Jeśli chodzi o poprawne użytkowanie chłodziarki, większość ludzi wie tylko, że niska temperatura pozwala zachować świeżość przechowywanej żywności przez dłuższy czas. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że wilgotność powietrza stanowi inny ważny czynnik wydłużający okres przechowywania owoców i warzyw.

Oto krótki przewodnik po szufladach Twojej chłodziarki regulujących wilgotność powietrza:

Czym są szuflady regulujące wilgotność powietrza?

Czym są szuflady regulujące wilgotność powietrza?

Jako że ciepłe powietrze przepływa do góry, a zimne w dół, w chłodziarce występuje ciągła cyrkulacja powietrza. Szuflada regulująca wilgotność powietrza to specjalna komora, która pozwala regulować poziom wilgotności wewnętrznej, ograniczając lub umożliwiając wymianę powietrza między szufladą a innymi obszarami chłodziarki.

Ustawienie wysokiej wilgotności.

Stosowanie ustawienia wysokiej wilgotności

Ustawienie wysokiej wilgotności jest doskonałe dla warzyw liściastych, które są podatne na utratę wilgotności, gdyż utrzymuje stały poziom wilgotności powietrza w szufladzie, ograniczając wpływ wywierany na warzywa. Ustawienie to należy stosować także wówczas, gdy w szufladzie przechowywanych jest niewiele owoców i warzyw.

Gdy szczelina w szufladzie regulującej wilgotność powietrza jest zamknięta, aby ograniczyć wymianę powietrza, powietrze i wilgotność są zatrzymywane w komorze. Pomaga to utrzymać kruchość, wilgotność i świeżość przechowywanych wewnątrz owoców i warzyw przez dłuższy czas.

Ustawienie suchości

Ustawienie suchości

Ustawienie suchości należy stosować wówczas, gdy w szufladzie przechowywanych jest wiele owoców i warzyw, aby zapobiec nagromadzeniu się nadmiernej wilgotności i szybszemu psuciu. Gdy szczelina w szufladzie regulującej wilgotność powietrza jest otwarta, aby ułatwić wymianę powietrza, powietrze i wilgotność mogą wydostawać się z komory.

Niektórych owoców i warzyw nigdy nie należy przechowywać w chłodziarce!

Niezależnie od poziomu wilgotności niektórych owoców i warzyw nigdy nie należy przechowywać w chłodziarce!

Niektóre owoce tropikalne i warzywa są wrażliwe na niskie temperatury – należy przechowywać je poza chłodziarką w temperaturze 8 – 12°C, aby optymalnie chronić ich jakość i smak.

Owoce: Ananasy, banany, awokado, papaje, owoce cytrusowe, mango i arbuzy

Warzywa: Ogórki, bakłażany, papryki, fasolka szparagowa, dynie, pomidory i ziemniaki

MyBosch

Zarejestruj się bezpłatnie i zyskaj niezliczone korzyści!

Nasz serwis

Niezrównana obsługa – przed i po zakupie.

+49 89 4590-00

bosch-infoteam@bshg.com

Poznaj markę Bosch

Odkryj jakość, doskonałość i niezawodność.

Znajdź sklep

Znajdź najbliższe sklepy lub serwisy fabryczne.