Przygotowanie lodów w domu nie jest trudne. Do pomocy warto zaprosić dzieci, które będą miały wielką frajdę, tworząc swoje ulubione kompozycje smakowe i nadając smakołykom atrakcyjne kształty. Każda kolejna fala upałów może być nową lodową przygodą: ciekawe, które smaki na stałe wejdą do waszego letniego domowego menu!
Lody na bazie śmietany
Często zastanawiamy się: jak zrobić domowe lody i czy trzeba do tego specjalnych umiejętności? Podpowiadamy – zdecydowanie nie! Najprostszy przepis można wykonać bez:
• specjalnej maszyny oraz dodatkowych przyrządów, które zajmują dużo miejsca,
• żółtek,
• gotowania i długiego mieszania.
Aby przygotować lody domowe, potrzebne są zaledwie dwa składniki, a więc śmietana i mleko skondensowane, czyli zagęszczone, a ponadto również wafelek, w którym można umieścić mrożony deser. Ważny jest dobór odpowiedniej śmietanki – najlepiej, gdy:
• ma ona zawartość tłuszczu na poziomie 36%,
• jest nieukwaszona, czyli nie zawiera kultur bakteryjnych,
• na jej opakowaniu znajdują się napisy typu „do ubijania” bądź „tortowa”.
Przepis na lody domowe jest prosty i obejmuje następujące czynności:
• oba wspomniane składniki należy wcześniej schłodzić w lodówce,
• 500 ml śmietany umieszczamy w misce i ubijamy do momentu, gdy na wierzchołku piany zaczną się tworzyć tzw. „miękkie szczyty” – nie czekamy, aż zesztywnieje,
• do ubitej śmietany wlewamy 400 ml mleka skondensowanego i całość dokładnie mieszamy,
• po przelaniu do pojemnika lody zakrywamy i pozostawiamy na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Jeśli tak przygotowane lody domowe będą dla nas za słodkie, możemy zdecydować się na mleko zagęszczone niesłodzone i dodanie odpowiedniej ilości cukru. Masę lodową możemy wzbogacić o ulubione dodatki, w tym różnego typu przyprawy, owoce, bakalie czy kawałki czekolady. W tym wypadku musimy jednak pamiętać o dodaniu wody i zmianie proporcji, czyli zwiększeniu ilości śmietany z jednoczesnym zmniejszeniem zawartości mleka.
Lodowe sorbety
W kuchni możemy przyrządzić nie tylko domowe lody śmietankowe czy truskawkowe, ale również lodowy sorbet. Taki mus ze świeżych owoców to świetne orzeźwienie podczas upalnych dni. Jest on lekki, zdrowy i zawiera wiele witamin oraz ma wyjątkowy smak, dlatego szczególnie poleca się go dzieciom.
Przygotowanie tego przysmaku jest bardzo proste. Można do tego wykorzystać różne owoce – popularny wybór to mango, arbuz czy jagody. Warto sięgnąć również po kiwi, banany albo melona. Dużo radości dzieciom sprawi własnoręczne zebranie truskawek czy malin, które rosną w przydomowym ogródku.
Sporządzając mus, pamiętajmy o:
• dokładnym umyciu składników oraz ich obraniu,
• zmiksowaniu na gładką masę, do czego wykorzystamy blender,
• dodaniu odpowiedniej ilości cukru wedle własnego uznania,
• przelaniu uzyskanej masy do foremek lodowych i pozostawieniu ich w zamrażalniku na kilka godzin, a najlepiej na cały dzień bądź noc.
W celu uzyskania bardziej wyrazistego smaku można zastosować dodatki. Częstym wyborem są liście mięty, syrop klonowy, kawałki owoców, cynamon albo sok z cytryny.
Akcesoria do robienia domowych lodów
Jeśli zastanawiamy się, jak zrobić domowe lody, pamiętajmy o tym, że należy wykorzystać określone akcesoria. Chodzi o:
• blender, mikser bądź trzepaczkę, które posłużą do ubicia śmietany,
• miskę służącą do przechowywania lodów w zamrażalniku – zamiast niej możemy skorzystać z plastikowego pojemnika, silikonowych foremek, a nawet małego garnka.
By odpowiednio zaserwować mrożony deser, potrzebujemy specjalnej łyżki do nakładania gałek, którą możemy wykorzystać również do przenoszenia ziemniaków czy kaszy na talerz. Jeśli chodzi o wafelki do lodów, to mamy szeroki wybór, który obejmuje rożki klasyczne, słodkie czy z czekoladowym rantem, a także kubeczki i miseczki. Warto zakupić patyczki ułatwiające jedzenie, jak również wafelkowe dekoracje pod postacią serc, trójkątów albo krążków czy parasolki koktajlowe – wywołają one uśmiech na twarzach nie tylko dzieci, ale również dorosłych.
W jakiej temperaturze powinno się zamrażać i przechowywać domowe lody?
Lody domowej roboty, aby zachowały swoje walory smakowe oraz prawidłową konsystencję, muszą być przechowywanie w odpowiedniej temperaturze. Najlepiej, gdy wynosi ona od -12°C do -18°C.
Warto zadbać o to, by mrożony deser nie był zbyt twardy – dobrym rozwiązaniem jest włożenie pojemnika z lodami do woreczka strunowego czy owinięcie folią spożywczą. Aby ułatwić wyjmowanie, można zakupić wygodne w użyciu foremki.
Salmonelli mówimy nie!
Przyrządzając lody domowe, należy pamiętać o tym, że nie wolno ich rozmrażać i ponownie zamrażać, ponieważ mogłoby to doprowadzić do rozwoju chorobotwórczych drobnoustrojów i zatrucia na przykład salmonellą. Okres, przez który możemy przechowywać mrożonki, wynosi do kilku miesięcy. Po wyjęciu można je umieścić w kuchence mikrofalowej i podgrzać aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Po uformowaniu lodów w kulki można je podawać.
Aby zapewnić domowym lodom odpowiednie warunki przechowywania, warto wybierać perfekcyjnie działające, bezawaryjne chłodziarko-zamrażarki. Nowoczesne sprzęty marki Bosch są wyposażone w rozwiązania ułatwiające codzienną obsługę, w tym na przykład funkcję Low Frost, która zmniejsza ilość lodu i zapobiega częstemu rozmrażaniu, czy szufladę Big Box pozwalającą na przechowywanie dużej ilości lodów.
Źródła:
1. https://domowejroboty.pl/przepisy/lody-smietankowe/
2. https://www.garneczki.pl/blog/jak-zrobic-sorbet/
3. https://jaw.pl/2022/06/domowe-lody-jakie-skladniki-i-akcesoria-sa-potrzebne/
4. https://www.horecanet.pl/jesli-lody-to-tylko-naturalne-jak-je-przechowywac-aby-zachowac-pelnie-walorow-smakowych/