Kuchenka mikrofalowa – kuchenne must-have czy zbędny gadżet?

Kuchenka mikrofalowa to jeden z tych drobnych sprzętów AGD, który posiada chyba tyle samo zwolenników co przeciwników. Wokół niej narosło przez lata wiele mitów, ale mimo to wciąż na rynku pojawiają się nowe modele. Jak to jest z tą mikrofalówką? Warto ją mieć w swojej kuchni?

Wolnostojąca kuchenka mikrofalowa nie zajmuje dużo miejsca.

Jak działa kuchenka mikrofalowa?

Za twórcę kuchenki mikrofalowej uznawany jest Percy Spencer. Podczas prac nad magnetronem – częścią radaru wojskowego, mającą za zadanie przekształcać energię elektryczną w fale radiowe o długości do kilkunastu centymetrów, czyli mikrofale – w 1939 roku Spencer zauważył, że batonik, który miał w kieszeni, roztopił się. Zaintrygowany, postanowił sprawdzić, jak mikrofale będą oddziaływały na inne produkty spożywcze.

Pierwsze mikrofalówki były wielkości szafy i ważyły blisko 300 kg, choć ich funkcjonalne wnętrze wcale nie było większe od tego, jakie oferują współczesne modele. W Polsce pierwsza kuchenka mikrofalowa pojawiła się już w 1965 roku. Nosiła nazwę Agata i była produkowana w zakładach wojskowych RAWAR, ale z uwagi na wciąż duże gabaryty i wagę (150 kg) znalazła zastosowanie wyłącznie w kilku lokalach gastronomicznych i na statkach morskich.

Nowoczesne mikrofalówki są małe. Od lat 60. XX wieku ich rozmiar wciąż się zmieniał, aby dziś osiągnąć ok. 38 cm wysokości, ok. 60 cm szerokości i nieco powyżej 35 cm głębokości. Mikrofalówka konwertuje energię elektryczną pobieraną z gniazdka w promieniowanie elektromagnetyczne podgrzewające żywność. Nie polega to jednak na tym, że wewnątrz komory nagle pojawia się wyższa temperatura – fale elektromagnetyczne wnikają w żywność i wprawiają cząsteczki wody lub tłuszczu w drgania rotacyjne. Dochodzi do tarć między cząsteczkami i temperatura żywności podnosi się.

Jakie możliwości daje kuchenka mikrofalowa?

Kuchenkę mikrofalową można wykorzystać nie tylko do szybkiego podgrzewania gotowych potraw, ale także do:

• rozmrażania,
• gotowania wody na herbatę,
• gotowania bardziej skomplikowanych potraw, także w trybie „na parze”,
• grillowania,
• opiekania na chrupko,
• robienia popcornu.

Sprawdź wszystkie funkcje kuchenek mikrofalowych Bosch.

Mikrofalówka w zabudowie, stylistycznie dopasowana do pozostałych AGD.

Nietypowe zastosowania kuchenki mikrofalowej

Kuchenka mikrofalowa ma także liczne zastosowania niemające nic wspólnego z przygotowywaniem posiłków i przekąsek. Do najpopularniejszych należą:

• dezynfekcja zmywaków i gąbek,
• usuwanie przykrych zapachów z naczyń i desek z tworzywa sztucznego,
• przywracanie skrystalizowanemu miodowi płynnej konsystencji,
• podgrzewanie owoców przed wyciskaniem z nich soku,
• suszenie ziół, grzybów i orzechów,
• suszenie dokumentów, banknotów,
• regeneracja kosmetyków do makijażu.

Kuchenka mikrofalowa – zalety i wady

Niezaprzeczalną zaletą kuchenki mikrofalowej jest to, że można w niej bardzo szybko przygotować ciepły posiłek. Obrotowy talerz, na którym układamy pojemnik z pożywieniem, gwarantuje, że podgrzeje się on równomiernie. Podczas podgrzewania jedzenia w mikrofali zniszczeniu ulegają szkodliwe drobnoustroje i substancje antyodżywcze.

Czy kuchenka mikrofalowa ma wady? Zgodnie ze współczesną wiedzą, mikrofale nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, a żywność podgrzewana w ten sposób ma takie same właściwości odżywcze (witaminy, minerały) jak ta przygotowywana w tradycyjny sposób. Twierdzenie, że korzystanie z kuchenki mikrofalowej może powodować raka, to szkodliwy mit!

Kuchenka mikrofalowa do zabudowy czy wolnostojąca?

Na rynku dostępne są dwa rodzaje kuchenek mikrofalowych – wolnostojące i do zabudowy.

Kuchenka wolnostojąca to model mobilny: możesz ją postawić na blacie albo zabrać ją ze sobą np. na działkę za miastem. W zasadzie nie ma żadnych przeciwwskazań, aby ustawić kuchenkę mikrofalową na lodówce: fale elektromagnetyczne powstające w wyniku pracy kuchenki nie wydostają się na zewnątrz i nie zakłócają działania innych sprzętów, ale jej waga może powodować wgniecenia w obudowie lodówki, dlatego warto między kuchenką a lodówką umieścić np. drewnianą płytę.

Kuchenka do zabudowy jest droższa od wolnostojącej, ale ma zazwyczaj większą liczbę funkcji. Należy zadbać o to, żeby kuchenka mikrofalowa została zamontowana na dobrze dobranej wysokości. Rozwiązaniem są np. kuchenki do zabudowy z możliwością łatwego montażu w wysokiej szafce lub module ściennym na wysokości wzroku. Mikrofalówka w zabudowie nie zajmuje cennego miejsca na blacie.

Nawet w najmniejszej kuchni znajdzie się miejsce na mikrofalówkę.

Kuchenka mikrofalowa – kiedy warto ją kupić?

Kuchenka mikrofalowa to przydatny i godny uwagi zakup wszędzie tam, gdzie często zachodzi potrzeba podgrzewania gotowych dań albo przygotowywania szybkich przekąsek. Będzie równie przydatna dla zapracowanego singla, jak i dla wieloosobowej rodziny. Na pewno przyda się w pokoju socjalnym czy na zapleczu – przerwa śniadaniowa czy obiadowa to idealny czas na zjedzenie szybkiego posiłku na ciepło. Kuchenka mikrofalowa to doskonały wybór, gdy liczy się szybkość.

Źródła:
https://news.samsung.com/pl/z-poligonu-prosto-do-kuchni-czyli-krotka-historia-mikrofalowek
https://www.videotesty.pl/artykul/1977/mikrofalowka-wolnostojaca-czy-do-zabudowy/
https://kuchnia.wp.pl/nietypowe-zastosowania-kuchenki-mikrofalowej-6054909203960449a