Nawet najlepszy i najbardziej zaawansowany ekspres do kawy nie będzie działał prawidłowo, jeśli nie będziesz o niego należycie dbać. Regularne czyszczenie, odkamienianie i odpowiednia konserwacja są niezbędne, aby utrzymać sprawność urządzenia i cieszyć się doskonałym smakiem i aromatem ulubionej kawy zawsze wtedy, kiedy przyjdzie ci na nią ochota. Podpowiadamy, jak troszczyć się o ekspres do kawy i o czym pamiętać, by służył ci jak najdłużej – w niezmiennie doskonałej formie.
Prawidłowa higiena ekspresu do kawy – czemu jest ważna?
Ekspres do kawy, jak każde inne urządzenie domowego użytku, wymaga regularnej pielęgnacji i właściwej konserwacji, bo bez nich może po prostu zacząć szwankować. Jakie mogą być konsekwencje nieprawidłowej higieny urządzenia?
• niewłaściwa praca niektórych systemów, np. źle zmielone ziarna kawy, niespienione mleko,
• zmiana smaku i zapachu kawy – urządzenie, które nie działa prawidłowo może sprawić, że jakość przygotowanego napoju będzie gorsza niż dotychczas,
• namnażanie się szkodliwych drobnoustrojów (bakterii, wirusów i grzybów) – dotyczy to zwłaszcza ekspresów z systemem mlecznym, w którym mogą zalegać niewielkie ilości płynu (szczególnie w rurkach),
• pozostawianie trudnego do usunięcia osadu z kamienia na szklankach i kubkach,
• szybsze zużycie sprzętu, wymagające kosztownej naprawy.
Skoro wiesz już, do czego może prowadzić niewłaściwe dbanie o ekspres, warto wskazać, jakie czynności należą do prawidłowej higieny ekspresu. Przede wszystkim trzeba pamiętać o:
• regularnym czyszczeniu jednostki zaparzania – pod bieżącą wodą,
• opróżnianiu i myciu pojemników na fusy i skropliny (Bosch umożliwia wygodne mycie tych elementów w zmywarce),
• konserwacji systemu wodnego – odkamienianiu i wymianie filtra wody (jeśli go używasz),
• czyszczeniu systemu spieniającego mleko,
• myciu ekspresu z zewnątrz, aby zawsze prezentował się bez zarzutu.
Ważne:
Zanim kupisz konkretny model ekspresu do kawy (lub – w ostateczności – przed pierwszym użyciem sprzętu), dowiedz się, jak się go czyści i konserwuje. Uchronisz sprzęt przed niewłaściwą eksploatacją i zapobiegniesz ewentualnym uszkodzeniom.
Wymiana filtra wody
Jedną z głównych przyczyn awarii automatycznego ekspresu do kawy jest osadzanie się wapnia w systemie. Dlatego tak ważne są regularne odkamienianie i systematyczna wymiana filtrów wody.
Co prawda filtr wody nie jest obowiązkowym elementem wyposażenia ekspresu, jednak warto z niego korzystać, zwłaszcza wtedy, gdy masz twardą wodę. Filtr odpowiednio ją zmiękcza i zapobiega osadzaniu się kamienia, a dodatkowo redukuje zanieczyszczenia zawarte w wodzie i poprawia jej smak.
Średnie zużycie filtra do wody trwa od 1,5 do 3 miesięcy, w zależności od twardości wody i częstotliwości korzystania z ekspresu. Może być więc tak, że raz ekspres zasugeruje ci wymianę filtra już po miesiącu (w urządzeniach Bosch na wyświetlaczu pojawi się odpowiedni monit), a następnym razem dopiero po trzech.
Jak wygląda zakładanie i wymiana filtra wody? Omówmy to na przykładzie ekspresu automatycznego Bosch VeroCup 300.
Przede wszystkim przez pierwszym użyciem nowego filtra wody dokładnie go przepłucz. Włącz ekspres i napełnij pojemnik na wodę. Następnie:
1. Naciśnij jednocześnie przyciski z wizerunkiem ziaren kawy oraz Calc’nClean i przytrzymuj je przez co najmniej 3 sekundy.
2. Naciskaj przycisk Cappuccino tak długo, aż na wyświetlaczu pojawi się punkt „Twardość wody”.
3. Potwierdź „ok” przyciskiem Latte Macchiato.
4. Naciskaj przycisk Cappuccino tak długo, aż na wyświetlaczu pojawi się punkt "Filtr wody".
5. Potwierdź „ok” przyciskiem Latte Macchiato. Na wyświetlaczu pojawi się informacja „Aktywacja filtra”.
6. Zanurz filtr wody (otworem skierowanym do góry) do pojemnika napełnionego wodą i przytrzymaj, aż przestaną wypływać pęcherzyki powietrza.
7. Mocno wciśnij filtr wody w pusty pojemnik na wodę.
8. Napełnij pojemnik wodą do wysokości znacznika „max”.
9. Podstaw pod wylot naczynie o pojemności min. 1 l.
10. Kliknij przycisk Latte Macchiato, aby zapisać ustawienie i zacząć płukanie.
11. Kliknij przycisk Caffe Crema, aby zamknąć menu.
12. Opróżnij pojemnik.
Urządzenie jest gotowe do pracy.
Odkamienianie ekspresu automatycznego
Gdy korzystasz z filtra do wody, niektóre ekspresy nie zakomunikują ci, że trzeba je odkamienić. Niemniej trzeba o tym pamiętać i wykonywać odkamienianie profilaktycznie – co najmniej raz w roku (zaleca się, aby przeprowadzać odkamienianie ekspresu po zrobieniu 200–300 kaw).
Na szczęście dla zapominalskich, w ekspresach automatycznych Bosch komunikat o konieczności przeprowadzenia odkamieniania pojawi się na wyświetlaczu nawet wtedy, gdy korzystasz z filtra. Nie sposób też go zignorować, bowiem jeśli urządzenie nie zostanie wyczyszczone w odpowiednim czasie, system automatycznie się zablokuje i odblokuje dopiero wtedy, gdy cały proces zostanie prawidłowo przeprowadzony. Nie warto z tym zwlekać – program Calc’nClean trwa tylko 40 minut i wymaga minimum ingerencji ze strony użytkownika.
Jak wygląda ten proces krok po kroku?
1. Naciśnij przycisk Calc’nClean i przytrzymuj go przez ok. 5 sekund.
2. Gdy na wyświetlaczu pojawi się odpowiedni symbol, otwórz drzwiczki, opróżnij i wyczyść pojemnik na skropliny i pojemnik na fusy.
3. Wyjmij i wyczyścić zaparzacz.
4. Wrzucić jedną tabletkę czyszczącą Bosch do zaparzacza i zainstaluj go na miejscu.
5. Ponownie włóż pojemnik na skropliny oraz pojemnik na fusy i zamknij drzwiczki.
6. Wyjmij filtr wody (jeżeli jest założony).
7. Wlej do pustego pojemnika letnią wodę do poziomu 0,5 l i rozpuścić w niej jedną tabletkę odkamieniającą Bosch.
8. Ponownie załóż pojemnik na wodę i podstaw pod wylot duże naczynie (o pojemności ok. 1 litra).
9. Dotknij komunikatu Calc’nClean. Włączy się program z czyszczeniem ekspresu.
10. Gdy na wyświetlaczu pojawi się symbol wskazujący na koniec oczyszczania (po ok. 20 minutach) opróżnij naczynie, otwórz drzwiczki, a następnie opróżnij i ponownie włóż pojemnik na skropliny.
11. Zamknij drzwiczki i podstaw naczynie pod wylot.
12. Wyczyścić pojemnik na wodę i z powrotem włóż filtr wody (jeżeli był instalowany).
13. Napełnij pojemnik świeżą wodą niegazowaną do poziomu znacznika „max” i ponownie podstaw naczynie pod wylot.
14. Dotknij komunikatu Calc’nClean. Włączy się program z czyszczeniem i płukaniem.
15. Gdy na wyświetlaczu pojawi się symbol wskazujący na koniec pracy, opróżnij i wyczyścić pojemnik na skropliny oraz pojemnik na fusy i zainstaluj je ponownie w ekspresie.
Urządzenie jest ponownie gotowe do pracy.
Jeśli z różnych względów nie chcesz przeprowadzać odkamieniania ekspresu samodzielnie, skontaktuj się z zespołem Bosch pod numerem: 42 271 5555 i umów usługę odkamieniania i czyszczenia urządzenia. Specjaliści są do twojej dyspozycji w godzinach 7:00-22:00, 7 dni w tygodniu.
Pamiętaj, by do odkamieniania i czyszczenia ekspresu do kawy używać produktów wskazanych przez producenta. Pomogą pozbyć się uporczywego kamienia i ochronią sprzęt przed korozją. Stosowanie domowych środków czyszczących, np. popularnej sody oczyszczonej, kwasku cytrynowego czy octu, nie jest dobrym rozwiązaniem. Takie preparaty nie usuną prawidłowo kamienia, a mogą uszkodzić silikonowe uszczelki i wpłynąć na smak kawy.
Czyszczenie systemu spieniającego mleko
Jeśli jesteś miłośnikiem kawy z mleczną pianką, z pewnością wiesz, jak wiele przykrych doznań może zafundować brudny przewód mleczny. Mleko ma to do siebie, że lubi osadzać się na elementach systemu mlecznego. Nieusunięte w pełni, może zapychać rurki, psuć się i zmienić smak kawy. Regularne usuwanie pozostałości po mleku (najlepiej po każdym użyciu) jest więc konieczne, jeśli chcesz delektować się idealnym smakiem ulubionego napoju z puszystą pianką i nie fundować sobie koktajlu z namnażających się bakterii.
Aby ułatwić sobie to zadanie, warto wybrać ekspres z automatycznym czyszczeniem elementów układu mlecznego. W ekspresach ciśnieniowych Bosch zastosowano nowoczesny system czyszczenia rurki podającej mleko, który uruchamia się samoczynnie po każdym przygotowaniu mlecznej kawy. Masz gwarancję higienicznej czystości, bez dodatkowej pracy! Bardzo łatwo wyczyścisz też system spieniający mleko.
1. Gdy spieniacz ostygnie, napełnij szklankę do połowy wodą i postaw ją pod wylotem urządzenia.
2. Przesuń spieniacz do końca w dół i dotknij przycisku „Milk”. Urządzenie samo wyczyści system spieniania mleka.
3. Przesuń spieniacz do góry i poczekaj, aż wystygnie.
4. Rozbierz spieniacz na części i dokładnie wyczyścić, a później wysusz go i ponownie zainstaluj.
Wszystkie części systemu spieniania mleka wygodnie wymyjesz w zmywarce.
Jeśli przez jakiś czas zaniedbywałeś regularne czyszczenie systemu mlecznego i chcesz pozbyć się opornego, zaschniętego mleka, rozbierz spieniacz i zanurz go na kilka minut w wodzie z dodatkiem płynu odkażającego, który odtłuści system i wyeliminuje zalegające w nim bakterie. Rurkę możesz dodatkowo wyczyścić, używając specjalnej wąskiej szczoteczki.
Dbanie o ekspres z zewnątrz
Ekspres do kawy spełnia przede wszystkim funkcje użytkowe, ale jest też stylową ozdobą kuchni. Dlatego warto dbać o jego nieskazitelną prezencję. Aby wyglądał dobrze przez wiele lat, najlepiej czyść go miękkimi ściereczkami z mikrofibry, które dobrze usuwają zabrudzenia, a dodatkowo nadają połysku i nie pozostawiają smug.
Dobrą praktyką jest też regularne stosowanie preparatów pielęgnacyjnych, np. chusteczek lub środka czyszczącego do stali nierdzewnej. Takie preparaty usuwają przebarwienia i plamy po wodzie, pozostawiając błyszczące wykończenie, a dodatkowo zabezpieczają powierzchnię przed osadzaniem się nowych zanieczyszczeń.
Pamiętaj, by do mycia powierzchni ekspresu nie używać szorstkich gąbek czy druciaków ani silnie działających środków czyszczących (zwłaszcza tych zawierających alkohol). Takie akcesoria mogą uszkodzić i zarysować obudowę ekspresu i sprawią, że będzie prezentował się nieelegancko. Dla bezpieczeństwa najlepiej stosować środki rekomendowane przez producenta. Masz gwarancję, że konkretny produkt dobrze wyczyści urządzenie i nie spowoduje żadnych awarii.