Chcesz jeść zdrowe posiłki, a jednocześnie nie spędzać dużo czasu w kuchni? Czy da się pogodzić zdrową, odpowiednio zbilansowaną dietę z wiecznym pośpiechem? Z pomocą odpowiedniego sprzętu gospodarstwa domowego – tego większego i mniejszego – wszystko jest możliwe!
Odpowiednie wyposażenie kuchni
W dzisiejszych czasach sprzęty AGD wyposażone są w różnego rodzaju udogodnienia, z których spora część pozwala zaoszczędzić czas i szybko (oraz – co najważniejsze – smacznie) przygotować każdy rodzaj potrawy. Podkreślić jednak trzeba, że nie chodzi o to, aby kupić dużo pozornie tylko potrzebnego sprzętu, którego będziemy używać raz na jakiś czas. Precyzyjnie dobrane AGD pozwoli zaoszczędzić zarówno sporo czasu (podczas eksploatacji), jak i pieniędzy.
Przy wyborze AGD koniecznie zwróćcie uwagę na możliwość inteligentnego nimi zarządzania. Nowoczesne kuchnie opierają się bowiem przede wszystkim na precyzyjnej komunikacji i łatwym zarządzaniu. Na przykład wybierając płytę indukcyjną czy piekarnik warto wybrać takie z programatorem czasowym czy funkcją HomeConnect, co pozwala na wykonywanie wielu czynności na raz, bez obaw że np. potrawa się przypali.
HomeConnect to niezwykle przydatna technologia, która pozwala na monitorowanie, ustawianie i sterowanie sprzętem gospodarstwa domowego Bosch z dowolnego miejsca za pomocą telefonu, dzięki czemu sprawisz, że Twoja kuchnia stanie się prawdziwym centrum mobilnego dowodzenia i znaczącym wkładem w inteligentny dom.
Sprawdź możliwości, które oferuje funkcja HomeConnect: https://www.bosch-home.pl/poznaj-marke-bosch/home-connect
Zdrowe posiłki dzięki drobnemu AGD
Przepisy na zdrowe posiłki to nie wszystko - rodzaj i jakość sprzętu ma duży wpływ na jakość przygotowanego jedzenia. Krótko mówiąc, czasem lepiej zmienić tradycyjną patelnię na bardziej zaawansowany technologicznie sprzęt - taka inwestycja z pewnością wyjdzie na zdrowie.
Pamiętaj jednak o tym, że rozmiar sprzętu AGD również ma znacznie. Aby w wygodny sposób przygotowywać zdrowe posiłki należy odpowiednio wyposażyć kuchnię nie tylko w duże, ale również w drobne sprzęty gospodarstwa domowego. Można nawet zaryzykować stwierdzenie, że to one grają pierwsze skrzypce w kuchni, gdyż sięgamy po nie względnie często, na przykład w celu przygotowania śniadania czy zdrowego posiłku dla dziecka.
Co w związku z tym z małego AGD warto mieć na wyposażeniu swojej kuchni? Z pewnością grill elektryczny oraz blender, bez których ciężko wyobrazić sobie współczesną, dobrze wyposażoną kuchnię. Dzięki grillowi możesz zastąpić smażone potrawy zdrowszą, grillowaną wersją. Blender z kolei pozwoli Ci przygotowywać zdrowe zupy typu krem czy owocowe smoothie w kilka minut.
Sprawdź szeroką ofertę grillów elektrycznych Bosch: https://www.bosch-home.pl/lista-produktow/gotowanie-i-pieczenie/grille-elektryczne
Mrożenie posiłków
Przygotowanie posiłków z pomocnym sprzętem gospodarstwa domowego pozwala zaoszczędzić czas, ale prócz tego można sięgnąć jeszcze po jedno rozwiązanie, które zaoszczędzi nam go jeszcze więcej. W tym wypadku wykorzystamy większy sprzęt AGD (w tym przypadku zamrażarkę), aby dłużej przechować to, co przygotujemy za pomocą sprzętu mniejszego.
Zamiast gotować codziennie, poświęć raz w tygodniu więcej czasu i ugotuj większą ilość danej potrawy, podziel ją na pojedyncze porcje – i po prostu schowaj do zamrażarki. W ten sposób o każdej porze – a zwłaszcza wówczas, kiedy brakuje czasu - możesz wyjąć gotowe danie i szybko je odgrzać. To samo możesz robić z nadwyżkami jedzenia z innych posiłków i wykorzystać je w innym czasie.
Warto tutaj również zauważyć, że mrożenie jedzenia ma jeszcze inne zalety. Na przykład pozwala ono wyhamować proces utraty składników odżywczych owoców i warzyw. W zależności od rodzaju jedzenia, można je chronić w zamrażarce nawet przez kilka miesięcy: w przypadku warzyw i owoców nawet 12 miesięcy, w przypadku mięsa – do 9 miesięcy, a w przypadku pieczywa – do około 3 miesięcy.
Jak odgrzewać posiłki, by były zdrowe?
Z zamrożeniem posiłków nie ma większych problemów – wystarczy odpowiednio je zapakować i schować do zamrażarki. Pytania pojawiają się w momencie, kiedy trzeba jedzenie odgrzać. Jeśli chcesz dowiedzieć się, w jaki sposób odgrzać posiłek, aby zachowały swoje zdrowe właściwości – przygotowaliśmy sprawdzone sposoby.
Pierwszym metodą pozwalającą na zdrowe odgrzewania posiłków jest umieszczenie ich w piekarniku parowym - dania nie będą przypalone lub wysuszone, a co najważniejsze zachowają swój smak i zdrowe właściwości. Lepszym rozwiązaniem niż np. patelnia jest również mikrofalówka, zwłaszcza jeśli chcesz szybko rozmrozić potrawę. W tym wypadku wystarczy jedynie ustawić odpowiedni program i poczekać kilka minut.
Zobacz niezawodne piekarniki parowe Bosch: https://www.bosch-home.pl/lista-produktow/gotowanie-i-pieczenie/urzadzenia-parowe/piekarniki-parowe