Ręczne maszynki do mięsa od lat są nieodzownym wyposażeniem każdej kuchni. Dzięki nim przygotowanie wielu potraw to nietrudne zadanie. Choć ręczne modele są niewątpliwie przydatne, warto wiedzieć, że powoli przechodzą do lamusa. Ich miejsce zastępują o wiele bardziej wygodne i efektywne maszynki elektryczne, wśród których na pozycję lidera wysuwają się produkty marki Bosch.
Dobrej jakości maszynka do mięsa Bosch to urządzenie, które pozwoli na przygotowanie nie tylko kotletów mielonych czy tradycyjnych gołąbków. Z jej pomocą bez problemu zrobisz także pasztet czy pastę z ciecierzycy albo soczewicy. Elektryczna maszynka do mięsa sprawdzi się zatem zarówno w domu mięsożerców, jak i wegetarian. Warto dodać, że rezygnowanie z niej wyłącznie ze względu na dostępność mięsa mielonego w sklepach nie jest dobrym pomysłem. Takie półprodukty zawierają bowiem wiele dodatków (w tym liczne utrwalacze, dużo soli oraz glukozę), dlatego nie są najlepszym wyborem dla osób dbających o to, co ląduje na ich talerzu. Korzystając z elektrycznej maszynki do mielenia mięsa Bosch zyskujesz natomiast pewność, że w przygotowanych przez Ciebie potrawach znajduje się wyłącznie to, co najlepsze.
Dodatkowo urządzenie pozwala na idealne zmielenie ziemniaków na kluski śląskie, twarogu na sernik czy maku na makowiec. Bez problemu przyrządzisz także warzywne pasty do chleba, jarskie pasztety czy różnego rodzaju przeciery. Warto dodać, że nowoczesne maszynki Bosch umożliwiają także mielenie… kawy! Wszystko to dzięki dodatkowym przystawkom, z którymi gotowanie to pestka.
Szybkość i łatwość mielenia
Ręczne maszynki do mięsa goszczą w naszych kuchniach od lat, jednak komfort ich użytkowania jest znacznie mniejszy niż w przypadku maszynek elektrycznych. Podstawową różnicą pomiędzy tymi dwoma typami sprzętów jest szybkość mielenia. Rozdrabnianie mięsa za pomocą tradycyjnego urządzenia jest czasochłonne i nierzadko wymaga powtórzenia całego procesu. W przypadku maszynek elektrycznych zadanie jest banalnie proste.
Maszynki Bosch z serii ProPower mają doskonałą wydajność. Te urządzenia są w stanie zmielić aż 3,5 kg mięsa w ciągu minuty. Takiego rezultatu nie da się osiągnąć, korzystając z manualnej maszynki do mięsa. Kolejnym atutem urządzenia elektrycznego jest wygoda użytkowania. Rozdrabnianie poszczególnych produktów za pomocą automatycznego sprzętu nie wymaga użycia siły – wystarczy umieścić mięso czy warzywa w pojemniku i nacisnąć właściwy guzik. Ponadto maszynka elektryczna wygrywa z maszynką ręczną ze względu na sposób montowania, a właściwie jego brak. Tradycyjne urządzenia montuje się do blatu stołu, co przyczynia się do niszczenia jego powierzchni. W celu stabilnego przytwierdzenia maszynki do podłoża konieczne jest użycie siły oraz dokładne dokręcenie specjalnej śruby, która prawie zawsze pozostawia wgniecenia w blacie. Ten problem w ogóle nie dotyczy maszynek elektrycznych. Taki sprzęt wystarczy bowiem ustawić na stole lub innej równej powierzchni i można od razu przystąpić do mielenia.
Maszynki do mielenia Bosch CompactPower są także nieodzowne podczas przygotowywania sałatek i przetworów. Wszystko to dzięki licznym przystawkom, zamieniającym maszynkę do mięsa w urządzenie wielofunkcyjne. W przypadku tradycyjnego sprzętu mielącego wielofunkcyjność nie wchodzi w grę – ręczne maszynki służą wyłącznie do mielenia.
Bezpieczeństwo obsługi
Elektryczne maszynki do mielenia mięsa marki Bosch zostały zaprojektowane tak, żeby korzystanie z nich było nie tylko wygodne, ale przede wszystkim bezpieczne. Gwarantują to najnowsze rozwiązania oraz zasady konstrukcji urządzeń elektrycznych. Dzięki wiedzy inżynierów projektujących sprzęt Bosch, maszynki do mięsa nie stanowią zagrożenia dla użytkowników. Wszystkie przewody oraz części elektryczne zostały zabezpieczone tak, by nie powodować zwarć i spięć. Ponadto specjaliści pracujący dla marki Bosch zadbali o elementy takie jak podajniki, noże czy dociskacze. Prawidłowe korzystanie z maszynki sprawia, że każda z części jest bezpieczna dla użytkownika i nie stwarza ryzyka skaleczenia czy innych urazów.
Za bezpieczeństwo w maszynkach Bosch ProPower odpowiadają też materiały wykorzystane do produkcji sprzętu. Wszystkie sitka oraz nożyki zostały wykonane ze stali szlachetnej, dzięki czemu nie rdzewieją, a co za tym idzie, nie przyczyniają się do zmiany składu chemicznego przygotowywanych potraw. Dodatkową zaletą tych elementów jest różna grubość, która pozwala na dostosowanie sitka do mielonego produktu. Nie bez znaczenia jest także solidność wykonania poszczególnych elementów, która przyczynia się do wydłużenia okresu eksploatacji oraz znacząco ułatwia utrzymanie maszynki do mięsa w czystości. Dzięki temu w zakamarkach nie gromadzą się resztki będące idealną pożywką dla drobnoustrojów.
Funkcja rewers w maszynkach Bosch CompactPower zwiększa komfort i bezpieczeństwo użytkowania, ponieważ dzięki niej można bez problemu cofnąć obrót maszynki i usunąć twardy element np. kostkę, która utrudnia mielenie. Takie rozwiązanie sprawia, że do mielonych produktów nie dostają się przedmioty mogące przyczynić się do udławienia.
Ponadto stabilność urządzenia oraz jego elastyczne przyklejające się do podłoża nóżki są bezpieczne nie tylko dla użytkownika (maszynka nie może spaść z blatu, np. na nogę, nie może być ściągnięta ze stołu przez dziecko itp.), ale także dla mebli. Tradycyjne maszynki do mielenia mięsa uszkadzają blaty kuchenne i stwarzają ryzyko różnego rodzaju urazów, ponieważ są ciężkie.
Dodatkowe funkcje
Funkcje uzupełniające w maszynkach Bosch sprawiają, że żadna maszynka ręczna nie może się z nimi równać. Dodatkowe przystawki oraz nowoczesne rozwiązania zamieniają bowiem zwykłą maszynkę do mielenia mięsa w urządzenie wielofunkcyjne, które przyda się w każdej kuchni.
Jednym z ciekawszych rozwiązań w modelach Bosch z serii CompactPower jest wielofunkcyjna szatkownica. Różnego rodzaju bębny sprawiają, że z łatwością przygotujesz wiele potraw z warzyw. Z pomocą urządzenia możesz bez większego problemu pokroić jarzyny zarówno w drobne, jak i grube wiórki czy plastry. Zmieniając bęben, możesz z kolei zetrzeć ziemniaki na placki ziemniaczane. Dodatkową zaletą szatkownicy jest materiał, z jakiego została wykonana. Podobnie jak w przypadku innych elementów użyto tu stali nierdzewnej, która nie wchodzi w reakcję z produktami spożywczymi (np. z kwaśnymi pomidorami), przez co nie wpływa na zmianę smaku.
W maszynkach z linii CompactPower na uwagę zasługuje także specjalna nasadka masarska umożliwiająca przyrządzanie smacznych, zdrowych i aromatycznych kiełbas. Ten element to jednak nie tylko narzędzie masarskie. Dzięki nasadce możesz bez trudu faszerować warzywa czy canelloni. Wybierając maszynkę Bosch CompactPower, ułatwiasz sobie przygotowanie wielu potraw.
Ręczne maszynki do mięsa przydają się głównie podczas przygotowywanie potraw z mięsa. Czasami są wykorzystywane do mielenia maku czy rozdrabniania warzyw na pasztet jarski. To jednak niewiele w porównaniu z maszynkami elektrycznymi nowej generacji. Urządzenia Bosch CompactPower są wyposażone w wyciskarkę do owoców cytrusowych, dzięki którym przygotowanie aromatycznych soków jest banalne. Wystarczy przeciąć owoce na pół, przyłożyć je do wyciskarki, przelać sok do szklanki i delektować się jego smakiem.
Zaskoczeniem może być także młynek żarnowy będący elementem wyposażenia maszynek z serii CompactPower. Dzięki niemu mielenie kawy czy ziół to pestka. Świetnej jakości młynek zmieli dokładnie ziarna kawy na ulubioną grubość, a także przeróżne nasiona, orzechy czy przyprawy, a wszystko to dosłownie w kilka sekund.
Nowoczesne maszynki do mielenia Bosch nie mogą być porównywane z tradycyjnymi maszynkami ręcznymi, które przegrywają z nimi pod każdym względem. Przede wszystkim nieporównywalna jest wygoda korzystania z urządzenia. Ponadto na uwagę zasługują: jakość wykonania, bezpieczeństwo korzystania oraz wielofunkcyjność. Jeśli więc szukasz sprzętu, który ułatwi Ci codzienne gotowanie, nie zastanawiaj się i zamień ręczną maszynkę do mięsa na elektryczną maszynkę do mielenia marki Bosch.