Przypalone resztki jedzenia i osadzający się tłuszcz negatywnie wpływają na aromat przyrządzanych dań oraz żywotność sprzętu. Jak wyczyścić piekarnik? Czy domowe sposoby są skuteczne? Jak wyczyścić piekarnik octem? Czy można go umyć cytryną? A może zdecydować się na zakup piekarnika z funkcją samoczyszczenia? Poznaj odpowiedzi na te i inne pytania dotyczące mycia piekarnika.
Czyszczenie piekarnika – od czego zacząć?
Dbanie o czystość piekarnika pozwala zachować higienę podczas przyrządzania posiłków. Pomaga także utrzymać sprzęt w dobrym stanie technicznym, co wydłuża jego żywotność. Mycie piekarnika nie należy jednak do ulubionych obowiązków domowych. Usuwanie przypaleń to trudne zadanie, którego nie ułatwia trudno dostępne wnętrze piekarnika pełne zakamarków. Czyszczenie najlepiej zacząć od odpowiedniego przygotowania.
Pierwszym krokiem w walce z brudnym piekarnikiem jest wyjęcia z komory wszystkich ruchomych elementów, czyli blach, rożna oraz kratek. W wielu modelach możemy także zdemontować drzwiczki i szyby (wskazówek szukaj w instrukcji obsługi). To zdecydowanie ułatwia docieranie do wszystkich szczelin i zakamarków. Każdy z elementów oraz wnętrze piekarnika należy dokładnie umyć. Metod usuwania zabrudzeń jest wiele. Szczególnie warte uwagi są domowe sposoby na czyszczenie piekarnika.
Domowe metody czyszczenia piekarnia
Domowe metody znane od lat są nie tylko skuteczne, ale także ekologiczne. Chemiczne środki czyszczące do piekarnika zwykle mają silne, a nawet żrące działanie oraz duszący zapach. Agresywne preparaty mogą podrażniać skórę na rękach oraz drogi oddechowe. Naturalne środki są zdecydowanie mniej szkodliwe dla naszego zdrowia. Istnieje także mniejsze ryzyko uszkodzenia delikatnych powierzchni piekarnika.
Pamiętajmy także, że zastosowanie środków chemicznych do czyszczenia piekarnika wymaga wyjątkowo dokładnego ich spłukania wodą. Resztki preparatów, które pozostają na powierzchni, pod wpływem wysokiej temperatury zamieniają się w szkodliwe opary, których wdychanie jest szkodliwe. Poza tym spożywanie potraw, w które mogły wniknąć toksyny podczas pieczenia jest wyjątkowo niebezpieczne.
Do czyszczenia przypalonego piekarnika stosuje się popularne produkty, które każdy ma w domu - ocet, sodę czy cytrynę. Do tego wystarczy woda i folia aluminiowa w roli czyścika. Warto podkreślić, że domowe metody mycia piekarnika są tanie i przyjazne dla środowiska oraz naszego zdrowia.
Czyszczenie piekarnika wodą i octem
Jednym z najpopularniejszych sposobów jest czyszczenie piekarnika octem. Sprawdzi się zarówno do usuwania nagromadzonych przypaleń, jak i rutynowego mycia. Ocet doskonale zwalcza tłuszcz i osady. Nie przenika do potraw, a więc nie stanowi dla nas zagrożenia. Wadą może być przykry zapach, jednak szybko się on ulatnia.
Jak czyścić piekarnik za pomocą octu? Wystarczy zmieszać go z wodą w proporcjach 50:50. Tak sporządzonym roztworem należy spryskać wnętrze piekarnika i zostawić na kilka minut. Ocet zmiękczy tłuszcz i inne zabrudzenia. Dzięki temu łatwiej je usuniemy. Jeżeli piekarnik jest mocno zanieczyszczony, możemy zmoczyć ściereczkę w roztworze i umyć nią komorę. Na koniec spłukujemy wnętrze czystą wodą.
Dobrym pomysłem jest także zmieszanie octu z sodą w stosunku 1:1. Dodatnie tej substancji sprawia, że reakcja staje się gwałtowniejsza. Gęstą pastą wystarczy wyczyścić wnętrze piekarnika, aby przywrócić mu dawny wygląd.
Czyszczenie piekarnika cytryną
Piekarnik można umyć także domową metodą parową. Jest niezawodna przy niewielkich zanieczyszczeniach. Możemy ją też stosować jako zabieg wstępny, gdy piekarnik jest silnie zabrudzony. Aby wyczyścić piekarnik za pomocą pary wodnej, wlewamy ok. 0,5 l wody do naczynia żaroodpornego i dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Następnie ustawiamy temperaturę 180℃ i włączamy program z termoobiegiem. Powstająca para wodna doskonale zmiękcza zabrudzenia, które łatwo później usunąć za pomocą ściereczki. Dodatkowym plusem tej metody jest świeży zapach, jaki pozostawia cytryna. Pamiętajmy, aby zabrać się za czyszczenie po ostygnięciu piekarnika.
Jak usunąć spaleniznę z piekarnika domowymi sposobami? Metoda sodowa i folia aluminiowa
Sprawdzoną metodą na przypalenia w piekarniku jest zastosowanie sody oczyszczonej, która posiada właściwości ścierne i czyszczące. Doskonale usuwa tłuszcz, ale także nieprzyjemne zapachy. Wystarczy rozsypać grubą warstwę sody na dno komory i spryskać niewielką ilością wody, aby powstała gęsta pasta. Następnie pozostawić na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Ostatnim etapem jest czyszczenie za pomocą folii aluminiowej zwiniętej w kulkę.
Ten sposób doskonale sprawdza się do usuwania przypaleń także z kratek, rożna, blach. Folia daje się łatwo formować. Dzięki temu czyścik z niej zrobiony dociera w każdą szczelinę i trudno dostępne miejsca. Co więcej, jest delikatniejszy niż zwykłe zmywaki i druciaki, a przez to nie rysuje powierzchni.
Piekarniki samoczyszczące
Jeżeli chcemy uniknąć mozolnego, ręcznego mycia piekarnika, a także stosowania szkodliwych środków chemicznych, warto postawić na nowoczesne rozwiązania. Są nim sprzęty z funkcją samoczyszczenia. Wybrane modele piekarników Serie | 8 marki Bosch potrafią same usunąć zanieczyszczenia za pomocą procesu pyrolizy. Wystarczy tylko wybrać odpowiedni program i nacisnąć jeden przycisk, a urządzenie wykona pracę za nas. To niezwykle skuteczna metoda automatycznego czyszczenia, która nie wymaga prawie żadnego wysiłku i pozwala oszczędzić cenny czas.
Na czym polega pyroliza? Podczas działania funkcji samoczyszczenia pyrolitycznego, piekarnik nagrzewa się do temperatury 480°C. W efekcie tłuszcz oraz inne pozostałości po pieczeniu skutecznie wypalają się i zamieniają w popiół. Następnie wystarczy w łatwy sposób usunąć go ściereczką. Oznacza to, że nie musimy szorować komory, ani stosować jakichkolwiek środków czyszczących. To najprostszy sposób na utrzymanie piekarnika w czystości.
Podsumowując, czyszczenie piekarnika jest konieczne, ale jednocześnie wymaga zaangażowania czasu i siły. Odkładanie tego obowiązku w czasie tylko pogarsza sytuację. Zaschnięte resztki jedzenia i plamy z tłuszczu pozostawione we wnętrzu piekarnika są wielokrotnie podgrzewane, przez co stają się trudne do usunięcia. Dlatego najlepiej zabrudzenia usuwać na bieżąco. Jeżeli nie mamy czasu na regularne czyszczenie lub nie lubimy tego zajęcia, warto wybrać piekarnik z funkcją pyrolizy. Pamiętajmy jednak, aby tego programu także używać systematycznie. Dzięki temu nasz piekarnik zawsze będzie lśniąco czysty, posłuży przez długi czas i pozwoli na przygotowanie smacznych, aromatycznych potraw.
Źródła:
https://www.euro.com.pl/artykuly/wszystkie/artykul-jak-wyczyscic-piekarnik.bhtml
https://aniaradzi.pl/porady/sprawdzone-sposoby-na-czyszczenie-piekarnika/
https://www.castorama.pl/jak-wyczyscic-piekarnik-przetestuj-domowe-sposoby-ins-1113426.html
https://www.mediaexpert.pl/poradniki/agd/jak-wyczyscic-piekarnik
https://www.kuchenny.com.pl/603-18-czyszczenie-piekarnika.html
https://www.cleanipedia.com/pl/czyszczenie-kuchni/jak-dbac-o-piekarnik--aby-uniknac-wielkiego-czyszczenia.html
Anethea Turner, Perfekcyjna pani domu, Warszawa 2008