko, aby był bardziej kremowy, i udekoruj świeżymi owocami.
Śniadaniowy napój owsiany z jabłkiem
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
2 jabłka (ok. 180 g każde)
60 g drylowanych daktyli
60 g jogurtu na bazie mleka sojowego
40 g drobnych płatków owsianych
20 g syropu z agawy
20 g masła migdałowego
400 ml napoju owsianego
200 ml soku pomarańczowego
Kroki
1. Wydrąż jabłka i pokrój je na kawałki.
2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.
4. Zmiksuj składniki dwa razy, używając programu Koktajl .
5. Delektuj się śniadaniowym napojem owsianym z jabłkiem.
Wskazówka: możesz także zastąpić daktyle syropem daktylowym.Jeśli chcesz zabrać smoothie ze sobą, po prostu przyrządź je w pojemniku na wynos idealnym na maksymalnie 2 porcje.
Jabłkowy koktajl białkowy
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
1 jabłko (ok. 180 g)
1,5 banana (ok. 180 g)
300 g chudego twarogu
20 g masła migdałowego
320 ml napoju migdałowego
4 szczypty mielonej wanilii
Kroki
1. Wydrąż jabłko i pokrój je na kawałki. Obierz banany i pokrój je na kawałki.
2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.
4. Zmiksuj składniki dwa razy, używając programu Koktajl .
5. Delektuj się jabłkowym koktajlem białkowym.
Wskazówka: maksymalnie 2 porcje tego koktajlu możesz przyrządzić w pojemniku na wynos i zabrać ze sobą, aby wypić zaraz po treningu.
Gorąca zupa.
Zupa ze słodkich ziemniaków z pestkami granatu
Średnia trudność ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
2 słodkie ziemniaki (każdy ok. 160 g)
1 marchewka (ok. 80 g)
50 g selera
1 szalotka (ok. 20 g)
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
420 ml bulionu warzywnego
100 ml śmietany (35% tłuszczu)
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka soli
4 szczypty mielonego czarnego pieprzu
Przybranie
8 łyżek ciecierzycy w puszce
4 łyżki miękkiego sera koziego
4 łyżki pestek granatu
0,5 łyżeczki płatków chilli
Kroki
1. Obierz słodkie ziemniaki, marchewkę, selera, szalotkę i czosnek, a następnie pokrój je na kawałki.
2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i użyj popychacza, aby przepchnąć wszystkie składniki.
4. Zmiksuj składniki, używając programu Gorąca zupa .
5. Odcedź ciecierzycę w puszce.
6. Przelej zupę do miseczek i udekoruj każdą porcję ciecierzycą, serem kozim, pestkami granatu i płatkami chilli.
7. Delektuj się zupą ze słodkich ziemniaków z pestkami granatu.
Wskazówka: jeśli chcesz nadać swojemu daniu specjalny charakter, możesz uprażyć ciecierzycę na osobnej patelni lub w piekarniku z odrobiną oliwy z oliwek i papryki w proszku przed przybraniem zupy.
Wegańska zupa z soczewicy i dyni
Średnia trudność ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
100 g czerwonej soczewicy
200 ml bulionu warzywnego
0,5 cebuli (ok. 30 g)
200 g dyni hokkaido
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kurkumy
0,5 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
2 szczypty mielonego czarnego pieprzu
400 ml mleczka kokosowego
40 ml soku pomarańczowego
20 ml soku z limonki
Przybranie
4 łyżki jogurtu na bazie mleczka kokosowego
4 łyżki siekanej natki pietruszki
1 łyżka nasion sezamu
Akcesoria
Mały garnek
Kroki
1. Umyj i osusz czerwoną soczewicę.
2. Umieść czerwoną soczewicę z bulionem warzywnym w małym garnku.
3. Na płycie grzewczej gotuj czerwoną soczewicę z niskim ustawieniem temperatury przez ok. 10 minut, aż stanie się miękka.
4. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją na kawałki. Pokrój dynię hokkaido na kawałki.
5. Umieść wszystkie składniki, w tym ugotowaną soczewicę z bulionem warzywnym, w kielichu.
6. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i użyj popychacza, aby przepchnąć wszystkie składniki.
7. Zmiksuj składniki, używając programu Gorąca zupa .
8. Przelej zupę do miseczek i przybierz każdą z nich jogurtem na bazie mleczka kokosowego, posiekaną natką pietruszki i nasionami sezamu.
9. Delektuj się wegańską zupą z soczewicy i dyni.
Wskazówka: jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz dodać do zupy trochę posiekanego imbiru lub chilli.
Zielona zupa z prażonymi orzeszkami piniowymi
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
200 g brokułów
50 g pora
1 seler (ok. 30 g)
0,5 pęczka świeżej natki pietruszki
0,5 pęczka świeżej bazylii
50 g młodych liści szpinaku
150 g mrożonego groszku
500 ml wywaru warzywnego
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
Przybranie
4 łyżki orzeszków piniowych
4 łyżki crème fraîche
2 łyżki świeżej bazylii
2 łyżki świeżej natki pietruszki
Akcesoria
Patelnia
Kroki
1. Wyjmij groszek z zamrażarki i pozostaw do rozmrożenia.
2. W międzyczasie pokrój brokuły, pora i selera na kawałki. Usuń liście z gałązki świeżej pietruszki i bazylii.
3. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
4. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i użyj popychacza, aby przepchnąć wszystkie składniki.
5. Zmiksuj składniki, używając programu Gorąca zupa .
6. W międzyczasie upraż orzeszki piniowe na patelni bez oleju na średnim ogniu, aż się zarumienią.
7. Przelej zupę do miseczek i przybierz każdą z nich odrobiną crème fraîche i prażonymi orzeszkami piniowymi, a także świeżą bazylią i natką pietruszki.
8. Delektuj się zieloną zupą z prażonymi orzeszkami piniowymi.
Wskazówka: jeśli lubisz smak pieczonych dań, możesz podsmażyć pora w małej ilości oliwy z oliwek przed włożeniem do kielicha.
Zupa marchewkowo-imbirowa
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
6 marchewek (każda ok. 75 g)
0,5 cebuli (ok. 30 g)
3 g imbiru
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka curry w proszku
0,5 łyżeczki soli
2 szczypty mielonego czarnego pieprzu
300 ml wywaru warzywnego
100 ml soku pomarańczowego
100 ml mleczka kokosowego
Przybranie
4 łyżki mleczka kokosowego
4 łyżki natki marchewki
0,5 łyżeczki płatków chilli
Kroki
1. Obierz marchewkę, cebulę i imbir, a następnie pokrój je na kawałki.
2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i użyj popychacza, aby przepchnąć wszystkie składniki.
4. Zmiksuj składniki, używając programu Gorąca zupa .
5. Przelej zupę do miseczek i udekoruj każdą porcję odrobiną mleczka kokosowego, natką marchewki i płatkami chilli.
6. Delektuj się zupą marchewkowo-imbirową.
Wskazówka: jeśli lubisz bardzo pikantne zupy, po prostu dodaj do kielicha nieco więcej imbiru.
Pikantna zupa pomidorowa
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
650 g pomidorów
30 g ciecierzycy w puszce
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka pasty harissa
250 ml wywaru warzywnego
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
2 szczypty mielonego czarnego pieprzu
1 szczypta mielonego cynamonu
Przybranie
8 łyżek ciecierzycy w puszce
4 łyżki świeżej natki pietruszki
4 łyżki świeżej bazylii
Kroki
1. Pokrój pomidory w kostkę, odcedź ciecierzycę w puszce i obierz ząbek czosnku.
2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i użyj popychacza, aby przepchnąć wszystkie składniki.
4. Zmiksuj składniki, używając programu Gorąca zupa .
5. Przelej zupę do miseczek i przybierz każdą z nich ciecierzycą z puszki, świeżą natką pietruszki i świeżą bazylią.
6. Delektuj się pikantną zupą pomidorową.
Wskazówka: do dania najbardziej pasuje świeży chleb.
Lody.
Slushy brzoskwiniowo-grejpfrutowe
Łatwe ∣ 750 ml
Składniki
450 g mrożonych brzoskwiń
100 g kostek lodu
200 g soku grejpfrutowego
Kroki
1. Pokrój mrożone brzoskwinie na kawałki (2 cm x 2 cm).
2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i użyj popychacza, aby przepchnąć wszystkie składniki.
4. Zmiksuj składniki, używając programu Lody .
5. Delektuj się slushy brzoskwiniowo-grejpfrutowym.
Wskazówka: jeśli nie masz mrożonych brzoskwiń, możesz użyć brzoskwiń w puszce. Pokrój je na kawałki i włóż do zamrażarki na co najmniej 6 godzin przed rozpoczęciem przygotowania napoju.
Jagodowe lody na maślance
Łatwe | 4 porcje | 750 ml
Składniki
4 łodygi świeżej mięty
540 g mrożonych borówek
30 g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki soku z cytryny
150 ml maślanki
Kroki
1. Usuń liście z gałązki świeżej mięty.
2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i użyj popychacza, aby przepchnąć wszystkie składniki.
4. Zmiksuj składniki, używając programu Lody .
5. Delektuj się jagodowymi lodami na maślance.
Wskazówka: podaj lody zaraz po przygotowaniu, aby zachować najbardziej kremową konsystencję. Ewentualnie umieść je w płytkim pojemniku i zamroź na 30 minut, aby stwardniały.
Naturalne lody truskawkowe
Łatwe | 750 ml
Składniki
300 g mrożonych truskawek
450 g mrożonych bananów
150 ml wybranego soku
Kroki
1. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
2. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i użyj popychacza, aby przepchnąć wszystkie składniki.
3. Zmiksuj składniki, używając programu Lody .
4. Delektuj się naturalnymi lodami truskawkowymi.
Wskazówka: przechowuj nadmiernie dojrzałe banany w zamrażarce, aby mieć je pod ręką, gdy najdzie Cię ochota na lody. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, pokrój obrane banany na kawałki, umieść je obok siebie i użyj folii aluminiowej lub papieru do pieczenia między każdą warstwą.
Szybkie lody malinowe
Łatwe | 750 ml
Składniki
150 g serka mascarpone
90 g cukru pudru
510 g mrożonych malin
Kroki
1. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
2. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i użyj popychacza, aby przepchnąć wszystkie składniki.
3. Zmiksuj składniki, używając programu Lody .
4. Delektuj się szybkimi lodami malinowymi.
Wskazówka: możesz również łatwo przyrządzić te lody z wykorzystaniem mrożonych jagód czy truskawek. Po przygotowaniu umieść lody w płytkim pojemniku i zamroź je na dodatkowe 30 minut, aby stwardniały.
Tropikalny sorbet owocowy
Łatwe | 750 ml
Składniki
560 g mieszanki mrożonych owoców tropikalnych
40 g cukru pudru
150 ml soku pomarańczowego
Kroki
1. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
2. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i użyj popychacza, aby przepchnąć wszystkie składniki.
3. Zmiksuj składniki, używając programu Lody .
4. Delektuj się tropikalnym sorbetem owocowym.
Wskazówka: podaj zaraz po przygotowaniu, aby zachować kremową konsystencję. Aby uzyskać twardszą konsystencję, po przygotowaniu umieść lody w płytkim pojemniku i zamroź je na dodatkowe 30 minut. W wersji niskokalorycznej nie dodawaj cukru pudru.
Specjały.
Napój owsiany
Łatwe | 1000 ml
Składniki
80 g drobnych płatków owsianych
2 szczypty soli
200 g kostek lodu
720 ml wody
Akcesoria
Woreczek do mleka roślinnego
Kroki
1. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
2. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.
3. Miksuj składniki przez 2 minuty przy maksymalnej prędkości .
4. Przecedź napój owsiany przez woreczek do mleka roślinnego.
5. Delektuj się napojem owsianym.
Wskazówka: jeśli nie masz woreczka do mleka roślinnego lub wolisz gęstszą konsystencję, pomiń ten krok, ale pamiętaj, by wstrząsnąć mleko przed wypiciem.
Naleśniki migdałowe
Średnia trudność ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
8 jajek
200 g chudego twarogu
100 g mąki migdałowej
40 g erytrytolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
200 ml mleka
Dodatkowo
Olej kokosowy (do smażenia)
Kroki
1. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
2. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.
3. Miksuj składniki przez 1 minutę przy maksymalnej prędkości .
4. Na płycie grzewczej rozgrzej nieco oleju kokosowego na patelni na średnim ogniu. Umieść 5 łyżek ciasta na naleśniki na patelni i smaż z obydwu stron przez ok. 3 minuty do zarumienienia. Powtarzaj ten krok, aż zużyjesz całe ciasto na naleśniki.
5. Delektuj się naleśnikami migdałowymi.
Wskazówka: lubisz wyjątkowo owocowe naleśniki? Po przelaniu ciasta na patelnię udekoruj naleśniki borówkami lub kawałkami jabłka, zanim obrócisz je na drugą stronę.
Masło orzechowe
Łatwe | 700 g
Składniki
700 g niesolonych orzeszków ziemnych
1 szczypta soli
Kroki
1. Nagrzej piekarnik zgodnie z instrukcjami producenta: grzanie górne i dolne: 180°C
2. Połóż orzeszki ziemne na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
3. Piecz orzeszki ziemne zgodnie z instrukcją:
Poziom 3 (środkowy)
Grzanie górne i dolne: 180°C
Czas pieczenia: ok. 10 minut
4. Wyjmij orzeszki ziemne z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
5. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
6. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i użyj popychacza, aby przepchnąć wszystkie składniki.
7. Miksuj wszystkie składniki przez 2 minuty przy maksymalnej prędkości .
8. Delektuj się masłem orzechowym.
Wskazówka: jeśli wolisz chrupiące masło orzechowe, po prostu dodaj trochę posiekanych orzeszków ziemnych po zmiksowaniu.
Mocktail z grejpfruta i granatu
Łatwe ∣ 4 porcje | 1000 ml
Składniki
400 g kostek lodu
250 g soku grejpfrutowego
150 ml soku z granatów
20 ml soku z limonki
90 ml wody gazowanej
90 ml lemoniady
Przybranie
4 łyżki cukru
2 łodygi świeżego rozmarynu
4 łyżki pestek granatu
Kroki
1. Zwilż brzegi 4 szklanek i zanurz je w cukrze.
2. Dodaj kostki lodu, sok grejpfrutowy, sok z granatów i sok z limonki do kielicha.
3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.
4. Zmiksuj składniki, używając programu Kruszenie lodu .
5. Dodaj wodę gazowaną i lemoniadę do kielicha.
6. Przelej mocktail do 4 szklanek i udekoruj każdy napój świeżym rozmarynem i pestkami granatu.
7. Delektuj się mocktailem z grejpfruta i granatu.
Wskazówka: do przybrania brzegów szklanki możesz użyć zamienników cukru takich jak ksylitol lub erytrytol.
Prosty hummus z tahini
Łatwe ∣ 900 g
Składniki
530 g ciecierzycy w puszce
100 ml wody z ciecierzycy
4 ząbki czosnku
160 g tahini
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
2 szczypty mielonego czarnego pieprzu
100 ml soku z cytryny
Przybranie
4 łyżki siekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki ciecierzycy w puszce
Kroki
1. Odcedź ciecierzycę w puszce i pozostaw nieco wody z ciecierzycy. Obierz ząbki czosnku.
2. Włóż wszystkie składniki do kielicha.
3. Zamknij pokrywkę zabezpieczającą i zamontuj miarkę.
4. Miksuj składniki przez 60 sekund przy maksymalnej prędkości .
5. Przełóż hummus do miseczki i udekoruj go posiekaną natką pietruszki, oliwą z oliwek i ciecierzycą.
6. Delektuj się prostym hummusem z tahini.
Wskazówka: hummus smakuje najlepiej ze świeżym chlebkiem pita, ale możesz go także podawać z warzywami lub nawet jako kremowy sos do makaronu.
VitaPower Serie 4.
Ten blender o mocy 1200 W łączy w sobie siłę i wygodę, oferując programy automatyczne do smoothie, kruszenia lodu i czyszczenia.
Smoothie i koktajl.
Sekret Popeye’a
Łatwe ∣ 2 porcje ∣ 2 szklanki / 500 ml
Składniki
200 g młodych liści szpinaku
2 banany
1 cytryna
150 g kostek lodu
150 ml wody
Kroki
1. Umyj, odcedź i grubo pokrój szpinak. Obierz i pokrój w kostkę banany. Umyj cytrynę pod gorącą wodą i wysusz ją. Obierz i drobno utrzyj szeroki na palec fragment skórki cytryny. Wyciśnij sok z cytryny. Do pojemnika blendera włóż najpierw szpinak, a potem dodaj sok z cytryny, skórkę cytryny, banany, kostki lodu i na koniec wodę. Zamknij pokrywę.
2. Za pomocą przełącznika obrotowego ustaw maksymalną moc blendera i miksuj składniki przez około 180 sekund. Jeśli korzystasz z popychacza, cały proces potrwa o połowę krócej.
3. Rozlej „sekret Popeye’a” do czterech szklanek i podaj.
Wskazówka: napój obniża ciśnienie tętnicze krwi Różnica między zielonym smoothie dla początkujących i zaawansowanych leży w stosunku ilości owoców do warzyw. Im więcej owoców, tym słodsze smoothie. Aby przyrządzić smoothie dla zaawansowanych, zmniejsz ilość owoców i zwiększ ilość warzyw w przepisie dla początkujących.
Świeży spalacz tłuszczu
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
500 g papai
1 jabłko
1 limonka
300 g kostek lodu
100 ml wody (albo wody kokosowej)
Kroki
1. Obierz papaję i pokrój ją wzdłużnie na pół. Za pomocą łyżeczki wybierz nasiona i potnij miąższ na małe kawałki. Obierz skórkę z limonki i pokrój limonkę na ćwiartki. Umyj jabłko, pokrój je na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój ćwiartki jabłka w kostkę. Do pojemnika blendera najpierw włóż papaję, a potem dodaj jabłko, limonkę, lód i na koniec wodę (albo wodę kokosową). Przykryj pokrywą i mocno dociśnij.
2. Za pomocą przełącznika obrotowego ustaw maksymalną moc blendera i miksuj składniki przez około 180 sekund. Jeśli korzystasz z popychacza, cały proces potrwa o połowę krócej.
3. Rozlej „świeży spalacz tłuszczu” do czterech szklanek i od razu podaj.
Wskazówka: aby zapewnić dodatkowe korzyści dla zdrowia i wyjątkowy posmak nasturcji, przybierz smoothie kilkoma pestkami papai lub wmieszaj łyżkę lub dwie łyżki pestek bezpośrednio do smoothie.
Żółta energia
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
300 g obranego ananasa
½ mango
1 banan
150 g kostek lodu
150 ml zimnej wody kokosowej
Kroki
1. Pokrój ananasa w małe kostki. Obierz mango. Oddziel miąższ od pestki i pokrój go w duże kawałki. Obierz i pokrój banana. Do pojemnika blendera najpierw włóż ananasa, a potem dodaj mango, banana, kostki lodu i na koniec wodę kokosową. Przykryj pokrywą i mocno dociśnij.
2. Za pomocą przełącznika obrotowego ustaw maksymalną moc blendera i miksuj składniki przez około 180 sekund. Jeśli korzystasz z popychacza, cały proces potrwa o połowę krócej.
3. Rozlej „żółtą energię” do czterech szklanek i od razu podaj.
Wskazówka: przyprawy takie jak cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa czy ziele angielskie wzmocnią smak tego egzotycznego smoothie.
Mrożony koktajl truskawkowy
Średnia trudność ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
500 g mrożonych truskawek
80 ml syropu z dzikiego bzu
1 łyżka soku z cytryny
350 g jogurtu
150 g kostek lodu
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżka nasion słonecznika
1 łyżka płatków kokosowych
Kroki
1. Pozwól mrożonym truskawkom rozmrażać się przez około 20 minut; 100 g odłóż na bok – dodasz je na koniec. Do pojemnika blendera najpierw wlej syrop z dzikiego bzu, a potem dodaj sok z cytryny, jogurt, resztę truskawek i na koniec kostki lodu. Przykryj pokrywą i mocno dociśnij.
2. Za pomocą przełącznika obrotowego ustaw maksymalną moc blendera i miksuj składniki przez około 180 sekund. Jeśli korzystasz z popychacza, cały proces potrwa o połowę krócej.
3. W międzyczasie przygotuj płatki owsiane, nasiona słonecznika i płatki kokosowe na granolę – lekko je podsmaż na patelni bez oleju. Rozlej „mrożony koktajl truskawkowy” do szklanek i podaj go z dodatkiem granoli i pozostałych truskawek.
Wskazówka: w sezonie na truskawki użyj świeżych owoców, ale zamroź je, aby uzyskać wspaniałą konsystencję mrożonego jogurtu. Umyj truskawki i pokrój je na ćwiartki, a następnie zamroź na co najmniej 2 godziny.
Bowl i deser.
Turecki przysmak
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
650 g moreli
400 ml maślanki
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżki posiekanych pistacji
Kroki
1. Umyj morele, przekrój je na pół i usuń pestki. Podziel połówki moreli na ćwiartki, a potem włóż je do pojemnika blendera i dodaj maślankę. Całość dopraw cynamonem. Przykryj pokrywą i mocno dociśnij.
2. Za pomocą przełącznika obrotowego ustaw maksymalną moc blendera i miksuj składniki przez około 180 sekund. Jeśli korzystasz z popychacza, cały proces potrwa o połowę krócej.
3. Rozlej „turecki przysmak” do czterech szklanek i dodaj posiekane pistacje.
Wskazówka: jeśli nie masz moreli, możesz po prostu użyć brzoskwini, mango lub borówek, gdyż koktajle owocowe smakują najlepiej, gdy są przyrządzone z owoców sezonowych.
VitaPower Serie 2.
Nasz najbardziej kompaktowy blender, doskonały do małych ilości, a gdy chcesz zabrać swoje smoothie ze sobą – dostępny jest pojemnik na wynos.
Smoothie i koktajl.
Pikantny zielony smok
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
½ awokado
60 g młodych liści szpinaku
½ pęczka natki pietruszki
¼ papryczki chili
1 szczypta soli
kmin rzymski
270 ml wody
Kroki
1. Za pomocą łyżeczki wybierz miąższ awokado. Umyj szpinak i pietruszkę. Odcedź je i pokrój na grubo. Pokrój chili w cienkie plastry. Do pojemnika włóż najpierw awokado, a potem dodaj chili, szpinak, pietruszkę i na koniec wodę. Całość dopraw solą i sporą szczyptą kminu rzymskiego. Przykręć jednostkę tnącą do pojemnika.
2. Podłącz blender sportowy i miksuj składniki przez około 90 sekund.
3. Po zakończeniu zdejmij jednostkę tnącą, a w jej miejsce nałóż pokrywkę zapobiegającą rozlaniu i delektuj się swoim smoothie.
Wskazówka: ta pikantna wersja zielonego smoothie jest szczególnie orzeźwiająca – nadaje się idealnie na gorące dni.
Żółta energia
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 1000 ml
Składniki
150 g obranego ananasa
100 g mango
½ banana
200 ml zimnej wody kokosowej
Kroki
1. Pokrój ananasa w małe kostki. To samo zrób z mango. Obierz i pokrój banana. Do pojemnika najpierw włóż banana, a potem dodaj ananasa, mango i na koniec wodę kokosową. Przykręć jednostkę tnącą do pojemnika.
2. Podłącz blender sportowy i miksuj składniki przez około 60 sekund.
3. Po zakończeniu zdejmij jednostkę tnącą, a w jej miejsce nałóż pokrywkę zapobiegającą rozlaniu i delektuj się swoim smoothie.
Wskazówka: przyprawy takie jak cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa czy ziele angielskie wzmocnią smak tego egzotycznego smoothie.
Miska borówek
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 4 miski lub szklanki / 1000 ml
Składniki
225 g mrożonych borówek
1 mała gruszka
1 łyżka nasion chia
125 ml wody kokosowej
Kroki
1. Rozmrażaj mrożone borówki przez około 20 minut. Umyj i pokrój gruszkę w ćwiartki; usuń gniazdo nasienne i cienko pokrój miąższ. Do pojemnika najpierw włóż nasiona chia, a potem dodaj gruszkę, borówki i na koniec wodę kokosową. Przykręć jednostkę tnącą do pojemnika.
2. Zamocuj pojemnik na wynos blendera na urządzeniu i miksuj zawartość przez około 60 sekund.
3. Po zakończeniu zdejmij jednostkę tnącą, a w jej miejsce nałóż pokrywkę zapobiegającą rozlaniu i delektuj się swoim smoothie.
Wskazówka: przypraw smoothie szczyptą kardamonu – tak jak lubią to Szwedzi i Norwegowie.
Lassi z limonki i mango
Łatwe ∣ 2 porcje ∣ 2 szklanki / 500 ml
Składniki
½ mango (około 225 g, 150 g netto)
½ limonki
15 g korzenia imbiru
1 szczypta soli
1 szczypta kminu rzymskiego
150 g jogurtu
150 ml wody
Kroki
1. Obierz mango, oddziel miąższ od pestki i drobno go pokrój. Umyj limonkę w gorącej wodzie i osusz ją. Obierz limonkę i pokrój ją w kostkę; skórkę zetrzyj. Obierz imbir i pokrój go na małe kawałki. Do pojemnika wsyp najpierw sól, a potem dodaj kmin rzymski, imbir, startą skórkę z limonki, limonkę, mango, jogurt i na koniec wodę. Przykręć jednostkę tnącą do pojemnika.
2. Zamocuj pojemnik na wynos blendera na urządzeniu i miksuj zawartość przez około 60 sekund.
3. Po zakończeniu zdejmij jednostkę tnącą, a w jej miejsce nałóż pokrywkę zapobiegającą rozlaniu i delektuj się swoim smoothie.
Wskazówka: czasami dostępny jest świeży korzeń kurkumy – spróbuj go użyć w swoim lassi zamiast imbiru (wystarczy ok. 10 g). Świeża kurkuma zawiera dużo pigmentu, dlatego najlepiej kupować ją z upraw ekologicznych i dodać do blendera bez obierania.
Esencja Bollywood
Łatwe ∣ 2 porcje ∣ 2 szklanki / 500 ml
Składniki
1 średniej wielkości mango
175 g jogurtu
1 szczypta chili
1 szczypta soli
½ łyżeczki kurkumy
150 ml wody
Kroki
1. Obierz mango, oddziel miąższ od pestki i drobno go pokrój. Do butelki najpierw włóż mango, a potem dodaj jogurt, chili, sól, kurkumę i na koniec wodę. Przykręć jednostkę tnącą do pojemnika.
2. Zamocuj pojemnik na wynos blendera na urządzeniu i miksuj zawartość przez około 60 sekund.
3. Po zakończeniu zdejmij jednostkę tnącą, a w jej miejsce nałóż pokrywkę zapobiegającą rozlaniu i delektuj się swoim smoothie.
Wskazówka: jeśli chcesz uzyskać napój w bardziej autentycznym indyjskim stylu, możesz także dodać kilka kropli wody różanej i szczyptę kurkumy.
Wyciskarka wolnoobrotowa VitaExtract.
Wolniejsza praca oznacza zachowanie większej ilości cennych wartości odżywczych i witamin z owoców, warzyw i ziół, aby uzyskać smakowite rezultaty.
Smoothie i koktajl.
Pikantna bomba witaminowa
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 800 ml
Składniki
5–6 marchewek
1 ½ jabłka
2 pomarańcze
1 mango
2 cm imbiru
Kroki
1. Umyj składniki i pokrój je na kawałki.
2. Przygotuj wyciskarkę wolnoobrotową z drobnym filtrem.
3. Przesuń dźwignię regulacji miąższu w prawo, by uzyskać sok z dużą ilością miąższu. Jeśli chcesz, żeby sok miał mniej miąższu, przestaw dźwignię w położenie centralne.
4. Umieść pojemnik na sok pod dyszą wylotową soku, a pojemnik na miąższ pod dyszą wylotową miąższu.
5. Włącz urządzenie. Ostrożnie włóż warzywa/owoce do wyciskarki.
6. Jeśli używasz twardych lub zawierających dużo błonnika składników, proces wyciskania zakończ bardziej wodnistymi składnikami, np. pomarańczami.
Świeży detoks
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 800 ml
Składniki
2 zielone jabłka
1 ½ ogórka
1 pęczek bazylii
4 łodygi selera
Kroki
1. Umyj składniki i pokrój je na kawałki.
2. Przygotuj wyciskarkę wolnoobrotową z drobnym filtrem.
3. Przesuń dźwignię regulacji miąższu w prawo, by uzyskać sok z dużą ilością miąższu. Jeśli chcesz, żeby sok miał mniej miąższu, przestaw dźwignię w położenie centralne.
4. Umieść pojemnik na sok pod dyszą wylotową soku, a pojemnik na miąższ pod dyszą wylotową miąższu.
5. Włącz urządzenie. Ostrożnie włóż warzywa/owoce do wyciskarki.
6. Jeśli używasz twardych lub zawierających dużo błonnika składników, proces wyciskania zakończ bardziej wodnistymi składnikami, np. pomarańczami.
Słodki napój energetyczny
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 800 ml
Składniki
1 ananas
400 g fioletowych winogron
5 moreli
Kroki
1. Umyj składniki i pokrój je na kawałki.
2. Przygotuj wyciskarkę wolnoobrotową z drobnym filtrem.
3. Przesuń dźwignię regulacji miąższu w prawo, by uzyskać sok z dużą ilością miąższu. Jeśli chcesz, żeby sok miał mniej miąższu, przestaw dźwignię w położenie centralne.
4. Umieść pojemnik na sok pod dyszą wylotową soku, a pojemnik na miąższ pod dyszą wylotową miąższu.
5. Włącz urządzenie. Ostrożnie włóż warzywa/owoce do wyciskarki.
6. Jeśli używasz twardych lub zawierających dużo błonnika składników, proces wyciskania zakończ bardziej wodnistymi składnikami, np. pomarańczami.
Cytrynowo-ziołowe uderzenie
Łatwe ∣ 4 porcje ∣ 400 ml
Składniki
1 pęczek melisy
2 łodygi trawy cytrynowej
20 g korzenia imbiru
½ limonki
1 jabłko (ok. 175 g)
250 ml wody kokosowej
Kroki
1. Umyj melisę i dwukrotnie pokrój razem z łodygami. Pokrój trawę cytrynową wzdłużnie, a potem ukośnie na dwucentymetrowe kawałki. Umyj imbir i pokrój go na plastry. Umyj limonkę w gorącej wodzie. Zetrzyj skórkę, usuń białe włókna nożem i pokrój limonkę na duże kawałki. Umyj jabłko i pokrój je na osiem części.
2. Włóż zgrubny filtr do wyciskarki wolnoobrotowej VitaExtract i zamknij urządzenie. Przesuń dźwignę w prawo. Wstaw pojemniki na sok i miąższ pod odpowiednie dysze wylotowe. Zamknij nakrętkę do soku i uruchom urządzenie.
3. Do lejka wsypowego włóż najpierw imbir, a potem stopniowo melisę, trawę cytrynową, limonkę i jabłko. Skórkę z limonki i wodę kokosową dodaj dopiero później. Gdy poziom soku w komorze przestanie rosnąć, pozwól urządzeniu działać trochę dłużej, a następnie otwórz zakrętkę do soku i pozwól, by „cytrynowo-ziołowe uderzenie” spłynęło do pojemnika na sok.
Wskazówka: ten cytrynowy napój ziołowy jest orzeźwiającym i energetyzującym napojem, który może być serwowany sam, z lodem lub wymieszany z wodą mineralną jako szprycer. Nadaje się także bardzo dobrze do gotowania, na przykład deglasowania azjatyckich smażonych dań.
Lody i desery.
Malinowe opowieści
Łatwe ∣ 6 porcji ∣ 1200 ml
Składniki
1400 g malin
1 cytryna
500 g cukru żelującego w proporcji cukier-owoce 1:2
Kroki
1. Maliny opłucz tylko, jeśli jest to konieczne; zrób to bardzo delikatnie. Obierz cytrynę i pokrój ją na kawałki.
2. Zmontuj urządzenie; użyj drobnego filtra.
3. Przesuń dźwignię w pozycję środkową.
4. Uruchom wyciskarkę.
5. Odmierz 1000 ml soku. Wymieszaj sok i cukier w dużym garnku, po czym podgrzej do momentu wrzenia, prawie cały czas mieszając drewnianą łyżką. Gotuj przez 4 minuty na dużym ogniu (albo tak, jak wskazano na opakowaniu). Sprawdź, czy dżem malinowy się zetnie – jeśli uniesiesz łyżkę i do garnka nie spadnie ani jedna kropla, dżem jest gotowy.
6. Rozlej do czystych słoików i od razu je zakręć.
Wskazówka: użycie wyciskarki wolnoobrotowej VitaExtract to najprostszy sposób na oddzielenie nasion malin od miąższu, dzięki czemu dżem będzie gładki i aromatyczny. Użyj cukru żelującego w proporcji cukier-owoce 1:2. Zwykle jest on wolny od zbędnych dodatków i zapewnia dżem o niskiej zawartości cukru.
Użyteczne linki.
* Dostępne tylko dla VitaPower Serie 4 i VitaPower Serie 6.