Maszynka do mięsa wielu z nas kojarzy się wyłącznie z mieleniem mięsa czy robieniem kiełbasy. Jednak dzięki odpowiednim akcesoriom może mieć wiele innych zastosowań, dzięki którym wyczarujesz w kuchni przepyszne potrawy!
Jeszcze do niedawna maszynki do mielenia mięsa służyły wyłącznie do tego celu. Obecnie to wielofunkcyjne urządzenia kuchenne o szerokich możliwościach, umożliwiające obróbkę niemal każdego rodzaju żywności. Nowoczesne maszynki do mięsa mielą, szatkują, kroją, kruszą i ścierają, co czyni je niezwykle wartościowym i przydatnym sprzętem.
Maszynka do mielenia – podstawowe funkcje
Podstawową funkcją maszynki do mielenia jest rozdrabnianie mięsa (np. do kotletów czy mięsnych farszów). Kojarzymy ten sprzęt z mieleniem podrobów na pasztet, maku lub sera do świątecznych wypieków czy nawet z rozdrabnianiem suchego pieczywa na bułkę tartą. Tymczasem nowoczesne maszynki do mielenia mają znacznie szersze zastosowanie.
Maszynki do mielenia Bosch to nowoczesny sprzęt kuchenny z wydajnym silnikiem o dużej mocy. Wpływa to nie tylko na szybkość pracy urządzenia, ale pozwala w krótkim czasie zmienić na gładką masę nawet najtwardsze produkty. Silnik wprawia w ruch obrotowy ukryty wewnątrz obudowy metalowy element przypominający ślimaka (stąd jego nazwa: ślimacznica), który przesuwa mięso (lub inne produkty) w kierunku nożyków. Rozdrobnione są dodatkowo przeciskane przez tarcze umieszczone u wylotu korpusu maszynki. Tarcze mają otwory o ostrych krawędziach różnej wielkości i kształtu. Rodzaj tarczy dobieramy w zależności od efektu, który chcemy uzyskać, ponieważ to oczka regulują poziom rozdrobnienia i konsystencję zmielonej żywności.
Jakie możliwości daje dobra maszynka do mielenia mięsa?
Nowoczesna maszynka do mięsa Bosch z szatkownicą nie tylko rozdrabnia mięso, ale też: ryby, warzywa, ziemniaki czy ser do ciasta. Dzięki specjalnym akcesoriom maszynka Bosch jest pomocna w przygotowaniu wielu smakowitych dań.
Szatkownica umożliwia krojenie i szatkowanie warzyw na surówki i sałatki. Maszynka świetnie poradzi sobie z rozdrobnieniem orzechów do rogalików francuskich, zmieleniem twarogu na puszystą masę do sernika czy starciem czekolady na wiórki do ulubionych muffinek. W zestawie z maszynką jest dodawany specjalny bęben do szatkownicy, który sprawnie zetrze ziemniaki do ciasta na placki ziemniaczane. A przystawka masarska umożliwi samodzielne przygotowanie kiełbasek czy parówek dla dzieci, dzięki czemu w kilka minut w domowym zaciszu można uzyskać zdrowe i pozbawione sztucznych dodatków wyroby.
Dobra elektryczna maszynka do mięsa to taka, która zmieli dowolne produkty w krótkim czasie. To wydajny i mocny silnik oraz wysokiej jakości podzespoły maszynki do mielenia Bosch sprawnie radzą sobie nawet z najtwardszymi produktami. I co ważne, najlepsza maszynka do mielenia mięsa powinna rozdrabniać równomiernie, na cząstki o zbliżonej wielkości. To dzięki temu przygotowane z nich potrawy mają wyśmienitą i harmonijny konsystencję.
Maszynka do mięsa z szatkownicą od Bosch – nieograniczone pomysły na jej wykorzystanie
Specjalne przystawki pozwalają zamienić maszynkę do mielenia w wielofunkcyjny robot kuchenny, który z powodzeniem może zastąpić wiele innych małych sprzętów AGD. Do czego zatem, oprócz mielenia mięsa, możemy użyć maszynkę?
- Szatkowanie i krojenie warzyw – do przygotowania świeżych surówek i do przetworów na zimę przechowywanych w słoikach lub do mrożenia. Maszynka do mielenia mięsa i warzyw z szatkownicą to idealne rozwiązanie przy przetwarzaniu dużej ilości warzyw (np. w sezonie lub z własnego ogródka). Równomierne starcie na wiórki lub rozdrobnienie na mniejsze fragmenty w krótkim czasie znacznie ułatwia przygotowanie przetworów.
- Tarcie ziemniaków – maszynka do mielenia ma specjalne akcesoria do rozdrabniania nawet bardzo twardych warzyw. Można więc uniknąć żmudnego i męczącego tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane. Doskonale jest dodać tartą cukinię, a placki będą miękkie i puszyste.
- Blendowanie na owocowe musy i smoothie – chcąc przygotować zdrowe i pełne witamin owocowe przeciery i inne przetwory dla dzieci, wystarczy zastosować inne akcesoria dołączone do zestawu z maszynką. W kilka chwil można otrzymać zdrowe desery dla najmłodszych, bez dodatku sztucznych barwników i konserwantów.
- Wyciskanie soku z owoców i warzyw – specjalna przystawka zamieni maszynkę do mielenia Bosch w wysoko wydajną wyciskarkę do świeżych soków.
- Produkcja domowej kiełbasy – jeszcze inne przystawki zamienią ją w elektryczną maszynkę do robienia kiełbasy i parówek. To duża zaleta przygotowania smacznych wędlin domowych, czyli lepszej alternatywy produktów sklepowych.
- Mielenie sera, orzechów, czekolady – maszynka pomoże w przygotowaniu domowych słodkości i deserów. Mielenie twarogu, maku, orzechów czy czekolady eliminuje pracochłonne przygotowanie tych składników do pieczenia ciast.
Elektryczne maszynki Bosch to wydajne urządzenia, nie ma ograniczenia w przetwarzaniu składników. Wysoka jakość podzespołów i nowoczesne technologie umożliwiają długą pracę, a to – sprawne rozdrabnianie nawet dużej ilości żywności. Ograniczeniem jest jedynie pojemność podstawionych zbiorników. W maszynkach Bosch zastosowano dwustronnie zaostrzone nożyki, co nie tylko usprawnia pracę maszynki, ale przede wszystkim przedłuża żywotność nożyka. I co ważne – nie musisz już zastanawiać się, czy zakładasz nożyk prawidłowo!