Złówmy świeżą rybę

Ryby są zdrowe, lekkostrawne i stanowią doskonałą alternatywę dla mięsa. Ale o czym należy pamiętać, kupując rybę? Jak można rozpoznać, czy ryba jest świeża? Czy można wyczuć stopień świeżości ryby? Czy znajdziesz się na targu rybnym czy też w supermarkecie, oto kilka wskazówek pomocnych podczas następnego zakupu ryb.

Ryby uwielbiają najchłodniejsze miejsca.

Ryby uwielbiają najchłodniejsze miejsca.

Ryby i owoce morza należy zawsze trzymać w chłodzie (około 0 stopni). Jednakże Twoja chłodziarka prawdopodobnie ma nieco wyższą temperaturę. Świeżą rybę można przed spożyciem przechowywać w chłodziarce około jednej doby. Aby wydłużyć ten czas przechowywania o jeden dzień, możesz ułożyć rybę w pojemniku z kostkami lodu i umieścić ją w systemie świeżości VitaFresh w swojej chłodziarce. W tym miejscu temperatura może być ustawiana indywidualnie dla ryb lub mięsa, niezależnie od temperatury wybranej dla chłodziarki. Dzięki temu ryba pozostanie świeża przez dłuższy czas.

Zapach oceanicznej bryzy

Zapach oceanicznej bryzy.

Świeża ryba wcale nie pachnie tak źle, jak sądzi większość ludzi. Bardzo silny rybny zapach wydzielają jedynie zepsute ryby lub ryby zaatakowane przez bakterie. Jeśli to możliwe, powąchaj rybę przed zakupem. Najlepsze miejsce do wyczucia brzydkiego zapachu znajduje się za skrzelami. Świeży zapach powinien być neutralny lub przypominać „delikatną morską bryzę”. A mięso powinno być lekko sprężyste. Możesz sprawdzić to palcem. Gdy naciśniesz mięso, powinno lekko „odskoczyć”.

Spójrz mi w oczy.

Spójrz mi w oczy.

Kupując świeżą rybę, zwróć szczególną uwagę na jej wygląd. Okolica skrzeli powinna być jasno- lub ciemnoczerwona, zależnie od gatunku ryby. Upewnij się, że skrzela są czyste i lekko rozchylone. Im ciemniejsze oczy, tym ryba jest starsza. Skóra nie może być zbyt sucha i powinna być lśniąca. Skóra świeżej ryby jest także pokryta cienką warstewką przeźroczystego śluzu.

Pomyślnych łowów.

Pomyślnych łowów.

Wiele obszarów połowowych jest pustych, ponieważ na tych wodach corocznie odławia się zbyt wiele milionów ryb. Ryby pochodzące z gospodarstw akwakultury lub farm rybnych pomagają zachować populację, ale upewnij się, że nie pochodzą one z farm rybnych zajmujących się masową produkcją. Obecnie pieczęć jakości lub surowa ocena jakości produktów organicznych stanowią gwarancję zrównoważonych praktyk w obszarze rybołówstwa. Zalecamy sprawdzenie w organizacjach zajmujących się ochroną środowiska, które gatunki ryb znajdują się na liście gatunków zagrożonych, a które można spożywać, nie szkodząc przy tym środowisku.

Niektórzy lubią mrożonki.

Niektórzy lubią mrożonki.

Dla wielu ludzi mrożona ryba jest niezłą alternatywą dla świeżych ryb. Podczas gdy świeże ryby są często przewożone drogą powietrzną, mrożone ryby są zamrażane zazwyczaj bezpośrednio po złowieniu. Takie szybkie zamrażanie zapewnia zarówno jakość, jak i zachowanie wartości odżywczych. A mrożone ryby można także rozmrażać powoli w chłodziarce. Gdy mrożona ryba rozmraża się, oddaje swoją niską temperaturę chłodziarce, co zapewnia dodatkową oszczędność energii.

MyBosch

Zarejestruj się bezpłatnie i zyskaj niezliczone korzyści!

Nasz serwis

Niezrównana obsługa – przed i po zakupie.

+49 89 4590-00

bosch-infoteam@bshg.com

Poznaj markę Bosch

Odkryj jakość, doskonałość i niezawodność.

Znajdź sklep

Znajdź najbliższe sklepy lub serwisy fabryczne.