Aby stać się domowym mistrzem cukiernictwa wcale nie trzeba od razu poznać wszystkich tajemnic kulinarnego świata. Jeśli do tej pory unikaliśmy przygotowywania ciast, a desery ograniczały się do galaretki i bitej śmietany, nie bójmy się spróbować prostych przepisów, które dają spektakularne efekty. Podpowiadamy, jak zachwycić bliskich domowymi ciastami, które nie mogą się nie udać.
Proste ciasta bez pieczenia
Smakiem domowego ciasta można cieszyć się nawet wtedy, kiedy nie ma możliwości użycia piekarnika. Wystarczy jedynie dobry robot Bosch MUM, który dokładnie zmiksuje różne kremy i masy, pomagając nam stworzyć pyszne desery na zimno. Podane propozycje możemy serwować w postaci klasycznego ciasta z kwadratowej lub okrągłej formy, a możemy też niestandardowo: w pucharkach lub pojedynczych foremkach na babeczki. Tego typu słodkości nigdy nam się nie przypalą ani nie opadną podczas pieczenia. Musimy tylko pamiętać, aby zacząć przygotowania wcześniej, ponieważ potrzebują one od kilku do kilkunastu godzin w lodówce.
Jak zrobić sernik na zimno?
Sernik na zimno to klasyczne ciasto, którego przepis znajduje się w zeszycie większości lubiących słodkości pań i panów domu. Polecane zwłaszcza dla osób ceniących dietetyczne i lekkie smakołyki, bo sernik na zimno to deser, po który mogą od czasu do czasu sięgnąć nawet osoby skrupulatnie liczące kalorie. Jeśli za podstawę posłużą nam herbatniki, nie wymaga nawet pieczenia.
Składniki i proporcje:
• ok. 70-80 herbatników (ok. 550 g)
• 500 ml śmietanki 36%
• 100 g gorzkiej czekolady
• 500 g (jedna puszka) słodzonego mleka skondensowanego, masy krówkowej lub kajmakowej
• ½ l mleka
• 1/3 szklanki cukru pudru (opcjonalnie dodatkowo: 1 opakowanie cukru waniliowego)
• 3-4 żółtka
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 150 g masła + około 1 łyżki na wysmarowanie formy
• 2 opakowania fixu do śmietany
Nasza podpowiedź: aby uzyskać oryginalny smak, do masy serowej można dodać rozpuszczonej białej lub ciemnej czekolady, cynamonu czy kakao. Można ją również zabarwić musem z owoców.
Sposób przygotowania krok po kroku:
1. Z pokruszonych herbatników wymieszanych z masłem przygotowujemy spód ciasta. Możemy dodać wiórków kokosowych. Masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.
2. Do misy robota Bosch MUM przekładamy ser, cukier biały i waniliowy. Miksujemy, aby w masie powstały pęcherzyki powietrza.
3. Jeśli używamy mleka kokosowego, do masy przekładamy jedynie gęstą część. Jeśli wykorzystujemy śmietankę, ubijamy ją i delikatnie łączymy z serem.
4. Żelatynę rozpuszczamy w garnku z gorącą wodą (lub tak, jak zalecił producent na opakowaniu), dodajemy sok z cytryny lub limonki.
5. Do rozpuszczonej żelatyny przekładamy 2 łyżki masy serowej i mieszamy. Następnie łączymy z pozostałą częścią masy. Dokładnie miksujemy. Na koniec możemy dodać pokrojone owoce.
6. Ser wykładamy na spód z herbatników.
7. Ciasto chłodzimy przez około 1 godzinę w lodówce.
8. Układamy owoce i zalewamy rozpuszczoną, chłodną galaretką i umieszczamy w lodówce do momentu, kiedy wszystkie warstwy stężeją.
Domowy 3-bit z herbatnikami
Słodki, warstwowy 3-bit robi wrażenie, a nawet nie wymaga pieczenia. Nie wymaga też wykonania skomplikowanych czynności, a jedynie poświęcenia czasu na przygotowanie kilku warstw. Wyborny smak rekompensuje dłuższe chwile spędzone w kuchni i sprawia, że chętnie powraca się do tego przepisu.
Składniki i proporcje:
• ok. 70-80 herbatników (ok. 550 g)
• 500 ml śmietanki 36%
• 100 g gorzkiej czekolady
• 500 g (jedna puszka) słodzonego mleka skondensowanego, masy krówkowej lub kajmakowej
• ½ l mleka
• 1/3 szklanki cukru pudru (opcjonalnie dodatkowo: 1 opakowanie cukru waniliowego)
• 3-4 żółtka
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 150 g masła + około 1 łyżki na wysmarowanie formy
• 2 opakowania fixu do śmietany
Nasza podpowiedź: jeśli przygotowujemy ciasto dla pełnoletnich gości, herbatniki możemy nasączyć np. likierem amaretto lub kawą.
Sposób przygotowania krok po kroku:
1. Puszkę z mlekiem skondensowanym umieszczamy w garnku i zalewamy wodą tak, aby całkowicie ją przykryć. Gotujemy około 3 godzin na małym ogniu. Jeśli chcemy zaoszczędzić czas, możemy zdecydować się na wykorzystanie gotowej masy krówkowej lub kajmakowej.
2. Przygotowujemy domowy budyń. Na początku powinniśmy z ½ litra mleka odlać 1 szklankę i zagotować razem z 1/3 szklanki cukru. Do reszty mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy żółtka. Całość dokładnie mieszamy. Powstały roztwór powinniśmy następnie przelać delikatnie i powoli do garnka z gotującym się na małym ogniu mlekiem. Całość powinniśmy ciągle energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotujemy około 1 minuty i zdejmujemy z kuchenki, kiedy masa uzyska odpowiednią gęstość. Aby na powierzchni nie powstał kożuch, budyń przykrywamy folią aluminiową tak, aby jej powierzchnia dotykała kremu. Pozostawiamy do wystudzenia.
3. W tym czasie, jeśli używamy gotowej masy krówkowej, puszkę gotujemy przez kilka minut w wodzie, aby masa lekko się podgrzała i później łatwiej rozsmarowywała się na herbatnikach.
4. Wystudzony budyń miksujemy z miękkim masłem. Najlepszy będzie robot, który dokładnie połączy składniki w aksamitny krem.
5. Prostokątną formę smarujemy masłem i wykładamy herbatnikami, a następnie smarujemy warstwą kajmakową lub krówkową.
6. Ponownie układamy herbatniki i wykładamy krem budyniowy.
7. Kontynuujemy nakładanie warstw (przekładanych herbatnikami) do momentu, kiedy obie masy nam się skończą.
8. Ubijamy śmietankę z fixem i smarujemy nią wierzch ciasta.
9. Dekorujemy startą czekoladą.
10. Ciasto powinno spędzić w lodówce przynajmniej 10-12 godzin.
Proste, efektowne ciasta – jak zrobić wrażenie na gościach?
Proste wcale nie znaczy mniej efektowne. Czasami wystarczy niewiele czasu i pracy, aby uzyskać w kuchni spektakularne efekty. Potwierdzają to przepisy na pyszne i pięknie wyglądające ciasta, które wyglądają tak, jakbyśmy spędzili w kuchni cały dzień i poznali cukierniczą wiedzę tajemną.
Jak zrobić ciasto zebrę?
Dwa smaki, dwa kolory tworzące malownicze paski, niczym na futrze zebry – to ciasto z pewnością zrobi wrażenie na gościach, a przy tym nie sprawi trudności podczas przygotowania. Jest puszyste, wilgotne, a do tego wspaniale wygląda. Przyda nam się do niego robot z dokładnymi mieszadłami 3D Bosch OptiMUM. Podpowiadamy, jak uzyskać efektowne kakaowo-śmietankowe paski.
Składniki i proporcje:
• 5 jajek
• 1 szklanki cukru pudru
• 2,5 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki
• 1 szklanka oleju
• 1 szklanka wody gazowanej
• 3-4 łyżki kakao lub 1 tabliczka roztopionej czekolady
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżka masła do wysmarowania formy (można użyć oleju)
Nasza podpowiedź: wystudzone ciasto udekorujmy cukrem pudrem. Do surowej masy można dodać odsączone wiśnie.
Sposób przygotowania krok po kroku:
1. Białka ubijamy w robocie planetarnym. Kiedy piana zacznie się podnosić, dodajemy po łyżce cukru, czekając, aż poprzednia porcja dobrze się rozpuści. Musimy uzyskać błyszczącą, sztywną, śnieżnobiałą pianę.
2. Nie przestajemy miksować i dodajemy żółtka.
3. Porcjami dodajemy 2,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia na zmianę z olejem i wodą gazowaną.
4. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki, do drugiej kakao lub czekoladę.
5. Formę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Bierzemy dwie łyżki i nakładamy naprzemiennie kolejne porcje ciasta jasnego i ciemnego. Im więcej warstw, tym cieńsze paski zebry.
6. Ciasto pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ciasto kruche 1, 2, 3
Ciasto kruche to idealna podstawa dla słodkich i wytrawnych tart. Wystarczy nałożyć wybrany krem, np. bitą śmietanę i owoce lub budyń (z przepisu na domowy 3 bit), aby zachwycić gości domowym wypiekiem. Może wydawać się, że tego typu ciasto jest trudne. Tak naprawdę przepis jest krótki i nieskomplikowany, a jeśli będziemy trzymać się podstawowych zasad, uzyskamy rozpływające się w ustach ciasteczka lub tartę. Proporcje łatwo zapamiętać. Wystarczy policzyć: raz, dwa, trzy.
Składniki i proporcje:
• 300 g mąki pszennej
• 200 g dobrze schłodzonego masła
• 100 g cukru
• 1 jajko
Nasza podpowiedź: aby uzyskać ciasto półkruche, które będzie nieco bardziej zwarte i mniej rozsypujące się, wystarczy dodać 1-2 łyżki śmietany 18%.
Sposób przygotowania krok po kroku:
1. Mąkę najlepiej przesiać przez sito na stolnicę lub do dużej miski.
2. Dodajemy cukier i robimy wgłębienie w suchych składnikach.
3. Masło kroimy nożem w kostkę i umieszczamy we wgłębieniu. Wbijamy jajko.
4. Szybko, ale dokładnie zagniatamy. Ciasto kruche nie lubi ciepła, dlatego nie powinniśmy doprowadzić do zbytniego rozpuszczenia się masła.
5. Kulkę ciasta owijamy folią i schładzamy w lodówce przez minimum pół godziny.
6. Po tym czasie możemy już wykorzystać ciasto w wypiekach. Do tarty trzeba będzie je rozwałkować, umieścić w wysmarowanej masłem formie, nakłuć i podpiec pod obciążeniem. Przygotowujemy je z folii i np. ziaren grochu lub surowej fasoli. Po około 10 minutach w 180 stopniach spód możemy wyjąć, wystudzić i położyć na nią masę do zapiekania. Jeśli robimy ciasto z kremem, który nie wymaga obróbki termicznej, spód pieczemy około 15- 20 minut do uzyskania złotego koloru.
Proste ciasto drożdżowe – czy to możliwe?
O cieście drożdżowym krążą mity mówiące, że do jego wykonania potrzeba dużych umiejętności kulinarnych, ponieważ jest ono kapryśne. Podobnie jak w przypadku kruchego spodu do tart i bazy do ciasteczek wystarczy jednak znajomość kilku zasad i trików oraz dobry robot z dostawką w postaci haka Bosch OptiMUM, który pomoże przy wstępnym zagniataniu. Tego typu ciasto lubi ciepło i płynącą z maszyny oraz naszych rąk energię, dlatego podczas wyrabiania nie bójmy się używać większej siły. Bez obaw, tak traktowane drożdżowe ciasto po upieczeniu będzie puszyste i delikatne.
Składniki i proporcje:
• 30 g świeżych drożdży
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżka mąki pszennej
• ½ szklanki ciepłej wody lub mleka
• 4 jajka
• ½ szklanki cukru
• 400 g mąki
• około ½ szklanki ciepłego mleka
• 100 g rozpuszczonego masła
• masło lub olej do wysmarowania formy
• opcjonalnie: garść obtoczonych w mące rodzynek
Nasza podpowiedź: ciasto udekoruj kruszonką z cukru, masła i mąki pszennej lub pokrojonymi owocami i rodzynkami.
Sposób przygotowania krok po kroku:
1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie lub mleku, dodajemy cukier. Rozczyn posypujemy po wierzchu mąką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 30 minut).
2. Mąkę przesiewamy i łączymy z suchymi składnikami.
3. Ucieramy robotem 3 żółtka z cukrem i dodajemy do mąki.
4. Dodajemy rozczyn i zagniatamy przy pomocy robota planetarnego.
5. Powoli dolewamy ciepłe mleko. Powinniśmy dodać tyle, aby uzyskać gęstą, wilgotną konsystencję (nie zawsze musimy użyć podanej ilości płynu).
6. Wyrabiamy ciasto około 15 minut do momentu, aż będzie odchodzić od końcówki robota.
7. Na koniec dodajemy roztopione masło i zagniatamy.
8. Odstawiamy na około 1,5-2 godziny do wyrośnięcia.
9. Po tym czasie zagniatamy energicznie rękami, uderzając kilka razy w ciasto.
10. Przekładamy je do formy wysmarowanej masłem lub olejem.
11. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut i pieczemy w 180 stopniach przez około 30-35 minut.