Szukasz łatwego przepisu na smaczny i ciekawy tort urodzinowy dla dziecka? Przedstawiamy kilka sprawdzonych pomysłów, które zawsze się udają i nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych. Przygotuj swój ulubiony robot kuchenny Bosch MUM i do dzieła!

Tort urodzinowy dla dziecka – jak wybrać smak i wygląd?

Udany tort dla dziecka powinien spełniać dwa warunki – cieszyć oko i zachwycać smakiem. Za to wcale nie musi być skomplikowany. Dzieci są zadowolone, gdy tort nawiązuje do ich zainteresowań albo gdy przedstawia ich ulubionego bohatera z bajki czy ukochane zwierzątko. Zawsze sprawdza się też klasyka z prostymi, eleganckimi dodatkami, jak świeże owoce, kwiaty, topper czy małe drewniane figurki.

Ważnym elementem tortu jest smak. Dzieci, podobnie jak dorośli, mają swoje ulubione smaki, które warto wziąć pod uwagę. Największą popularnością wśród młodych smakoszy cieszą się lekkie masy śmietankowe, budyniowe i truskawkowe.

Ciasto można dodatkowo przełożyć gotowym kremem czekoladowym ze słoika, pokruszonymi ciasteczkami, dżemem albo – w lżejszej wersji – musem ze świeżych owoców. Jeśli tort nie jest planowany jako niespodzianka, warto zapytać dziecko o jego preferencje.

Trzeba pamiętać, że tort jest przede wszystkim dla solenizanta, a więc pod żadnym pozorem nie wolno nasączać go alkoholem (nawet śladowymi ilościami).

Pomysły na łatwy tort dla dziecka

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z domowymi tortami i nie czujesz się pewnie, możesz wspomóc się gotowymi produktami. Na rynku istnieje cały szereg artykułów ułatwiających stworzenie wymarzonego tortu dla dziecka. Zamiast piec ciasto, możesz użyć gotowych blatów biszkoptowych albo zrobić spód tortu z herbatników lub innych kruchych ciasteczek. Wystarczy dorobić smaczny krem i pomysłowo udekorować tort.

Dużą popularnością cieszy się też gotowy lukier plastyczny, którym pokrywa się ciasto, by wygładzić nierówności lub stworzyć wymarzoną kreację – wóz strażacki, dinozaura czy piłkę. Lukier dostępny jest w wielu kolorach. Trzeba pamiętać, by nałożyć go na podkład z masy maślanej. Nałożony na bitą śmietanę spłynie.

Dobrym pomysłem jest też zakup jadalnego opłatka na tort, ozdobionego dowolnym rysunkiem. Opłatek wykonany jest ze skrobi ziemniaczanej, wody i oleju roślinnego i pokryty jadalnym tuszem. Najlepiej nakładać go na tort nasmarowany bitą śmietaną albo kremem.

Przepis na idealny biszkopt i dobry krem

Pomysłów na fantastyczny tort urodzinowy dla dzieci jest mnóstwo. Wiele z nich można zrealizować bardzo szybko, korzystając z jednego urządzenia – dobrego robota kuchennego, takiego jak Bosch MUM.

W robocie MUM znajdziesz wszystkie akcesoria niezbędne do profesjonalnego przygotowania tortu, od wysokiej jakości końcówek do ubijania czy mieszania, po tarki do precyzyjnego krojenia owoców. W każdej chwili możesz dowolnie rozbudować swój robot o kolejne wyposażenie. Co ważne, wszystkie elementy z tworzywa sztucznego w robotach MUM są wolne od bisfenoli (BPA free).

Niemal każdy przepis na tort dla dzieci zakłada przygotowanie dobrego ciasta biszkoptowego. Nic dziwnego – lekkie i puszyste, doskonale komponuje się z każdym smakiem tortowego kremu. Poniżej znajdziesz przepis na biszkopt, który zawsze się udaje oraz kilka prostych propozycji na smaczny tortowy krem.

Biszkopt idealny – przepis

Do przygotowania idealnego biszkoptu potrzebujesz:

• 7 jajek (w temperaturze pokojowej),
• 1,5 szklanki mąki tortowej,
• 16 g cukru wanilinowego,
• ok. 235 g drobnego cukru (niepełna szklanka),
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie).

Białka starannie oddziel od żółtek, przelej je do misy robota kuchennego i ubij na sztywno. Dzięki inteligentnemu czujnikowi SensorControl Plus*, robot kuchenny MUM sam skończy ubijanie, gdy piana będzie gotowa. W tym czasie możesz przesiać mąkę przez sitko. Powtórz czynność, stopniowo dodając do piany cukier (wanilinowy i biały).

Po ubiciu piany wymień końcówkę na mieszadło. Zrobisz to szybko i wygodnie dzięki funkcji EasyArm Lift wspomagającej podnoszenie ramienia (działa po naciśnięciu jednego przycisku!). Praktyczne oznaczenia na robocie zdecydowanie ułatwiają zamontowanie wszystkich akcesoriów – od razu widać, gdzie jest ich miejsce.

Włącz robot na najmniejsze obroty i delikatnie wymieszaj żółtka z pianą. Do masy stopniowo dodawaj przesianą mąkę (i proszek do pieczenia, jeśli chcesz go użyć) i bardzo delikatnie mieszaj, używając szpatułki albo łyżki.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do blaszki i piecz ok. 40 min. w temperaturze 160°C (górna i dolna grzałka, bez termoobiegu). Aby mieć pewność, że biszkopt jest dobrze upieczony, wykonaj tzw. test suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika upuść biszkopt (w blaszce) na blat z wysokości ok. 30 cm. Dzięki temu nie opadnie i będzie idealnie puszysty. Odstaw ciasto na ok. 10 min. Później delikatnie wyjmij z blaszki. Po wystudzeniu możesz podzielić go na 3-4 blaty.

Łatwy krem budyniowy – przepis

Przygotuj:

• 2 szklanki mleka,
• 2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
• 200 g miękkiego masła.

Przyrządź budyń według przepisu umieszczonego na opakowaniu i odstaw do ochłodzenia. Do misy robota kuchennego MUM wrzuć miękkie masło. Mieszaj na wysokich obrotach, stopniowo dodając kawałki zimnego budyniu. Planetarny ruch mieszadeł 3D (poruszają się jednocześnie w trzech kierunkach, dokładnie zgarniając masę z boków i dna misy) gwarantuje niezwykle dokładne wymieszanie składników. Możesz mieć pewność, że masa będzie idealnie gładka, bez żadnych grudek.

Przepis na błyskawiczny krem śmietanowy z mascarpone

Potrzebujesz:

• 500 g serka mascarpone,
• 500 ml słodkiej śmietanki 36%,
• 3 łyżki cukru pudru.

Schłodzoną śmietankę i zimny serek mascarpone włóż do misy robota kuchennego MUM i zmiksuj na sztywną, puszystą pianę, korzystając z nakładki mieszającej. Dodaj cukier puder i starannie wymieszaj na wysokich obrotach.

Pomysł na prosty krem truskawkowy

Przygotuj:

• 250 g truskawek,
• 1 galaretkę truskawkową,
• 2 łyżki cukru pudru,
• 400 ml śmietany kremówki 36%.

Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu i pozostaw do ostudzenia. Gdy zacznie lekko tężeć, dodaj drobno pokrojone truskawki. Przygotujesz je błyskawicznie, korzystając z rozdrabniacza do owoców i warzyw dołączonego do robota MUM.

W misie robota ubij schłodzoną śmietankę z cukrem (włącz najwyższe obroty). Do ubitej śmietany dodaj galaretkę z truskawkami. Praca przebiegnie sprawnie dzięki funkcji automatycznego parkowania – gdy wyłączysz robot, mieszadła samoczynnie ustawią się z tyłu misy, robiąc miejsce z przodu na dodawane składniki. Wymieszaj masę i gotowe.

Najprostszy krem maślany

Potrzebujesz:

• 100 g miękkiego masła,
• 200 g cukru pudru (dzięki zintegrowanej wadze* możesz zważyć składniki bezpośrednio w misie robota),
• 3 łyżki śmietany kremówki.

Włóż masło do misy robota i przy pomocy mieszadła utrzyj je z cukrem na maksymalnych obrotach. Całość mieszaj przez 3 minuty (odpowiednio zaprogramuj robot, a dzięki wbudowanemu timerowi* skończy pracę dokładnie po tym czasie). Dodaj 3 łyżki śmietanki kremówki i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Po skończonej pracy elementy wyposażenia robota, jak mieszadła, przystawki, możesz bezpiecznie wymyć w zmywarce.

*Opcja dostępna w niektórych modelach robotów MUM.

Łatwy tort dla chłopca – pomysły

Gdy mamy gotowy biszkopt i ulubiony krem, przygotowanie wybranego tortu pójdzie jak z płatka. Zapoznaj się z naszymi propozycjami na torty dla chłopców i dziewczynek i wybierz najciekawszy przepis.

Tort-wóz strażacki

Przygotuj biszkopt prostokątny i krem budyniowy. Biszkopt przekrój wzdłuż na 3 części. Dwie z nich połóż na sobie. Pozostały blat podziel na 6 równych części i ułóż je jedna na drugiej przed pozostałymi dwoma blatami – będzie to kabina wozu. Każdy z blatów przełóż kremem budyniowym i dżemem owocowym. Wierzch i boki posmaruj kremem. Rozwałkuj gotową masę z czerwonego lukru plastycznego, połóż ją na biszkoptach i dokładnie dociśnij, tak by pokryła cały tort. Odkrój niepotrzebne części. Udekoruj wóz kolorowym lukrem lub spożywczymi pisakami – stwórz koła, sygnalizator świetlny, okna itd.

Tort dinozaurowy

Biszkopt pokrój na 3 części, każdą przełóż kremem truskawkowym. Wierzch i boki tortu dokładnie posmaruj kremem i wyrównaj szpatułką. Udekoruj tort figurkami dinozaurów (z drewna, plastiku lub masy cukrowej) – wystarczy je ułożyć na kremie.

Jeśli chcesz stworzyć bardziej szczegółową scenerię, dinozaury mogą też spacerować po trawie z gładkiego zielonego lukru, na którym ułożysz liście wycięte z lukru w odcieniu ciemniejszej zieleni. Do krajobrazu możesz też dodać ulepione z brązowego lub szarego lukru skały.

Tort-boisko

Upiecz biszkopt w kształcie prostokąta i podziel go na 3 części. Pierwszy blat posmaruj dżemem truskawkowym z czekoladą, a później warstwą kremu śmietanowego z mascarpone. Pokrusz kruche ciasteczka, przykryj je warstwą kremu i połóż kolejny biszkopt. Do reszty masy dodaj gotowy krem czekoladowy (ze słoika), wymieszaj i nałóż na biszkopt. Na kremie ułóż pokrojone truskawki i borówki, przykryj je kolejną warstwą kremu i ostatnim biszkoptowym blatem. Wierzch i boki tortu nasmaruj kremem maślanym.

Pokryj tort rozwałkowanym lukrem plastycznym w kolorze zielonym. Dokładnie dociśnij i odkrój zbędne kawałki. Do ozdoby tortu użyj małych plastikowych elementów: bramek, sędziego, piłkarzy. Z białego lukru plastycznego zrób linie boiska i stwórz urodzinowy napis.

Prosty tort dla dziewczynki – pomysły

Tort „Kraina Lodu”

Biszkopt podziel na 3 części. Na pierwszy blat połóż krem czekoladowy (ze słoika) i krem śmietanowy z mascarpone. Przykryj kolejnym blatem. Nasmaruj go kremem śmietanowym, pokrusz kruche ciasteczka i przykryj kolejną warstwą kremu. Ostatni blat pokryj cienką warstwą kremu i delikatnie połóż na nim opłatek z wizerunkiem bohaterów „Krainy lodu”. Opłatek potrzebuje około godziny, żeby dobrze nasiąknąć i nabrać soczystych kolorów.

Wersja nieco trudniejsza – pokryj tort warstwą błękitnego lukru, na nim ułóż śnieżynki wykrojone z lukru w kolorze białym. Na torcie możesz ułożyć plastikowe figurki z bajki (lub samodzielnie ulepić lukrowego bałwanka Olafa).

Prosty tort truskawkowy

Biszkopt podziel na 3 części i przełóż je kremem truskawkowym (nasmaruj również wierzch i boki tortu). Udekoruj ciasto świeżymi owocami. Dołącz topper (np. w kształcie tęczy). Boki możesz dodatkowo obłożyć płatkami migdałów.

Tort tęcza

Przygotuj 6 biszkoptów o mniejszym niż standardowy rozmiarze (podziel składniki z przepisu bazowego na pół), do każdego dodając inny kolor barwnika spożywczego: granatowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony. Zamiast sztucznego barwnika możesz użyć naturalnego zamiennika przygotowanego np. z malin czy borówek.

Każdą warstwę przełóż kremem śmietanowym z mascarpone. Kremem maślanym posmaruj wierzch i boki tortu. Połóż na nim rozwałkowany, biały lukier plastyczny, dociśnij i odetnij niepotrzebne części. Dodaj napis i udekoruj według uznania.