Każdego roku spędzamy w kuchni wiele czasu, przygotowując świąteczne potrawy. By ułatwić sobie gotowanie, warto skorzystać z możliwości, jakie daje nowoczesne AGD od Bosch.
Dla wielu osób symbolem Bożego Narodzenia są aromatyczny barszcz i pływające w nim uszka z grzybowym farszem. Warto postawić na klasyczny, sprawdzony przepis. Podstawą są dobrej jakości składniki. W przypadku 6 porcji będzie to 40 g suszonych borowików, 2 kg buraków czerwonych, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, pół korzenia selera oraz 1 jabłko. Warto mieć w domu również ocet spirytusowy 10% i cukier, a także liść laurowy, ziele angielskie i pieprz czarny. Dla dodania aromatu możesz ponadto kupić goździki, kawałek kory cynamonu oraz anyż gwiaździsty.
Aby przygotować smaczny barszcz czerwony z uszkami, do garnka z 0,5 l wody wsyp grzyby, a na palniku kuchenki opal nieobraną cebulę oraz 1 ząbek czosnku i przekrój je na pół. Wrzuć je do garnka i zagotuj całą zawartość na umiarkowanym ogniu. Po zmniejszeniu temperatury wywar gotuj na minimalnym ogniu przez około 25 minut. W międzyczasie dodaj 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego oraz 10 ziaren pieprzu.
Po zrobieniu wywaru:
Po zakończeniu gotowania garnek pozostaw na około 10 minut na palniku. Wlej 3 łyżki octu i całość dokładnie wymieszaj. Dopiero wtedy zupę możesz odstawić z ognia. Aby wigilijny barszcz z uszkami miał wyrazisty smak, możesz do niego dodać wywar grzybowy pozostały po uszkach, jak również 250 ml koncentratu buraczanego.
Po upływie godziny wsyp do garnka pół łyżki soli morskiej, 1 łyżeczkę zmielonego pieprzu, 3 łyżki cukru oraz posiekany ząbek czosnku. Po odczekaniu kolejnej godziny, gdy garnek się wystudzi, barszcz przecedź i schowaj do lodówki. Na drugi dzień podgrzej i sprawdź smak – w razie potrzeby dodaj odrobinę soli oraz pieprzu.
Teraz czas na przygotowanie uszek. Aby zrobić ciasto pierogowe na uszka, 300 g mąki pszennej przełóż do miski i dodaj szczyptę soli. Do 200 ml gorącej wody włóż 30 g masła, stopniowo mieszając. Po połączeniu składników umieść je na podsypanej mąką stolnicy i zagniataj ciasto przez około 6 minut – powinno stać się gładkie i miękkie. Następnie włóż je do miseczki, przykryj folią i odstaw na około 30 minut.
W międzyczasie możesz przygotować farsz:
Następnie rozwałkuj ciasto na cienki placek (powinien mieć około 2 mm grubości) i małą szklaneczką, najlepiej o średnicy 4,5 cm, wytnij kółeczka i włóż do nich farsz. Ciasto złóż na pół i zlep brzegi – pierożki warto owinąć wokół palca wskazującego.
Zagotuj osoloną wodę, wrzucaj do niej partie uszek i gotuj przez 1–2 minuty. Po wyjęciu cedzakiem układaj je na talerzach lub tacy w niewielkich odstępach. Osusz i włóż do pudełek czy pojemniczków. Uszka do barszczu możesz wstawić do lodówki, trzymając maksymalnie przez 3–4 dni, albo zamrozić.
Jeśli chcesz sprawnie przyrządzić barszcz z uszkami, świetnie sprawdzi się robot kuchenny Bosch MUM. To wielofunkcyjne urządzenie, które z powodzeniem zastąpi rozdrabniacz do warzyw, gdy będziesz chciał zetrzeć buraki oraz seler na zupę, a także mikser, blender czy szatkownicę, jeśli czeka cię przygotowanie ciasta na uszka oraz posiekanie cebuli.
Sprzęt jest bardzo wygodny podczas użytkowania, na co wpływa między innymi duża misa na składniki, system podnoszenia ramienia po naciśnięciu jednego przycisku (EasyArm Lift), funkcja mieszania 3D, minutnik oraz zintegrowana waga. Roboty kuchenne Bosch są dostępne w różnych wariantach kolorystycznych, dlatego bez problemu dopasujesz je do wystroju kuchni.
Wielu z nas nie wyobraża sobie okresu świątecznego bez aromatycznego pasztetu. Jak go przygotować? Nie zajmie ci to wiele czasu – wystarczy:
Następnie przełóż składniki do foremek i wykonaj na wierzchu kratki, do których wsyp bułkę tartą. Pasztet mięsny piecze się w 160°C przez około 60 minut.
Aby ułatwić sobie prace, zainwestuj w niezawodną i wydajną maszynkę do mielenia Bosch, która pozwoli ci szybko rozdrobnić składniki. Wyposażono ją w 10 funkcji, dzięki którym zmielisz nie tylko mięso, ale również ryby, a nawet poszatkujesz warzywa na wiórki oraz zetrzesz ziemniaki na placki. Sprzęt jest idealny do każdej kuchni, gdyż ma uniwersalny design oraz kompaktową obudowę, która ułatwia przechowywanie.
Boże Narodzenie to zapach choinki wymieszany z aromatem pysznych pierniczków. To ciastka, które są znane na całym świecie, choć w poszczególnych krajach piecze się je inaczej. Cienkie i kruche lub miękkie i puszyste – każde z nich zachwycają smakiem i aromatem , a dzięki dekoracjom również wyglądem.
My polecamy następujący przepis:
Po schłodzeniu ciasta (powinno przebywać w lodówce minimum 10 godzin) uformuj z niego kulę i rozwałkuj na placek o grubości co najmniej 6 mm. Za pomocą wykrawaczki wytnij pierniczki i piecz je przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Ciastka możesz dowolnie udekorować, na przykład roztopioną czekoladą czy lukrem.
Wśród świątecznych słodkości obowiązkowo musi znaleźć się również świąteczny makowiec, dekoracyjnie zawijany, z dodatkiem bakalii i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Jeśli chcesz go przygotować, trzeba:
Następnie masę makową należy nałożyć na połowę kruszonki i pokryć pozostałą połową. Świąteczny makowiec piecze się przez około 60 minut w temperaturze 180°C. Po ostygnięciu trzeba zrobić lukier – w tym celu utrzyj sok z 1 cytryny z cukrem pudrem (wystarczy 1 szklanka). Na koniec ciasto polej lukrem.
Aby przyspieszyć prace, sięgnij po sprzęty Bosch. Mak na farsz z łatwością przygotujesz przy pomocy maszynki do mielenia, a ciasto wyrobisz w robocie kuchennym.
Źródła:
1. https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/barszcz_wigilijny_z_uszkami/przepis.html#google_vignette
2. https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/uszka_grzybowe/przepis.html
3. https://beszamel.se.pl/przepisy/przystawki-i-przekaski/jak-zrobic-pyszny-pasztet-na-swieta-sprawdzony-przepis-na-pasztet-wideo-re-GEnR-dLiK-iPWa.html
4. https://aniagotuje.pl/przepis/pierniczki-swiateczne
5. https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowy-aromatyczny-makowiec-swiateczny
W Bosch tworzymy produkty i usługi z myślą o klientach, dlatego tak ważna jest dla nas Twoja opinia! Poświęć minutę na wypełnienie ankiety.
Jeżeli potrzebujesz jakiejkolwiek pomocy, napisz centrum.kontaktu@bshg.com lub zadzwoń do nas 42 2715555.
Dziękujemy!