Pierogi, kotlety mielone, bigos, kopytka, ciasta z masą makowo-serową czy gołąbki to tylko kilka przykładów tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Wiele naszych rodzimych dań wymaga sporo wysiłku i zaangażowania podczas gotowania, dlaczego więc nie ułatwić sobie pracy w kuchni? Wystarczy tylko sięgnąć po niewielkie sprzęty AGD, aby codzienne gotowanie stało się o wiele prostsze!

Kuchnia polska – metody obróbki składników

W polskiej kuchni dominują potrawy, w których produkty należy wcześniej zmielić lub rozdrobnić. Dobrym przykładem tego są gołąbki nadziewane mielonym mięsem i ryżem, kotlety mielone czy kopytka i kluski robione z przemielonych lub tłuczonych ziemniaków. Możemy również zmielić mięso, warzywa lub grzyby do farszu na pierogi albo uszka. W naszej kuchni nie brakuje sałatek i surówek, do których potrzebujemy siekanych i szatkowanych warzyw. Chcąc przygotować bigos, placki ziemniaczane albo zasmażane buraczki wszystkie warzywa też trzeba wcześniej drobno pokroić lub zetrzeć.

Osoby, które zajmują się przygotowywaniem domowych przetworów, dobrze wiedzą, jak wiele czasu muszą poświęcić na posiekanie lub rozdrobnienie warzyw i owoców. Z tego powodu obecnie wiele osób rezygnuje z tego zwyczaju i wolą kupić gotowe przetwory, które jednak nie mogą się równać z domowymi.

Polskie desery również wymagają sporo pracy. Sernik i makowiec to nasze tradycyjne ciasta, ale żeby je przygotować, należy wcześniej dokładnie zmielić twaróg na gładko albo utrzeć masę makową. Jeżeli do tych składników dorzucimy też siekane orzechy, to możemy pomyśleć o przygotowaniu kutii (przecież nie musimy jej jadać tylko w Wigilię!) lub orzechowca z orzechami karmelizowanymi w miodzie.

Małe AGD – do kuchni polskiej tradycyjnej i nowoczesnej

Przygotowywanie smacznych i domowych posiłków wcale nie musi zajmować dużo czasu, jeżeli tylko podejdziesz do tematu gotowania w sprytny sposób. Czasy, kiedy wszystkie czynności w kuchni trzeba było robić ręcznie, to już przeszłość. Teraz możesz wspomagać się niewielkimi sprzętami AGD, które pomogą w mieleniu, miksowaniu, szatkowaniu, siekaniu oraz wielu innych czynnościach kuchennych.

Maszynka wielofunkcyjna do… spełniania kulinarnych marzeń!

Elektryczna maszynka do mielenia mięsa to urządzenie, które nadaje się nie tylko do przygotowywania mięsnych dań. Najnowocześniejsze modele mają w zestawie sporo dodatkowych akcesoriów, które zamieniają ten niewielki sprzęt w naprawdę wielofunkcyjne urządzenie.

Zacznijmy od podstawowej funkcji tej maszyny, czyli mielenia mięsa. Korzystając z elektrycznego urządzenia, nie musisz już wkładać żadnego wysiłku w przygotowywanie domowych burgerów, pulpetów czy kotletów mielonych. Wystarczy tylko dobrać sitko o odpowiedniej grubości (w zależności od tego, jak drobno chcemy mielić) i przepuścić mięso przez maszynkę. Jeżeli zdecydujemy się na model wyposażony w nasadkę masarską, to dodatkowo będziemy mogli robić domowe kiełbasy lub wypełniać potrawy farszem np. paszteciki.

Wiele maszynek do mięsa jest dodatkowo wyposażonych w szatkownice z różnymi bębnami. Tym sposobem można zmienić urządzenie do mielenia mięsa w wielofunkcyjny sprzęt. W zależności od wybranego bębna taka szatkownica pozwala kroić w plastry, ścierać w drobne i grubsze wiórki oraz ucierać. Zrobienie placków ziemniaczanych, starcie warzyw na surówkę lub farsz do ryby po grecku, a nawet poszatkowanie kapusty do sałatki lub na domową kapustę kiszoną zajmie tylko kilka chwil. Wiele osób rezygnuje z robienia domowych przetworów, bo nie ma na to czasu ani sił. Dzięki zastosowaniu maszynki do mielenia mięsa z szatkownicą krojenie warzyw i owoców nie będzie już problemem.

Czy maszynka do mięsa może mieć jeszcze jakieś inne funkcje? Jeżeli wybierzemy odpowiedni model – tak! Najlepsze urządzenia są dodatkowo wyposażone w młynek do kawy, dzięki któremu możemy zmielić całe ziarna kawy, a także orzechy, nasiona czy nawet przyprawy.

Co ciekawe, w maszynce do mielenia mięsa możesz też przygotować świeżo wyciskane soki. Tak, to nie żart! Jeżeli dany model jest wyposażony w wyciskarkę do owoców cytrusowych oraz wyciskarkę do miękkich warzyw i owoców, to nawet za pomocą takiego urządzenia uda Ci się przygotować wiele naturalnych soków i domowych przecierów.

Szukasz sprawdzonej maszynki do mielenia mięsa? Postaw na model marki Bosch, dzięki któremu zrobienie farszu do pierogów z mięsem czy kotletów mielonych, a nawet przemielenie maku czy sera do ciasta będzie bardzo proste i szybkie: https://www.bosch-home.pl/poznaj-marke-bosch/innowacje/nowoczesna-kuchnia/maszynki-do-mielenia/compactpower.

Blender – król małego AGD i nowoczesnej kuchni polskiej

Kto z nas nie zna blendera? To urządzenie z przytupem wkroczyło do polskich kuchni i nie ma w tym nic dziwnego. To mały i bardzo poręczny sprzęt, który zmieści się w każdym mieszkaniu, jest prosty w obsłudze, a przy tym będzie pomocny podczas przygotowywania wielu dań.

Podstawowa wersja ręcznego blendera zawiera zwykle stopę miksującą oraz mieszadło do ubijania piany z jajek lub bitej śmietany. Tylko te dwie funkcje pozwolą w łatwy sposób przygotować ciasto na naleśniki, zmiksować owoce na koktajl czy zmienić dowolną polską zupę w zupę krem (po dodaniu ziemniaka dla zagęszczenia całości). Jednak jeżeli postawisz na bogatsze wyposażenie, to zamienisz zwykły blender w minirobot kuchenny, który zmieści się w każdym mieszkaniu!

Uniwersalny rozdrabniacz dodany do zestawu z blenderem pozwoli na siekanie orzechów i warzyw, ścieranie na wiórki, kruszenie lodu, rozdrabnianie serów czy czosnku, mielenie mięsa, a nawet ucieranie masła z orzechów. Ważne jest jedynie, żeby postawić na sprzęt o dużej mocy silnika oraz wyposażony w solidne ostrza do rozdrabniacza (najlepiej wykonane ze stali szlachetnej).

Aby w prosty sposób zmienić zwykły blender w mini robot kuchenny, warto zainteresować się modelami marki Bosch. Kilka sprzętów tej marki jest dodatkowo wyposażonych w mini food processor z tarczami do krojenia w kostkę i na plasterki, tarcia czy siekania, a także nóż do zagniatania ciasta. Mając w kuchni taki zestaw, bardzo łatwo i szybko da się przygotować tradycyjną sałatkę warzywną, pokroić warzywa do domowej zupy, przygotować niewielkie ilości ciasta na pierogi oraz wiele innych polskich dań.

Podczas wybierania blendera warto też zwrócić uwagę na sposób sterowania prędkością, bo od tego zależy, czy uda się uzyskać pożądaną konsystencję danej potrawy. Najlepszym rozwiązaniem jest płynna regulacja szybkości, bo ta funkcja pozwala idealnie dobrać prędkość. Standardem jest już opcja Turbo, która umożliwia osiągnięcie maksymalnego poziomu mocy urządzenia, co przydaje się podczas blendowania najbardziej wymagających produktów. Jeżeli lubisz przygotowywać większą ilość jedzenia np. obiad na dwa dni, to warto sprawdzić, czy wybrany model blendera jest wyposażony w zamykany pojemnik do miksowania. Tym sposobem można łatwo przygotować więcej danej potrawy, a potem całość szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki. Będzie świeże i już gotowe na następny dzień!

Solidny i wielofunkcyjny blender to gwarancja wielu smacznych domowych posiłków. Jeżeli szukasz modelu o wysokiej mocy i z bogatym zestawem akcesoriów, zajrzyj tu: https://www.bosch-home.pl/lista-produktow/drobny-sprzet-kuchenny/blendery-reczne/maxomixx/MS8CM61X1

Kuchnia polska nie musi być czasochłonna!

Czasy naszych babć, kiedy wszystkie produkty należało obrabiać ręcznie, minęły bezpowrotnie. Wystarczy postawić na drobne sprzęty AGD, żeby gotowanie stało się dużo prostsze i szybsze. Tradycyjne formy obróbki: krojenie, siekanie, mieszanie, ucieranie albo ubijanie zawsze wymagają sporo pracy i wysiłku, a na dodatek są czasochłonne. Małe AGD, np. blender, maszynka do mielenia mięsa albo oba te urządzenia, może zupełnie odmienić codzienną pracę w kuchni. Nie trzeba rezygnować z przygotowywania nawet wymagających dań – wystarczy tylko zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt!