Kruche ciastka wyciskane z maszynki, to smak dzieciństwa. Domowe ciasteczka o smaku maślanym lub kakaowym, można w łatwy sposób zrobić z pomocą maszynki do ciastek. Innym sposobem na ich proste przygotowanie, jest użycie maszynki do mielenia mięsa z przystawką do robienia ciastek. Poznaj nasze sprawdzone przepisy i sekret udanego ciasta kruchego.
Ciastka z maszynki – trzy sprawdzone przepisy
Jak w takim razie przygotować ciastka z maszynki? Kluczem udanego wypieku, są właściwe proporcje składników oraz ich dobra jakość. Zanim dojdziemy do sprawdzonych przepisów, warto zapoznać się z kilkoma konkretnymi wskazówkami.
Pamiętaj, użyj prawdziwego masła, margaryna lub produkty masłopodobne, nie zagwarantują wyjątkowego smaku kruchych ciasteczek. Mąkę koniecznie trzeba dobrze przesiać, aby ją napowietrzyć i pozbyć się grudek. Do ciasta najlepiej dodać cukier waniliowy, a nie jego tańszy odpowiednik, w którego składzie znajduje się wanilina. Ostatnim sekretem jest tłusta śmietana. Teraz czas na sprawdzony przepis na ciastka z maszynki!
Ciastka przez maszynkę klasyczne
Przepis na klasyczne ciastka z maszynki jest bardzo prosty. Zacznijmy od listy składników, do ich przygotowania potrzebujesz:
• 300 g mąki pszennej;
• 100 g drobnego cukru do wypieków;
• 1 opakowanie cukru waniliowego;
• łyżeczkę proszku do pieczenia;
• 3 żółtka;
• 1 szklankę tłustej śmietany (min. 18%);
• 150 g prawdziwego masła (min. 82% tłuszczu).
Przygotowywanie ciastek z maszynki zaczynamy od przesiania mąki i posiekania masła. Następnie łączymy te dwa składniki na stolnicy, jeśli jej nie posiadasz – użyj dużej miski. Kolejnym krokiem jest dodanie drobnego cukru i cukru waniliowego (zamiast niego, możesz dodać też świeżej wanilii z laski). Zagnieć wszystkie składniki, a następnie zrób w cieście dołek i dodaj do środka śmietanę oraz żółtka. Pamiętaj, aby nie gnieść ciasta zbyt długo, bo masło podgrzewa się przez nadmierne ugniatanie rękoma. Umieść ciasto w lodówce na 20–30 minut, aby nieco je schłodzić. Masa musi być plastyczna, nie może się kleić ani być lepka. W takim przypadku możesz dodać trochę mąki, aby uniknąć przyklejania się go do maszynki.
Następnym etapem jest przełożenie schłodzonej masy do maszynki lub robota do ciasta. Wcześniej załóż jednak wybraną końcówkę do ciastek. Wychodzące z niej ciasto pokrój na paski równej długości, w zależności od indywidualnych upodobań. Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie umieść w rozgrzanym do 180–200 stopni piekarniku. Kruche ciasteczka z maszynki powinny piec się około 10–15 minut.
Kruche ciastka z maszynki kakaowe
Możesz zdecydować się także na domowe ciastka z maszynki o smaku kakaowym. Przepis jest bardzo podobny do klasycznego. W wersji kakaowej 50 g mąki pszennej trzeba zastąpić 50 g kakao. Pamiętaj jednak, aby było to prawdziwe ciemne kakao, nie to typu instant. Dodatkowo trzeba dodać ok. 30 g więcej drobnego cukru.
Tu także zagniatamy wszystkie składniki na stolnicy lub w misce, następnie schładzamy ciasto w lodówce i przeciskamy je przez maszynkę. Podczas pieczenia warto sprawdzić po 10 minutach, czy ciasteczka są już gotowe. Mają ciemny kolor, lepiej więc częściej kontrolować poziom wypieczenia, aby ich nie spalić.
Ciastka z maszynki ze smalcem
Domowe kruche ciasteczka można przygotować także wykorzystując smalec. Najprostszym sposobem będzie wykorzystanie przepisu klasycznego i zastąpienie masła smalcem. Dodaj wtedy dokładnie taką samą ilość tego produktu. Możesz także nieco zmodyfikować przepis na ciastka z maszynki ze smalcem. Będziesz wtedy potrzebować:
• 500 g mąki pszennej,
• szklanki drobnego cukru do wypieków,
• 150 g masła,
• 100 g smalcu,
• 3 jajka (3 żółtka i 1 białko),
• 1 łyżki gęstej śmietany 18%.
Procedura przygotowania kruchych ciasteczek z maszynki jest dokładnie taka sama, jak w poprzednich przepisach. Warto do ciasta dodać opakowanie cukru waniliowego i startą skórkę pomarańczową, dla urozmaicenia ich smaku.
Sekret udanego wypieku – porządny robot do wyrabiania ciasta
Jest jeszcze jeden sekret udanego wypieku, który warto znać – to dobrze wyrobione ciasto. Oczywiście, można zagnieść je ręcznie, jest to jednak czasochłonne i męczące. Ważne, żeby masa była plastyczna, spójna i pozbawiona grudek. Problemem jest również szybkie ogrzewanie się masła pod wpływem ciepła naszych rąk. Do tego celu można więc wykorzystać porządny robot do wyrabiania ciasta z mocnym silnikiem – np. z serii Bosch Optimum.
Elegancki robot o wyjątkowym designie jest liderem mocy, a także innowacji w swojej kategorii. Przyda się w każdej kuchni, bez względu na to czy jesteś profesjonalistą, czy dopiero zaczynasz swoją kulinarną przygodę. Jego przewagą jest bardzo mocny silnik o mocy aż 1500 W! Dodatkowo wyposażony został w specjalny, inteligentny czujnik – Smart Dough Sesnsor – który czuwa nad idealnym poziomem wyrobienia ciasta. Roboty Bosch Optimum wyposażone są w dużą, solidną i metalową misę o pojemności 5,5 l, dzięki czemu możesz przygotować naprawdę dużą porcję ciasta lub kremu. Ciasteczka z maszynki mogą być przechowywane w papierowej torbie bardzo długo, zachowując swój smak. Możesz, więc zrobić większą porcję i w pełni wykorzystać możliwości misy.
Dzięki trwałej i solidnej obudowie robot planetarny Bosch Optimum jest niezawodny! Wyposażony został także w najnowszą technologię, która czuwa nad idealną konsystencją nie tylko kruchego czy drożdżowego ciasta, ale pozwoli przygotować pyszne kremy lub ubije śmietanę i sztywną pianę z białek. Specjalny ruch mieszadeł 3D sprawia, że ciasto nie przylepia się do misy i jest perfekcyjnie wyrobione. Nie musisz też odmierzać składników na oddzielnym urządzeniu, ponieważ w robocie Bosch Optimum znajdziesz wbudowaną wagę. Pozwala to na dodawanie wszystkich produktów bezpośrednio do misy. Ogromnym plusem tego robota planetarnego, jest także szeroka gama akcesoriów, zarówno tych, które znajdują się w zestawie, jak i tych dodatkowych. Mnogość rozwiązań daje nieskończoną liczbę kulinarnych pomysłów do zrealizowania!
Robiąc kruche ciasteczka w robocie planetarnym Bosch Optimum, możesz wykorzystać specjalne kształtki do ciastek. Montuje się je bezpośrednio do maszynki do mielenia, dzięki czemu możesz uzyskać aż 4 różne kształty. Dzięki temu przygotujesz nie tylko klasyczne płaskie i wąskie ciasteczka, ale także te nieco bardziej finezyjne, np. w kształcie gwiazdek. Kształtka do ciastek pozwoli szybko i łatwo uformować ciasteczka także wtedy, gdy musisz przygotować ich znaczną ilość.
Pieczenie kruchych ciastek – jaka temperatura?
Ciasto na kruche ciasteczka z maszynki powinno być dobrze wyrobione, trzeba zadbać także o prawidłowe wypieczenie. Bardzo ważne jest to, aby wkładać je do piekarnika nagrzanego do 180 – 200 stopni. Dobrze sprawdzi się tu termoobieg 4D – taka funkcja sprawi, że ciasteczka będą aromatyczne i chrupiące. Blacha powinna zająć środkowe miejsce w piekarniku tak, aby znajdowała się idealnie w centrum urządzenia.
Perfekcyjne rezultaty pieczenia możesz uzyskać z piekarnikiem Bosch Serie | 8. Dlaczego? Bo daje on nie tylko możliwości pieczenia i wykorzystywania parowaru, ale posiada specjalny sensor PerfectBake. Mierzy on stale temperaturę, dzięki czemu automatycznie dostosowuje proces pieczenia, panując nad wilgotnością potraw. Jeśli nie chcesz samodzielnie ustawić parametrów pieczenia, piekarnik Serie | 8 zrobi to za Ciebie – wybierze tryb grzania, czas pieczenia i temperaturę. Twoim zadaniem jest wyłącznie wybranie odpowiedniej kategorii potrawy i naciśnięcie przycisku „Start”. Urządzenie samodzielnie wypiecze ciasto, chleb lub quiche – i zrobi to doskonale. Dzięki specjalnej funkcji termoobiegu 4D, piekarnik idealnie rozprowadza ciepło na wszystkich poziomach. Pozwala to uzyskać świetne efekty bez względu na to, na którym poziomie znajduje się blacha i ile ich wykorzystujesz podczas jednego pieczenia.
Piekarniki Bosch Serie | 8 posiadają funkcję ParaPlus, dzięki czemu potrawy stają się chrupiące z zewnątrz i bardzo soczyste w środku. Przygotowywane na parze są delikatne, a także o wiele zdrowsze, ponieważ nie tracą dużej ilości składników odżywczych podczas obróbki termicznej. Piekarniki wykorzystują również najnowszą technologię Home Connect, dzięki czemu użytkownik ma zdalny dostęp do urządzenia. Możesz sterować nim z dowolnego miejsca