Jeśli chcesz cieszyć się jak największą ilością witamin, spróbuj wybierać lokalnie uprawiane owoce i warzywa, a także świeże, sezonowe produkty. Spadek zawartości witamin zaczyna się w chwili zebrania rośliny, więc im krótszą podróż mają do odbycia na Twój stół (lub do chłodziarki), tym więcej witamin dostaniesz.
Ocal witaminy. Dzięki prostym wskazówkom i chłodzeniu.
Owoce i warzywa są istotnym źródłem witamin dla naszego organizmu. Ale co dokładnie należy o nich wiedzieć podczas ich kupowania i przechowywania, aby jak najdłużej zachowały tak wiele cennych witamin, jak to możliwe? I dlaczego świeże produkty należy traktować ze szczególną ostrożnością? Oto kilka świetnych pomysłów na to, jak wydobyć największą moc z Twojej witaminowej bomby.
Witaminy nie znoszą podróży.

Świeże czy mrożone? Co jest lepsze?
Powiedzmy sobie wprost: z zasady zawsze najlepiej kupować świeże warzywa, owoce, ryby i mięso na cotygodniowym lokalnym targu. Jest to doskonałe źródło głównie regionalnych i wyjątkowo świeżych produktów. Mówi się, że mrożonki są całkiem dobrą alternatywą dla świeżych produktów. Dlaczego? Cóż, zazwyczaj zostają zamrożone bezpośrednio po zebraniu, co pomaga zachować maksymalną zawartość witamin, i często nie podróżują daleko ani nie są magazynowane przez długi czas. Oznacza to, że często zawierają więcej witamin niż świeże składniki.

Ocal swoje witaminy.
Warzywa należy gotować tak delikatnie, jak jest to tylko możliwe, i najlepiej w niezbyt wysokich temperaturach, aby zachować witaminy. Witamina C jest szczególnie wrażliwa na ciepło. W przypadku warzyw o krótkim czasie gotowania, takich jak marchewki, zielony groszek, papryka, botwina lub szpinak, świetnym pomysłem jest blanszowanie. Gotowanie warzyw na parze także jest doskonałym sposobem ich przyrządzania. Przygotowywanie warzyw w woku, na przykład grzybów, cukinii, cebuli, kukurydzy cukrowej, bakłażanów, brokułów i wielu innych, jest również dość proste. Długie przyrządzanie, gotowanie, pieczenie i duszenie, a także odgrzewanie, to prawdziwi zabójcy witamin.

Dojrzałe czy niedojrzałe?
Dojrzałe owoce mają największą zawartość witamin i najlepszy smak. Wiele owoców zbiera się, zanim zdążą dojrzeć. Można je kupić i przynieść do domu. Mówimy tu o morelach, awokado, bananach, kiwi, mango czy pomidorach. Należy upewnić się, że niedojrzały owoc nie jest uszkodzony, ponieważ z pewnością nie uleczy się sam. Gatunki owoców i warzyw, które należy kupować, gdy są całkowicie dojrzałe, obejmują ananasy, bakłażany, jagody, ogórki, wiśnie, papryki, winogrona i owoce cytrusowe.

Jedno jabłko dziennie.
Większość witamin i minerałów zawartych w owocach i warzywach tracimy podczas gotowania. Dlatego wskazane jest jedzenie surowych owoców, jeśli jest to możliwe. Dzięki temu jabłka będą zawierać znacznie więcej witaminy C, magnezu, potasu, żelaza i kwasu foliowego niż na przykład sos z duszonych jabłek. Szczególnie cenna w przypadku różnych gatunków owoców jest ich skórka. Na przykład jabłko zawiera od 2 do 10 razy więcej witamin w skórce niż w samym miąższu.

Długa, dłuższa, najdłuższa świeżość.
Owoce i warzywa mogą szybko stracić wiele ze swoich istotnych wartości odżywczych, jeśli nie są właściwie przechowywane. Upewnij się, że Twoja chłodziarka została ustawiona na odpowiednią temperaturę. Na przykład ziemniaki należy przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie w chłodziarce. Technologia VitaFresh Pro marki Bosch w Twojej chłodziarce utrzymuje świeżość warzyw i owoców nawet 3 razy dłużej.* Przechowuj owoce, warzywa i mięso w przeznaczonych do tego komorach Vitafresh, a nie w innych obszarach chłodziarki.
* dotyczy chłodziarek z VitaFresh Pro
