Grill elektryczny

Grillowanie w domu bez względu na pogodę, a więc nawet wtedy, gdy za oknem pada deszcz albo śnieg – czy to możliwe? Tak, wystarczy zdecydować się na dania z grilla elektrycznego. Nie musimy już czekać na długi majowy weekend oraz inaugurację sezonu. Nowoczesny grill elektryczny umożliwi nam przygotowywanie smacznych i zdrowych potraw przez cały rok – także we własnej kuchni.

Jakie możliwości daje grill elektryczny?

Posiadając grill elektryczny, możemy przyrządzać różnego rodzaju dania, nie tylko obiadowe, ale również te spożywane rano oraz wieczorem. Ułatwiają to trzy pozycje grillowania:

zamknięta – umożliwia równoczesne opiekanie produktów z obu stron; grill kontaktowy to rozwiązanie przydatne wówczas, gdy chcemy szybko przyrządzić jedzenie w wysokiej temperaturze, co dotyczy na przykład włoskich kanapek, rumsztyków lub mięsa do hamburgerów,
otwarta – w tej pozycji urządzenie jest całkowicie rozłożone, dzięki czemu dysponujemy dużą powierzchnią smażenia niezbędną między innymi podczas przygotowywania satay (malajsko-indonezyjskie danie składające się z plastrów mięsa wołowego czy ryb, które nadziewa się na bambusowe patyczki); potrawy należy obracać na drugą stronę, aby odpowiednio się przypiekły, przy czym jedzenie możemy przyrządzić na stole i umożliwić gościom bezpośrednie pobieranie smakołyków z rusztu,
półotwarta, a więc z dolnym i górnym grzaniem – to opcja idealna wtedy, gdy mamy zamiar zaserwować chrupkie potrawy, w tym krążki cebuli przykryte serem bądź „otwarte” kanapki na ciepło z jajkiem.

Możliwości, jeśli chodzi o smaczne przepisy na dania z grilla elektrycznego, rosną dzięki użytecznym funkcjom dostępnym w urządzeniu. Jedna z nich to ruchome zawiasy pozwalające na regulację wysokości płyt grillowych, dzięki czemu można ją dopasować do grubości przygotowywanych potraw. Inną przydatną opcją są aluminiowane płyty grzejne – można je szybko umyć, co umożliwia szybkie serwowanie kilku dań pod rząd.

Czy dania z grilla elektrycznego są zdrowsze niż z węglowego?

Zdecydowanie tak – w grillu elektrycznym tłuszcz wydobywający się z potraw nie skapuje na rozżarzony węgiel. Jest tak dzięki żłobieniom płyt grillowych ułatwiającym spływanie tłuszczu do specjalnego pojemnika, który po każdym użyciu należy opróżnić.

Dania z grilla elektrycznego to atrakcyjna propozycja dla każdego. Są one zdrowe dlatego, że:

nie dochodzi do spalania tłuszczu w wysokiej temperaturze i jego unoszenia się oraz opadania na grillowane potrawy – w tradycyjnym sprzęcie wywołuje to tworzenie się wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych mających działanie rakotwórcze,
są niskokaloryczne – ma to duże znaczenie w przypadku osób będących na diecie.

Nie należy zapominać o tym, że przepisy na dania z grilla elektrycznego pozwalają na szybkie przyrządzenie dań, a efektem są soczyste i chrupiące potrawy. Cały proces odbywa się bez uciążliwego ognia i dymu, który mógłby przeszkadzać sąsiadom.

Przepisy na dania z grilla elektrycznego

Dania z grilla elektrycznego to wiele możliwości. Dla każdego znajdzie się coś smacznego, bez względu na to, jakie mamy ulubione potrawy oraz czy ewentualnie jesteśmy na diecie. Jeśli preferujemy mięso, świetną propozycją na rodzinny obiad są szaszłyki z kurczaka. Na proces ich przygotowania składa się:

• pokrojenie piersi z kurczaka w paski i wymieszanie ich z jogurtem, sokiem z cytryny, posiekanymi liśćmi mięty, solą oraz pieprzem, a następnie wstawienie do lodówki na 60 minut;
• nadzianie boczku oraz cukinii pokrojonych w plastry, zamarynowanego kurczaka, a także papryki w kostkach na wcześniej namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków;
• grillowanie przez około 8–10 minut.

Potrawę można podawać ze świeżym pieczywem albo pieczonymi ziemniakami.

Dla osób, które preferują fit dania z grilla elektrycznego, świetną propozycją jest makrela przyprawiona solą oraz pieprzem. W każdej sztuce umieszczamy po jednej gałązce rozmarynu oraz 1/3 porcji pokrojonej cytryny, a całość smarujemy oliwą z oliwek i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Następnie grillujemy na rozgrzanym ruszcie przez około 10–14 minut.

Jeśli chodzi o dietetyczne dania z grilla elektrycznego, to idealnym wyborem jest potrawa oparta wyłącznie na warzywach. Szybko przyrządzimy na przykład cukinię. Najpierw musimy sporządzić marynatę, do której dodajemy oliwę z oliwek oraz przyprawy, takie jak sól, pieprz, tymianek i czosnek granulowany. Następnie myjemy cukinię, tniemy ją na krążki o grubości około 3 cm oraz smarujemy marynatą. Po odczekaniu 20 minut grillujemy, aby warzywa stały się rumiane.

Dania z grilla elektrycznego to znacznie więcej propozycji niż opisane powyżej. Możemy samodzielnie eksperymentować w kuchni, aby cieszyć się niepowtarzalnym smakiem i aromatem grillowanych potraw.

Grill elektryczny

Na co zwracać uwagę, wybierając grill elektryczny

Jeśli zdecydujemy się na grill elektryczny, podczas zakupu powinnyśmy uwzględnić:

moc urządzenia – optymalnie to 2000 W, co pozwala na sprawne nagrzewanie sprzętu,
dodatkowe funkcje, takie jak wymienne płyty grzejne służące na przykład do opiekania kanapek.

Warto wybierać grille elektryczne, które można szybko wyczyścić – ułatwia to nieprzywierająca powłoka, z której wykonane są płyty, a także możliwość ich mycia w zmywarce. Przydatna jest również płynna regulacja temperatury, którą możemy dostosować do rodzaju przygotowywanych potraw.

Źródła:
1. https://www.menshealth.pl/dieta/Czy-grill-elektryczny-jest-zdrowszy-od-weglowego-Shorty-MH,14594,1
2. https://www.zdroweimarkowe.pl/5-powodow-dla-ktorych-warto-miec-grill-elektryczny-w-kuchni-blog-pol-1611647804.html
3. https://designiwnetrze.pl/grill-elektryczny-na-co-zwrocic-uwage-przed-zakupem/
4. https://fajnegotowanie.pl/przepisy/tagi/przepisy-z-grilla-elektrycznego/
5. https://fajnegotowanie.pl/przepisy/ryba-z-grilla-elektrycznego/