Maszynki do mięsa kojarzą się przede wszystkim z przygotowywaniem kotletów mielonych lub mięsnego farszu do gołąbków czy krokietów. Jednak nowoczesne urządzenia do mielenia potrafią dużo więcej! Dzięki dodatkowym elementom i dostawkom za pomocą tego sprzętu można przygotować wiele dań wegetariańskich, a nawet deserów i koktajlów. Co potrafi niepozorna maszynka do mielenia?
Typowe zastosowania maszynki do mielenia
Elektryczne maszynki do mięsa miały kiedyś te same funkcje co ich ręczne odpowiedniki. Jedyną różnicą było to, że zamiast mielić mięso przy użyciu siły własnych mięśni, mogliśmy korzystać z napędu elektrycznego, co w dużym stopniu ułatwiało i przyspieszało cały proces mielenia.
Za pomocą maszynki do mielenia można w prosty i szybki sposób rozdrobnić różnego typu mięso na kotlety, sosy czy farsze mięsne. Z tym urządzeniem robienie domowych burgerów, pulpetów albo kotletów mielonych jest naprawdę proste. Co ważne, dzięki samodzielnemu mieleniu mamy w pełni kontrolę nad tym, jakiej jakości mięso znajduje się w naszych posiłkach, a dzięki wybraniu odpowiedniego rozmiaru sitka możemy decydować, jak drobno zmielimy dany kawałek mięsa.
Jeżeli chodzi o mielenie, to nie musimy zatrzymywać się tylko na mięsnych produktach. Proste maszynki do mięsa i ich ręczne odpowiedniki pozwalają również na mielenie twarogu na serniki czy pierogi albo maku na makowce. Kilkukrotne przepuszczenie przez takie urządzenie ugotowanych ziemniaków i sera pozwoli na przygotowanie świetnego farszu do pierogów ruskich! Sięgając po banany czy inne słodkie owoce możemy przygotować pyszny mus albo domowy sorbet.
Niestety na tych funkcjach kończyły się kiedyś możliwości maszynki do mielenia, nic więc dziwnego, że większość kojarzy ten sprzęt wyłącznie z rozdrabnianiem mięsa, a od święta twarogu, maku czy owoców. Tradycyjne urządzenia do mielenia były bardzo proste i miały wąską gamę zastosowań. Obecnie tego typu maszyny są wyposażone w wiele dodatkowych akcesoriów, które dają znacznie więcej możliwości.
3 w 1: maszynka do mielenia mięsa, szatkownica, wyciskarka
Ręczna maszynka do mielenia oferuje o wiele mniej niż jej elektryczny odpowiednik. Na szczęście teraz możemy korzystać z bardzo zaawansowanych urządzeń. Jeżeli na dodatek postawimy na elektryczny model z bogatym wyposażeniem, to z łatwością przygotujemy wszystkie elementy domowych obiadów, zaczynając od kotletów przez placki ziemniaczane, a kończąc na sałatkach i surówkach. Po posiłku będziemy mogli napić się świeżo wyciśniętego soku. Jak to możliwe?
Nowoczesne maszynki do mielenia działają szybko i bezpiecznie, a co najważniejsze – są bardzo wydajne i wielofunkcyjne. Mielenie mięsa to tylko jedna z wielu opcji. Kolejną funkcją jest szatkowanie oraz krojenie produktów. Najlepsze maszyny do mielenia są często jednocześnie wielofunkcyjnymi szatkownicami. Dołączone do zestawu bębny pozwalają na krojenie w plastry, ścieranie na drobne i grube wiórki, a nawet ucieranie.
Taka dostawka do szatkowania daje ogromne możliwości, jeżeli chodzi o przygotowywanie dań z warzyw. Za jej pomocą z łatwością zetrzemy ziemniaki i przygotujemy z nich placki ziemniaczane dla całej rodziny, a jeśli będziemy potrzebować świeżej i zdrowej surówki do obiadu, to w kilka chwil zetrzemy marchewkę, seler, pietruszkę czy inne warzywa.
Opcja szybkiego szatkowania sprawdzi się doskonale podczas przygotowywania domowych przetworów. Nikt nie odmówi zjedzenia domowej kiszonej kapusty, ale bardzo niewiele osób decyduje się na przygotowanie jej samodzielnie. Krojenie warzyw to długa i żmudna praca, a nam ciągle brakuje czasu. Z pomocą wielofunkcyjnej maszynki do mielenia ten problem znika. Podobnie sprawa wygląda, jeżeli będziemy mieć ochotę na zrobienie innych domowych przetworów np. krojonych ogórków lub cukinii w zalewie. W takim przypadku sięgnijmy po bęben pozwalający na krojenie w plastry. W parę minut uda nam się pokroić nawet kilka kilogramów warzyw, dzięki czemu zaoszczędzimy mnóstwo czasu.
Maszynka do mielenia pozwala przygotować pyszne świeżo wyciskane soki? Oczywiście, ale tylko jeżeli wybierzemy odpowiedni model urządzenia! Wiele maszynek jest wyposażonych dodatkowo w wyciskarkę do cytrusów czy przystawkę do wyciskania miękkich owoców lub warzyw. Korzystając z tej końcówki, możemy tworzyć własne kombinacje smaków albo postawić na proste jednoskładnikowe soki np. z pomarańczy, grejpfrutów, truskawek, kiwi, malin czy nawet pomidorów!
Dzięki tej funkcji ograniczymy lub kompletnie wyeliminujemy kupowanie gotowych soków, które w swoim składzie często mają dodatkową porcję cukru albo wspomagacze smaku. Co ważne, wszystkie dodatkowe elementy maszynki do mielenia czyści się szybko i łatwo, dzięki czemu z chęcią będziemy po nią sięgać, by przygotować kolejne dania.
Zobacz, jakie możliwości mają maszynki do mielenia z serii Bosch CompactPower! To naprawdę wielofunkcyjne urządzenia, które na dodatek nie zajmują wiele miejsca w kuchni.
Domowej roboty kiełbasy – jak działa nasadka masarska Bosch?
Własne wyroby mięsne stają się coraz popularniejsze. Nic więc dziwnego, że wiele osób rozgląda się za urządzeniami, które pomogą im podczas przygotowywania domowych specjałów. W przypadku domowej kiełbasy idealnie sprawdzi się elektryczna maszynka do mięsa z nakładką masarską. Pierwszym krokiem podczas przygotowywania takiej kiełbasy jest, oczywiście, zmielenie całego mięsa. Następnie uzyskaną masę należy doprawić w odpowiedni sposób, wyrobić i odstawić na kilka lub nawet kilkanaście godzin do lodówki, by przyprawy, mięso i inne dodatki dobrze się połączyły.
Po tym czasie możemy już sięgnąć po nasadkę masarską. Jest to podłużne akcesorium, które montuje się u wylotu maszynki do mielenia mięsa. Za pomocą tego sprytnego elementu możemy dozować zwartą masę mielonego mięsa przez wąski otwór do specjalnych osłonek do kiełbas. Nasadka masarska będzie też przydatna do nadziewania różnych potraw farszem np. pasztecików. Cienka końcówka pozwala bardzo precyzyjnie dozować wybrane nadzienie. Musimy tylko pamiętać, by było ono odpowiednio gęste.
Aromatyczna kuchnia – mielenie świeżej kawy i ziół
Najbardziej zaawansowane modele maszynki do mielenia mięsa mają w zestawie jeszcze jedną przystawkę. Mowa tu o młynku żarnowym, dzięki któremu z łatwością zmielimy ziarna kawy lub rozdrobnimy zioła i przyprawy. Taki młynek świetnie sprawdzi się także do orzechów, pestek i nasion.
Korzystając z tej dodatkowej funkcji maszynki do mielenia, będziemy mogli codziennie cieszyć się smakiem najlepszej kawy, a podczas gotowania dodawać do potraw świeżo zmielone przyprawy, których aromat jest najlepszy tuż po rozdrobnieniu. Ta przystawka sprawdzi się także, kiedy będziemy chcieli zmielić migdały lub orzechy do ciasta czy owsianki. Oddzielny młynek do kawy nie będzie już potrzebny!
Poznaj nowoczesne maszynki do mielenia wyposażone w wiele dodatkowych akcesoriów.
Maszynka już nie tylko do mielenia mięsa
Obecnie maszynki do mielenia są przeznaczone nie tylko do mięsa. Za ich pomocą można przetwarzać naprawdę różnorodne produkty, a samo urządzenie jest w stanie zastąpić wiele kuchennych sprzętów. Dzięki dodatkowym bębnom możliwe jest tarcie na wiórki i jednolitą masę oraz krojenie w plastry, a przystawki pozwalają wyciskać sok z cytrusów czy miękkich owoców i warzyw. Dodatkowo nasadka masarska nadaje się do robienia domowych kiełbas oraz nadziewania pasztecików. Niektóre modele maszynki do mielenia mają w zestawie także młynek do mielenia kawy lub ziół. Tak wyposażone urządzenie staje się naprawdę wielofunkcyjną maszyną pozwalającą na przygotowanie śniadań, dań obiadowych, kolacji, deserów i napojów! Obecnie stawiając na tego typu urządzenie, możemy z łatwością zrezygnować z wielu innych sprzętów kuchennych, co pozwala zaoszczędzić sporo miejsca w kuchni.