
Najlepszy sposób mrożenia żywności
Zasadniczo do zamrażania żywności najlepiej nadają się odpowiednie pudełka z hermetycznymi pokrywkami. W przypadku warzyw najlepiej sprawdzają się torebki do zamrażania, zamykane suwakiem lub klipsem. Na gulasze i zupy polecamy szklane pojemniki. Jeśli to możliwe, najlepiej zamrażać niewielkie porcje. Zupy, buliony lub siekane zioła można zamrażać w postaci kostek lodu. Te „kostki lodu” rozmrażają się bardzo szybko i ułatwiają dostosowanie porcji.
Jak długo można przechowywać żywność w zamrażarce
do 6 miesięcy | do 8 miesięcy | do 12 miesięcy | |
---|---|---|---|
Ryby | |||
Drób, mięso | |||
Kiełbasy | |||
Warzywa, owoce | |||
Torty, ciasta | |||
Gotowe posiłki |

Co wkładać, a czego nie wkładać do zamrażarki
Żywność przeznaczoną do zamrożenia należy trzymać oddzielnie od żywności już zamrożonej. Następujące produkty spożywcze nadają się do mrożenia: wypieki, ryby i owoce morza, mięso, dziczyzna, drób, warzywa, owoce, zioła, jajka bez skorupek, nabiał taki jak ser i masło, gotowe posiłki i resztki takie jak zupy, gulasze, gotowane mięso i ryby, potrawy z ziemniaków, suflety i desery. Następujące produkty spożywcze NIE nadają się do mrożenia: warzywa, które zazwyczaj spożywa się na surowo, takie jak sałata lub rzodkiewki, jajka w skorupkach, winogrona, całe jabłka, gruszki i brzoskwinie, jajka na twardo, jogurt, kwaśne mleko, kwaśna śmietana, crème fraîche i majonez.

Oparzelina mrozowa jest bez szans
Oparzelina mrozowa pojawia się, gdy w opakowaniu produktów mrożonych znajduje się zbyt dużo powietrza. Na przykład gdy powierzchnia mięsa wysycha, na przesuszonej powierzchni pojawiają się białe lub szare plamy. Żywność nie jest zupełnie zepsuta, ale nie będzie już zbyt smaczna. Aby uniknąć oparzeliny mrozowej, należy stosować właściwe opakowania.

Wskazówki dotyczące udanego zamrażania
Dzięki ustawieniom urlopowym możesz wyjechać z czystym sumieniem. Po aktywacji tej funkcji Twoja chłodziarka utrzyma temperaturę na poziomie około +14°C w komorze chłodniczej i około -18°C w zamrażarce. Pozwala to właściwie zabezpieczyć Twoje produkty mrożone i ograniczyć straty energii w głównej komorze chłodziarki.