
Brokuł zawiera dużo białka, węglowodanów oraz błonnika. Jest też źródłem minerałów, witamin oraz korzystnych dla oczu karotenoidów i sulforafanu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Ma niską wartość energetyczną i dlatego jest uwielbiany przez osoby ograniczające spożycie kalorii.
Brokuł jest w całości jadalny – nawet jego łodyga. Nie wyrzucaj jej! Oto kilka pomysłów, jak ją wykorzystać.

Makaron z łodygi brokułu
Składniki (4 porcje):
- 4 duże łodygi brokułu
- 2 łyżki prażonych ziaren sezamu
Marynata:
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki

Sałatka z łodygi brokułu
Składniki:
- 5 średnich łodyg brokułu
- 1/4 filiżanki świeżej natki pietruszki
- 1/4 filiżanki startego parmezanu
Dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu

Hummus z łodygi brokułu
Składniki:
- 2 filiżanki plasterków z obranych łodyg brokułu
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/4 filiżanki tahini
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 filiżanki posiekanych ziół (tymianek, oregano itp.)
- 1/2 łyżeczki soli