Jeśli zdrowie jest najważniejsze, to postaw na swoją chłodziarkę
Chcesz prowadzić życie bogatsze w wartości odżywcze? Dzięki chłodziarce marki Bosch już dokonałeś dobrej inwestycji w dobre samopoczucie. A to dlatego, że sposób przechowywania żywności nie tylko ma kluczowe znaczenie dla utrzymania jej świeżości, ale także dla zachowania kluczowych witamin i minerałów. Teraz pokażemy Ci, jak uzyskać jak najwięcej z nich.
W przypadku mikroskładników najlepsze jest podejście „od pola do stołu”. Wynika to z faktu, że wartości odżywcze ulegają zmnijeszeniu wkrótce po zebraniu plonów. A w wysokich temperaturach świeże produkty mogą utracić 70% witamin w ciągu dwóch dni 1 . Podczas gdy nie możesz temu zapobiec, chłodzenie owoców i warzyw spowalnia ten proces. Im krótszy czas dostawy do sklepu – i do Twojej chłodziarki – tym więcej korzyści. Mając to na uwadze, zawsze najlepiej jest kupować lokalne, sezonowe produkty, a nie przywożone z odległych zakątków świata.
Wspaniały zapach? Mówi Ci o zawartości witamin. Gdy owoce i warzywa dojrzewają, zwiększa się zawartość przeciwutleniaczy i witamin. Ale to nie oznacza, że nie powinieneś kupować zielonych produktów, które dojrzeją później. Dobrymi przykładami są morele, awokado, banany, kiwi, mango i pomidory. Niektóre owoce i warzywa dojrzewają jednak jedynie przed zerwaniem. Zielone truskawki? Przegrana sprawa. To samo odnosi się do wszystkich jagód, a także ananasa, bakłażana, ogórków, wiśni, papryki, winogron i owoców cytrusowych. Tylko pamiętaj – niezależnie od tego, czy kupujesz dojrzałe produkty czy pozwalasz im osiągnąć pełną soczystość w domu, gdy staną się w pełni dojrzałe, przechowuj je w chłodziarce.
Wiele witamin rozpuszcza się w wodzie i jest wrażliwych na wysokie temperatury i długi czas gotowania. Przede wszystkim witamina C, wszystkie witaminy B i kwas foliowy są wrażliwe na ciepło. Dlatego metody, które skracają czas gotowania oraz jak najbardziej obniżają temperaturę i ilość wykorzystywanej wody, zasadniczo są zdrowsze. Przedstawiamy tutaj różnorodne techniki, które chronią substancje odżywcze.
Cała para w zdrowe odżywianie! Gotowanie brokułów na parze w temperaturze ponad 100°C zachowuje do 54% więcej wartości odżywczych, a także 10% więcej witaminy C w porównaniu z konwencjonalnymi metodami gotowania 2. Oprócz delikatnego zachowania naturalnych zalet żywności, para wodna zapewnia także jej wspaniałą konsystencję. Ryba będzie miękka i soczysta, a warzywa pozostaną kruche i chrupiące. Jest jedna wada – gotowanie na parze nie wydobywa smaków tak dobrze, jak gotowanie z wykorzystaniem olejów. Na szczęście istnieje proste rozwiązanie – marynaty! Na przykład łyżka ziołowego pesto lub kleisty sok teriyaki z niewielką ilością soku z cytryny. Wymieszaj warzywa z sosem w misce, upewniając się, że wszystkie są nim odpowiednio pokryte. I pamiętaj: zawsze doprawiaj danie solą i pieprzem po ugotowaniu na parze.
Piekarniki marki Bosch z funkcją Steam Plus mogą gotować na parze w temperaturze do 120°C. Twoje dania będą gotowe w mgnieniu oka – ziemniaki będą gotowe o 35% szybciej, a fasolka szparagowa i marchewka będą potrzebować tylko 50% standardowego czasu, zanim trafią na Twój talerz 3. Nawet jeśli Twój piekarnik nie posiada tej funkcji, nadal możesz gotować na parze. Tradycyjne naczynia gliniane takie jak tażin, cazuela, donabe czy römertopf pochłaniają wodę i uwalniają ją w piekarniku w formie pary.
Ewentualnie możesz użyć swojej płyty grzewczej. Zastosuj w garnku wkład do gotowania na parze, dzięki któremu warzywa znajdują się nad kąpielą wodną i gotują się w wytwarzanej parze. W garnku umieść jedynie 1–2 cm wody, tak aby żywność na wkładzie znajdowała się nad nią, nawet gdy zacznie wrzeć. Następnie zmniejsz nieco temperaturę i dokładnie zamknij pokrywkę. Danie będzie gotowe w kilka minut.
2 Funkcja Steam Plus od Bosch w porównaniu z gotowaniem we wrzącej wodzie, wyniki badań Uniwersytetu Hohenheim 5/2022 i 10/2022. 3 Funkcja Steam Plus w porównaniu z parą w temperaturze 100°C, badanie laboratoryjne BSH.
Czy wiesz, że możesz używać swojego piekarnika lub płyty grzewczej podobnie jak domowego grilla? Chociaż bez dymu – czy dymnego posmaku – Twoja żywność jest gotowana z wykorzystaniem podobnego rodzaju intensywnego ciepła. Ważne jest stosowanie specjalnych blach z kratką do grillowania w piekarniku, która umożliwia odciekanie tłuszczu na dolną blachę, tak aby się nie zapalił. Kanaliki w naszej indukcyjnej blasze do grillowania do płyt grzewczych z funkcją FlexInduction lub CombiZone działają podobnie. Cokolwiek wybierzesz, dobra wiadomość jest taka, że dzięki wytapianiu tłuszczu zwierzęcego możesz delektować się zdrowszym mięsem. Jest to także dobry sposób na warzywa, gdyż zachowuje większość ich witamin, jeśli temperatura nie jest zbyt wysoka. Spryskanie warzyw oliwą z oliwek także pomaga zmiękczyć ściany komórkowe, uwalniając więcej przeciwutleniaczy i wspierając wchłanianie karotenoidów.
Ze względu na wykorzystanie intensywnego ciepła grillowanie to dosyć szybki proces. Aby zapobiegać przywieraniu żywności, musisz jej pilnować i kilkakrotnie ją obracać. Część warzyw znajdująca się najbliżej źródła ciepła przyrumieni się bardzo szybko, podczas gdy większe, grubsze kawałki drobiu będą potrzebować więcej czasu. Aby upewnić się, że się nie przypalą, musisz wybrać niższy poziom i umieścić blachę do grillowania na drugim lub trzecim ruszcie. Dostosowując czas, temperaturę i poziom rusztu, możesz uzyskać mięso przygotowane dokładnie tak, jak lubisz. Aby uzyskać krwiste lub średnio wysmażone mięso, grilluj je przez krótszy czas w wysokiej temperaturze. Niższa temperatura i dłuższy czas przygotowania zapewnią, że wołowina lub jagnięcina nie będą różowe w środku. Ta sama zasada dotyczy płyty do grillowania.
Pieczenie wymaga dużo gorącego powietrza, ale jego rezultaty mówią same za siebie. W temperaturze 150°C i wyższej pieczenie z wykorzystaniem suchego gorącego powietrza karmelizuje i przyrumienia potrawę, wydobywając z niej smak i tworząc pyszną skórkę. Podczas pieczenia straty witamin, w tym witaminy C, są minimalne, ale dłuższe czasy gotowania mogą wpływać na witaminy z grupy B. Mając to na uwadze, lepiej jest piec składniki przez krótszy czas w wysokich temperaturach. Co więcej, szczególnie warzywa mogą się rozpaść, jeśli są pieczone zbyt długo.
Chcesz wydobyć to, co najlepsze z pieczonej żywności? Żywność bogata w białka, taka jak dania z mięsa, ryb i jajek, a także warzywa i ziemniaki potrafią wzbudzić zachwyt po upieczeniu. Zarumienienie zależy od wyboru oleju, dlatego ma on kluczowe znaczenie dla uzyskania jak najlepszych rezultatów. Potrzebujesz czegoś o wysokim punkcie dymienia i niezawierającego wody, aby żywność nie nabrała gorzkiego smaku spalenizny ani nie dochodziło do wytwarzania szkodliwych substancji chemicznych. Ghee (masło klarowane), olej z awokado, słonecznika, rzepaku czy olej arachidowy są najlepsze. Wybór produktów do pieczenia jest o wiele większy. Jeśli Twój piekarnik posiada funkcję Perfect Roast, użyj sondy do mięsa, dzięki której będziesz dokładnie wiedzieć, kiedy danie jest idealnie przygotowane.
Musisz gotować w ciągu tygodnia? Odpowiedzią jest sauté! Wszystko, czego potrzebujesz do tej prostej techniki gotowania, to płytka patelnia, mała ilość oleju lub tłuszczu oraz stosunkowo wysoka temperatura. Jest to doskonała metoda dla warzyw takich jak jarmuż, ponieważ zachowuje silne przeciwutleniacze warzyw liściastych, które uległyby utracie w przypadku gotowania na parze czy zwykłego gotowania w wodzie. Grzyby, cukinia, marchew, a także bardzo świeża, jędrna ryba i kawałki mięsa to również odpowiedni kandydaci. Unikaj jednak smażenia w ten sposób mielonego mięsa, które musi być dobrze przysmażone, aby można było pozbyć się bakterii.
Przygotowuj żywność metodą sauté w odpowiedni sposób
Ta metoda smażenia jest bardzo prosta, ale należy pamiętać o kilku podstawowych kwestiach. Na początek pokrój żywność na małe paski lub kawałki. Następnie rozgrzej tłuszcz. Pamiętaj, nie potrzebujesz go dużo. Musisz jedynie natłuścić patelnię. A jako że ta metoda smażenia wymaga wysokiej temperatury, używaj jedynie tłuszczu i olejów o bardzo wysokim punkcie dymienia. Z tego względu masło nie jest najlepszym wyborem – lepiej zdecydować się na olej słonecznikowy lub rzepakowy. Gdy olej jest gorący, dodaj składniki, ale nie za dużo na raz. Lepiej jest przygotować mniejsze porcje, aby je szybko i równomiernie przysmażyć. Aby to osiągnąć, musisz obracać składniki za pomocą szpatułki lub podrzucać je – odsuń rondel od siebie, a następnie przyciągnij szybko z powrotem do siebie, tak aby podrzucić składniki do góry.
Musisz szybko nakarmić siebie i innych? Ciężko jest pobić krótkie czasy gotowania osiągane w kuchence mikrofalowej. Co więcej, chronią one wartości odżywcze, takie jak witamina C w warzywach, a także przeciwutleniacze w grzybach i czosnku. Nasze piekarniki Serie 8 nie tylko posiadają klasyczną kuchenkę mikrofalową, aby móc szybko podgrzać szklankę mleka, ale także w inteligentny sposób łączą ją z trybami grzania piekarnika, aby szybko piec mięsa i ciasta oraz podgrzewać potrawy. W rezultacie oszczędzają czas i energię elektryczną – jednocześnie zachowując smak potraw.
Chwileczkę, czy smażenie to nie to samo co sauté? To prawda, metody te są bardzo podobne – smażenie na patelni również wymaga minimalnej ilości oleju, jak metoda sauté. Patelnia jest jednak podgrzewana do nieco wyższej temperatury. Wynika to z faktu, że dania smażone, takie jak pierś z kurczaka, steki, zrazy wieprzowe i filety rybne, nie są krojone na mniejsze części, a przysmażenie większych kawałków wymaga więcej czasu. W tym czasie nie chcesz ich przypalić od zewnątrz. Mając to na uwadze, upewnij się, że olej jest nadal na tyle gorący, by wilgoć z potrawy mogła być uwolniona w postaci pary. Jest to ważne, by zapobiegać wsiąkaniu oleju w żywność. Odnosi się to także do innych rodzajów smażenia, kiedy używasz więcej oleju:
Smażenie płytkie wymaga nieco więcej oleju niż smażenie w małej ilości tłuszczu – tyle, aby sięgał on do połowy wysokości składników. Następnie musisz je obrócić, aby przysmażyć je z drugiej strony.
Smażenie na głębokim tłuszczu wymaga takiej ilości oleju, która pozwala na całkowite zanurzenie w nim smażonych składników. W rezultacie nie trzeba ich obracać.
Smak dań smażonych na głębokim oleju, bez tłuszczu
Smażenie beztłuszczowe nie tylko radykalnie ogranicza kalorie, ale także może ograniczyć niektóre szkodliwe skutki smażenia żywności, dlatego jest bardzo popularne. Jeśli Twój nowy piekarnik marki Bosch posiada funkcję smażenia beztłuszczowego, nie potrzebujesz dodatkowego urządzenia do przygotowania czipsów z ziemniaków lub warzyw. Po prostu umieść pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki lub inne warzywa korzeniowe na blasze Air Fry & Grill, dodaj niewielką ilość oleju i wybierz funkcję Air Fry. Wkrótce będziesz delektować się nimi wygodnie przed telewizorem.
Wiesz, że są dla Ciebie dobre, ale czy Ty jesteś dobry dla nich? Łatwo jest przegotować warzywa, ponieważ są bardzo wrażliwe na wysokie temperatury. Stają się one wtedy nieprzyjemnie gąbczaste i pozbawione koloru, ale także tracą dużo zdrowych wartości odżywczych. Jeśli chcesz serwować kruche warzywa o żywych kolorach, liczy się czas. Gdy gotujesz warzywa w wodzie lub na parze lub przygotowujesz je metodą sauté, zwracaj uwagę na mijający czas i kolor warzyw. Z naszą pomocą sprawisz, że warzywa będą przepyszne.
Aby uzyskać kruche różyczki brokułów, gotuj je w wodzie przez 10–15 min, na parze przez 5–10 min lub smaż na gorącym oleju przez 5–8 min.
Marchew pokrojona na plasterki
Aby zachować kolor, wartości odżywcze i chrupkość marchwi, gotuj ją 5–10 min, paruj 4–5 min lub smaż 3–4 min na gorącym oleju.
Poćwiartowane fioletowe bakłażany
Zachowaj piękny fioletowy kolor bakłażanów, gotując je w wodzie przez 5–10 min, na parze przez 5–6 min lub smażąc na gorącym oleju przez 3–4 min.
Pokrojona papryka
Aby zachować kolor, składniki odżywcze i chrupkość marchwi, gotuj 5–10 min, paruj 4–5 min lub smaż 3–4 min na gorącym oleju.
Szpinak
Wiotkość szkodzi warzywom liściastym. Smaż szpinak z czosnkiem na oliwie 3 min, gotuj 2–5 min (przed zabarwieniem wody) lub paruj 5–6 min.
Plasterki cukinii
Zawsze słodkie, trudne do zepsucia. Przysmaż 3–4 min na patelni lub gotuj 5–10 min, aby uzyskać doskonałe plasterki do sałatki.
Warzywa liściaste (kapusta chińska, jarmuż)
Ugotowanie łodyg zajmuje więcej czasu niż liści. Gotuj łodygi na parze 2–3 min, następnie dodaj liście na 3 min.
Dynie
Wybierz słodkie dynie o delikatnym miąższu i przygotuj je tak jak cukinie, aby wydobyć z nich naturalny smak.
5 mitów dotyczących wartości odżywczych
Wszystko jest możliwe: rozprawiamy się z niektórymi mitami dotyczącymi wartości odżywczych. Czy należy usuwać szypułki pomidorów? Czy można odgrzewać grzyby? Istnieje wiele mitów kuchennych dotyczących wartości odżywczych. Dowiedz się, co jest prawdą, a co nie, aby móc bezpiecznie przygotować swoje potrawy i cieszyć się ich smakiem.
Czy odgrzewanie szpinaku i grzybów jest niebezpieczne?
Jest to mit z przeszłości. Musisz jednak przestrzegać kilku zasad. Gotowany szpinak i grzyby należy szybko schłodzić, przykryć i schować do chłodziarki, a następnie odgrzać najwyżej jeden raz. Niemowlęta i małe dzieci nie powinny jeść podgrzanego szpinaku. Dlaczego? Ponieważ dobry azotan zmienia się w temperaturze pokojowej w zły azotyn, który może powodować zatrucie pokarmowe u bardzo małych dzieci.
Zielone części niedojrzałych pomidorów zawierają solaninę. Niewielkie ilości są nieszkodliwe, ale nadmiar solaniny może powodować bóle głowy lub nudności. A duże ilości mogą być wręcz niebezpieczne. Dlatego najlepiej odkrawać zielone części albo pozwolić pomidorom dojrzeć i zaczerwienić się.
Świeże owoce i warzywa są oczywiście bardzo popularne, ale często odbywają długą drogę z pola do sklepu. A w trakcie podróży tracą dużą część swojej zawartości witaminy C. Stopień świeżości zależy także od czasu, sposobu i temperatury ich przechowywania. Mrożone produkty stanowią często bardzo dobrą alternatywę, ponieważ są zamrażane bezpośrednio po zebraniu, co często oznacza zachowanie większej ilości ich naturalnych walorów, takich jak witamina C.
Spójrzmy prawdzie w oczy: tłuszcz miał złą reputację, która należy już jednak do przeszłości, ponieważ potrzebujemy tłuszczu jako źródła energii. Należy jednak dołożyć starań i upewnić się, że spożywamy zdrowe tłuszcze. Tłuszcze roślinne zawierają więcej nienasyconych tłuszczów i są zalecane częściej niż bardziej nasycone tłuszcze zwierzęce. Zasadniczo im mniej nasycony tłuszcz, tym bardziej wartościowy produkt. Na przykład tłuste ryby takie jak łosoś i oliwa z oliwek są bogate w nienasycone tłuszcze i plasują się wśród „dobrych” produktów zawierających tłuszcz.
Dzięki piekarnikom i płytom grzewczym marki Bosch obiad wkrótce znajdzie się na Twoim talerzu
Sukces w mgnieniu oka
Nasze wysoce wydajne piekarniki cechują się niezawodnością i doskonałymi rezultatami pieczenia. Pieczenie, prażenie, gotowanie z zastosowaniem funkcji pary, a nawet mikrofale – nasze urządzenia idealnie odpowiadają na Twoje potrzeby. Są one wyposażone w zaawansowaną konwekcję, automatyczne czyszczenie i inne wysokiej klasy funkcje.
Gotowy, by przekształcić świeże produkty w pyszne dania? Płyty grzewcze indukcyjne, elektryczne i z wyciągiem marki Bosch sprawiają, że gotowanie świeżych składników jest tak łatwe i intuicyjne jak przechowywanie ich w chłodziarce.
Poznaj wszystkie tajniki, aby pozbyć się wszelkich wątpliwości. Wprowadź E-numer (model) swojego urządzenia w asystencie urządzenia i uzyskaj wszystkie istotne informacje związane z konkretnym produktem, od instrukcji obsługi po eksperckie rozwiązywanie problemów i porady dotyczące konserwacji.
Lepsza higiena oznacza lepsze doświadczenia kulinarne. Dzięki naszym produktom do czyszczenia bezpiecznym dla żywności możesz mieć pewność, że Twoja chłodziarka jest nieskazitelnie czysta i wolna od zarazków.
1 Niemieckie Federalne Stowarzyszenie Organizacji Producentów Owoców i Warzyw (Bundesvereinigung der Erzeugerorganisationen Obst und Gemüse e. V. – BVEO), 2016
W Bosch tworzymy produkty i usługi z myślą o swoich klientach, dlatego tak ważna jest dla nas Twoja opinia! Prosimy, poświęć minutę na wypełnienie ankiety.