Maszynka do mielenia to jedno z najważniejszych urządzeń w kuchni. Warto więc wybrać dobrej jakości sprzęt, który ułatwi niejedno kulinarne zadanie. Dowiedz się, jakie parametry powinna mieć idealna maszynka do mielenia mięsa.

Nowoczesne maszynki do mielenia mięsa to urządzenia, dzięki którym codziennie gotowanie będzie prawdziwą przyjemnością. Kupując nowy sprzęt, warto więc zadbać o to, by był jak najbardziej dostosowany do Twoich potrzeb. Zanim wybierzesz się na zakupy, poznaj rodzaje maszynek do mielenia mięsa oraz zastanów się, jakie potrawy przyrządzasz najczęściej. Z tą wiedzą możesz śmiało ruszyć do sklepu, aby kupić sprzęt, który ułatwi Ci codzienne przygotowywanie posiłków dla całej rodziny.

Maszynka do mielenia – historia

Maszynka do mielenia mięsa gości w naszych domach od lat. Już nasze prababcie korzystały z tego bezkonkurencyjnego niezbędnika kuchennego. Na przestrzeni lat zmieniały się jednak parametry urządzenia oraz ich funkcjonalność. Za wynalazcę tradycyjnej maszynki do mielenia mięsa uchodzi niemiecki konstruktor Karl Drais żyjący w latach 1785–1851. To on jako pierwszy zaprojektował urządzenie ułatwiające rozdrabnianie mięsa.

Klasyczne maszynki do mielenia składają się ze ślimacznicy, która po wprawieniu w powolny ruch obrotowy przesuwa kawałki mięsa w kierunku obracających się wraz z nią noży rozdrabniających produkt. Następnie zmielone mięso czy warzywa są przeciskane przez tarczę z niewielkimi otworami o ostrych krawędziach. Proces mielenia za pomocą maszynki ręcznej wymaga manualnego napędzania ślimacznicy przy pomocy korby. To nieco utrudnia i wydłuża proces rozdrabniania. Ten problem nie występuje w przypadku maszynek elektrycznych, które działają automatycznie, a jedynym zadaniem użytkownika jest podawanie produktów przeznaczonych do zmielenia.

Nowoczesne technologie

Rozwój techniki umożliwił zastosowanie w sprzęcie kuchennym rozwiązań, które ułatwiają codziennie gotowanie. Jednym z przełomowych wydarzeń w historii maszynek do mięsa było wyposażenie ich w silnik elektryczny. To osiągnięcie dwudziestowiecznych inżynierów sprawiło, że przygotowywanie pasztetów, kotletów mielonych czy tradycyjnych gołąbków stało się proste. Udoskonalenie urządzenia przyczyniło się do zwiększenia wygody użytkowania, skrócenia czasu mielenia oraz pozwoliło na rozwój kolejnych funkcji. Dalsze próby rozszerzenia pracy maszynek do mięsa zaowocowały tym, że współczesne maszynki służą nie tylko do rozdrabniania wieprzowiny czy drobiu, ale są przydatne podczas przygotowania wielu innych potraw lub napojów. Najnowsze modele maszynek marki Bosch są w stanie idealnie zemleć ziarna kawy czy nasiona przypraw!

Przemysłowe maszyny do mielenia

Maszynki do mięsa są powszechnie wykorzystywane w przemyśle spożywczym. W zakładach przetwórstwa mięsnego nazywa się je wilkami. Te urządzenia mają pokaźne rozmiary (kilkanaście lub kilkadziesiąt razy większe od domowych maszynek do mielenia mięsa) i służą do rozdrabniania dużych ilości surowca. Wilki składają się z zestawu tnącego, w skład którego wchodzą: siatki, szarpak oraz noże, a także z gardzieli z podajnikiem ślimakowym. Maszynki przemysłowe wykorzystuje się w zakładach przetwórstwa mięsnego.

Maszynka do mielenia nie tylko mięsa!

Współczesne maszynki do mielenia to urządzenia wielofunkcyjne. W przeciwieństwie do tradycyjnego sprzętu, służą bowiem nie tylko do mielenia mięsa czy warzyw. Przykładem zaawansowanych maszynek do mielenia mięsa są produkty marki Bosch z serii CompactPower. Te urządzenia zostały wyposażone w wiele ciekawych przystawek sprawiających, że funkcjonalność sprzętu znacznie się zwiększa. Jednym z dodatków jest m.in. nasadka masarska, dzięki której przyrządzanie domowych kiełbas jest proste. Równie ciekawym rozwiązaniem w maszynkach CompactPower jest przystawka umożliwiająca wyciskanie soków z owoców cytrusowych. Wystarczy przeciąć owoce na pół i po kolei delikatnie przyciskać je do obracającej się przystawki wyciskającej. Sok zacznie spływać do podstawionej szklanki, by o chwili delektować się jego smakiem.

Innowacyjną przystawką do maszynki do mięsa jest młynek żarnowy, który pozwala na mielenie kawy czy ziół. Świetnej jakości młynek zmieli na ulubioną grubość nie tylko ziarna kawy, a także przeróżne nasiona, orzechy czy przyprawy, a wszystko to dosłownie w kilka chwil.

Słynne kruche ciastka z maszynki do mielenia

Ciastka przez maszynkę to hit kilku pokoleń. Ten prosty wypiek został wpisany na listę produktów tradycyjnych 16 czerwca 2016 roku w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie lubelskim. Historia wypieku ciastek sięga XIX wieku. Wtedy pojawiły się bowiem pierwsze maszynki do mięsa, a wkrótce po ich upowszechnieniu się zaczęto wykorzystywać je także podczas pieczenia. Tradycyjne ciastka przez maszynkę mają bardzo prosty skład. Do ich przygotowania potrzeba:

• 0,5 kg mąki pszennej,
• 2 żółtka,
• 150 g cukru pudru,
• 250 g masła,
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wszystkie składniki trzeba zagnieść na jednolite ciasto. Można wykorzystać do tego robot planetarny Bosch. Następnie należy przygotować maszynkę do mięsa i zamontować specjalną przystawkę do formowania.. Ciasto wkładamy po kawałku do komory mielącej i ostrożnie zaczynamy mielenie. Do popychania ciasta do wnętrza komory należy używać wyłącznie popychacza dołączonego do urządzenia. Wychodzące paski ukształtowanego ciasta dzielimy na kilkucentymetrowe kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy 10–15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak wybrać najlepszą maszynkę do mielenia?

Kupując maszynkę do mięsa, warto zastanowić się, jakie funkcje dodatkowe powinna mieć. Sposobem na zdobycie takiej wiedzy jest odpowiedzenie sobie na pytanie, jakie potrawy przyrządzasz najczęściej. Jeśli potrzebujesz dobrej maszynki do mięsa, która dodatkowo sprawdzi się podczas przetwarzania owoców czy warzyw, koniecznie sprawdź, ile dodatkowych akcesoriów znajduje się w zestawie. Przydatne mogą być przystawki umożliwiające wyciskanie soków lub robienie domowych kiełbas. Szatkownica z różnymi bębnami będzie idealna do szybkiego przygotowania surówek czy starcia ziemniaków na placki. Ponadto zwróć uwagę na dodatkowe funkcje, takie jak np. mielenie ziaren kawy. Takie rozwiązania sprawią, że kupującjedno urządzenie, unikniesz wydawania pieniędzy na dodatkowy sprzęt.

Robot marki Bosch z maszynką do mięsa

Roboty kuchenne marki Bosch są wyposażone w wiele przydatnych w kuchni funkcji. Wielofunkcyjność jest gwarantowana przez szeroki wybór końcówek i przystawek. Jedną z nich jest m.in. maszynka do mielenia mięsa, co sprawia, że decydując się na profesjonalny robot kuchenny, możesz także bez problemu zemleć mięso czy warzywa. Szukając idealnego urządzenia do swojej kuchni, zastanów się, w jak często i do jakich ilości będziesz wykorzystywać maszynkę. Jeśli mięso mielisz sporadycznie, może warto zainwestować w dobry robot planetarny. Jeśli jednak robisz to często i przygotowujesz dania większych ilości mięsa mielonego, rozważ zakup dwóch osobnych urządzeń.

Maszynki do mielenia Bosch – ranking

Maszynki do mielenia Bosch to wysoko wyspecjalizowane urządzenia, które przydadzą się w każdej kuchni. W zależności od modelu ich funkcje się różnią, dlatego, kupując sprzęt, przeanalizuj jego możliwości.

Seria ProPower CompactPower SmartPower
Model MFW66020 MMWPL3001 MFW3X18B
Właściwości • bardzo szybkie i łatwe przetwarzanie żywności dzięki dużej mocy oraz wydajnemu silnikowi

• maszynka z łatwością radzi sobie z przetwarzaniem dużych ilości żywności – nawet do 3 kg/min

• przyjazna obsługa, praktyczny uchwyt ułatwiający przenoszenie oraz schowek na akcesoria

• gumowe przyssawki w podstawie urządzenia gwarantujące stabilność maszynki podczas pracy

• możliwość przygotowania domowych wyrobów masarskich
• mocny i wydajny silnik. Moc zablokowania silnika (Motor Block Power) na poziomie 2000 W gwarantuje dokładne przetwarzanie składników w bardzo krótkim czasie

• wysokiej jakości dwustronny nożyk – dzięki nadaniu ostrości obu stronom ma on dwa razy dłuższą żywotność i jest przyjazny dla domowego budżetu

• możesz go używać dwa razy dłużej niż nożyka jednostronnego

• funkcja REVERS pozwala na odwrócenie kierunku mielenia w przypadku zablokowania urządzenia np. przez włókniste kawałki mięsa. Zdecydowanie zwiększa bezpieczeństwo pracy oraz oszczędza czas konieczny, aby rozkręcić komorę mielenia i usunąć z niej blokujące kawałki żywności

• przemyślany design, praktyczny uchwyt ułatwiający przenoszenie urządzenia oraz wygodny schowek na sitka i kabel

• prosta i wygodna obsługa
• mocny i wydajny silnik. Moc zablokowania silnika (Motor Block Power) na poziomie 2000 W gwarantuje dokładne przetwarzanie składników w bardzo krótkim czasie

• mielenie mięsa, szatkowanie warzyw na różne sposoby, ścieranie ziemniaków na placki ziemniaczane, wyciskanie soku z owoców i warzyw – każdą z tych wymagających wysiłku czynności wykona za Ciebie maszynka marki Bosch

• młynek żarnowy w zestawie – dzięki niemu zmielisz ziarna kawy, nasiona czy przyprawy na wybraną grubość

• wysokiej jakości dwustronny nożyk. Dzięki nadaniu ostrości obu stronom ma on dwa razy dłuższą żywotność i jest przyjazny dla domowego budżetu. Możesz go więc używać dwa razy dłużej niż nożyka jednostronnego

• funkcja REVERS pozwala na odwrócenie kierunku mielenia w przypadku zablokowania urządzenia np. przez włókniste kawałki mięsa; zdecydowanie zwiększa bezpieczeństwo pracy, oszczędza czas konieczny, aby rozkręcić komorę mielenia i usunąć z niej blokujące kawałki żywności

Maszynka do mielenia mięsa to niezbędnik każdej kuchni. Już nasze prababcie korzystały z takich urządzeń, ułatwiając sobie codzienne kuchenne prace. Współczesne maszynki to urządzenia wielofunkcyjne, dlatego, decydując się na ich zakup, zapewniasz sobie łatwiejsze gotowanie każdego dnia.