Twój przewodnik o tym, jak przechowywać wino i dobrać odpowiednią temperaturę do jego serwowania.

Wino psuje się, zanim zdążysz się nim podelektować – sytuacja nie do pozazdroszczenia. Wino psuje się, zanim zdążysz się nim podelektować – to sytuacja nie do pozazdroszczenia. Zanim wykopiesz nową piwnicę do przechowywania butelek ulubionego wina, skorzystaj z naszych prostych porad, jak przechowywać czerwone, białe wino i wiele innych produktów.

Wilgotność powietrza, nasłonecznienie i temperatura: trzy podstawowe czynniki wpływające na przechowywanie wina.

Święta trójca przechowywania wina: wilgotność powietrza, nasłonecznienie i temperatura.

Mawia się, że dobre rzeczy zawsze chodzą trójkami. To najprawdziwsza prawda, jeśli chodzi o idealne warunki przechowywania wina. Idealne warunki przechowywania wina zależą w dużym stopniu od panującej wilgotności powietrza, narażenia na działanie promieni słonecznych oraz ewentualnych wahań temperatury. W najlepszym przypadku w Twoim pomieszczeniu do przechowywania jest wilgotno, ale niezbyt wilgotno, chłodno, ale nie za zimno i w końcu - względnie ciemno. Dlaczego?

Dlaczego, jak i co: przechowywanie wina w pigułce.

Wpływ tych czynników na przechowywanie wina w pigułce.

Brak wilgotności może doprowadzić do wysuszenia korka, zbyt duża wilgotność może spowodować rozwój pleśni. Zbyt niska temperatura może prowadzić do zamarznięcia wina, a zbyt wysoka przyspiesza proces dojrzewania. Promieniowanie UV, takie jak światło słoneczne może zepsuć smak wina, a dopływ tlenu powoduje psucie się nawet najlepszych win w ciągu 3 do 5 dni. Ponadto należy unikać nagłych zmian temperatury oraz w miarę możliwości wszelkich wstrząsów – na przykład pochodzących od suszarek lub pralek. Podsumowując: przechowywanie wina w domu to nie lada wyzwanie. Jednak zdecydowanie warto przechowywać wino w idealnych warunkach i gotowe do podania.

Temperatura wina białego, temperatura wina czerwonego

Temperatura: kluczowy czynnik wpływający na przechowywanie i podawanie wina. Oto wskazówki dotyczące temperatury przechowywania wina białego i czerwonego.

Po przechowywaniu nadchodzi czas na podanie. Kluczem do uzyskania idealnych efektów jest ustalenie optymalnej temperatury. Tu zaczynają się schody, ponieważ każde wino wymaga innej temperatury, by móc delektować się pełnią jego smaku. Idealna temperatura przechowywania białego wina wynosi np. od 5 do 14 stopni Celsjusza, natomiast idealna temperatura przechowywania wina czerwonego waha się od 12 do maksymalnie 18 stopniu Celsjusza. Dla ułatwienia poniżej prezentujemy przegląd najbardziej typowych odmian wina z podaniem idealnej temperatury degustacji:

Temperatura wina białego, temperatura wina czerwonego
Chłodziarka do wina, dwie strefy temperatury

P.S.: oto sekret przechowywania wina, dzięki któremu zarówno czerwone, jak i białe wina mogą być trzymane w jednym miejscu gotowe do podania.

Z powyższej grafiki jasno wynika, że nie można przechowywać win białych i czerwonych w jednym miejscu. Przynajmniej nie w stanie gotowości do podania. Idealne temperatury degustacji po prostu są bardzo różne. Mamy jednak rozwiązanie: chłodziarka do wina marki Bosch. Dzięki dwóm strefom temperatury możesz przechowywać wszystkie ulubione wina gotowe do podania w dowolnym czasie i możesz delektować się kolekcją swoich win w zupełnie nowy sposób. Na zdrowie!

Odkryj gamę chłodziarek do wina marki Bosch.