Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy, ile jedzenia wyrzuca. Ale ilość odpadów spożywczych powstających każdego roku wystarczyłaby z nawiązką do wykarmienia niemal 1 miliarda głodnych ludzi na świecie. Więc co mogą zrobić Państwo Marnotrawcy? Marka Bosch przedstawia 10 najważniejszych wskazówek, jak uniknąć marnowania jedzenia i zarządzać nim od początku do końca.

Notuj dla pamięci
Zapomniałeś, kiedy otworzyłeś butelkę z mlekiem? Wystarczy zapisać na niej datę otwarcia. To pozwoli uniknąć powstawania resztek w otwartych pudełkach, butelkach lub pojemnikach.

Wielkość ma znaczenie
Odmierzaj lub waż jedzenie, aby uzyskać właściwą wielkość porcji. Prawdopodobnie wszyscy wiemy, jak to jest ugotować dwa razy więcej spaghetti, niż potrzebujemy.

Pierwsze przyszło, pierwsze poszło
Wkładanie świeżo kupionego jedzenia na tył półki pomaga zapamiętać, że najpierw należy zjeść starsze produkty. Naturalnie ma to też zastosowanie w przypadku chłodziarki.

Kupuj z głową
Pozwól mózgowi odpocząć – korzystaj z listy zakupów i upewnij się, że wiesz co jest w Twojej spiżarni. Eliminuje to przeładowane spiżarnie i brak pojęcia o datach ważności.

Lód, lód, lodowate
Masz jakieś resztki? Dopilnuj, by schować je do chłodziarki na czas! Zamrażanie hamuje przyrost szkodliwych mikroorganizmów i rozkład żywności.

W słoju
Kuchnia nie jest kuchnią bez słoików. Używasz ich do marynowania i robienia przetworów. Jest jeszcze coś: słoje mogą być też ciekawą dekoracją kuchni.

Odpowiednie substytuty
Czasami nie ma potrzeby stosowania wyszukanego składnika, jeśli w spiżarni znajdziesz jego substytut.

Obieranie warzyw
Nie wyrzucaj obierek z warzyw – wykorzystaj je do ugotowania pysznego bulionu warzywnego. Dzięki temu zyskasz doskonałą bazę, na następną smakowitą zupę.

Zamrażaj wywary
Czasami możesz potrzebować małej porcji sosu. Spróbuj mrozić pozostały sos w pojemnikach na lód. Można będzie go łatwo wyjąć i w każdej chwili rozmrozić.

Resztki z obiadu
Bądź kreatywny i ugotuj jeden z “Obiadów z resztek” tygodniowo, na przykład smakowite azjatyckie danie z ananasem i ryżem. To doskonała okazja by uwolnić twórcze pomysły. I aby uniknąć marnowania jedzenia.