Składniki na 4 porcje deseru
4 cierpkie jabłka
200 g mrożonych wiśni
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka soku z cytryny
16 rurek cannelloni
1 łyżka masła do natłuszczenia formy do pieczenia
500 ml śmietany
1 laska wanilii
1 jajko + 2 żółtka jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki kwasnej śmietany
50 g płatków migdałowych
30 g orzechów pistacjowych
cukier puder
Przygotowanie
Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 30 minut
Rozgrzej piekarnik do 180°C grzania konwekcyjnego. Umyj jabłka, pokrój w drobną kostkę i grubo posiekaj wiśnie. Wymieszaj owoce z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Napełnij rurki makaronowe mieszanką jabłkowo-wiśniową. Ułóż rurki obok siebie w wysmarowanej masłem foremce do pieczenia. Wymieszaj śmietanę z wyskrobaną zawartością laski wanilii, jajkami i cukrem i wylej ją na cannelloni. Wymieszaj kwaśną smietankę do uzyskania gładkiej konsystencji, posmaruj nią cannelloni i piecz przez 30 minut w piekarniku. Podpiecz płatki migdałowe i pistacje w teflonowym rondlu, posyp wraz z cukrem pudrem ciepłe cannelloni i natychmiast podawaj.
