Brokuł zawiera dużo białka, węglowodanów oraz błonnika. Jest też źródłem minerałów, witamin oraz korzystnych dla oczu karotenoidów i sulforafanu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Ma niską wartość energetyczną i dlatego jest uwielbiany przez osoby ograniczające spożycie kalorii.​

Brokuł jest w całości jadalny – nawet jego łodyga. Nie wyrzucaj jej! Oto kilka pomysłów, jak ją wykorzystać.​

Makaron z łodygi brokułu​

Składniki (4 porcje):​

  • 4 duże łodygi brokułu​
  • 2 łyżki prażonych ziaren sezamu​

Marynata:​

  • 2 łyżki oleju sezamowego​
  • 2 łyżki octu jabłkowego​
  • 1 łyżka sosu sojowego​
  • 2 ząbki czosnku​
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru​
  • 1/2 łyżeczki soli​
  • 1/2 łyżeczki pieprzu​
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki​

Łodygi brokułu umyj i odetnij końce.​

Z pomocą tarczy do warzyw typu Julienne pokrój je na makaron (możesz je też pokroić za pomocą obieraczki do warzyw). „Makaron” przełóż do dużej miski.​

W małej misce wymieszaj olej sezamowy, ocet jabłkowy, aminos kokosowy lub sos sojowy, imbir, sól, pieprz i czerwoną paprykę w płatkach.​

Makaron z brokułu polej marynatą i wymieszaj. Posyp ziarnami sezamu.​

Sałatka z łodygi brokułu​

Składniki:

  • 5 średnich łodyg brokułu
  • 1/4 filiżanki świeżej natki pietruszki
  • 1/4 filiżanki startego parmezanu

Dressing:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotuj składniki.​

Łodygi obierz, pokrój w cienkie plasterki i wymieszaj z pietruszką.​

Przygotuj dressing i polej nim brokuł z pietruszką.​

Posyp świeżym pieprzem i parmezanem.​

Hummus z łodygi brokułu​

Składniki:​

  • 2 filiżanki plasterków z obranych łodyg brokułu​
  • 1-2 ząbki czosnku​
  • 1/4 filiżanki tahini​
  • sok z 1 cytryny​
  • 3 łyżki oliwy z oliwek​
  • 1/2 filiżanki posiekanych ziół (tymianek, oregano itp.)​
  • 1/2 łyżeczki soli​

Przygotuj składniki.​

Łodygę obierz i gotuj we wrzącej wodzie przez 5 minut.​

Wszystkie składniki umieść w rozdrabniaczu i miksuj, aż połączą się w jednolitą masę.​

Dopraw do smaku.​