Uroczysty obiad obejmuje także dekorację stołu. Naturalnie możesz zwinąć serwetki i nałożyć na nie obrączki - ale jeśli zdecydujesz się na bardziej złożony wystrój, tutaj znajdziesz kilka pomysłów, które zmienią Twój stół z codziennego, w uroczyście udekorowany.
Lilia to klasyczny, a jednocześnie nowoczesny układ serwetki. Wygląda na nieco bardziej skomplikowaną do złożenia, ponieważ wymaga więcej kroków niż Markiza, ale zdecydowanie powinieneś spróbować.
Poziom trudności: średni
Krok 1
Rozłóż całkowicie serwetkę i połóż na stole, zadrukowaną lub farbowaną stroną skierowaną w dół.
Krok 2
Złóż serwetkę po przekątnej, tak by powstał duży trójkąt.
Krok 3
Schwyć prawy wierzchołek trójkąta i zagnij go w górę, wyrównując do górnego narożnika. Powtórz ten sam krok dla lewego wierzchołka. Powinien powstać kwadrat.
Krok 4
Teraz chwyć prawy górny róg i zegnij go w dół tak, by pokrył się z dolnym narożnikiem kwadratu. Powtórz ten sam krok dla lewego wierzchołka.
Krok 5
Schwyć górny róg kwadratu i złóż tak, by wierzchołek dotykał środka złożenia na połączeniu prawego i lewego skrzydełka.
Krok 6
Złóż górę jeszcze raz, tak by zakryć środkowe złożenie o około jeden centymetr.
Krok 7
Teraz obróć serwetkę o 180 stopni.
Krok 8
Przewróć serwetkę tak, by składana strona leżała na stole.
Krok 9
Zroluj obydwie strony do środka i wetknij prawy róg do lewego rogu, pod dolnym zagięciem.
Krok 10
Odwróć serwetkę na lewą stronę.
Krok 11
Złap górny zewnętrzny wierzchołek serwetki i zsuń go ostrożnie w dół, wsuwając go w zagięcie serwetki.
Krok 12
Odwróć na prawą stronę i powtórz czynność.
Krok 13
Po skończeniu, odwróć serwetkę, tak by zagięcia i połączenia były ponownie skierowane w Twoją stronę.