Przepisy, które świetnie wpisują się w zdrowy tryb życia.
Odkryj swój prywatny bar serwujący smoothie. Polecane przez nas przepisy na smoothie i soki pozwolą Ci wykorzystać pełnię możliwości Twojego blendera lub Twojej wyciskarki marki Bosch. Zacznij żyć zdrowo dzięki przepisom, z których możesz korzystać dzięki Twojemu blenderowi lub Twojej wyciskarce marki Bosch. Wybierz urządzenie poniżej, by zostać przekierowanym do pasujących do niego przepisów.
Przepisy do wykorzystania z blenderem próżniowym VitaPower Serie 8.
Słodki waniliowy sen
Składniki:
1 banan
450 ml herbaty owocowej
450 g mieszanki mrożonych jagód
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krok 1:
Zaparz herbatę i pozwól jej wystygnąć. Pozwól mrożonym jagodom się rozmrozić (około 20 minut). Obierz banana i pokrój go na duże kawałki.
Krok 2:
Zacznij od wlania herbaty do pojemnika blendera, a następnie dodaj mrożone jagody, banana i ekstrakt waniliowy. Zamknij pokrywę pojemnika miksera, zatrzaśnij zapięcie i mocno dociśnij.
Krok 3:
Wybierz „Auto”, by rozpocząć proces blendowania próżniowego. Urządzenie automatycznie zatrzyma się, gdy proces zostanie zakończony.
Krok 4:
Rozlej „słodki waniliowy sen” do szklanek i od razu podaj.
Zielone proteiny
Składniki:
150 g młodych liści szpinaku
1 cytryna
1 duże awokado
450 ml mleka orzechowego (lub zwykłego)
1 łyżka stołowa słodkiej mąki łubinowej
4 łyżki stołowe syropu klonowego
1 szczypta soli
Krok 1:
Umyj cytrynę pod gorącą wodą i wysusz ją. Obierz skórkę i zetrzyj ją na grubo. Umyj szpinak, pozwól mu wyschnąć, a potem posiekaj go kilka razy. Potnij awokado wzdłużnie na pół, usuń pestkę i wybierz miąższ łyżką.
Krok 2:
Zacznij od wlania mleka orzechowego do pojemnika miksera, a następnie dodaj wodę, cytrynę, słodką mąkę łubinową, szpinak, syrop klonowy, sól i na koniec awokado. Zamknij pokrywę pojemnika miksera, zatrzaśnij zapięcie i mocno dociśnij.
Krok 3:
Wybierz „Auto”, by rozpocząć proces blendowania próżniowego. Urządzenie automatycznie zatrzyma się, gdy proces zostanie zakończony.
Krok 4:
Rozlej „zielone proteiny” do szklanek i od razu podaj.
Czerwona drużyna marzeń
Składniki:
300 g truskawek
300 g pomidorów
½ chili (wedle preferencji)
½ pęczka bazylii
350 ml wody
Szczypta soli
2 łyżki stołowe syropu klonowego
Krok 1:
Umyj truskawki, pomidory i chili. Usuń szypułki z truskawek i potnij owoce na czworo. Usuń też szypułki z pomidorów i pokrój warzywa w kostkę. Chili potnij w plastry. Odetnij końcówki bazylii, umyj ją, wytrzep do sucha i posiekaj na grubo.
Krok 2:
Do pojemnika blendera najpierw włóż pomidory, a następnie dodaj truskawki, bazylię, chili, sól, syrop klonowy i na koniec wodę. Zamknij pokrywę pojemnika miksera, zatrzaśnij zapięcie i mocno dociśnij.
Krok 3:
Wybierz „Auto”, by rozpocząć proces blendowania próżniowego. Urządzenie automatycznie zatrzyma się, gdy proces zostanie zakończony.
Krok 4:
Rozlej „czerwoną drużynę marzeń” do szklanek i od razu podaj.
Różowa bomba proteinowa
Składniki:
400 g malin (świeżych lub mrożonych)
500 ml mleka sojowego
4 łyżki stołowe łuskanych nasion konopi (60 g)
4 łyżki stołowe syropu klonowego
Krok 1:
Pozwól mrożonym malinom się rozmrozić (około 20 minut). Jeśli używasz świeżych malin, wybierz te, które nie są zepsute.
Krok 2:
Zacznij od włożenia do pojemnika blendera malin, a następnie dodaj mleko sojowe, syrop klonowy i nasiona konopi. Zamknij pokrywę pojemnika miksera, zatrzaśnij zapięcie i mocno dociśnij.
Krok 3:
Wybierz „Auto”, by rozpocząć proces blendowania próżniowego. Urządzenie automatycznie zatrzyma się, gdy proces zostanie zakończony.
Krok 4:
Rozlej „różową bombę proteinową” do szklanek i od razu podaj.
Lassi z limonki i mango
Składniki:
1 mango (około 450 g, czyli 300 g netto)
1 limonka
30 g korzenia imbiru
300 ml wody
300 g jogurtu
1 szczypta soli
1 szczypta kminku
Krok 1:
Obierz mango, nożem oddziel miąższ od pestki i grubo go pokrój. Umyj limonkę w gorącej wodzie i osusz ją. Wytrzyj skórkę do czysta, obierz ją i grubo pokrój. Obierz korzeń imbiru i potnij go na duże kawałki.
Krok 2:
Do pojemnika blendera najpierw wlej wodę, a następnie dodaj jogurt, mango, limonkę, skórkę z limonki, korzeń imbiru i na koniec sól i kminek. Zamknij pokrywę pojemnika miksera, zatrzaśnij zapięcie i mocno dociśnij.
Krok 3:
Wybierz „Auto”, by rozpocząć proces blendowania próżniowego. Urządzenie automatycznie zatrzyma się, gdy proces zostanie zakończony.
Krok 4:
Rozlej „lassi z limonki i mango” do szklanek i od razu podaj.
Przepisy do wykorzystania z wysokoobrotowym blenderem VitaBoost.
Królewski jarmuż
Składniki:
50 g jarmużu
150 g selera
1 awokado
1 jabłko
½ cytryny
400 ml wody
Krok 1:
Umyj i wysusz jarmuż. Usuń najgrubsze łodygi. Umyj selera i pokrój go na duże kawałki. Pokrój awokado na pół, usuń pestkę i wybierz miąższ łyżką. Umyj jabłko, pokrój je ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Obierz cytrynę. Włóż przygotowane składniki do pojemnika blendera VitaBoost i dolej 400 ml wody. Przykryj pokrywą z nakrętką zamykającą i mocno dociśnij.
Krok 2:
Uruchom blender VitaBoost. Naciśnij przycisk programu do smoothie i mieszaj całość do momentu, aż urządzenie się wyłączy. Albo ustaw blender VitaBoost na najwyższe obroty za pomocą selektora obrotowego i mieszaj składniki przez około 50 sekund.
Krok 3:
Rozlej „królewski jarmuż” do czterech szklanek i podaj.
Pozdrowienia z Toskanii
Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów (lub pomidorów z puszki)
1 mały ząbek czosnku
½ pęczka bazylii
1 łyżka stołowa soli
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Szczypta pieprzu
1 mozzarella
2 łyżki stołowe orzeszków piniowych
Krok 1:
Umyj pomidory, pokrój je na ćwiartki i usuń ogonki. Obierz czosnek. Posiekaj bazylię wraz z łodygami i odłóż część liści na bok. Resztę włóż do pojemnika blendera razem z pomidorami, czosnkiem, solą i pieprzem. Przykryj pokrywą z nakrętką zamykającą i mocno dociśnij.
Krok 2:
Uruchom blender VitaBoost. Naciśnij przycisk programu „Zupa” i mieszaj składniki do chwili, aż urządzenie się wyłączy. Albo ustaw najwyższe obroty za pomocą selektora obrotowego i mieszaj składniki przez około pięć i pół minuty, jednocześnie podgrzewając mieszaninę.
Krok 3:
Drobno pokrój mozzarellę albo porwij ją na kawałki. Podsmaż orzeszki piniowe na małej patelni bez oleju aż lekko zbrązowieją. Pamiętaj, aby często je mieszać. Rozlej „pozdrowienia z Toskanii” do czterech miseczek. Dodaj mozzarellę i orzeszki piniowe. Skrop oliwą z oliwek i udekoruj bazylią. Podaj na ciepło.
Turecki hummus z ciecierzycy
Składniki:
2 puszki ciecierzycy (800 g)
100 g pasty sezamowej
3 łyżki stołowe soku z cytryny
125 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kminku
Pieprz
1 łyżeczka pieprzu cayenne
Krok 1:
Odcedź ciecierzycę, zbierając 150 ml płynu. Włóż ciecierzycę do pojemnika blendera VitaBoost, dolej płyn i dodaj pastę sezamową, oliwę z oliwek, sok z cytryny i sól. Szczodrze dopraw pieprzem, łyżeczką kminku oraz pieprzem cayenne. Przykryj pokrywą z nakrętką zamykającą i mocno dociśnij. Zdejmij nakrętkę zamykającą. Włoż popychacz w otwór.
Krok 2:
Uruchom blender VitaBoost. Naciśnij przycisk programu „Sos” i mieszaj składniki do chwili, aż urządzenie się wyłączy. W trakcie korzystaj z popychacza, by docisnąć składniki. Albo wybierz najwyższą prędkość za pomocą selektora obrotowego i mieszaj składniki jak opisano powyżej. Po 20 sekundach zmniejsz prędkość, a po kolejnych pięciu sekundach wyłącz urządzenie.
Krok 3:
Podaj „turecki hummus z ciecierzycy” od razu albo wstaw go do lodówki na okres nie dłuższy niż tydzień.
Krem mangomania
Składniki:
1 mango
2 banany
1 limonka
30 g korzenia imbiru
300 ml soku jabłkowego
2 łyżki stołowe łuskanych nasion sezamu
2 łyżki stołowe suszonej żurawiny
Krok 1:
Obierz i potnij wszystkie owoce oraz imbir i zamroź wszystko na co najmniej cztery godziny.
Krok 2:
Włóż zamrożone składniki do pojemnika blendera i dodaj sok jabłkowy. Przykryj pokrywą z nakrętką zamykającą i mocno dociśnij. Zdejmij nakrętkę zamykającą. Włoż popychacz w otwór.
Krok 3:
Uruchom blender VitaBoost. Naciśnij przycisk programu „Lody” i mieszaj składniki, aż urządzenie się wyłączy. W trakcie korzystaj z popychacza, by docisnąć składniki. Albo wybierz najwyższą prędkość za pomocą selektora obrotowego i mieszaj składniki jak opisano powyżej przez około 55 sekund.
Krok 4:
Przelej „krem mangomanię” do pojemnika i odłóż do zamrażalnika na kolejne 30 minut. Podsmaż ziarna sezamu na patelni bez oleju aż nabiorą lekko złotego koloru, a następnie pozwól im ostygnąć. Posiekaj żurawinę. Wlej „mangomanię” do małych miseczek, dodaj sezam i żurawinę – gotowe!
Energia akai
Składniki:
400 g mieszanki mrożonych jagód
2 banany
300 g jogurtu sojowego
3 łyżki stołowe nasion chia
2 łyżki stołowe jagód acai w proszku
100 g świeżych jagód jako dodatek
4 łyżki stołowe granoli
Krok 1:
Wymieszaj nasiona chia z jogurtem sojowym. Obierz banany. Do pojemnika blendera włóż najpierw mieszankę mrożonych jagód. Dodaj banany, jogurt sojowy z nasionami chia i jagody acai w proszku. Przykryj pokrywą z nakrętką zamykającą i mocno dociśnij. Zdejmij nakrętkę zamykającą. Włoż popychacz w otwór.
Krok 2:
Uruchom blender VitaBoost. Naciśnij przycisk programu „Lody” i mieszaj składniki, aż urządzenie się wyłączy. W trakcie korzystaj z popychacza, by docisnąć składniki. Gdy tylko mieszanina sama zacznie się ruszać, wyjmij popychacz. Zasłoń otwór elementem zamykającym. Albo wybierz najwyższą prędkość za pomocą selektora obrotowego i mieszaj składniki jak opisano powyżej przez około 55 sekund.
Krok 3:
Przelej „energię acai” do czterech miseczek, dodaj granoli i świeżych jagód – gotowe do podania!
Przepisy do wykorzystania z blenderem VitaPower Serie 4/SilentMixx
Sekret Popeye’a
Składniki:
200 g młodych liści szpinaku
2 banany
1 cytryna
150 g kostek lodu
150 ml wody
Krok 1:
Umyj, odcedź i grubo pokrój szpinak. Obierz i pokrój w kostkę banany. Umyj cytrynę pod gorącą wodą i wysusz ją. Obierz i drobno utrzyj szeroki na palec fragment skórki cytryny. Wyciśnij sok z cytryny. Do pojemnika blendera włóż najpierw szpinak, a potem dodaj sok z cytryny, skórkę cytryny, banany, kostki lodu i na koniec wodę. Zamknij pokrywę.
Krok 2:
Za pomocą przełącznika obrotowego ustaw maksymalną moc blendera i miksuj składniki przez około 180 sekund. Jeśli korzystasz z popychacza, cały proces potrwa o połowę krócej.
Krok 3:
Rozlej „sekret Popeye’a” do czterech szklanek i podaj.
Świeży spalacz tłuszczu
Składniki:
500 g papai
1 jabłko
1 limonka
300 g kostek lodu
100 ml wody (albo wody kokosowej)
Krok 1:
Obierz papaję i pokrój ją wzdłużnie na pół. Za pomocą łyżeczki wybierz nasiona i potnij miąższ na małe kawałki. Obierz skórkę z limonki i potnij limonkę na ćwiartki. Umyj jabłko, pokrój je ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój ćwiartki jabłka w kostkę. Do pojemnika blendera najpierw włóż papaję, a potem dodaj jabłko, limonkę, lód i na koniec wodę (albo wodę kokosową). Przykryj pokrywą i mocno dociśnij.
Krok 2:
Za pomocą przełącznika obrotowego ustaw maksymalną moc blendera i miksuj składniki przez około 180 sekund. Jeśli korzystasz z popychacza, cały proces potrwa o połowę krócej.
Krok 3:
Rozlej „świeżego spalacza tłuszczu” do czterech szklanek i od razu podaj.
Żółta energia
Składniki:
300 g obranego ananasa
½ mango
1 banan
150 g kostek lodu
150 ml zimnej wody kokosowej
Krok 1:
Pokrój ananasa w małe kostki. Obierz mango. Oddziel miąższ od pestki i pokrój go w duże kawałki. Obierz i pokrój banana. Do pojemnika blendera najpierw włóż ananasa, a potem dodaj mango, banana, kostki lodu i na koniec wodę kokosową. Przykryj pokrywą i mocno dociśnij.
Krok 2:
Za pomocą przełącznika obrotowego ustaw maksymalną moc blendera i miksuj składniki przez około 180 sekund. Jeśli korzystasz z popychacza, cały proces potrwa o połowę krócej.
Krok 3:
Rozlej „żółtą energię” do czterech szklanek i od razu podaj.
Turecki przysmak
Składniki:
650 g moreli
400 ml maślanki
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżki stołowe posiekanych pistacji
Krok 1:
Umyj morele, przekrój je na pół i usuń pestki. Podziel połówki moreli na ćwiartki, a potem włóż je do pojemnika blendera i dodaj maślankę. Całość dopraw cynamonem. Przykryj pokrywą i mocno dociśnij.
Krok 2:
Za pomocą przełącznika obrotowego ustaw maksymalną moc blendera i miksuj składniki przez około 180 sekund. Jeśli korzystasz z popychacza, cały proces potrwa o połowę krócej.
Krok 3:
Rozlej „turecki przysmak” do czterech szklanek i dodaj posiekane pistacje.
Mrożony szejk truskawkowy
Składniki:
500 g mrożonych truskawek
80 ml syropu z dzikiego bzu
1 łyżka stołowa soku z cytryny
350 g jogurtu
150 g kostek lodu
1 łyżka stołowa płatków owsianych
1 łyżka stołowa nasion słonecznika
1 łyżka stołowa płatków kokosowych
Krok 1:
Pozwól mrożonym truskawkom się rozmrażać przez około 20 minut; 100 g odłóż na bok – dodasz je na koniec. Do pojemnika blendera najpierw wlej syrop z dzikiego bzu, a potem dodaj sok z cytryny, jogurt, resztę truskawek i na koniec kostki lodu. Przykryj pokrywą i mocno dociśnij.
Krok 2:
Za pomocą przełącznika obrotowego ustaw maksymalną moc blendera i miksuj składniki przez około 180 sekund. Jeśli korzystasz z popychacza, cały proces potrwa o połowę krócej.
Krok 3:
W międzyczasie przygotuj płatki owsiane, nasiona słonecznika i płatki kokosowe na granolę – lekko je podsmaż na patelni bez oleju. Rozlej „mrożonego szejka truskawkowego” do szklanek i podaj go z dodatkiem granoli i pozostałych truskawek.
Przepisy do wykorzystania z blenderem VitaPower Serie 2/Vitastyle Mixx2Go.
Pikantny zielony smok
Składniki:
½ awokado
60 g młodych liści szpinaku
½ pęczka natki pietruszki
¼ papryczki chili
1 szczypta soli
Kminek
270 ml wody
Krok 1:
Za pomocą łyżeczki wybierz miąższ awokado. Umyj szpinak i pietruszkę. Odcedź je i pokrój na grubo. Potnij chili w cienkie plastry. Do butelki włóż najpierw awokado, a potem dodaj chili, szpinak, pietruszkę i na koniec wodę. Całość dopraw solą i szczodrą dawką kminku. Przykręć jednostkę tnącą do butelki.
Krok 2:
Podłącz blender sportowy i mieszaj składniki przez około 90 sekund.
Krok 3:
Po zakończeniu zdejmij jednostkę tnącą, a w jej miejsce załóż wieko zapobiegające rozlaniu i ciesz się swoim smoothie.
Żółta energia
Składniki:
150 g obranego ananasa
100 g mango
½ banana
200 ml zimnej wody kokosowej
Krok 1:
Pokrój ananasa w małe kostki. To samo zrób z mango. Obierz i pokrój banana. Do butelki najpierw włóż banana, a potem dodaj ananasa, mango i na koniec wodę kokosową. Przykręć jednostkę tnącą do butelki.
Krok 2:
Podłącz blender sportowy i mieszaj składniki przez około 60 sekund.
Krok 3:
Po zakończeniu zdejmij jednostkę tnącą, a w jej miejsce załóż wieko zapobiegające rozlaniu i ciesz się swoim smoothie.
Miska borówek
Składniki:
225 g mrożonych borówek
1 mała gruszka
1 łyżka stołowa nasion chia
125 ml wody kokosowej
Krok 1:
Pozwól mrożonym borówkom rozmrażać się przez około 20 minut. Umyj i pokrój gruszkę w ćwiartki; usuń pestkę i cienko pokrój miąższ. Do butelki najpierw włóż nasiona chia, a potem dodaj gruszkę, borówki i na koniec wodę kokosową. Przykręć jednostkę tnącą do butelki.
Krok 2:
Podłącz przenośny pojemnik blendera do urządzenia i miksuj zawartość przez około 60 sekund.
Krok 3:
Po zakończeniu zdejmij jednostkę tnącą, a w jej miejsce załóż wieko zapobiegające rozlaniu i ciesz się swoim smoothie.
Lassi z limonki i mango
Składniki:
½ mango (około 225 g, 150 g netto)
½ limonki
15 g korzenia imbiru
1 szczypta soli
1 szczypta kminku
150 g jogurtu
150 ml wody
Krok 1:
Obierz mango, oddziel miąższ od pestki i drobno go pokrój. Umyj limonkę w gorącej wodzie i osusz ją. Obierz limonkę i pokrój ją w kostkę; skórkę zetrzyj. Obierz imbir i potnij go na małe kawałki. Do butelki wsyp najpierw sól, a potem dodaj kminek, imbir, startą skórkę z limonki, limonkę, mango, jogurt i na koniec wodę. Przykręć jednostkę tnącą do butelki.
Krok 2:
Podłącz przenośny pojemnik blendera do urządzenia i miksuj zawartość przez około 60 sekund.
Krok 3:
Po zakończeniu zdejmij jednostkę tnącą, a w jej miejsce załóż wieko zapobiegające rozlaniu i ciesz się swoim smoothie.
Esencja Bollywood
Składniki:
1 średniej wielkości mango
175 g jogurtu
1 szczypta chili
1 szczypta soli
½ łyżeczka kurkumy
150 ml wody
Krok 1:
Obierz mango, oddziel miąższ od pestki i drobno go pokrój. Do butelki najpierw włóż mango, a potem dodaj jogurt, chili, sól, kurkumę i na koniec wodę. Przykręć jednostkę tnącą do butelki.
Krok 2:
Podłącz przenośny pojemnik blendera do urządzenia i miksuj zawartość przez około 60 sekund.
Krok 3:
Po zakończeniu zdejmij jednostkę tnącą, a w jej miejsce załóż wieko zapobiegające rozlaniu i ciesz się swoim smoothie.
Przepisy do wykorzystania z wyciskarką wolnoobrotową VitaExtract
Malinowe opowieści
Składniki:
1400 g malin
1 cytryna
500 g cukru żelującego w proporcji cukier-owoce 1:2
Krok 1:
Maliny opłucz tylko jeśli jest to konieczne; zrób to bardzo delikatnie. Obierz cytrynę i pokrój ją na kawałki.
Krok 2:
Zmontuj urządzenie; użyj drobnego filtra.
Krok 3:
Przesuń dźwignię w pozycję środkową.
Krok 4:
Uruchom wyciskarkę.
Krok 5:
Odmierz 1000 ml soku. Wymieszaj sok i cukier w dużym garnku, po czym podgrzej do momentu wrzenia prawie cały czas mieszając drewnianą łyżką. Gotuj przez 4 minuty na dużym ogniu (albo tak, jak wskazano na opakowaniu). Sprawdź czy dżem malinowy się zetnie – jeśli uniesiesz łyżkę i do garnka nie spadnie ani jedna kropla, dżem jest gotowy.
Krok 6:
Rozlej do czystych słoików i od razu je zakręć.
Pikantna bomba witaminowa
Składniki:
5–6 marchewek
1 ½ jabłka
2 pomarańcze
1 mango
2 cm imbiru
Krok 1:
Umyj składniki i posiekaj je.
Krok 2:
Przygotuj wyciskarkę wolnoobrotową VitaExtract z drobnym filtrem.
Krok 3:
Przesuń dźwignię regulacji miąższu w prawo, by uzyskać sok z dużą ilością miąższu. Jeśli chcesz, żeby sok miał mniej miąższu, przestaw dźwignię w położenie centralne.
Krok 4:
Umieść pojemnik na sok pod dyszą wylotową soku, a pojemnik na miąższ pod dyszą wylotową miąższu.
Krok 5:
Włącz urządzenie. Ostrożnie włóż warzywa/owoce do wyciskarki.
Krok 6:
Jeśli używasz twardych lub zawierających dużo błonnika składników, proces wyciskania zakończ bardziej wodnistymi składnikami, np. pomarańczami.
Świeży detoks
Składniki:
2 zielone jabłka
1 ½ ogórka
1 pęczek bazylii
4 łodygi selera
Krok 1:
Umyj składniki i posiekaj je.
Krok 2:
Przygotuj wyciskarkę wolnoobrotową z drobnym filtrem.
Krok 3:
Przesuń dźwignię regulacji miąższu w prawo, by uzyskać sok z dużą ilością miąższu. Jeśli chcesz, żeby sok miał mniej miąższu, przestaw dźwignię w położenie centralne.
Krok 4:
Umieść pojemnik na sok pod dyszą wylotową soku, a pojemnik na miąższ pod dyszą wylotową miąższu.
Krok 5:
Włącz urządzenie. Ostrożnie włóż warzywa/owoce do wyciskarki.
Krok 6:
Jeśli używasz twardych lub zawierających dużo błonnika składników, proces wyciskania zakończ bardziej wodnistymi składnikami, np. pomarańczami.
Słodki napój energetyczny
Składniki:
1 ananas
400 g niebieskich winogron
5 moreli
Krok 1:
Umyj składniki i potnij je na kawałki.
Krok 2:
Przygotuj wyciskarkę wolnoobrotową z drobnym filtrem.
Krok 3:
Przesuń dźwignię regulacji miąższu w prawo, by uzyskać sok z dużą ilością miąższu. Jeśli chcesz, żeby sok miał mniej miąższu, przestaw dźwignię w położenie centralne.
Krok 4:
Umieść pojemnik na sok pod dyszą wylotową soku, a pojemnik na miąższ pod dyszą wylotową miąższu.
Krok 5:
Włącz urządzenie. Ostrożnie włóż warzywa/owoce do wyciskarki.
Krok 6:
Jeśli używasz twardych lub zawierających dużo błonnika składników, proces wyciskania zakończ bardziej wodnistymi składnikami, np. pomarańczami.
Cytrynowo-ziołowe uderzenie
Składniki:
1 pęczek melisy
2 łodygi palczatki
20 g korzenia imbiru
½ limonki
1 jabłko (ok. 175 g)
250 ml wody kokosowej
Krok 1:
Umyj melisę i dwukrotnie potnij razem z łodygami. Potnij palczatkę wzdłużnie, a potem ukośnie na dwucentymetrowe kawałki. Umyj imbir i potnij go na plastry. Umyj limonkę w gorącej wodzie. Zetrzyj skórkę, usuń białe włókna nożem i potnij limonkę na duże kawałki. Umyj jabłko i potnij je na osiem części.
Krok 2:
Włóż zgrubny filtr do wyciskarki wolnoobrotowej VitaExtract i zamknij urządzenie. Przesuń dźwignę w prawo. Wstaw pojemniki na sok i miąższ pod odpowiednie dysze wylotowe. Zamknij nakrętkę do soku i uruchom urządzenie.
Krok 3:
Do lejka wsypowego włóż najpierw imbir, a potem po kawałku melisę, palczatkę, limonkę i jabłko. Skórkę z limonki i wodę kokosową dodaj dopiero później. Gdy poziom soku w komorze przestanie rosnąć, pozwól urządzeniu działać trochę dłużej, a następnie otwórz zakrętkę do soku i pozwól „uderzeniu cytrynowo-ziołowemu” spłynąć do pojemnika na sok.