Mniej kombinowania dla lepszych wyników

W przypadku mikroskładników najlepsze jest podejście „od pola do stołu”. Wynika to z faktu, że wartości odżywcze ulegają zmnijeszeniu wkrótce po zebraniu plonów. A w wysokich temperaturach świeże produkty mogą utracić 70% witamin w ciągu dwóch dni 1 . Podczas gdy nie możesz temu zapobiec, chłodzenie owoców i warzyw spowalnia ten proces. Im krótszy czas dostawy do sklepu – i do Twojej chłodziarki – tym więcej korzyści. Mając to na uwadze, zawsze najlepiej jest kupować lokalne, sezonowe produkty, a nie przywożone z odległych zakątków świata.

Jasna biała kuchnia z chłodziarką w tle. Widoczny jest stół z dwiema butelkami, jedną z mlekiem i drugą z czerwonym sokiem. Wokół nich znajdują się warzywa i owoce, w tym jabłka, winogrona, zielona papryka, marchewki i sałata. ..

Dojrzałe do zjedzenia

Wspaniały zapach? Mówi Ci o zawartości witamin. Gdy owoce i warzywa dojrzewają, zwiększa się zawartość przeciwutleniaczy i witamin. Ale to nie oznacza, że nie powinieneś kupować zielonych produktów, które dojrzeją później. Dobrymi przykładami są morele, awokado, banany, kiwi, mango i pomidory. Niektóre owoce i warzywa dojrzewają jednak jedynie przed zerwaniem. Zielone truskawki? Przegrana sprawa. To samo odnosi się do wszystkich jagód, a także ananasa, bakłażana, ogórków, wiśni, papryki, winogron i owoców cytrusowych. Tylko pamiętaj – niezależnie od tego, czy kupujesz dojrzałe produkty czy pozwalasz im osiągnąć pełną soczystość w domu, gdy staną się w pełni dojrzałe, przechowuj je w chłodziarce.

Rozszerz swoje witaminowe portfolio

Wiele witamin rozpuszcza się w wodzie i jest wrażliwych na wysokie temperatury i długi czas gotowania. Przede wszystkim witamina C, wszystkie witaminy B i kwas foliowy są wrażliwe na ciepło. Dlatego metody, które skracają czas gotowania oraz jak najbardziej obniżają temperaturę i ilość wykorzystywanej wody, zasadniczo są zdrowsze. Przedstawiamy tutaj różnorodne techniki, które chronią substancje odżywcze.

Gotowanie na parze
Grillowanie
Pieczenie
Sauté
Gotowanie w kuchence mikrofalowej
Smażenie

Zapomnij o papce. Poznaj chrupiące warzywa

Wiesz, że są dla Ciebie dobre, ale czy Ty jesteś dobry dla nich? Łatwo jest przegotować warzywa, ponieważ są bardzo wrażliwe na wysokie temperatury. Stają się one wtedy nieprzyjemnie gąbczaste i pozbawione koloru, ale także tracą dużo zdrowych wartości odżywczych. Jeśli chcesz serwować kruche warzywa o żywych kolorach, liczy się czas. Gdy gotujesz warzywa w wodzie lub na parze lub przygotowujesz je metodą sauté, zwracaj uwagę na mijający czas i kolor warzyw. Z naszą pomocą sprawisz, że warzywa będą przepyszne.

5 mitów dotyczących wartości odżywczych

Wszystko jest możliwe: rozprawiamy się z niektórymi mitami dotyczącymi wartości odżywczych. Czy należy usuwać szypułki pomidorów? Czy można odgrzewać grzyby? Istnieje wiele mitów kuchennych dotyczących wartości odżywczych. Dowiedz się, co jest prawdą, a co nie, aby móc bezpiecznie przygotować swoje potrawy i cieszyć się ich smakiem.

Jasny blat z grzybami i sitkiem wypełnionym świeżo umytymi liśćmi szpinaku.

Czy odgrzewanie szpinaku i grzybów jest niebezpieczne?

Jest to mit z przeszłości. Musisz jednak przestrzegać kilku zasad. Gotowany szpinak i grzyby należy szybko schłodzić, przykryć i schować do chłodziarki, a następnie odgrzać najwyżej jeden raz. Niemowlęta i małe dzieci nie powinny jeść podgrzanego szpinaku. Dlaczego? Ponieważ dobry azotan zmienia się w temperaturze pokojowej w zły azotyn, który może powodować zatrucie pokarmowe u bardzo małych dzieci.

Różne odmiany pomidorów na jasnym blacie.

Czy zielone części pomidora są toksyczne?

Zielone części niedojrzałych pomidorów zawierają solaninę. Niewielkie ilości są nieszkodliwe, ale nadmiar solaniny może powodować bóle głowy lub nudności. A duże ilości mogą być wręcz niebezpieczne. Dlatego najlepiej odkrawać zielone części albo pozwolić pomidorom dojrzeć i zaczerwienić się.

Różne owoce zamrożone w kostkach lodu na jasnym blacie.

Czy świeże zawsze jest najlepsze?

Świeże owoce i warzywa są oczywiście bardzo popularne, ale często odbywają długą drogę z pola do sklepu. A w trakcie podróży tracą dużą część swojej zawartości witaminy C. Stopień świeżości zależy także od czasu, sposobu i temperatury ich przechowywania. Mrożone produkty stanowią często bardzo dobrą alternatywę, ponieważ są zamrażane bezpośrednio po zebraniu, co często oznacza zachowanie większej ilości ich naturalnych walorów, takich jak witamina C.

Różne produkty zawierające zdrowe tłuszcze, takie jak łosoś, oliwa z oliwek, awokado, orzechy włoskie i inne, na jasnym blacie.

Czy tłuszcz zawsze jest zły?

Spójrzmy prawdzie w oczy: tłuszcz miał złą reputację, która należy już jednak do przeszłości, ponieważ potrzebujemy tłuszczu jako źródła energii. Należy jednak dołożyć starań i upewnić się, że spożywamy zdrowe tłuszcze. Tłuszcze roślinne zawierają więcej nienasyconych tłuszczów i są zalecane częściej niż bardziej nasycone tłuszcze zwierzęce. Zasadniczo im mniej nasycony tłuszcz, tym bardziej wartościowy produkt. Na przykład tłuste ryby takie jak łosoś i oliwa z oliwek są bogate w nienasycone tłuszcze i plasują się wśród „dobrych” produktów zawierających tłuszcz.

Dzięki piekarnikom i płytom grzewczym marki Bosch obiad wkrótce znajdzie się na Twoim talerzu

Sukces w mgnieniu oka

Nasze wysoce wydajne piekarniki cechują się niezawodnością i doskonałymi rezultatami pieczenia. Pieczenie, prażenie, gotowanie z zastosowaniem funkcji pary, a nawet mikrofale – nasze urządzenia idealnie odpowiadają na Twoje potrzeby. Są one wyposażone w zaawansowaną konwekcję, automatyczne czyszczenie i inne wysokiej klasy funkcje.

Odkryj nasze piekarniki

Z chłodziarki na patelnię

Gotowy, by przekształcić świeże produkty w pyszne dania? Płyty grzewcze indukcyjne, elektryczne i z wyciągiem marki Bosch sprawiają, że gotowanie świeżych składników jest tak łatwe i intuicyjne jak przechowywanie ich w chłodziarce.

Odkryj nasze płyty grzewcze

Masz jeszcze jakieś pytania? My mamy odpowiedzi

Większa świadomość dzięki dokładnym informacjom

Wprowadź E-numer (model) i pobierz instrukcję dla danego urządzenia, aby mieć pod ręką wszystkie szczegółowe informacje na jego temat.

Pobierz instrukcję

Powstrzymaj zarazki

Higiena żywności zaczyna się od higieny chłodziarki. Dowiedz się, jak utrzymywać nieskazitelną czystość i świeży zapach swojego urządzenia.

Dowiedz się więcej

Asystent serwisowy marki Bosch

Poznaj wszystkie tajniki, aby pozbyć się wszelkich wątpliwości. Wprowadź E-numer (model) swojego urządzenia w asystencie urządzenia i uzyskaj wszystkie istotne informacje związane z konkretnym produktem, od instrukcji obsługi po eksperckie rozwiązywanie problemów i porady dotyczące konserwacji.

Przejdź do asystenta serwisowego

Spełnione kryteria zabijania bakterii

Lepsza higiena oznacza lepsze doświadczenia kulinarne. Dzięki naszym produktom do czyszczenia bezpiecznym dla żywności możesz mieć pewność, że Twoja chłodziarka jest nieskazitelnie czysta i wolna od zarazków.

Kup produkty do czyszczenia

1 Niemieckie Federalne Stowarzyszenie Organizacji Producentów Owoców i Warzyw (Bundesvereinigung der Erzeugerorganisationen Obst und Gemüse e. V. – BVEO), 2016

MyBosch

Zarejestruj się bezpłatnie i zyskaj niezliczone korzyści!

Centrum Kontaktu

Chętnie odpowiemy na Twoje pytania.
Centrum Kontaktu pracuje od poniedziałku do piątku, w godzinach 8:00-20:00, w weekendy 8:00-17:00.

42 271 5555

Poznaj markę Bosch

Odkryj jakość, doskonałość i niezawodność.