Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy, ile jedzenia wyrzuca. Ale ilość odpadów spożywczych powstających każdego roku wystarczyłaby z nawiązką do wykarmienia niemal 1 miliarda głodnych ludzi na świecie. Więc co mogą zrobić Państwo Marnotrawcy? Marka Bosch przedstawia 10 najważniejszych wskazówek, jak uniknąć marnowania jedzenia i zarządzać nim od początku do końca.

Unikaj marnowania jedzenia

Notuj dla pamięci

Zapomniałeś, kiedy otworzyłeś butelkę z mlekiem? Wystarczy zapisać na niej datę otwarcia. To pozwoli uniknąć powstawania resztek w otwartych pudełkach, butelkach lub pojemnikach.

Unikaj marnowania jedzenia

Wielkość ma znaczenie

Odmierzaj lub waż jedzenie, aby uzyskać właściwą wielkość porcji. Prawdopodobnie wszyscy wiemy, jak to jest ugotować dwa razy więcej spaghetti, niż potrzebujemy.

Unikaj marnowania jedzenia

Pierwsze przyszło, pierwsze poszło

Wkładanie świeżo kupionego jedzenia na tył półki pomaga zapamiętać, że najpierw należy zjeść starsze produkty. Naturalnie ma to też zastosowanie w przypadku chłodziarki.

Unikaj marnowania jedzenia

Kupuj z głową

Pozwól mózgowi odpocząć – korzystaj z listy zakupów i upewnij się, że wiesz co jest w Twojej spiżarni. Eliminuje to przeładowane spiżarnie i brak pojęcia o datach ważności.

Unikaj marnowania jedzenia

Lód, lód, lodowate

Masz jakieś resztki? Dopilnuj, by schować je do chłodziarki na czas! Zamrażanie hamuje przyrost szkodliwych mikroorganizmów i rozkład żywności.

Unikaj marnowania jedzenia

W słoju

Kuchnia nie jest kuchnią bez słoików. Używasz ich do marynowania i robienia przetworów. Jest jeszcze coś: słoje mogą być też ciekawą dekoracją kuchni.

Unikaj marnowania jedzenia

Odpowiednie substytuty

Czasami nie ma potrzeby stosowania wyszukanego składnika, jeśli w spiżarni znajdziesz jego substytut.

Unikaj marnowania jedzenia

Obieranie warzyw

Nie wyrzucaj obierek z warzyw – wykorzystaj je do ugotowania pysznego bulionu warzywnego. Dzięki temu zyskasz doskonałą bazę, na następną smakowitą zupę.

Unikaj marnowania jedzenia

Zamrażaj wywary

Czasami możesz potrzebować małej porcji sosu. Spróbuj mrozić pozostały sos w pojemnikach na lód. Można będzie go łatwo wyjąć i w każdej chwili rozmrozić.

Resztki z obiadu

Bądź kreatywny i ugotuj jeden z “Obiadów z resztek” tygodniowo, na przykład smakowite azjatyckie danie z ananasem i ryżem. To doskonała okazja by uwolnić twórcze pomysły. I aby uniknąć marnowania jedzenia.

MyBosch

Zarejestruj się bezpłatnie i zyskaj niezliczone korzyści!

Centrum Kontaktu

Chętnie odpowiemy na Twoje pytania.
Centrum Kontaktu pracuje od poniedziałku do piątku, w godzinach 8:00-20:00, w weekendy 8:00-17:00.

42 271 5555

Poznaj markę Bosch

Odkryj jakość, doskonałość i niezawodność.