Kruche ciastka wyciskane z maszynki, to smak dzieciństwa. Domowe ciasteczka o smaku maślanym lub kakaowym, można w łatwy sposób zrobić z pomocą maszynki do ciastek. Innym sposobem na ich proste przygotowanie, jest użycie maszynki do mielenia mięsa z przystawką do robienia ciastek. Poznaj nasze sprawdzone przepisy i sekret udanego ciasta kruchego.
Ciastka z maszynki – trzy sprawdzone przepisy
Jak w takim razie przygotować ciastka z maszynki? Kluczem udanego wypieku, są właściwe proporcje składników oraz ich dobra jakość. Zanim dojdziemy do sprawdzonych przepisów, warto zapoznać się z kilkoma konkretnymi wskazówkami.
Pamiętaj, użyj prawdziwego masła, margaryna lub produkty masłopodobne, nie zagwarantują wyjątkowego smaku kruchych ciasteczek. Mąkę koniecznie trzeba dobrze przesiać, aby ją napowietrzyć i pozbyć się grudek. Do ciasta najlepiej dodać cukier waniliowy, a nie jego tańszy odpowiednik, w którego składzie znajduje się wanilina. Ostatnim sekretem jest tłusta śmietana. Teraz czas na sprawdzony przepis na ciastka z maszynki!
Ciastka przez maszynkę klasyczne
Przepis na klasyczne ciastka z maszynki jest bardzo prosty. Zacznijmy od listy składników, do ich przygotowania potrzebujesz:
• 300 g mąki pszennej;
• 100 g drobnego cukru do wypieków;
• 1 opakowanie cukru waniliowego;
• łyżeczkę proszku do pieczenia;
• 3 żółtka;
• 1 szklankę tłustej śmietany (min. 18%);
• 150 g prawdziwego masła (min. 82% tłuszczu).
Przygotowywanie ciastek z maszynki zaczynamy od przesiania mąki i posiekania masła. Następnie łączymy te dwa składniki na stolnicy, jeśli jej nie posiadasz – użyj dużej miski. Kolejnym krokiem jest dodanie drobnego cukru i cukru waniliowego (zamiast niego, możesz dodać też świeżej wanilii z laski). Zagnieć wszystkie składniki, a następnie zrób w cieście dołek i dodaj do środka śmietanę oraz żółtka. Pamiętaj, aby nie gnieść ciasta zbyt długo, bo masło podgrzewa się przez nadmierne ugniatanie rękoma. Umieść ciasto w lodówce na 20–30 minut, aby nieco je schłodzić. Masa musi być plastyczna, nie może się kleić ani być lepka. W takim przypadku możesz dodać trochę mąki, aby uniknąć przyklejania się go do maszynki.
![](http://media3.bosch-home.com/Images/600x/MCIM02334129_CB_PLJ_CRM_Kitchen_Machine_content_01_1600x1600.webp)
Następnym etapem jest przełożenie schłodzonej masy do maszynki lub robota do ciasta. Wcześniej załóż jednak wybraną końcówkę do ciastek. Wychodzące z niej ciasto pokrój na paski równej długości, w zależności od indywidualnych upodobań. Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie umieść w rozgrzanym do 180–200 stopni piekarniku. Kruche ciasteczka z maszynki powinny piec się około 10–15 minut.
Kruche ciastka z maszynki kakaowe
Możesz zdecydować się także na domowe ciastka z maszynki o smaku kakaowym. Przepis jest bardzo podobny do klasycznego. W wersji kakaowej 50 g mąki pszennej trzeba zastąpić 50 g kakao. Pamiętaj jednak, aby było to prawdziwe ciemne kakao, nie to typu instant. Dodatkowo trzeba dodać ok. 30 g więcej drobnego cukru.
Tu także zagniatamy wszystkie składniki na stolnicy lub w misce, następnie schładzamy ciasto w lodówce i przeciskamy je przez maszynkę. Podczas pieczenia warto sprawdzić po 10 minutach, czy ciasteczka są już gotowe. Mają ciemny kolor, lepiej więc częściej kontrolować poziom wypieczenia, aby ich nie spalić.
Ciastka z maszynki ze smalcem
Domowe kruche ciasteczka można przygotować także wykorzystując smalec. Najprostszym sposobem będzie wykorzystanie przepisu klasycznego i zastąpienie masła smalcem. Dodaj wtedy dokładnie taką samą ilość tego produktu. Możesz także nieco zmodyfikować przepis na ciastka z maszynki ze smalcem. Będziesz wtedy potrzebować:
• 500 g mąki pszennej,
• szklanki drobnego cukru do wypieków,
• 150 g masła,
• 100 g smalcu,
• 3 jajka (3 żółtka i 1 białko),
• 1 łyżki gęstej śmietany 18%.
Procedura przygotowania kruchych ciasteczek z maszynki jest dokładnie taka sama, jak w poprzednich przepisach. Warto do ciasta dodać opakowanie cukru waniliowego i startą skórkę pomarańczową, dla urozmaicenia ich smaku.
Sekret udanego wypieku – porządny robot do wyrabiania ciasta
Jest jeszcze jeden sekret udanego wypieku, który warto znać – to dobrze wyrobione ciasto. Oczywiście, można zagnieść je ręcznie, jest to jednak czasochłonne i męczące. Ważne, żeby masa była plastyczna, spójna i pozbawiona grudek. Problemem jest również szybkie ogrzewanie się masła pod wpływem ciepła naszych rąk. Do tego celu można więc wykorzystać porządny robot do wyrabiania ciasta z mocnym silnikiem – np. z serii Bosch Optimum.
Elegancki robot o wyjątkowym designie jest liderem mocy, a także innowacji w swojej kategorii. Przyda się w każdej kuchni, bez względu na to czy jesteś profesjonalistą, czy dopiero zaczynasz swoją kulinarną przygodę. Jego przewagą jest bardzo mocny silnik o mocy aż 1500 W! Dodatkowo wyposażony został w specjalny, inteligentny czujnik – Smart Dough Sesnsor – który czuwa nad idealnym poziomem wyrobienia ciasta. Roboty Bosch Optimum wyposażone są w dużą, solidną i metalową misę o pojemności 5,5 l, dzięki czemu możesz przygotować naprawdę dużą porcję ciasta lub kremu. Ciasteczka z maszynki mogą być przechowywane w papierowej torbie bardzo długo, zachowując swój smak. Możesz, więc zrobić większą porcję i w pełni wykorzystać możliwości misy.
Dzięki trwałej i solidnej obudowie robot planetarny Bosch Optimum jest niezawodny! Wyposażony został także w najnowszą technologię, która czuwa nad idealną konsystencją nie tylko kruchego czy drożdżowego ciasta, ale pozwoli przygotować pyszne kremy lub ubije śmietanę i sztywną pianę z białek. Specjalny ruch mieszadeł 3D sprawia, że ciasto nie przylepia się do misy i jest perfekcyjnie wyrobione. Nie musisz też odmierzać składników na oddzielnym urządzeniu, ponieważ w robocie Bosch Optimum znajdziesz wbudowaną wagę. Pozwala to na dodawanie wszystkich produktów bezpośrednio do misy. Ogromnym plusem tego robota planetarnego, jest także szeroka gama akcesoriów, zarówno tych, które znajdują się w zestawie, jak i tych dodatkowych. Mnogość rozwiązań daje nieskończoną liczbę kulinarnych pomysłów do zrealizowania!
Robiąc kruche ciasteczka w robocie planetarnym Bosch Optimum, możesz wykorzystać specjalne kształtki do ciastek. Montuje się je bezpośrednio do maszynki do mielenia, dzięki czemu możesz uzyskać aż 4 różne kształty. Dzięki temu przygotujesz nie tylko klasyczne płaskie i wąskie ciasteczka, ale także te nieco bardziej finezyjne, np. w kształcie gwiazdek. Kształtka do ciastek pozwoli szybko i łatwo uformować ciasteczka także wtedy, gdy musisz przygotować ich znaczną ilość.
Pieczenie kruchych ciastek – jaka temperatura?
Ciasto na kruche ciasteczka z maszynki powinno być dobrze wyrobione, trzeba zadbać także o prawidłowe wypieczenie. Bardzo ważne jest to, aby wkładać je do piekarnika nagrzanego do 180 – 200 stopni. Dobrze sprawdzi się tu termoobieg 4D – taka funkcja sprawi, że ciasteczka będą aromatyczne i chrupiące. Blacha powinna zająć środkowe miejsce w piekarniku tak, aby znajdowała się idealnie w centrum urządzenia.
Perfekcyjne rezultaty pieczenia możesz uzyskać z piekarnikiem Bosch Serie | 8. Dlaczego? Bo daje on nie tylko możliwości pieczenia i wykorzystywania parowaru, ale posiada specjalny sensor PerfectBake. Mierzy on stale temperaturę, dzięki czemu automatycznie dostosowuje proces pieczenia, panując nad wilgotnością potraw. Jeśli nie chcesz samodzielnie ustawić parametrów pieczenia, piekarnik Serie | 8 zrobi to za Ciebie – wybierze tryb grzania, czas pieczenia i temperaturę. Twoim zadaniem jest wyłącznie wybranie odpowiedniej kategorii potrawy i naciśnięcie przycisku „Start”. Urządzenie samodzielnie wypiecze ciasto, chleb lub quiche – i zrobi to doskonale. Dzięki specjalnej funkcji termoobiegu 4D, piekarnik idealnie rozprowadza ciepło na wszystkich poziomach. Pozwala to uzyskać świetne efekty bez względu na to, na którym poziomie znajduje się blacha i ile ich wykorzystujesz podczas jednego pieczenia.
![](http://media3.bosch-home.com/Images/600x/MCIM02476196_teaser_serie_8.jpg)
Piekarniki Bosch Serie | 8 posiadają funkcję ParaPlus, dzięki czemu potrawy stają się chrupiące z zewnątrz i bardzo soczyste w środku. Przygotowywane na parze są delikatne, a także o wiele zdrowsze, ponieważ nie tracą dużej ilości składników odżywczych podczas obróbki termicznej. Piekarniki wykorzystują również najnowszą technologię Home Connect, dzięki czemu użytkownik ma zdalny dostęp do urządzenia. Możesz sterować nim z dowolnego miejsca