Składniki na 4 porcje jako główne danie
400 g orecchiette
Sól
200 g bazylii
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek świeżego czosnku
60 g orzeszków piniowych
50 g sera Parmesan +jeszcze szczypta
100 ml oliwy z oliwek
1 awokado
Przygotowanie
Czas przygotowania: 12 minut
Czas gotowania: 10 minut
Nastaw duży garnek wody z solą na makaron. Ugotuj Orecchiette al dente zgodnie z wytycznymi na opakowaniu i odlej kubek wody spod makaronu do wykorzystania później. Umyj i odwiruj do sucha bazylię. Podsmaż orzeszki piniowe w teflonowym rondlu do momentu uwolnienia aromatu. Dodaj ziarna razem z pozostałymi składnikami do blendera i zmiksuj dokładnie – w razie potrzeby dodaj nieco oliwy.
Włóż ociekający wodą makaron z garnka do podgrzanej miski i wymieszaj z pesto i niewielką ilością wody spod makaronu. Podawaj ze świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną startego sera Parmesan.
