Maszynka do mielenia to podstawowy element wyposażenia kuchni każdego amatora kulinariów. Dzięki niej spaghetti z mięsem mielonym, kremowy sernik czy pasta kanapkowa z fasoli nie będą dla Ciebie problemem. Odkryj nowe zastosowania maszynki i wzbogać swój kulinarny repertuar!

Mielone składniki – znacznie więcej niż mięso!

Określenie „maszynka do mielenia mięsa” jest powszechnie używane i na stałe zagościło w naszych słownikach. Jednak to urządzenie nie został stworzone wyłacznie do rozdrabniania mięs! Dzięki niemu zmielisz niemal wszystkie produkty spożywcze.

Oprócz mięsa, chyba najczęściej mielimy twaróg i mak, np. na świąteczne wypieki, a także różnego rodzaju warzywa na zapiekanki i kotleciki. Maszynka do mielenia świetnie sprawdzi się też do rozdrabniania ugotowanych nasion roślin strączkowych, dlatego nawet wegetarianie i weganie mogą z niej z powodzeniem korzystać. Z jej pomocą będziesz mógł przygotować zupełnie nowe, nieznane dotąd potrawy, albo modyfikować te dobrze znane. Poznaj nasze pomysły na wykorzystanie mielonych składników i daj się zainspirować!

Potrawy z mięsa mielonego

Obiad z mięsa mielonego? To proste! Mięso mielone ma niemal nieskończenie wiele zastosowań w kuchni. Dzięki niemu przyrządzisz nie tylko różnorodne dania obiadowe, ale także przystawki czy dodatki do pieczywa. Pamiętaj jednak, że bardzo duże znaczenie ma jakość mięsa. Dlatego najlepiej kupować je w sprawdzonym sklepie i „w kawałku”, a następnie mielić w domu, bezpośrednio przed przygotowaniem.

Dzięki dobraniu odpowiedniego sitka do swojej maszynki możesz zmielić mięso grubo, średnio lub drobno – dostosuj stopień mielenia do przygotowywanej potrawy, rodzaju mięsa oraz swoich preferencji kulinarnych. Mięso grubo mielone lepiej sprawdzi się do przygotowania np. rumsztyka, a średnio mielone idealnie pasuje do sosu bolońskiego. Poznaj pomysły na dania z mięsa mielonego:
● Sosy mięsno-warzywne, np.: curry, chrzanowy, musztardowy, śmietanowo-ziołowy. Możesz uformować małe pulpety z mięsa mielonego lub użyć go w formie rozdrobnionej.
● Klasyczne dania obiadowe, np. kotlety mielone, rolady, np. z pieczarkami, pieczeń rzymska, pieczone lub duszone klopsiki.
● Potrawy pieczone w piekarniku, np. lasagne lub zapiekanka z mięsa mielonego i warzyw; drobno zmielone mięso świetnie sprawdzi się przy przygotowywaniu różnego rodzaju farszy, np. do pieczonej papryki czy cukinii, a ponadto do pierogów, roladek.

Przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym

Składniki:
4 duże papryki
80 g kaszy gryczanej
300 g mięsa, np. łopatki wołowej lub wieprzowej
1 cebula
2 pomidory
2 ząbki czosnku
100 g sera mozzarella
Garść natki pietruszki
½ łyżeczki oregano
Po ½ łyżeczki papryki ostrej i słodkiej
Olej do smażenia
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Rozdrobnij mięso w maszynce. Posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż je krótko na patelni. Następnie dodaj paprykę słodką, ostrą i oregano, a po ok. minucie dorzuć mięso. Całość smaż przez 10–15 min. W tym czasie posiekaj pomidory i dodaj je do farszu na patelni. Duś jeszcze przez ok. 10 minut. Na koniec dorzuć posiekaną natkę pietruszki oraz dopraw solą i pieprzem do smaku i zostaw do ostygnięcia. Kaszę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, a następnie dodaj ją na patelnię i wymieszaj całość. Papryki umyj, osusz, odkrój górę z ogonkiem i usuń gniazda nasienne. Wypełnij ich wnętrze farszem i posyp serem po wierzchu. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz ok. 40 minut w temp. 180oC

Twaróg mielony – podstawa dań obiadowych, past kanapkowych i deserów

Twaróg jest bazą wielu dań i dodatków, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Dzięki mieleniu staje się on kremowy i łatwy do rozsmarowania, co poszerza jego kulinarne zastosowania. Do czego możesz użyć twarogu mielonego?

Chyba najpopularniejszą potrawą, do której można użyć mielonego twarogu, są pierogi ruskie. Świetnie smakują, a smażona cebulka nadaje im wyjątkowego aromatu. Dodatkowo, można je serwować z okrasą, polane roztopionym masłem lub z kleksem kwaśnej śmietany. Jeśli lubisz poznawać nowe smaki, przygotuj pierogi lubelskie na słodko, z farszem z twarogu, kaszy gryczanej i listków mięty.

Jednak na pierogach nie kończą się zastosowania mielonego twarogu. Poniżej znajdziesz jeszcze kilka inspiracji:
● Serowe oponki są szybszą, lecz równie wyśmienitą, alternatywą dla pączków – dodatek sody zamiast drożdży sprawia, że nie musisz czekać na wyrośnięcie ciasta.
● Kluski leniwe – smaczne danie, które zrobisz z zaledwie kilku składników: mielonego twarogu, jajek, mąki i masła. Najlepiej będą smakowały polane sosem waniliowym, choć można je podawać także na słono.
● Naleśniki z twarogowym farszem na słodko (z cukrem, wanilią i jogurtem) lub na słono (z podsmażoną cebulką i czosnkiem).
● Różnego rodzaju rolady z nadzieniem, np. szpinakowa z wędzonym łososiem i zmielonym twarogiem.
● Pasty kanapkowe, np. z jajkiem i szczypiorkiem czy z tuńczykiem i koperkiem.
● Domowe wypieki: sernik, np. na zimno, tradycyjny z rodzynkami lub strucla serowa.
● Przekąski na słodko, np. placuszki twarogowe czy drożdżówki z serem.

Przepis na placuszki z mielonego twarogu

Składniki:
200 g twarogu półtłustego
2 jajka
1 dojrzały banan
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
Szczypta sproszkowanej wanilii
Olej do smażenia

Przygotowanie:
Twaróg i banana rozdrobnij przy użyciu maszynki do mielenia. Następnie dodaj do nich pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. W międzyczasie rozgrzej patelnię z olejem. Formuj placuszki, nakładając po 2 łyżki masy. Smaż na złoty kolor przez 2–3 minuty na każdej stronie. Podawaj z owocami, masłem orzechowym lub kleksem jogurtu.

Dania z mielonych warzyw

Maszynka do mielenia umożliwia też przygotowanie smacznych i zdrowych dań roślinnych. Dzięki niej szybko zrobisz smaczne i pożywne kotlety lub klopsiki z warzyw i strączków, a także burgery wegańskie na grilla.

Poza daniami typowo obiadowymi, możesz przyrządzić różne smarowidła do kanapek. Świetnie sprawdzą się w tej roli warzywne pasty np. z soczewicy i suszonych pomidorów czy smalec z fasoli z dodatkiem jabłka. Rozdrabnianie produktów w maszynce umożliwia szybkie przygotowanie doskonałych pasztetów roślinnych, które można jeść jako dodatek do pieczywa, ale też jako samodzielne danie.

Przepis na pasztet z fasoli

Składniki:
500 g białej fasoli
2 duże cebule
1 jabłko
Szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżeczki majeranku
Łyżka tymianku
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki oleju
1 łyżka sosu sojowego
70 g mąki owsianej
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Namoczoną przez noc fasolę ugotuj do miękkości (ok. 2,5 h). Cebulę poszatkuj, jabłko zetrzyj na tarce, a następnie podsmaż je razem na oleju do momentu, kiedy jabłka zaczną się rozpadać. Do przestudzonej fasoli dodaj cebulę z jabłkiem oraz pozostałe składniki. Wymieszaj dokładnie, a następnie zmiel całość w maszynce. Na koniec dopraw solą i pieprzem i przełóż do keksówki wysmarowanej olejem. Piecz przez ok. 40 minut w temp. 180 stopni.

Elektryczna maszynka do mięsa i warzyw – mielenie szybko i bez wysiłku!

Musisz przyznać, że mielenie produktów umożliwia wykorzystanie ich w zupełnie nowy i odkrywczy sposób, a dodatkowo, znacznie ułatwia pracę w kuchni. Jednak używanie w tym celu ręcznej maszynki na korbkę nie jest najbardziej komfortowe i może zniechęcać do korzystania z niej – wymaga użycia siły i poświęcenia sporej ilości czasu, szczególnie jeśli musisz zmielić coś dwu- lub trzykrotnie

Wszystkie te problemy rozwiąże dla Ciebie elektryczna maszynka do mielenia Bosch! Dzięki niej szybko i bez wysiłku rozdrobnisz nawet najbardziej wymagające produkty. Przyspieszy też przygotowywanie potraw – zamiast siekać lub ścierać, będziesz mógł rozdrobnić swoje składniki w maszynce w mgnieniu oka. Chcesz spróbować? Poznaj mocne nowoczesne maszynki do mielenia Bosch i wybierz swój sprzęt już dziś!

Niezwykle wydajne maszynki Bosch Compact Power pomogą Ci zmielić dużą ilość składników w bardzo krótkim czasie. Są proste w obsłudze i nie zajmują zbyt wiele miejsca w kuchni – wymienne sitka możesz przechowywać w specjalnym schowku wewnątrz obudowy urządzenia, podobnie jak kabel zasilający. Zwiń go po skończonym gotowaniu i zapomnij o plątaninie przewodów na swoim blacie lub w szafce.

Nie obawiaj się rozdrabniania nawet trudnych do przetworzenia produktów – silnik o mocy aż 500 W gwarantuje, że Twoje urządzenie świetnie sobie z nimi poradzi. Nawet gdyby doszło do zablokowania składników w trakcie mielenia, funkcja REVERSE umożliwi ich szybkie uwolnienie.

Sitka zostały wykonane ze stali nierdzewnej. Dzięki temu łatwo utrzymasz je w czystości a Twoje jedzenie nie zmieni smaku po kontakcie z nimi. Co więcej, dwustronne ostrzenie nożyka znacznie wydłuża jego żywotność i ułatwia montaż.

Maszynki Compact Power dostępne są z różnymi akcesoriami dodatkowymi, które zmienią je w naprawdę wielofunkcyjnego pomocnika kuchennego. Przystawka masarska, tarka do warzyw, wyciskacz do cytrusów w Twojej maszynce do mielenia? Teraz to możliwe! Sprawdź, jakie jeszcze konfiguracje akcesoriów dodatkowych oferuje Bosch do swoich urządzeń.