Zdrowe gotowanie jest coraz bardziej popularne – podobnie jak piekarniki z funkcją pary, które wspierają ten trend. Nowoczesne urządzenia wykorzystujące technologię parową można znaleźć oczywiście również w ofercie marki Bosch. Piekarniki parowe umożliwiają przygotowywanie potraw, które nie tracą wartości odżywczych, smaku ani tekstury.

Dlaczego warto wybrać piekarnik z funkcją pary?

Piekarnik z funkcją pary to nowoczesne urządzenie, które docenią w szczególności te osoby, którym zależy zarówno na smaku przygotowywanych potraw, jak i na zdrowiu. Precyzyjna kontrola nad procesem pieczenia, wszechstronność i świetne walory smakowe dań przygotowanych na parze przekonują do tego rozwiązania coraz więcej osób.

Zdrowsze gotowanie dzięki parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod obróbki termicznej. Coraz częściej sięgają po nią nie tylko sportowcy, ale także osoby prowadzące zdrowy i aktywny tryb życia. W tym przypadku walory smakowe naturalnie łączą się z zachowaniem maksymalnej zawartości witamin, minerałów i innych składników odżywczych.

Przyrządzając potrawy w piekarniku parowym, nie musisz dodawać do nich tłuszczu. To doskonała wiadomość dla osób, które muszą ograniczać kaloryczność posiłków i dbać o niski cholesterol.

Lepsza jakość i smak potraw

Potrawy przygotowane w piekarniku parowym są pełne wartości odżywczych, a ponadto bardzo smaczne – mięso jest kruche i soczyste, warzywa chrupkie, a desery po prostu rozpływają się w ustach. Para sprawia, że dania zachowują swoją naturalną wilgotność i intensywny smak.

Wygoda i wielofunkcyjność

Piekarnik parowy to urządzenie wszechstronne, które łączy w sobie zalety tradycyjnego pieczenia z gotowaniem na parze. Możliwość łączenia różnych trybów pracy sprawia, że urządzenia z technologią parową doskonale nadają się do przygotowywania potraw z mięs, ryb oraz warzyw. W piekarniku parowym przygotujesz także desery i wypieki – bułki i ciasta będą puszyste i na długo zachowają świeżość, a puddingi zachwycą swoją teksturą i smakiem.

Rodzaje piekarników parowych: pełna para vs. piekarniki z funkcją pary

Piekarniki parowe cieszą się coraz większą popularnością z roku na rok. Na rynku można znaleźć dwa główne typy tych urządzeń. Pierwszy z nich to pełny piekarnik parowy z wbudowanym generatorem pary. Urządzenia te łączą w sobie kilka różnych funkcji – umożliwiają między innymi gotowanie na parze, pieczenie z funkcją pary, a także pieczenie tradycyjne. Szerszy zakres funkcji umożliwia przygotowanie różnorodnych dań.

Druga kategoria urządzeń to piekarniki z funkcją pary. Ich podstawowym przeznaczeniem jest pieczenie w sposób tradycyjny, podczas którego można dodatkowo uruchomić opcję pary. To zdecydowanie tańsze rozwiązanie niż zakup pełnego piekarnika parowego. Świetnie sprawdzi się w przypadku osób, które gotują sporadycznie i nie potrzebują zaawansowanych funkcji.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze piekarnika z funkcją pary?

Planujesz zakup piekarnika parowego? Przed wyborem poznaj kluczowe funkcje i parametry tego typu urządzeń.

Pojemność i rozmiar piekarnika

Jednym z kryteriów, które warto wziąć pod uwagę podczas zakupów, jest rozmiar piekarnika. W przypadku singli lub osób, które niewiele gotują, świetnie sprawdzi się urządzenie o mniejszej pojemności. W takiej sytuacji optymalna pojemność piekarnika to 35–50 litrów. Szukasz piekarnika dla rodziny 2+1 lub 2+2? Postaw na model o pojemności nie mniejszej niż 50 litrów – bez większych problemów przygotujesz w nim niedzielny obiad dla swoich bliskich. Urządzenia o największej pojemności to rozwiązanie polecane osobom, które dużo gotują. Pamiętaj o tym, że poszczególne modele piekarników mogą mieć inne wymiary zewnętrzne – jeśli masz ograniczone miejsce w kuchni lub posiadasz już konkretną szafkę pod zabudowę piekarnika parowego, koniecznie zweryfikuj tę kwestię przed zakupem.

Zakres temperatur i programów pieczenia

Kluczowe znaczenie ma również zakres temperatur i programów pieczenia. Dostępność różnych poziomów temperatury umożliwia przygotowanie szerokiego wachlarza potraw – od mięs i ryb, aż po delikatne desery i wypieki.

Większość dostępnych na rynku piekarników parowych jest zaopatrzona w zautomatyzowane programy pieczenia i gotowania. Specjalistyczne tryby, takie jak gotowanie na parze, pozwalają na przygotowanie smacznych dań w sposób szybki i precyzyjny.

Łatwość czyszczenia – funkcja czyszczenia parą

Wybrane piekarniki parowe marki Bosch są wyposażone w zaawansowane systemy czyszczenia parą, które pozwalają utrzymać sprzęt w nienagannej czystości. To znacznie ułatwia codzienne użytkowanie, ponieważ eliminuje bakterie i pozwala zaoszczędzić sporo czasu.

Intuicyjna obsługa i wyświetlacze

Nowoczesne piekarniki parowe Bosch, w tym urządzenia serii 8, są wyposażone w intuicyjne panele sterowania i czytelne wyświetlacze. Wśród zastosowanych w nich rozwiązań można znaleźć między innymi wyświetlacze dotykowe TFT z cyfrowym pierścieniem sterującym. Niektóre modele mają asystenta piekarnika ze sterowaniem głosowym (funkcja dostępna z połączonym kontem Home Connect). Czytelne panele LED z zegarem elektronicznym i funkcjami do wyboru ułatwiają obsługę urządzenia.

Innowacyjne funkcje piekarników parowych Bosch

Piekarniki parowe Bosch są innowacyjne pod względem funkcjonalności – oto najciekawsze z funkcji, jakie można w nich znaleźć:

  • termoobieg 4D zapewniający równomierną temperaturę w całym piekarniku;
  • technologia czyszczenia piekarnika EcoClean,
  • pieczenie w niskiej temperaturze,
  • rozmrażanie za pomocą pary,
  • system wspomagający wybór potrawy PerfectChef.

Korzyści dla zdrowia i smaku: jak pieczenie z parą wpływa na twoją dietę?

Pieczenie z parą niesie za sobą wiele korzyści – zarówno kulinarnych, jak i zdrowotnych. Niesamowite walory smakowe potraw, zachowanie tekstury dań czy krótszy czas ich przyrządzania to niewątpliwie zalety, które wiele osób przekonają do zakupu urządzenia parowego. Jednak potrawy przygotowywane w piekarniku parowym są również zdrowsze niż te pieczone tradycyjną metodą.

Zachowanie witamin i minerałów

Pieczenie z użyciem pary pozwala na zachowanie większej ilości witamin, minerałów i składników odżywczych w potrawach. Dzieje się tak z uwagi na możliwość pieczenia w nieco niższych temperaturach, a to właśnie zbyt wysokie temperatury wpływają na redukcję zawartości witamin i minerałów w przyrządzanych potrawach.

Redukcja tłuszczu i zdrowsze potrawy

Piekarnik parowy to idealne urządzenie dla osób dbających o dietę. Urządzenie umożliwia przygotowywanie potraw z minimalną ilością tłuszczu, dzięki czemu są one lekkostrawne i mają mniejszą kaloryczność. Dania są delikatne i bardziej soczyste. Wszystko to za sprawą pary, która nawilża dania od środka.

Przykłady potraw idealnych do pieczenia z parą

Piekarnik parowy to urządzenie wielofunkcyjne, które umożliwia przyrządzanie różnych potraw. Chrupiące pieczywo, słodkie wypieki, soczyste mięsa i ryby, a także warzywa na parze to tylko kilka przykładów.

Chrupiące pieczywo i ciasta

Para wodna idealnie sprawdzi się w przygotowaniu wypieków, również tych słodkich. Podczas pieczenia para przenika do wnętrza ciasta, zapewniając mu optymalną wilgotność. Finalnie pieczywo i ciasta są bardziej puszyste i sprężyste.

Praktyczna wskazówka dotycząca pieczenia chleba: w początkowej fazie pieczenia warto zmniejszyć temperaturę, by następnie ją zwiększyć – to pomoże Ci uzyskać chrupiącą skórkę.

Soczyste mięsa i ryby

Mięsa i ryby to produkty, które doskonale smakują przyrządzone na parze. Ta forma obróbki termicznej idealnie nadaje się do pieczenia drobiu, wieprzowiny i wołowiny. W każdym przypadku mięso jest delikatne i soczyste. Ryby idealne do pieczenia z parą to m.in.: łosoś, dorsz, halibut i tilapia.

Przed pieczeniem warto zamarynować mięso czy ryby w ulubionych przyprawach. Czas pieczenia należy uzależnić od rodzaju mięsa i wielkości porcji – im większa porcja, tym dłuższy czas pieczenia.

Warzywa gotowane na parze – zdrowa alternatywa

Danie mięsne warto wzbogacić o warzywa, najlepiej takie przygotowane na parze. Zastosowanie pary w tym przypadku sprawia, że warzywa takie jak marchewka, papryka czy cebula pozostają chrupiące i zachowują swój aromat.

Warzywa, podobnie jak mięsa, warto przed pieczeniem zamarynować w przyprawach lub w oliwie z oliwek. Następnie należy umieścić je w naczyniu żaroodpornym. Optymalna temperatura pieczenia to w tym przypadku 180–200°C.

Podsumowanie

Szukasz piekarnika, który pozwoli Ci przygotować ulubione potrawy bez tłuszczu i w krótszym czasie? Prowadzisz aktywny tryb życia i przestrzegasz diety? Piekarnik parowy to rozwiązanie, dzięki któremu przyrządzane przez Ciebie potrawy będą smaczne i pełne cennych składników odżywczych. Idealny model znajdziesz w ofercie marki Bosch. Urządzenia te są wyposażone w innowacyjne technologie parowe, które ułatwią Ci kuchenne eksperymenty.